Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Προς Τουρκία: To Eurofighter είναι η Ferrari του ουρανού!


Με έναν άκρως εντυπωσιακό παραλληλισμό της Ferrari με το Eurofighter, ο Εντζο Καζολίνι της ιταλικής Finmeccanica, μέρος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το ευρωμαχητικό, πρότεινε στις 5 Ιουλίου στην Τουρκία να προχωρήσεις εντός του 2011 στην προμήθεια του αεροσκάφους.
Ο Καζολίνι προχώρησε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης προς την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, όπου ανέφερε ότι η επένδυση 4,5 δις ευρώ στην αγορά μαχητικών δεν θα αποφέρει μόνο επιχειρησιακά αλλά και ευρύτερα οικονομικά πλεονεκτήματα.

Εφόσον η Άγκυρα επιλέξει την είσοδο στο πρόγραμμα νέες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην ΤΑΙ (Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία) και στην Aselsan (βιομηχανία ηλεκτρονικών). Ο υψηλόβαθμος Ιταλός εκπρόσωπος τόνισε ότι μια σύντομη απόφαση υπέρ του μαχητικού εντός του 2011 θα εξασφάλιζε στις τουρκικές βιομηχανίες, σημαντικό φόρτο εργασίας, καθώς και τη δυνατότητα προώθησής του σε τρίτες χώρες. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν το ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της Τουρκικής Αεροπορίας για το Eurofighter και συγκεκριμένα για προμήθεια τουλάχιστον 40 μαχητικών. Υπογραμμίζεται το τεράστιο ιταλικό ενδιαφέρον για την εξασφάλιση συμβολαίου πώλησης στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται από την Ρώμη η υποβάθμιση (έως εκμηδένιση) του συντηρούμενου ελληνικού ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα. Η Ιταλία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να συμβάλλει στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία, με την οποία άλλωστε έχει οικοδομήσει στρατηγικές σχέσεις μέσω της υλοποίησης άλλων προγραμμάτων (επιθετικών ελικοπτέρων Τ129, δορυφόρος Gokturk) και τη διεκδίκηση νέων συμβολαίων (πρόγραμμα μεταφορικών ελικοπτέρων κ.α.).

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP