Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Έρευνα Ισραήλ για πωλήσεις όπλων από Τουρκία σε Ιράν, Συρία


Στην εξειδικευμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα MEDIA LINE στις 6/7, ο στρατιωτικός αναλυτής Arieh O’Sullivan, καταγράφει τις ανησυχίες που εκφράζονται στο Τελ Αβίβ για το ενδεχόμενο μεταφοράς ευαίσθητης τεχνογνωσίας από την Άγκυρα, στη Συρία και το Ιράν. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς κύκλους υπάρχουν υπόνοιες, ότι περίπλοκη αμυντική τεχνογνωσία που είχε πωληθεί στην Τουρκία, διέρρευσε σε εχθρικά κράτη, όπως η Συρία και το Ιράν. Από το Υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ διεξάγεται λεπτομερής καταγραφή όλων των πωλήσεων στρατιωτικού υλικού από το Ισραήλ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των ετών, για να προσδιοριστεί εάν ζωτικής σημασίας πληροφορίες, τεχνογνωσία και τεχνολογία, έχει μεταφερθεί σε τρίτα κράτη. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παραδέχονται, ότι το τμήμα Εξωτερικής Αμυντικής Βοήθειας και Προμηθειών διεξάγει έρευνα, αλλά δεν δίνουν περισσότερες εξηγήσεις.

Όπως επισημαίνεται, αν και η διπλωματική σχέση μεταξύ των δύο κρατών έχει επιδεινωθεί — ιδιαίτερα από το επεισόδιο του στολίσκου στις 31 Μαΐου όταν οι Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν εννέα επιβαίνοντες σταματώντας τον πλου του σκάφους που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα – οι στρατιωτικοί δεσμοί δεν έχουν καταρρεύσει στον ίδιο βαθμό.
Όπως δήλωσε, ο επικεφαλής των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Gabi Ashkenazy στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του Κοινοβουλίου, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές και πρέπει να διατηρηθούν.
Ο Ashkenazy φέρεται ειπών, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την πολιτική ηγεσία της Άγκυρας δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τον Τουρκικό στρατό.
Τη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan δήλωσε από το Τορόντο, ότι η χώρα του επανεκτιμά τους στρατιωτικούς δεσμούς της με το Ισραήλ. Εντούτοις, η Τουρκία πρόσφατα χρησιμοποίησε 10 από τα προηγμένου ισραηλινού-σχεδιασμού και κατασκευής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, κατά τη διάρκεια των αιματηρών της επιθέσεων κατά Κουρδικών στόχων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 300 επαναστάτες τις περασμένες λίγες ημέρες.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP