Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΟΖ: Απόδειξη της υποτέλειας


Ξ Ε Χ Α Σ Τ Ε ΠΡΟΣ στιγμήν, όλα τ’ άλλα του Κυπριακού. Ενδιαφερθείτε αποκλειστικά και μόνο για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, στις νότιες θάλασσες της Κύπρου. Στην ΑΟΖ - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του (πόσο;) ανεξάρτητου και (πόσο;) κυρίαρχου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεθνώς αναγνωρισμένου, 46 χρόνια, από το Ψήφισμα 186 της 1102ας συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της 4ης Μαρτίου 1964, ως κυβερνωμένου αποκλειστικά από κυβέρνηση Ελλήνων Κυπρίων. Διότι:Από μόνη τη συμπεριφορά της κυπριακής Κυβέρνησης στον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, δύνανται να εξαχθούν και να τεκμηριωθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πολιτική της ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ που ακολουθεί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, σε όλες ανεξαιρέτως τις μεγάλες ή μικρές «πτυχές» του Κυπριακού:


Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η ΥΠΑΚΟΗΣ και συμμόρφωσης στην εκπεφρασμένη θέληση της Τουρκίας. Πολιτική άρνησης της σύζευξης συμφερόντων και συμμαχιών, με ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, ικανών να εξισορροπήσουν και ν’ αποκρούσουν την επιδρομική επιβουλή του τουρκικού κράτους. Πολιτική τέτοια, ώστε να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Να μη θυμώσει ο Τούρκος κατακτητής. Να μην κακοφανιστεί ο Αττίλας. Η Άγκυρα, επέβαλε στους Φόβου Υποτελείς της στην Αθήνα και τη Λευκωσία, τον δικό της έλεγχο ΚΑΙ στις νότιες θάλασσες της Κύπρου. Η Άγκυρα επέβαλε τη δική της απαγόρευση αξιοποίησης ΚΑΙ των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πολιτική της υποταγής και της υπακοής στις απαιτήσεις της Τουρκίας, δεν εξαντλείται κι ούτε τελειώνει με την αποδοχή της, τουρκικής πατρότητας, άδικης, ανελεύθερης, αντιδημοκρατικής, ρατσιστικής και ανθελληνικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Δεν εξαντλείται με την αποδοχή του Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς, της τουρκικής συγκυριαρχίας εφ’ όλης της Κύπρου, της τουρκικής εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης υποταγής του ελληνικού 82% στο τουρκικό 18%, και των… αναλογούντων τουρκο-αναν-ικών στο «Περιουσιακό». Οι Νεο-Οθωμανοί Νεο-Σουλτάνοι ισλαμιστές Ερντογάν, Γκιουλ, Μπαπατζάν, Μπαγίς, Νταβούτογλου, με τους αρχιπασάδες κεμαλιστές στρατηγούς Οζγκιόν, Μπάσμπουγκ, Κοσάνερ, πρόσταξαν την απαγόρευση αξιοποίησης της ΑΟΖ των «κκούπρουσλι ρουμλάρ». Διέταξαν την απαγόρευση άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ΚΑΙ στις νότιες θάλασσές της. Και οι Νεο-Ραγιάδες συμμορφώθηκαν. Υπάκουσαν. Υπέκυψαν. Κι εκτελούν τις τουρκικές εντολές. Κι αυτή είναι η πικρή αλήθεια, η μόνη αλήθεια, η αληθέστερη αλήθεια για την πολιτική Λευκωσίας και Αθηνών, για την πολιτική Χριστόφια και Γιωργάκη Παπανδρέου…

Μιας κι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θεωρεί («Φ», 19τρ., σελ.4) ότι η έκφραση διαφωνιών έναντι της πολιτικής Χριστόφια και οι «διαρροές» προς τα ΜΜΕ και το λαό (των εγγράφων που έδωσε στους Τούρκους) αποτελούν «υπόσκαψη του Προέδρου» και των προσπαθειών του για εξεύρεση της συγκεκριμένης «λύσης Χριστόφια», υπάρχει δισταγμός στην πλειοψηφία του λαού να υποσκάπτει συνειδητά και ακατάπαυστα τον Πρόεδρο, προκειμένου να γλιτώσουμε από την εν λόγω «λύση»;

Λάζ. Α. Μαύρος
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_5245.html#ixzz105jBkgxh

Read more...

Η πρώτη ημέρα της αποχής των Κούρδων Μαθητών απο τα σχολεία


Eικόνες απο την πρώτη μέρα της αποχής των Κούρδων Μαθητών απο τα σχολεία τους με αίτημα η εκπαίδευση τους να γίνεται στην μητρική τους γλώσσα.

Σχολιο ιστολογίου:

Κι εμεις υποχρεώνουμε ελληνόπουλα να μαθουν Τούρκικα......

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_1079.html#ixzz105iRaj1N

Read more...

"Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς"*


Τελικά, η Τουρκία, ό,τι και να κάνει, θα υποχρεωθεί να έλθει αντιμέτωπη με την αλήθεια.
Τα φασιστοειδή που υπηρετούν ως διπλωμάτες σε διάφορες χώρες, θα υποχρεωθούν να αποδεχτούν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι εις βάρος των Χριστιανών.
Πάντως, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστραλία συνεχίζει να αρνείται τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων.
Μάλλον οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου, από τούδε και στο εξής, θα πρέπει να θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, για να κάνουν δεκτούς τους Τούρκους διπλωμάτες.


Δεν διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρέσβης.
Για άλλη μια φορά, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστραλία διαψεύδει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «The Australian» δημοσίευσε περιληπτικά την απάντηση του Τούρκου πρέσβη στην Αυστραλία, Ογκιούζ Οζγκε (Oguz Ozge), σε δημοσίευμα της συγγραφέας Κατερίνας Κόσγροουβ (Katerina Cosgrove), που η ίδια εφημερίδα είχε φιλοξενήσει πρόσφατα. Η Κατερίνα Κόσγροουβ έχει γράψει το βιβλίο «Glass Heart», ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και το νέο της μυθιστόρημα που βασίζεται στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η απαντητική επιστολή του Τούρκου πρέσβη έχει ως εξής:
«Η Κατερίνα Κόσγροουβ αναφέρεται σε κάποιο 'Πρώτο Ολοκαύτωμα' που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να αναγνωρίσει η Τουρκική Δημοκρατία. Μόνο το Ολοκαύτωμα των Ναζί έχει οριστεί νομικώς από διεθνές δικαστήριο στη Νυρεμβέργη, το 1946. Το 'ολοκαύτωμα' στο οποίο αναφέρεται η συγγραφέας δεν έχει κριθεί ποτέ ως τέτοιο από κανένα δικαστήριο, και τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν ως γενοκτονία, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία του 1948» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Λαϊκή παροιμία

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_8763.html#ixzz105i4vRw9

Read more...

Ξεχειλίζει ο Έβρος από λαθρομετανάστες


Σε κύρια πύλη εισόδου παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στη χώρα έχει μετατραπεί ο Εβρος. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφάρμοσε η Frontex στο Αιγαίο απέτρεψε τα κυκλώματα να διοχετεύουν τους παράνομους μετανάστες στα νησιά και να προτιμούν την περιοχή του Εβρου, απ’ όπου από τις αρχές του 2010 έχουν εισέλθει στη χώρα περισσότεροι από 14.000 λαθρομετανάστες.
Σύμφωνα με αναφορά που έχει αποστείλει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Εβρου, Ελένη Τσιαούση, στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, σε σχέση με το 2009 παρουσιάζεται αύξηση της εισόδου των λαθρομεταναστών κατά 313,8% τον Μάιο, κατά 398,8% τον Ιούνιο, και κατά 388,6% τον Ιούλιο.

Ο δήμαρχος Βύσσας Παν. Σιανκούρης
Μόνο τον Ιούλιο του 2010 από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας συνελήφθησαν 3.727 μετανάστες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιούλιο του 2009 ήταν μόλις 331. Το πρόβλημα τείνει να γίνει εκρηκτικό και ήδη ακούγονται «επίσημες φωνές» να ζητούν να ασφαλισθούν τα χερσαία περάσματα με συρματόπλεγμα;
Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Ιράκ και το Κουρδιστάν. Αυτό που γνωρίζουν πια όλοι, αρχές και πολίτες, είναι πως οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες δεν κρύβονται πλέον, αλλά αναζητούν οι ίδιοι τις αστυνομικές αρχές για να παραδοθούν και να πάνε στους χώρους υποδοχής, όπου διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Το πρόβλημα διογκώνεται από την έλλειψη χώρων υποδοχής, αλλά και τη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής των μεταναστών, επικαλούμενη τυπικούς λόγους. Πρόσφατα 32 μετανάστες εγκλωβίστηκαν στον ποταμό Εβρο και δεν τους παραλάμβαναν από την πλευρά της Τουρκίας με τη δικαιολογία ότι είναι μετανάστες που θέλουν να μπουν παράνομα στη χώρα τους!
Η δύναμη των συνοριακών φυλάκων στον Εβρο είναι 400 άτομα. «Εχουμε φτάσει στα όριά μας», μας λέει ο γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Εβρου, Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου. «Οι συνθήκες στους χώρους υποδοχής των μεταναστών είναι απαράδεκτες. Στο Τυχερό ο χώρος υποδοχής είναι πρώην σιταποθήκη».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΣΣΑΣ: «Τώρα περνάνε τα σύνορα μέρα μεσημέρι»
«Φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε κοινωνική έκρηξη στην περιοχή. Εμείς υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 24.000 λαθρομετανάστες πέρασαν τα σύνορα το τελευταίο δεκάμηνο», μας λέει ο δήμαρχος Βύσσας, Παναγιώτης Σιανκούρης. «Στοιβάζονται στους χώρους υποδοχής όπου διαμένουν διπλάσιοι από όσους μπορούν να υποδεχτούν. Πέρυσι προσπαθούσαν να κρυφτούν, ενώ τώρα περνάνε τα σύνορα μέρα μεσημέρι.
Η περιοχή δίνει την αίσθηση ότι είναι ξέφραγο αμπέλι, γι’ αυτό προτείνω να τοποθετηθεί τουλάχιστον ένα συρματόπλεγμα μήκους 12,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα για την προστασία της περιοχής. Αρκετοί μετανάστες είναι αγνώστου προελεύσεως και δεν έχουν έγγραφα, ενώ δεν γνωρίζουμε αν είναι φορείς ασθενειών».

ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Να ενισχύσουμε τους χώρους συγκέντρωσης», «Οι χιλιάδες άνθρωποι που συλλαμβάνονται πρέπει να φάνε, να ντυθούν, να γίνουν οι ιατρικές τους εξετάσεις στο νοσοκομείο, να δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά. Αυτά συνεπάγονται ένα τεράστιο κόστος για την περιοχή μας. Πέρα, βέβαια, από τις συνέπειες στον τόπο μου, να σκεφτούμε ότι όλοι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι μόλις παρέλθει το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος, φεύγουν με ένα χαρτί που λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Και, βέβαια, κατευθύνονται προς την υπόλοιπη Ελλάδα! Τώρα θα πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα την υποδομή παρακολούθησης των συνόρων μας και να ενισχύσουμε τους χώρους συγκέντρωσης και κράτησης των μεταναστών. Θα πρότεινα δε να εγκατασταθεί κλιμάκιο της Frontex στην περιοχή».

Σημείωση: Να σημειώσουμε προς την κυρία Τσιαούση πως το ανθρωπιστικό της ενδιαφέρον θα ήταν προτιμότερο να το προσανατολίσει πρώτα στο εσωτερικό της χώρας και προς τους Έλληνες πολίτες και αφού "τακτοποιήσει" το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας στην οποία εκλέγεται, μπορεί να βοηθήσει και τον υπόλοιπο πλανήτη. Καλό, επίσης, θα ήταν να καταγγελθεί η πρακτική της Τουρκίας να στέλνει "πακεταρισμένους" τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι περνάνε -συνήθως- από περιοχές που έχουν αρθεί τα Ελληνικά ναρκοπέδια, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία όχι μόνο διατηρεί τα δικά της ναρκοπέδια στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά δεν έχει βάλει καμία σήμανση σε αυτά. Η τακτική του "σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω", μπορεί να θεωρείται ευδόκιμη για την κυρία Τσιαούση (και για κάθε κυρία Τσιαούση), αλλά καλό θα ήταν να την εφαρμόζουν μόνο στην δική τους ζωή και να μην την επιβάλλουν στην ζωή των υπολοίπων πολιτών της χώρας...

Read more...

Συνεργασία στο διαστημικό του πρόγραμμα προτείνει το Ιράν στη Τουρκία


Η Τεχεράνη απηύθυνε στη Τουρκία πρόσκληση συνεργασίας στο διαστημικό της πρόγραμμα, που έχει θέσει ως στόχο να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα μέχρι το 2017, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Haberturk.

Στις 2 Φεβρουάριου 2009 το Ιράν προχώρησε στην επιτυχή εκτόξευση του πυραύλου Safir-2 που έθεσε σε τροχιά τον μικρό, τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Οmid και έγινε η ένατη χώρα που διαθέτει πλέον αντίστοιχη ικανότητα. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Άγκυρα δεν έχει ακόμη απαντήσει στην ιρανική πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι προ ημερών, σε συνάντηση επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο της σύναψης μιας σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών. Από την πλευρά της Τεχεράνης δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το θέμα ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Read more...

Παρατείνει την εκεχειρία το ΡΚΚ


Την απόφασή τους να παρατείνουν την ημερομηνία παύσης της εκεχειρίας και των ένοπλων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα Κούρδοι αντάρτες, που εκπροσωπούν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Συγκεκριμένα, η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να λήξει σήμερα, αλλά, με δήλωσή της, η στρατιωτική πτέρυγα του PKK αναφέρει πως το κίνημα θα ανακοινώσει «την προσεχή εβδομάδα» την τελική απόφασή του για την εκεχειρία αυτή, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

«Η εκεχειρία που κηρύξαμε στις 13 Αυγούστου τερματίζεται σήμερα (Δευτέρα). Παρά το γεγονός ότι σημειώθηκαν βιαιότητες, είναι σημαντική» υπογραμμίζει το PKK, διαβεβαιώνοντας ότι η εκεχειρία παραμένει προς το παρόν σε ισχύ.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τη Θράκη πρόκειται να επισκεφτεί ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αυτή την εβδομάδα


Καταφθάνει αυτή τη βδομάδα στη Θράκη ο αρχηγός του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ (Εθνικιστικής Δράσης), Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (στο οποίο ανήκουν και οι περιβόητοι "Γκρίζοι Λύκοι" που δολοφόνησαν τον Τάσο Ισαάκ το 1996) θα παραμείνει στη Θράκη για μερικές μέρες, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί και χώρες των Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Θράκη ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συναντηθεί με πολιτικούς και παράγοντες της Μουσουλμανικής Μειονότητας. Πρόκειται για το δεύτερο Τούρκο πολιτικό που επισκέπτεται τη Θράκη μετά τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί το γεγονός ότι η επίσκεψη του ηγέτη του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος στη φωτογραφία φαίνεται να σχηματίζει με τα δάχτυλα του το σύμβολο των γκρίζων λύκων, θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος για την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι η πρόσφατη προσπάθεια του Κρίς Σπύρου και ομάδας ελληνοαμερικανών ομογενών να λειτουργήσουν στον ναό της Αγίας Σοφίας απαγορεύτηκε από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία δικαιολόγησε την πράξη της αυτή ισχυριζόμενη ότι η κίνηση των ελλήνων ομογενών θα μπορούσε να διαταράξει την τάξη στην Κωνσταντινούπολη.

Με βάση αυτή την τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η επίσκεψη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στη Θράκη δεν αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την διατάραξη της τάξης στην περιοχή αυτή, ειδικότερα δε όταν αυτή πραγματοποιείται εν μέσω εκλογικής περιόδου.

Οι εθνικιστικές τοποθετήσεις του προέδρου του κόμματος καθώς και η καταδικαστέες ακόμα και μέσα στην Τουρκία ακραίες θέσεις της νεολαίας του κόμματος του, των Γκρίζων Λύκων, θα έπρεπε να προβληματίσουν την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ και των Αρχών Ασφαλείας όσον αφορά την επίσκεψη του Μπαχτσελί στη Θράκη.

Μόλις πριν από δύο μήνες άλλωστε πυρήνες τουρκικών εθνικιστικών κύκλων είχαν αφήσει τα σημάδια τους σε κεντρικούς τοίχους στο χωριό Αρίσβη στα ανατολικά του Νομού Ροδόπης γράφοντας συνθήματα όπως «Έλληνες έξω από την Θράκη».

Τον περασμένο Ιανουάριο στο ίδιο χωριό της Ροδόπης στην Αρίσβη, άγνωστοι ζωγράφισαν την «σημαία της τουρκικής δημοκρατίας της δυτικής Θράκης» στον τοίχο εγκαταλειμμένου κτιρίου που βρίσκεται στην παλαιά εθνική οδό Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης.

Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν δυστυχώς ότι στην περιοχή υπάρχουν άτομα που δεν επιθυμούν την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων θυμίζοντας τις προσπάθειες των τουρκικών εθνικιστικών οργανώσεων καθώς και της ΜΙΤ στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Nεοκλής Σαρρής - Το μεγάλο δράμα της Τουρκίας


Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής σχολιάζει τα αποτελέσματα του σημαντικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Τουρκία στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, για ένα πακέτο 26 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση και διαπιστώνει ότι η χώρα βρίσκεται (όπως ήταν πάντοτε) διχασμένη βαθύτατα.

http://lomak.blogspot.com/2010/09/14-10_15.html

Read more...

Κρίσιμη σύσκεψη στο γραφείο του Ερντογάν


Έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή των ανωτάτων αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων και των αρχών ασφαλείας.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, τις μεταμεσημβρινές ώρες, στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, στην Άγκυρα, συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός επικρατείας, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο υπουργός δικαιοσύνης, Σαντουλλάχ Εργκίν, ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς, στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου και ο υφουπουργός του νεοσύστατου υφυπουργείου ασφάλειας και δημόσιας τάξης, Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Το θέμα της σύσκεψης, που λαμβάνει χώρα ημέρα Κυριακή, κάτι που γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι το ενδεχόμενο να αρχίσουν και πάλι οι επιθέσεις του ΡΚΚ από αύριο, 20 Σεπτεμβρίου, οπότε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΡΚΚ, λήγει η προσωρινή μονομερής εκεχειρία που κύρηξε τον Αύγουστο, με την έναρξη της γιορτής του Μπαϊραμιού.
Επίσης, από αύριο αρχίζει και η εβδομαδιαία αποχή των μαθητών από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σε όλες τις περιοχές του τουρκικού Κουρδιστάν, ως πράξη διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη απαγόρευση της διδασκαλίας κουρδικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία καθώς και για την συνεχιζόμενη άρνηση παραχώρησης συνταγματικών δικαιωμάτων στα 20 εκατομμύρια Κούρδους που κατοικούν στην τουρκική επικράτεια.


http://infognomonpolitics.blogspot.com

Read more...

Bουλγαρία: Έχουν "θέμα" με τους Τούρκους που δεν τηρούν όσα υπέγραψαν από κοινού, για τις ραδιοφωνικές συχνότητες στα ανατολικά της χώρας


Το ζήτημα της παρεμβολής τουρκικών σταθμών στις βουλγαρικές ραδιοσυχνότητες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Ανατολική Βουλγαρία, έθεσε σήμερα η βουλευτής, Καλίνα Κρούμοβα, στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Όπως ανέφερε σε επερώτησή της η Καλίνα Κρούμοβα, οι συστηματικές παρεμβολές έχουν πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα Βούλγαροι και ξένοι τουρίστες στην παραλία της Μαύρης Θάλασσας να αναρωτιούνται αν κάνουν τις διακοπές τους στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία, όπως τόνισε η βουλευτής της παράταξης "Ατάκα".

Το πρόβλημα έχει προκύψει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όταν ραδιοφωνικοί σταθμοί της Τουρκίας άρχισαν να εκπέμπουν σε παράνομες συχνότητες, παραβιάζοντας τη διεθνή συνθήκη της Στοκχόλμης περί της Ευρωπαϊκής Ζώνης των Ραδιοφωνικών Εκπομπών και τον κανονισμό του Διεθνούς Μητρώου Τηλεπικοινωνιών. Αυτό παραδέχτηκε στην απάντησή του ο υπουργός, Αλεξάντερ Τσβετκόφ, και πρόσθεσε ότι η Σόφια έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα στις αρμόδιες αρχές της Άγκυρας, δίχως αποτέλεσμα. Όπως ανακοίνωσε ο Τσβετκόφ, χωρίς αποτέλεσμα έχει μείνει και η τελευταία συμφωνία περιορισμού της ισχύος εκπομπής των ραδιοσταθμών στην περιοχή του Μαρμαρά και τα τουρκικά παράλια του Εύξεινου Πόντου, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο που υπέγραψαν αρμόδιοι εμπειρογνώμονες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2009 στη Σόφια.
"Προφανώς, αυτές οι ραδιοφωνικές παρεμβολές παραβιάζουν όλες τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς. Για μας είναι πολύ σημαντικό το πρόβλημα αυτό να βρει, επιτέλους, την οριστική λύση του. Και σας διαβεβαιώνω ότι η βουλγαρική πλευρά θα θέσει το θέμα με πολύ έντονο τρόπο στη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας της Βουλγαρίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα αρχές Οκτωβρίου", τόνισε ο Βούλγαρος Τσβετκόφ, από το βήμα της Βουλής.

e-typos

Read more...

Επίθεση με μολότοφ στο τουρκικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη......πάλι????


Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, κατά του τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα αγνώστων πέταξε τις μολότοφ στο φυλάκιο του Προξενείου, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το ΑΠΘ. Στο σημείο και συγκεκριμένα επί της οδού Αγίου Δημητρίου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις (ΔΙ.ΑΣ) αλλά και άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι κατέσβησαν τη φωτιά. Να σημειωθεί ότι ανάλογη επίθεση πραγματοποιήθηκε και στις 12 Αυγούστου.

zougla.gr

Read more...

Αλλάζουν «προβιά» οι λύκοι της Άγκυρας


Κίνηση με μεγάλο συμβολισμό χωρίς μεγάλη ουσία, μια ακόμα κίνηση όμως που δείχνει ότι η διαπραγμάτευση για το Αιγαίο έχει ξεκινήσει για τα καλά: Η Άγκυρα σχεδιάζει –σύμφωνα με τις διαρροές στον τουρκικό Τύπο– να άρει πια το casus belli, την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Για την ακρίβεια, η επέκταση των χωρικών υδάτων δεν θα χαρακτηρίζεται «προέχουσα απειλή». Η κατά μια άλλη εκδοχή «πιθανότητα να προκαλέσει η Ελλάδα πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία» θεωρείται πλέον «απειλή χαμηλής έντασης».


Το «πακέτο» είναι αμιγώς τουρκικό: μετά τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις (αεροπορικές και ναυτικές) έρχονται και οι κινήσεις καλής θέλησης.
Το ερώτημα είναι: Με ποιο αντάλλαγμα η Άγκυρα θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση έπειτα από 15 χρόνια; Η πρόθεση της Τουρκίας έγινε γνωστή την ώρα που έχει ξεκινήσει de facto μια μεγάλη διαπραγμάτευση για ολόκληρη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου για πετρέλαια και φυσικό αέριο, με την εμπλοκή της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Συρίας, της Λιβύης, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, του Ισραήλ και φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δείχνει απλώς να παρίσταται, αλλά θα εμπλακεί και αυτή, ενώ συμμετοχή (επιχειρηματικά) διεκδικεί και η Ρωσία. Επίσης, έγινε γνωστή την ώρα που η σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ βρίσκεται σε σημείο βρασμού και ο Νετανιάχου κάνει βόλτες σε Σερβία, Σερβοβόσνιους, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα για τη σύναψη οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο το νέο Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που σχεδιάζει η Τουρκία και είναι γνωστό ως το «Βιβλίο Κόκκινης Γραμμής» θεωρεί πλέον τις γειτονικές της χώρες, δηλαδή το Ιράν, την Ελλάδα, το Ιράκ και τη Ρωσία, συνεργάτες και όχι εχθρούς. Το προσχέδιο αναφέρει ότι πια τα 12 ναυτικά μίλια δεν είναι λόγος έναρξης πολέμου. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και να ψηφιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο του 2010. Η σύνταξη του τουρκικού «Βιβλίου Κόκκινης Γραμμής» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2010. Στο τελευταίο Έγγραφο, που είχε γραφεί το 2005 και ανανεώνεται κάθε πενταετία, αναφερόταν ότι η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια θεωρείται αιτία πολέμου. Στη νέα γραφή, η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα σε 12 μίλια δεν χαρακτηρίζεται ως προέχουσα απειλή, ενώ αντί γι’ αυτό υπογραμμίζεται η συνεργασία και αναφέρεται ότι με το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα. Μένει, βεβαίως, να δούμε τη Βουλή της Τουρκίας να αίρει την απόφασή της του 1995 για το casus belli.


Η απόφαση για το casus belli

Η απειλή πολέμου ήταν η αντίδραση της Τουρκίας το 1994 στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του νέου (τότε) Δικαίου της Θάλασσας. Το 1995 η απειλή επισημοποιήθηκε. Συμφώνα με τα πρακτικά της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 κατά την 121η συνεδρίασή της, επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ –κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων Ορθού Δρόμου (DYP – Τσιλέρ) και Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (SHP – Ερντάλ Ινονού)–, αποφασίστηκε:

«Η Ελλάδα, επωφελούμενη από κάποια άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, εξέφρασε πρόσφατα [Σ.Σ.: Πιθανότατα στις 31/5/1995] την επιθυμία να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα θέσει υπό την κυριαρχία της το 72% της Θάλασσας του Αιγαίου. Μια τέτοια κατάσταση θα είχε ως αποτέλεσμα η πρόσβαση της Τουρκίας στις θάλασσες και τους ωκεανούς να γίνεται μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων, κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό. Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αν και ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την απόφαση να διαταράξει την ισορροπία που έχει επιτευχθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα πέρα των 6 μιλίων, αποφασίζει, έναντι του ενδεχομένου και για να προασπίσει και να προστατεύσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας, να παραχωρήσει στην κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας όλες τις αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα κριθούν απαραίτητες από στρατιωτικής απόψεως, καθώς και να γνωστοποιηθεί η κατάσταση αυτή με φιλικά αισθήματα στην ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη». Αυτή η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί ή να αλλάξει από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση αν η Άγκυρα θέλει να λέει πως άλλαξε τακτική.

Ο πανίσχυρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν και πρώην πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αρίντς έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης, ισχυριζόμενος ότι «δεν πρόκειται καν για απόφαση», κι αυτό γιατί «κάποιος είπε “να θέσουμε το κείμενο σε ψηφοφορία”, αλλά ο Καμέρ Γκεντς, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης το 1995 (σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής), δεν το έθεσε. Πρέπει να το ελέγξουμε. Είναι προφανές ότι αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας». Ο Μπουλέντ Αρίντς είναι από τους υποστηρικτές της άρσης του casus belli, κάτι που υποστηρίζει και ο Νταβούτογλου. Τη σημασία της απειλής πολέμου είχε αμφισβητήσει το 1999 και ο αρχηγός του Ναυτικού στην υπόθεση των Ιμίων, ο ναύαρχος Ερκάγια.

Το αντάλλαγμα;

Η διαφαινόμενη πρόθεση για άρση του εμπολέμου είναι στη λογική της νέας πολιτικής της Αγκύρας όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά συνολικότερα σε ό,τι αφορά την περιοχή. Η Άγκυρα θέλει να αναλάβει το ρόλο της σημαντικότερης χώρας της περιοχής, μιας μεγάλης δύναμης την οποία όλοι σέβονται και ακούν και η οποία δεν απειλεί τους γείτονές της. Αυτή είναι η πολιτική Νταβότουγλου. Όμως οι καλοκαιρινές βόλτες του «Τσεσμέ» και του «Πίρι Ρέις» στην ελληνική περιοχή δείχνουν ότι η Άγκυρα διεκδικεί μέρος του φυσικού πλούτου που δεν της ανήκει.

Το casus belli ήταν μια κίνηση που σήμερα δεν εξυπηρετεί στις νέες ισορροπίες. Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να αμυνθεί – αυτή είναι η σημασία των χωρικών υδάτων. Βεβαίως ΚΑΙ βάσει των χωρικών υδάτων υπολογίζονται οικονομικά δικαιώματα στο βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας. Σήμερα η Τουρκία διεκδικεί μέρος πλούτου που δεν της ανήκει, τόσο στο Αιγαίο όσο και πέριξ της Κύπρου. Η προσοχή της είναι στραμμένη στο φυσικό αέριο. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι επισημάνσεις των Τούρκων πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απειλητική, αλλά μάλλον προσανατολίζεται να επεκτείνει κατά περίπτωση τα δικαιώματά της. Ξέρει η Άγκυρα κάτι που ακόμα εδώ στην Ελλάδα δεν ξέρουμε;

m-epikaira.gr

Read more...

Από τα Σεπτεμβριανά του 1955 στον νέο οθωμανισμό του 2010


Κωνσταντίνος Χολέβας

Τά τραγικά γεγονότα της 6ης καί 7ης Σεπτεμβρίου 1955, από τά οποοα ξεκίνησε ο ξεριζωμός καί η συρρίκνωση του Ελληνισμού τῆς Κωνσταντινουπόλεως, δέν ἦσαν ἕνα τυχαῖο καί μεμονωμένο γεγονός. Ἦταν αποτέλεσμα μακροχρονίου σχεδιασμού, τόν ὁποῖο τηρεῖ ἀπαρέγκλιτα τό τουρκικό κράτος στά ἐθνικά του θέματα, παρά τή συνεχῆ ἐναλλαγή κυβερνήσεων. Ἀπό τό 1914, ὅταν ἄρχισε ἡ γενοκτονία τῶν Μικρασιατῶν, καί μέ ἀποκορύφωμα τό 1919, ὅταν ἄρχισε ἡ γενοκτονία 350.000 Ἑλλήνων Ποντίων, μέχρι καί σήμερα ἡ πολιτική τοῦ τουρκικοῦ ἐθνικισμοῦ ἔχει δύο σταθερούς ἄξονες: α) Τή δημιουργία ὁμοιογενοῦς ἐθνικοῦ κράτους μέ τήν ἐξόντωση ἤ ἐκδίωξη τῶν Χριστιανικῶν μειονοτήτων (Ἑλλήνων, Ἀρμενίων, Ἀσσυρίων κἄ.). β) Τήν ἐπέκταση τῆς στρατιωτικῆς, οίκονομικῆς καί πολιτικῆς ἐπιρροῆς τῆς Τουρκίας πρός ὅλες τίς κατευθύνσεις καί κυρίως πρός τόν ἐδαφικό χῶρο τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ἡ εἰσβολή τοῦ Ἀττίλα στήν Κϋπρο τό 1974.


Στήν επίτευξη των τουρκικών στόχων δυστυχῶς ἔχει βοηθήσει κατά καιρούς η ἀφέλεια, ἡ ἱστορική ἀμνησία καί ἡ ἐσφαλμένη κρίση τῆς ἑλληνικῆς πλευρᾶς. Κάθε ὑποχώρησή μας δέν ἐκλαμβάνεται ἀπό τήν Ἄγκυρα ὡς φιλική σχέση μεταξύ γειτόνων, ἀλλά ὡς ἔνδειξη ἀδυναμίας. Ἡ Τουρκία εἴτε ὡς Ὀθωμανική εἴτε ὡς Νεοτουρκική εἴτε ὡς Κεμαλική εἴτε ὡς Νεο-οθωμανική τῆς σημερινῆς περιόδου ἀποθρασύνεται κάθε φορά πού οἱ ἁρμόδιοι γιά τίς τύχες τοῦ Ἑλληνισμοῦ δείχνουν ἀδυναμία καί ὑποχωρητικότητα. Αὐτό μᾶς δείχνει καί ἡ προϊστορία τῶν Σεπτεμβριανῶν τοῦ 1955. Θυμίζω τά ἱστορικά γεγονότα:
Κατά τήν περίοδο 1928-1932 ο Ελ. Βενιζέλος καλλιέργησε τήν Ελληνοτουρκική φιλία μέ τόν Κεμάλ Ατατούρκ. η ανταμοιβή μας ήταν τό «βαρλίκ βεργκισί». Δηλαδή κατά τή διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οἱ πολυάριθμοι Ἕλληνες τῆς Πόλης φορολογήθηκαν ὑπέρογκα καί ἄδικα.Ὅποιος δέν μποροῦσε νά πληρώσει ἀπεστέλλετο σέ κάτεργα γιά καταναγκαστικά ἔργα καί πολλοί πέθαναν ἀπό τίς κακουχίες. Τό 1952 ἡ Ἑλλάς σέ ἔνδειξη φιλίας πρός τούς γείτονες ἐπέτρεψε τή λειτουργία τουρκόφωνου Γυμνασίου στή Θράκη μέ τό ὄνομα τοῦ Τούρκου Προέδρου τῆς Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ καί –κακῶς ὡς ἀπεδείχθη- ἀνάγκασε ὅλους τούς Μουσουλμάνους τῆς Δυτικῆς Θράκης νά μαθαίνουν τήν τουρκική γλῶσσα. Ἡ ἀνταμοιβή μας ἦταν τά Σεπτεμβριανά τοῦ 1955. Ἡ ἱστορία ἔχει καί συνέχεια. Τό 1999, μετά τόν φονικό σεισμό στήν Κωνσταντινούπολη, ὁ λαός μας ἐπέδειξε τή χριστιανική ἀλληλεγγύη του καί κάποιοι ὑπεριασιόδοξοι καλλιέργησαν τήν λεγόμενη «διπλωματία τῶν σεισμῶν» μέ τήν ἐλπίδα νά ἐπιτύχουν βελτίωση τῶν σχέσεων. Ἡ ἀνταμοιβή μας ἦλθε στά ἀμέσως ἑπόμενα χρόνια μέ τίς συνεχεῖς ἀμφισβητήσεις τῶν ἐδαφικῶν, θαλασσίων καί ἐναερίων δικαίων μας, μέ προκλήσεις στή Δ. Θράκη, μέ τήν προβολή τῆς θεωρίας τῶν δύο κρατῶν στήν Κύπρο καί μέ τόν Νέο Ὀθωμανισμό τῶν κ.κ.Ἐρντογάν καί Νταβούτογλου.
Κάτι πού πρέπει πάντα νά προσέχουμε είναι ἡ συνήθης τουρκική τακτική τῆς «προβοκάτσιας», δηλαδή των σκηνοθετημένων ἐπεισοδίων. Τόν Σεπτέμβριο τοῦ 1955 ὅλα ἄρχισαν ὅταν ἐξερράγη μία βόμβα στόν αὐλόγυρο τοῦ Τουρκικοῦ Προξενείου στή Θεσσαλονίκη, τό ὁποῖο θεωρεῖται ὡς ἡ οἰκία πού γεννήθηκε ὁ Κεμάλ Ἀτατούρκ. Σέ ἐλάχιστες ὧρες οἱ ἐφημερίδες στήν Κωνσταντινούπολη κυκλοφόρησαν μέ πηχυαίους τίτλους, ἄρα κάποιος τούς εἶχε προειδοποιήσει. Ὁ ὄχλος ἐφοδιάσθηκε μέ ὁμοιόμορφους ξύλινους λοστούς, ἄρα κάποιο συντονιστικό κέντρο ὐπῆρχε πίσω ἀπό τό σπάσιμο τῶν ἑλληνικῶν καταστημάτων, τους βιασμούς και τή θανάτωση τοῦ μοναχοῦ Χρυσάνθου. Ὅπως ἀπεδείχθη τή βόμβα τήν εἶχε βάλει σκοπίμως ἕνας ὑπάλληλος τοῦ Τουρκικοῦ Προξενείου, ὁ ὁποῖος μετά ἀπό λίγες δεκαετίες ἀνταμείφθηκε μέ τή θέση τοῦ Νομάρχη στήν Τουρκία! Ἡ μέθοδος τῆς σκηνοθεσίας ἐπανελήφθη καί τόν Ἰανουάριο τοῦ 1996, ὅταν ἡ δῆθεν τυχαία προσάραξη ἑνός τουρκικοῦ φορτηγοῦ πλοίου ὁδήγησε στήν κρίση τῶν Ἰμίων.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική χρησιμοποιεί ὁρισμένες σταθερές μεθόδους, γιʼαυτό καλό είναι νά μελετοῦμε τήν ἄλλη πλευρά καί νά προλαμβάνουμε ὅσα μπορούμε. Ὡς Χριστιανοί Ὀρθόδοξοι καί δημοκρατικοί πολίτες δέν ἔχουμε μίσος ἤ εχθρότητα πρός τόν απλό Τοῦρκο πολίτη. Ἔχουμε ὅμως σοβαρές ἐνστάσεις καί ἀνησυχίες ὅταν διαβάζουμε τίς σαφεῖς καί δημοσιευμένες δηλώσεις τῶν ὀπαδῶν τοῦ Νέου Ὀθωμανισμοῦ, ὁ ὁποῖος ἀποτελεῖ τήν ἐπίσημη πολιτική τῆς Ἄγκυρας σήμερα. Ὅπως παρατηρεῖ εὔστοχα ὁ Τουρκολόγος Καθηγητής Νεοκλῆς Σαρρῆς οἱ Τοῦρκοι προαναγγέλλουν δημοσίως τά σχέδια καί τίς ἀπειλές τους. Διαβάζουμε, λοιπόν, τά σχέδια τοῦ Ὀθωμανισμοῦ στό βιβλίο τοῦ Τούρκου Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Ἀχμέτ Ντααβούτογλου, τό ὁποῖο μεταφράσθηκε καί στά ἑλληνικά. Λέγεται «Τό Στραηγικό Βάθος-Ἡ Διεθνής θέση τῆς Τουρκίας» καί ἐξεδόθη στήν Ἀθήνα τό 2010 ἀπό τίς ἐκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Ἡ ἀρχική ἔκδοση ἔγινε στά τουρκικά τό 2001. ὁ Νταβούτογλου, Πανεπιστημιακός καί Διεθνολόγος πέραν τῆς σημερινῆς του ἰδιότητας, πιστεύει ὅτι ἡ Τουρκία πρέπει νά ἔχει ἔντονη καί πολύμορφη παρουσία στά Βαλκάνια, στόν Καύκασο καί στή Μέση Ἀνατολή, νά ἐνταχθεῖ στήν Εὐρώπη παραμένοντας μία ἡγετική δύναμη στόν Ἰσλαμικό κόσμο, νά διατηρήσει τόν στρατό της στήν Κύπρο ἔστω κι ἄν δέν μείνει οὔτε ἕνας τουρκοκύπριος, νά διδάξει πόσο καλή ἦταν ἡ Ὀθωμανική περίοδος γιά τούς ὑποδούλους λαούς καί νά ἀξιοποιήσει τίς μουσουμανικές κοινότητες καί μειονότητες τῆς περιοχῆς ὥστε νά παρεμβαίνει δυναμικά. Εἶναι χαρακτηριστικό τό ἀπόσπασμα τοῦ Νταβούτογλου, μέ τό ὁποῖο ὁμολογεῖ ὅτι αὐτά πού ἔκαναν στήν Κύπρο θέλουν νά τά ἐπαναλάβουν καί στήν ἑλληνική Θράκη. Γράφει στή σελίδα 200 τά ἑξῆς:
«Οι δύο σημαντικοί βραχυπρόθεσμοι καί μεσοπρόθεσμοι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής τῆς Τουρκίας στά Βαλκάνια εἶναι ἡ ἰσχυροποίηση τῆς Βοσνίας καί τῆς Ἀλβανίας μέσα σʼἕνα πλαίσιο σταθερότητας καί ἡ δημιουργία ἑνός διεθνοῦς νομικοῦ πλαισίου πού θά θέσει ὑπό τήν προστασία του τίς ἐθνικές μειονότητες τῆς περιοχῆς. Στό νομικό αὐτό πλαίσιο ἡ Τουρκία πρέπει νά ἐπιδιώκει συνεχῶς τήν ἐξασφάλιση ἐγγυήσεων πού θά τῆς παρέχουν τό δικαίωμα παρέμβασης στά ζητήματα πού ἀφοροῦν τίς μουσουλμανικές μειονότητες τῶν Βαλκανίων. Ἡ νομιμότητα τῆς ἐπέμβασης τῆς Κύπρου (σ.σ. ἐννοεῖ τόν Ἀττίλα τοῦ 1974), πού ἀποτελεῖ ἕνα ἐντυπωσιακό παράδειγμα στή σύγχρονη ἐποχή, κατέστη δυνατή ἐντός ἑνός τέτοιου εἴδους νομικοῦ πλαισίου»! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα καί αν θέλουμε νά μήν επαναληφθούν τά Σεπτεμβριανά τοῦ 1955 καί ὁ Ἀττίλας τοῦ 1974 ὀφείλουμε νά σταματήσουμε τίς μονομερεῖί ὑποχωρήσεις μας (π.χ. ἀφελληνισμένα σχολικά βιβλία) καί τίς γλυκανάλατες «ἑλληνοτουρκικές προσεγγίσεις» πού ἐνθαρρύνουν τόν Νέο Ὀθωμανισμό.

Δίκτυο 21

Read more...

Με νομοσχέδιο που θα θέσει σε ισχύ ο Ερντογάν από την 1η Οκτωβρίου, χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες θα πάρουν πρόωρα απολυτήριο


Στρατιωτική θητεία αλά…ελληνικά διάρκειας 9 μηνών θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο προωθείται άμεσα από τον Ταγίπ Ερντογάν προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από μελέτες και σχετικές συνεννοήσεις με τους Τούρκους στρατηγούς. Ως εκ τούτου, με την εφαρμογή του νόμου, αναμένεται ότι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες θα απολυθούν πρόωρα από το στράτευμα. Η θητεία στη γείτονα θα είναι πλέον ενιαία, βάζοντας τέλος στις θητείες διαφορετικών ταχυτήτων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Και αν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, η μείωση της θητείας στους 9 μήνες, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μονάδων, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και τη διαρκώς μειούμενη απόδοση των κλάσεων, στην Τουρκία το μέτρο δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στη λειτουργία και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

Η απάντηση στην εύλογη απορία είναι απλή: υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν σε ηλικία στράτευσης στην Τουρκία ανέρχεται σε 1.054.750 (!). Ναι, καλά διαβάσατε, η απόδοση των ετήσιων κλάσεων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο άντρες…
Με βάση αυτά τα μεγέθη, είναι φυσιολογικό που ο τουρκικός στρατός παραμένει ο 2ος στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, καθώς αριθμεί 496.000 άντρες.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ολοκληρώνει και την πλήρη «επαγγελματοποίηση» των ειδικών δυνάμεων. Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα υπηρετεί κανείς φαντάρος στα επίλεκτα σώματα και όλοι οι Τούρκοι καταδρομείς θα είναι επαγγελματίες. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 20.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε 6 ταξιαρχίες καταδρομών, πλήρως στελεχωμένες.

news247

Read more...

Δηλώσεις Θ.Πάγκαλου για αποβατικό στόλο Τουρκίας, εξοπλισμούς και Αγία Σοφία


“Η Αγία Σοφία δεν ανήκει στους σημερινούς Τούρκους αλλά ούτε και στους Έλληνες γιατί είναι πολιτιστικό μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας και έτσι έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο. Κάθε προσπάθεια ιδιοποίησής της είναι κακή” και πρόσθεσε ότι: «Η συγκίνηση που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι όταν μπαίνουν στην Αγία Σοφία είναι ίδια, είτε είναι Τούρκοι, είτε Έλληνες, είτε Αφρικανοί, είτε Κινέζοι».

Tάδε έφη Πάγκαλος μίλώντας στην Σμύρνη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, στην Ένωση Συντακτών Σμύρνης, στο πλαίσιο της έκτης συνδιάσκεψης Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Σμύρνη.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στα υπάρχοντα στρατιωτικά δόγματα και των δύο χωρών. Η Τουρκία, είπε, έχει χιλιάδες αποβατικά σκάφη στο Αιγαίο, τα οποία μάλλον δεν προορίζονται για την Ιταλία. Είναι αυτές οι εκλάμψεις που έχει, τις οποίες έχουμε σημαιώσει και παλαιότερα. Απλά, εκλάμψεις…

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια είναι αιτία πολέμου. Και εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ενώ η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει. “Οι Συνθήκες όμως, όταν υπογράφονται από έναν αριθμό κρατών μελών του ΟΗΕ ισχύουν για όλους. Άρα η Τουρκία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπέγραψε, αλλά είναι υποχρεωμένη να δέχεται μία χώρα που θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από έξι σε δώδεκα μίλια”. Ωστόσο, πρόσθεσε, και ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη απαγορεύει τη χρήση βίας ή και την απειλή χρήσης βίας. “Άρα η θέση της Τουρκίας είναι αντίθετη στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ” συμπλήρωσε.

Τέλος επισήμανε ότι τα χωρικά ύδατα δεν έχουν καμία σημασία, καθώς ακόμη και τα πολεμικά πλοία μπορούν να τα διασχίζουν με τη λεγόμενη «αβλαβή διέλευση». Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί κατά τρόπο τεχνητό ένα κλίμα έντασης που δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει καμία επίπτωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν νομίζει ότι υπάρχει σχέση και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις θα είναι καλές αν κάθε λαός ζει ελεύθερα και ασκεί τα δικαιώματά του ανεμπόδιστα. “Συμφέρον και των δύο είναι να προοδεύει ο άλλος” τόνισε.

Σε ερώτηση, τέλος, για τη σημερινή κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους αμοιβαίους εξοπλισμούς, απάντησε ότι σήμερα υπάρχει τεράστια διαφορά από τον καιρό που εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Συμφωνούμε απόλυτα: τότε εξοπλιζόταν για να αμυνθεί και η Ελλάδα ενώ ΄τώρα η Τουρκία έχει μείνει να τρέχει μόνη της τους επιθετικούςεξοπλισμούς της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Το μυστικό deal μεταξύ Γιώργου και Ερντογάν για το Αιγαίο


Του Σωτήρη Σιδέρη ssideris@eveto. gr

Τα δύο βήματα

Πρώτο στάδιο

1 Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων (σε διαφορετικό μήκος ανά περιοχή), αλλά όχι στα 12 μίλια, και αποφάσεις για τον εναέριο χώρο και το FIR.

2 Απόσυρση των τουρκικών θεωρών για «γκρίζες ζώνες».

3 Παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).

4 Σύνταξη Κειμένου Αρχών που θα δεσμεύει ας δύο χώρες για τήρηση των παραπάνω σημείων.

Δεύτερο στάδιο

1 Συζητήσεις γ»α το καυτό θέμα της υφαλοκρηπίδας.

2 Διμερής συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη για το ίδιο θέμα.

3 Πιθανώς να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας για εκμετάλλευση I των ενεργειακών πόρων στην I Ανατ. Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα επεκτείνει (σε διαφορετικό μήκος) τα χωρικά υδατά της, ενώ όλα δείχνουν ότι θα παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Πολιτική απόφαση για ραγδαία κλιμάκωση των μυστικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με στόχο τη διευθέτηση των προβλημάτων στο Αιγαίο, έχουν πάρει οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρώτος πυλώνας της διμερούς συμφωνίας θα είναι έτοιμος προς δημοσιοποίηση.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την -ασύμμετρη- επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, ενώ όλα δείχνουν ότι η χώρα μας έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Το εύρος της επέκτασης θα ποικίλλει, καθώς στο Βόρειο Αιγαίο θα είναι μεγαλύτερη και στα Δωδεκάνησα πολύ μικρότερη, ενώ θα ταυτίζεται ο εναέριος χώρος με τα χωρικά μας ύδατα (σήμερα ο μεν εθνικός εναέριος χώρος είναι δέκα μίλια, τα δε χωρικά μας ύδατα 6 μίλια). Έχοντας υπόψη την εικόνα που επικρατεί στις δύο χώρες, είναι βέβαιο ότι οι συμφωνίες θα προκαλέσουν πολιτική θύελλα.
Ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα Κείμενο Αρχών που θα υπογραμμίζει την επιτυχία της διπλωματίας, αλλά ταυτόχρονα θα δεσμεύει τις δύο χώρες τόσο όσον αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων όσο και για τις πολιτικές του μέλλοντος. Είναι πολιτική απόφαση να κλείσουν όλα τα προβλήματα και να μην υπάρξουν εκκρεμότητες για το μέλλον.
Έτσι, οι δύο κυβερνήσεις θα δεσμεύονται για την τήρηση των όσων συμφωνηθούν για τον εναέριο χώρο, το FIR και τα χωρικά ύδατα και θα δηλώνουν ότι κλείνει το κεφάλαιο αυτό. Δηλαδή αν π. χ. σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος θα είναι 7 ή 8 μίλια, η Ελλάδα θα δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία και, παράλληλα, θα δεσμευθεί ότι παραιτείται από το δικαίωμα επέκτασης στα δώδεκα μίλια. Εννοείται ότι θα αποσυρθούν και οι θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών» εκ μέρους της Άγκυρας.
Παράλληλα, το ντοκουμέντο της συμφωνίας θα προδιαγράφει τις επόμενες ενέργειες των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, πιθανότατα το διαδικαστικό πλαίσιο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Άλλωστε, η συμφωνία για τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο είναι προαπαιτούμενο για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ). Σημειώνεται ότι το συνυποσχετικό που απαιτείται για την προσφυγή στο ΔΔΧ πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.
Η δημοσιοποίηση του Κειμένου Αρχών θα σηματοδοτήσει την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και θα είναι οι πλέον δύσκολες από πολιτική άποψη, λόγω των αντιδράσεων για την πρώτη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις λοιπόν για την υφαλοκρηπίδα είτε θα οδηγήσουν σε διμερή συμφωνία είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που πλέον αντιμετωπίζουν θετικά και οι Τούρκοι. Ωστόσο, το θέμα της Χάγης δεν είναι τόσο απλό. Με λίγα λόγια, το ΔΔΧ δεν πρόκειται να αποφανθεί ότι το Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα ή ότι η Τουρκία δεν έχει συμφέροντα. Ειδικότερα στην ελληνική πολιτική σκηνή α διαφοροποιήσεις είναι δυνατόν να δυναμιτίσουν το κλίμα, αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι από. πριν ενημερωμένες για τα σχέδια Πα­πανδρέου – Ερντογάν. Οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα είναι εύθραυστες και η επίδραση του μνημονίου στην πολιτική συμπεριφορά ίσως επιδράσει καταλυτικά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που οξύνονται μέρα με τη μέρα.
Το κατ’ αρχήν ζήτημα, που ήδη απασχολεί το στενό κύκλο των ενημερωμένων παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι το Κείμενο Αρχών απαιτεί τεράστια προσοχή και υψηλού επιπέδου διαπραγματευτική ικανότητα, προκειμένου να μην οδηγήσει την Ελλάδα σε διπλωματική τραγωδία εν μέσω δεσμεύσεων και συμφωνιών που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική κηδεμονία της χώρας.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Την περασμένη Πέμπτη (9 Σεπτεμβρίου) κορυφαίοι διπλωματικοί παράγοντες, εμπειρογνώμονες και εξωυπηρεσιακές προσωπικότητες πήραν μέρος σε πολύωρη κλειστή σύσκεψη κατά την οποία αναλύθηκαν κυρίως η τακτική, οι προθέσεις και οι δυνατότητες της Τουρκίας και οι ελληνικές απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε όλα τα επίπεδα, καθώς έχει ισχυρή διεθνή υποστήριξη, έχει ισχυρές συμμαχίες και ένα πολιτικό σκηνικό χωρίς προβλήματα, ενώ έχει επίσης πολιτικό και διαπραγματευτικό σχέδιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα και το πολιτικό της προσωπικό, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο μνημόνιο. Κυρίως αναλύθηκε η επιθετικότητα της Άγκυρας που ποιοτικά είναι κλιμακούμενη. Ταυτόχρονα στην ίδια σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη η πολιτική ηγεσία της χώρας να πει ορισμένες αλήθειες στο λαό, που συμπυκνώνονται στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για τα δίκαια και τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Σαφώς και ή Τουρκία έχει τα αδύνατα σημεία της, τα οποία και επισημάνθηκαν στη σύσκεψη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Τουρκία και προσωπικά ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που πλέον θέτει τα χρονοδιαγράμματα. Όσον αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία και το
κών που τους πλαισιώνει εργάζονται πάνω σε χάρτες. Για παράδειγμα, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η ελληνική πλευρά ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Το θέμα είναι πόση επήρεια έχει η υφαλοκρηπίδα του ελληνικού νησιού, δηλαδή πόσο εύρος έχει και προς ποια κατεύθυνση εκτείνεται ώστε να συμπεριλάβει πιθανούς ενεργειακούς κόρους. Η Τουρκία, από την πλευρά Γης, θεωρεί ότι τα δικά της παράλια έχουν την περισσότερη επήρεια και κατά συνέπεια το Καστελόριζο έχει ελάχιστα δικαιώματα. Ακόμη και το Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρει μια απόφαση που θα είναι με σαφήνεια υπέρ της Ελλάδας ή της Τουρκίας. Αυτό αφορά σε μεγάλο ποσοστό και τα Δωδεκάνησα Σε κάθε περίπτωση, σημαντική επίδραση θα έχει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όσο περισσότερο τα επεκτείνει τόσο μικρότερη θα είναι η ζώνη των τουρκικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ σε συνεργασία με
Κείμενο Αρχών, ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι αυτός που υπογράμμισε την ανάγκη η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να επικεντρωθεί στη συνέχεια στον προεκλογικό αγώνα εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Επίσης, ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει προτείνει και οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα να έχουν χρονικό ορίζοντα. Έλληνες διπλωμάτες έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η Άγκυρα θα επιδιώξει το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο γιατί, όπως επισημαίνουν, η Τουρκία θεωρεί αυτή τη στιγμή αδύναμη την Ελλάδα και επειδή το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο Καστελόριζο θα επιδιώξει την παραίτηση ή την αδρανοποίηση της χώρας μας όσον αφορά την πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές και η ομάδα των νομικών από
την Κύπρο ή και άλλες χώρες. Επισημαίνουν όμως ότι άλλο η κήρυξη και άλλο η οριοθέτηση. Γιατί η απόλαυση των δικαιωμάτων, δηλαδή των ενεργειακών πόρων, απαιτεί οριοθέτηση. Η Τουρκία αντιδρά ακριβώς στην οριοθέτηση και σημειώνει ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχει κοινή οριοθέτηση της ΑΟΖ, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να αποδεχθούν την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί και να κηρύξει και να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ.
Η βεβαιότητα ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν υδρογονάνθρακες έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η ιδέα και μόνο ότι η Τουρκία μπορεί να έχει περιορισμένη πρόσβαση προκαλεί νευρική κρίση στην Άγκυρα.
Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής αυτοπεποίθησης και σχεδιασμού τι ακριβώς θα διεκδικήσει η Ελλάδα και υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πρόσφατες επιτροπές κολεγιακού τύπου που επινοήθηκαν από τον πρωθυπουργό για το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν αφορούν τα. μεγάλα αυτά θέματα.
ΠΗΓΗ Εφημερίδα VETO

Read more...

Η χούντα στο απόσπασμα


Ακριβώς 30 χρόνια μετά και μία μόλις ημέρα μετά τη σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τουρκικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και κάποιες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, κατέθεσαν μήνυση κατά του Κενάν Εβρέν και των υπολοίπων εν ζωή πραξικοπηματίων για κατάχρηση εξουσίας το 1980.
Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές, και η Κυβέρνηση έδειξε αμέσως τα νύχια της στο στρατό.

Μεταμορφωμένη σε τιμωρό του πρώτα με την Εργκενεκόν και τώρα με τη δίωξη κατά των συνταγματαρχών του ’80, έδωσε το τελευταίο μήνυμα στο κατεστημένο. Τέλος τα πραξικοπήματα στην Τουρκία!

Τουλάχιστον τα στρατιωτικά…
Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν από το λαό κατήργησαν ουσιαστικά το άρθρο 15 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι πραξικοπηματίες δεν δικάζονται.
Το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 επιβλήθηκε από το στρατηγό Κενάν Εβρέν, τότε γενικό επιτελάρχη.
Στο πλευρό του, όμως, είχε και τον τότε αρχηγό Ξηράς, στρατηγό Νουρεττίν Ερσίν, τον αρχηγό της Αεροπορίας, στρατηγό Ταχσίν Σαχίνκαγια, τον αρχηγό Ναυτικού, στρατηγό Νεζάτ Τουμέρ και το διοικητή της Χωροφυλακής, στρατηγό Σεντάτ Τζελασούν, καθώς και εκατοντάδες άλλους αξιωματικούς.
Περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν στις φυλακές μετά το πραξικόπημα, περισσότεροι από 200 χιλιάδες δικάστηκαν, πάνω από 10 χιλιάδες έχασαν την υπηκοότητά τους και 50 εκτελέστηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν ή αγνοούνται ακόμη.

ΠΗΓΗ
Νέα ένταση

Read more...

Μη ελεγχόµενη δύναµη αποκτά ο Ερντογάν


Του Χρήστου Μηνάγια

Τα αποτελέσµατα του δηµοψηφίσµατος της 12-9-2010 στην Τουρκία κατέδειξαν ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να συµπεριληφθεί µεταξύ εκείνων των πολιτικών αρχηγών (Μεντερές-Ντεµιρέλ-Οζάλ) που σηµατοδότησαν µε το έργο τους τα τελευταία 60 χρόνια της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας.
Είναι αδιαµφισβήτητο ότι η υπερίσχυση του «ναι» µε ποσοστό 58% αναδεικνύει έναν πανίσχυρο Ερντογάν που µπορεί πλέον να προχωρήσει σε µια οριστική πολιτική ρήξη µε το στρατιωτικό κατεστηµένο και όλους εκείνους τους µηχανισµούς που συνιστούν το αποκαλούµενο «βαθύ κράτος».

Επειδή όµως η σηµασία του εν λόγω αποτελέσµατος είναι πολυδιάστατη, κρίνεται σκόπιµο να δοθεί απάντηση στα ακόλουθα ερωτήµατα διότι οι βραχυπρόθεσµες και µακροπρόθεσµες εξελίξεις στην Τουρκία θα αποτελέσουν στο µέλλον αντικείµενο πολλών συζητήσεων, προβληµατισµών και αναλύσεων τόσο για την εκτίµηση της εσωτερικής κατάστασης της χώρας όσο και της περιφερειακής της πολιτικής.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΜΙΑΣ ΕΘΝΟ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ-Ι∆ΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ

Ποια ήταν τα βασικά αίτια της µεγάλης ήττας που υπέστησαν τα κόµµατα CHP και MHP της αντιπολίτευσης;
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας, ο Ερντογάν, παρά το πρόβληµα της υγείας του (σύµφωνα µε τον Τούρκο δηµοσιογράφο Μεχµέτ Αλί Μπιράντ πάσχει από σάκχαρο) κάθε ηµέρα σχεδόν πραγµατοποιούσε οµιλίες σε δύο πόλεις και παράλληλα συµµετείχε σε τηλεοπτικές εκποµπές, µετατρέποντας τον αγώνα που έδωσε σε «one man show», υποστηριζόµενος όµως σηµαντικά από τον κοµµατικό του µηχανισµό.

Σε αντίθεση, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης δεν υποστηρίχθηκαν σηµαντικά από τον κοµµατικό τους µηχανισµό και οι αρχηγοί τους έκαναν το λάθος να µετατρέψουν τις
µεταρρυθµίσεις του Συντάγµατος σε ψήφο αποδοκιµασίας κατά του Ερτνογάν.
Επίσης, το εθνικιστικό κόµµα ΜΗΡ δήλωνε ότι δεν επιθυµεί καµία αλλαγή στο
Σύνταγµα διότι κινδυνεύει η χώρα από διαµελισµό, ενώ το κόµµα CHP της αξιωµατικής αντιπολίτευσης υποστήριζε ότι οι µεταρρυθµίσεις του Συντάγµατος δεν επείγουν, δεδοµένου ότι το υπάρχον Σύνταγµα µε τις αλλαγές που έχει υποστεί από το 1982 και µετά δεν θεωρείται πραξικοπηµατικό. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσµα η τουρκική κοινή γνώµη να θεωρήσει την αντιπολίτευση ως πολιτικό σκέλος του βαθέος κράτους, το οποίο δεν επιθυµεί την πρόοδο και τον εκδηµοκρατισµό της χώρας. Ένα άλλο σηµαντικό στοιχείο αποτελεί η διαµόρφωση του εκλογικού χάρτη βάσει του οποίου η Τουρκία διαµερίζεται σε τρία τµήµατα και παρουσιάζει την εικόνα µιας εθνο-θρησκευτικο-ιδεολογικής τριχοτόµησης: τα παράλια της Ανατολικής.

Μεσογείου, του Αιγαίου και της Ανατολικής Θράκης όπου οι κάτοικοι υποστηρίζουν θερµά τον κοσµικό χαρακτήρα του κράτους και δεν δέχονται καµία υπαναχώρηση. Tη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειοψηφία είναι Κούρδοι. Και τέλος όλη την υπόλοιπη χώρα και κυρίως τα µεγάλα αστικά κέντρα οι κάτοικοι των οποίων ασπάζονται τις θέσεις του ΑΚΡ.

Πως θα χρησιµοποιήσει ο Ερντογάν την σηµαντική αύξηση της ισχύος του; Με
µετριοπάθεια και συναίνεση ή µε σκληρότητα και οργή;

Στην παρούσα φάση ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν επιθυµεί την ένταση διότι αυτό θα δυσχεράνει κατά πολύ το έργο της κυβέρνησης δεδοµένου ότι οι κύριοι άξονες της στρατηγικής του, δικαστική µεταρρύθµιση και κουρδικό, απαιτούν διάλογο και προσεκτικά βήµατα. Άλλωστε τα πρώτα δείγµατα θα φανούν από τον 1ο νόµο που θα προωθήσει και φυσικά θα αφορά τις αρµοδιότητες και τα καθήκοντα του Ανωτάτου Συµβουλίου ∆ικαστών και Εισαγγελέων. Όµως, τους επόµενους 10 µήνες και µέχρι τις βουλευτικές εκλογές, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να ενισχύσει την πόλωση, την ένταση και να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές έχοντας σαν σύνθηµα τον κίνδυνο διαµελισµού της χώρας και σύµµαχο της το στρατιωτικό κατεστηµένο το οποίο όπως φαίνεται έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό κλυδωνισµό.

Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡ∆ΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ «ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝ∆ΩΡΑΣ»

Τι διαστάσεις έχει η αποχή των Κούρδων από το δηµοψήφισµα;
Ένα από τα πιο σηµαντικά αποτελέσµατα του δηµοψηφίσµατος θεωρείται και η αποχή των Κούρδων η οποία στους κυριότερους νοµούς έφθασε σε ποσοστά που αρχίζουν από το 50% και φθάνουν µέχρι και 93%. Σύµφωνα µε Τούρκους αναλυτές µία ενδεχόµενη συµµετοχή των Κούρδων στο δηµοψήφισµα, είτε ψηφίζοντας «ναι» είτε «όχι», δεν θα επηρέαζε σηµαντικά την υπεροχή του Ερντογάν, δεδοµένου ότι στις κουρδικές περιοχές εκτός από το κουρδικό κόµµα BDP µόνο το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ έχει ψηφοφόρους. Τονίζεται ότι οι ψηφοφόροι του BDP ανέρχονται σε περίπου δύο εκατοµµύρια και επηρεάζουν σχεδόν όλα τα κόµµατα του κοινοβουλίου.

Τεκµαίρεται λοιπόν ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επίλυση του κουρδικού προβλήµατος δεν θα έχει το επιθυµητό αποτέλεσµα εάν το ΒDP δεν αποτελέσει έναν από τους κύριους συνοµιλητές, διότι αποδεικνύεται ότι αυτό ελέγχει πολιτικά σε σηµαντικό βαθµό τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Φυσικά οι Κούρδοι από την εποµένη του δηµοψηφίσµατος άρχισαν να δηµοσιοποιούν τις «αυτονοµιστικές» τους απαιτήσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση του Ερντογάν για τη µεταρρύθµιση του Συντάγµατος. Συγκεκριµένα ζήτησαν: ο Οτσαλάν και το ΡΚΚ να συµπεριληφθούν µεταξύ των κυρίων συνοµιλητών. Η Κουρδική να θεωρείται ως κύρια γλώσσα στα σχολεία της νοτιοανατολικής Τουρκίας καλώντας όλους τους Κούρδους γονείς να µη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία από 20 έως 25-9-2010. Τέλος, να ιδρυθούν αυτόνοµες περιφέρειες οι οποίες θα αναρτούν τη δική τους σηµαία δίπλα στην Τουρκική και θα έχουν πολιτικές, δικαστικές, οικονοµικές, πολιτιστικές, διπλωµατικές και στρατιωτικές αρµοδιότητες. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συµπέρασµα ότι έχει ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» για το κουρδικό και εάν ο Ερντογάν δεν λάβει επείγουσες και τολµηρές αποφάσεις οι συνέπειες θα είναι πολύ οδυνηρές τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα του.

Ποια ήταν η αντίδραση των δικαστών και του στρατού µετά τη δηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων του δηµοψηφίσµατος;

Την εποµένη του δηµοψηφίσµατος, ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συµβουλίου
∆ικαστών και Εισαγγελέων Kadir Özbek δήλωσε ότι δεν ανέµενε υπεροχή του «ναι» σε ποσοστό 58%, ότι σέβεται το αποτέλεσµα και ότι η Τουρκία έκανε ένα βήµα πίσω σχετικά µε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Παράλληλα, στις 14-9-2010, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων ∆υνάµεων εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης εισόδου σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, από 17-9-2010 έως 17-12-2010, χαρακτηρίζοντας αυτές ως προσωρινές περιοχές ασφαλείας ενόψει πιθανών επιχειρήσεων εναντίον του ΡΚΚ. Εκτιµάται ότι οι εν λόγω πόλοι εξουσίας θα τηρήσουν στάση αναµονής και οι ενέργειές τους θα εξαρτηθούν από τα λάθη της κυβέρνησης, διότι όσες φορές έτυχε να παρέµβουν το αποτέλεσµα ήταν πάντα το ίδιο: η κοινή γνώµη συσπειρωνόταν γύρω από τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ποιες θα είναι οι πολιτικές και πολιτειακές εξελίξεις;

Πριν το δηµοψήφισµα κυκλοφορούσε ευρέως στην Τουρκία η φήµη ότι η κυβέρνηση θα προσέφευγε σε πρόωρες εκλογές το Μάρτιο του 2011. Ωστόσο, δύο µόλις ηµέρες µετά το δηµοψήφισµα ο αντιπρόεδρος του κυβερνόντος κόµµατος ΑΚΡ Hüseyin Çelik δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν µε τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2011, δίνοντας ένα τέλος στη συζήτηση που άνοιξε ο αρχηγός του εθνικιστικού κόµµατος ΜΗΡ Devlet Bahçeli που ζητούσε άµεση προσφυγή στις κάλπες.

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος σε συνδυασµό µε τη µείωση της ανεργίας και τη σηµαντική βελτίωση της οικονοµικής κατάστασης της χώρας προµηνύουν νίκη του ΑΚΡ στις επόµενες βουλευτικές εκλογές µετατρέποντας τον Ερντογάν σε µία «µη ελεγχόµενη δύναµη».

Επίσης, όσον αφορά ενδεχόµενη υποψηφιότητα του Τούρκου πρωθυπουργού για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας, το 2012 ή το 2014, ο κύκλος των συζητήσεων έχει ανοίξει και δεν εστιάζεται µόνο στον Ερντογάν αλλά και σε ενδεχόµενη αύξηση των αρµοδιοτήτων του προέδρου, µετατρέποντας την κοινοβουλευτική δηµοκρατία είτε σ’ ένα προεδρικό σύστηµα που προσοµοιάζει µε το αντίστοιχο των ΗΠΑ είτε σ’ ένα ηµιπροεδρικό σύστηµα παρόµοιο της Γαλλίας ή της Ρωσίας. Επισηµαίνεται ότι όλα αυτά δεν περιλαµβάνονται στις µεταρρυθµίσεις του δηµοψηφίσµατος της 12 Σεπτεµβρίου, διότι η υλοποίησή τους προϋποθέτει την κατάρτιση ενός νέου Συντάγµατος, µε πιθανό χρόνο έναρξης
εργασιών µετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του εποµένου έτους.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος, πλην όµως οι Τούρκοι είναι ρεαλιστές και δεν πιστεύουν ότι αυτό αρκεί για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Άλλωστε η άκαµπτη στάση τους στο Κυπριακό, οι γαλλο-γερµανικές θέσεις και όλες εκείνες οι µεταρρυθµίσεις που ζητά η Ευρώπη καθιστούν αβέβαιη έως αδύνατη την προοπτική πλήρους ένταξης.

Επίσης, όσον αφορά στην εξέλιξη των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, η υπερίσχυση του «Ερντογανισµού» στην Τουρκία προκάλεσε ανησυχία στο Ισραήλ διότι αναµένεται περαιτέρω αποµάκρυνση της Άγκυρας από αυτό (σ.σ. σχόλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στους στενούς του συνεργάτες µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων του δηµοψηφίσµατος).

Μία τελική επισήµανση που κρίνεται σκόπιµη είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις που αναµένονται στην Τουρκία το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης, δεδοµένου ότι οι διαστάσεις που θα πάρουν δεν θα έχουν σχέση µόνο µε το εσωτερικό της γείτονας χώρας αλλά και µε τις συµµαχίες που θα διαµορφωθούν στην ευρύτερη περιοχή και θα έχουν άµεση επίπτωση στο βόρειο Ιράκ, το Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε οι πολιτικές των δύο πόλων εξουσίας στην Τουρκία, πολιτικός- στρατιωτικός, για την Ελλάδα και την Κύπρο στηρίζονται στις ίδιες αρχές, δεν αποκλίνουν µεταξύ τους και η µία συµπληρώνει την άλλη. Εποµένως το γεγονός αυτό σε σχέση µε την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβληµάτων καταρρίπτει τη γνωστή άποψη περί υπάρξεως δήθεν καλών Τούρκων πολιτικών και κακών Τούρκων στρατιωτικών.

(Ο Χρήστος Μηνάγιας είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Τουρίκη και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές.)

Read more...

Νεώτερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Ay


Νεώτερες πληροφορίες για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων της κλάσης Ay αναφέρουν ότι τελικά θα εκσυγχρονιστούν μόνο τα δύο τελευταία υποβρύχια της κλάσης λόγω της μικρής τους σχετικά ηλικίας που είναι 26 έτη (S-351 DOGANAY) και 21 έτη (S-352 DOLUNAY).
Τα άλλα δύο υποβρύχια που αρχικά είχαν ενταθεί στο πρόγραμμα κατά τα φαινόμενα δεν θα εκσυγχρονιστούν λόγω της μεγάλης ηλικίας των πλοίων που είναι 29 και 32 έτη.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέου περισκοπίου, νέων συστημάτων επικοινωνίας και συστήματα ESM/EDT.
Τα δύο υποβρύχια δεν πρόκειται να αποκτήσουν νέο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης αλλά 4 από τις 8 τορπιλοσωλήνες θα τροποποιηθούν ανάλογα ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τορπίλες MK-48 ADCAP Mod6.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τα παιδία παίζει…


Την ώρα που δίπλα μας η Τουρκία πετάει, ο Ερντογάν ο κουμπάρος μας και αγαπητός μας φίλος κλέβει συνεχώς την παράσταση, πουλάει τσαμπουκά ακόμη και στην Αμερική, τρίζει τα δόντια στο Ισραήλ, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων όλα χειροτερεύουν σε βάρος μας, κερδίζει έδαφος στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στη Θράκη, τα Σκόπια πουλάνε τρέλα και όλο και περισσότερα ζητάνε, η Αλβανία ξωπετάει όσους θαρραλέους ομογενείς μας παραμένουν, τους αρπάζουν τις περιουσίες τους, δολοφονούν έναν νεαρό Έλληνα, ακυρώνουν συνθήκες υπέρ της Τουρκίας, η Βουλγαρία κάνει επίδειξη δύναμης και επιβάλλει όρους, εμείς εδώ… παίζουμε με τις… μπίλιες…

Το… μέγα πρόβλημα της χώρας ήταν ν’ αλλάξουν ονομασίες τα υπουργεία. Και το μοίρασμα ξανά από την αρχή των αρμοδιοτήτων. Πάρε κι εσύ από ένα παιχνιδάκι να ’χεις να παίζεις για να μην κλαις, να μην τσακώνεσαι με… τ’ αδελφάκια σου…

Και μέχρι να συμφωνήσουν στο μοίρασμα, πάρε εσύ αυτό, όχι θέλω τ’ άλλο (πολλοί υπουργοί άλλα νόμιζαν ότι έχει το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ από υπερυπουργοί κατέληξαν… υφυπουργοί, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επέστρεψε στα καθήκοντα που είχε ως… υφυπουργός Εμπορίου), οι μήνες θα τρέχουν, κανένας δεν θα σκοτίζεται με το δράμα που ζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, η αγορά και η χώρα θα βουλιάζουν όλο και περισσότερο. Με την πυξίδα κολλημένη στην καταστροφή. Με κύριο και αποκλειστικό υπεύθυνο πλέον τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού αυτός, όπως αποδείχθηκε και στον ανασχηματισμό, έχει το τιμόνι. Και χρησιμοποιεί όλους σαν πιόνια… Χωρίς ΚΑΝΕΝΑΣ να του λέει όχι…

Ευτυχώς πάντως για τη χώρα που υπάρχει η «τρόικα» και φροντίζει για μας… Για το πώς θα μας ξεδοντιάσει, μήπως έχει απομείνει ακόμη κανένα χρυσό δόντι. Και θα μας στείλει μια ώρα γρηγορότερα στον τάφο και μάλιστα αδιάβαστους… Με τα παιδία να συνεχίζουν να παίζουν…

Read more...

Κύπρος: Το περιουσιακό και οι νεοοθωμανικές κουτοπονηριές


Ακραίες προτάσεις για το περιουσιακό κατέθεσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατά τις πρόσφατες συνομιλίες. Οι εν λόγω προτάσεις προσβλέπουν στην πολλαπλή ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στη Μεγαλόνησο.

Στις αρχές του τρέχοντος μηνός πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα πλαίσια των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτάσεις της για τη «διευθέτηση» του ακανθώδους ζητήματος του περιουσιακού.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα νέο πακέτο προτάσεων, επιχειρώντας να εγκαταλείψει τη γενική αρχή περί των «ανταλλαγών και των αποζημιώσεων» στο περιουσιακό. Η ημερήσια «Χουριέτ», το γνωστό για τις ανθελληνικές του θέσεις φύλλο, αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά έχει επεξεργαστεί σχέδιο που θα «επιλύει το ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αναλυτικότερα, η πρόταση συνίσταται στη δημιουργία ενός «συνεταιρισμού διαχείρισης ακινήτων», στον οποίο Έλληνες και Τούρκοι θα συμμετέχουν επί ίσοις όροις (50-50).

Το πολυσέλιδο σχέδιο για τη δημιουργία του συνεταιρισμού φαίνεται να το έχει επεξεργαστεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τουρκίας και του «ψευδοκράτους». Μετά από πολύμηνη προετοιμασία το σχέδιο συζητήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο (Τσάνκαγια), παρουσία του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Τζεμίλ Τσιτσέκ στα μέσα του Ιουλίου. Κατόπιν κατατέθηκε αυτούσιο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων από τον Ντερβίς Έρογλου, στη συνάντηση που είχε με τον κύπριο Πρόεδρο στις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την 55η επέτειο του πογκρόμ του 1995, που είχε στόχο την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και την περιουσία της!

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κέρδη για τους Τουρκοκύπριους και τους εποίκους θα είναι πολλαπλά. Κι αυτό γιατί βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπεται επιστροφή των περιουσιών στους Ελληνοκύπριους και κυρίως σε περιοχές όπου το ελληνικό στοιχείο διέθετε πάνω από το 95% της γης. Δηλαδή, οι Τούρκοι που κατέχουν ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα θα συνεχίσουν να τις κατέχουν όπως και πριν! Και ο αριθμός των Ελλήνων που θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα δεν θα ξεπερνάει το 15% των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων! Οι Ελληνοκύπριοι, όμως, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα βγουν κερδισμένοι μεσοπρόθεσμα! Κι αυτό θα γίνει, λένε οι Τούρκοι, χάρη στον «συνεταιρισμό διαχείρισης ακινήτων», που θα αξιοποιήσει τόσο τις περιουσίες των Τουρκοκυπρίων που παρέμειναν στην ελεύθερη Κύπρο όσο και τις ανεκμετάλλευτες ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα εδάφη, όπως εκείνα της πόλης της Αμμοχώστου! Στην περίπτωση που η Λευκωσία δεχτεί τις προτάσεις περί «συνεταιρισμού», η Άγκυρα ευελπιστεί ότι έτσι θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος αποζημιώσεων που ξεπερνούν τα 30 εκατ. δολάρια. Στην πράξη, θα ενισχυθεί η θέση της Άγκυρας, καθώς θα απαλλαγεί από οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση προς τους έλληνες πρόσφυγες. Ούτε η Άγκυρα ούτε, πολύ περισσότερο, το «ψευδοκράτος» είναι σε θέση να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που θα προκύψουν από την ανταλλαγή περιουσιών που επιζητούν οι Τούρκοι επί χρόνια. Θα ενισχυθεί ακόμη η πολιτική και διπλωματική θέση της Άγκυρας, μια και μέσω του εν λόγω σχεδίου αυτή θα έχει πετύχει να επιβάλει τελικά τους όρους του Σχεδίου Ανάν στο περιουσιακό. Όχι μόνο δεν θα καταβάλει δηλαδή αποζημιώσεις, αλλά θα έχει δικαίωμα λόγου στις περιουσίες των Ελλήνων σε ολόκληρη τη Μεγαλόνησο!

Δεν είναι μυστικό ότι η τουρκική πλευρά αυξάνει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της για έναν εφ' όλης της ύλης διακανονισμό στο Κυπριακό. Μια τέτοια διευθέτηση για την Άγκυρα πρέπει, ιδανικά, να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό. Ως και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχει επιστρατευθεί, απειλώντας ότι αν δεν σημειωθεί «πρόοδος», θα κηρύξει το Κυπριακό «ανεπίλυτο» ζήτημα! Η βιασύνη της Άγκυρας οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κατ' αρχάς η νεοοθωμανική ηγεσία συνειδητοποίησε ότι το Κυπριακό αποτελεί το μαλακό υπογάστριό της και η διαιώνισή του έχει επιβλαβή αποτελέσματα για τη διεθνή εικόνα που επιθυμεί να προβάλλει ως ανερχόμενη περιφερειακή υπερδύναμη. Επιπλέον, άρχισε να αισθάνεται τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση της έντασης και τη ρήξη που προκάλεσε με το Τελ Αβίβ, έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, αντιλαμβάνεται ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε προς τις Βρυξέλλες για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ένταξή της στην ενωμένη Ευρώπη θα συναντήσει πρόσθετες δυσχέρειες.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η νεοοθωμανική ηγεσία της Τουρκίας τηρεί μια καθ' όλα συνεπή στάση προς όσα πρεσβεύει, ανεξάρτητα από αυτά που διακηρύττει σε κοσμικές εκδηλώσεις, εθιμοτυπικές συναντήσεις, συνεστιάσεις σε τουριστικά θέρετρα, αθλητικούς αγώνες κ.λπ. Εμείς που έχουμε βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες της παραχώρησης των περιουσιών του μικρασιατικού ελληνισμού με αντάλλαγμα μόνο υποσχέσεις, που κλείσαμε τα μάτια στις λεηλασίες των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη, που αδρανήσαμε στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ας επαναλάβουμε το βροντερό «ΟΧΙ» του 2004 -για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης- κι ας αρνηθούμε την άμεση ή έμμεση συγκυριαρχία στη Μεγαλόνησο.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP