Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Λογοκρισία από τον Τουρκικό Στρατό για το Facebook



Η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», σε δημοσίευμά της σήμερα με τίτλο «απαγορεύεται το Face-book στο Στρατό», γράφει ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έλαβαν τα μέτρα τους κατά των υπηρεσιών πληροφοριών των ξένων χωρών, καθώς και των τρομοκρατικών οργανώσεων στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, απαγορεύθηκε η δημοσίευση στο Facebook των ταυτοτήτων, των φωτογραφιών, αλλά και του βαθμού των Τούρκων αξιωματικών.
Τα μέλη των ΤΕΔ, σύμφωνα με οδηγία του τουρκικού στρατού, δεν θα μπορούν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους, ούτε να δίνουν πληροφορίες για το βαθμό και τις μονάδες τους. Απαγορεύονται, επίσης, και οι ένστολες φωτογραφίες. Στην απαγόρευση αυτή συνέτεινε το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητών αεροσκαφών και μελών των ειδικών δυνάμεων


Read more...

Απελευθέρωση του Στρατηγού Τολόν


Η Hürriyet σε πρωτοσέλιδη αναφορά τη με τον τίτλο «Αποφυλακίστηκε ο στρατηγός Τολόν» και στη συνέχεια στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι ο στρατηγός ε.α. Τολόν, υπόδικος για την υπόθεση Εργκενεκόν, είχε μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο GATA για θεραπεία. Το δικαστήριο με νεώτερη απόφασή του τον αποφυλάκισε. Η απόφαση για την αποφυλάκισή του εστάλη τόσο στη Δ/νση των Φυλακών Σιλιβρί [Σηλυβρίας], όσο και στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόφαση για την αποφυλάκισή του δεν ελήφθη για λόγους υγείας, αλλά λόγω της νομικής κατάστασής του και των υφισταμένων ενδείξεων για την υπόθεση αυτή.


Read more...

Πώς φθάσαμε από τη Δαμασκό στο Νταβός


του Σάββα Καλεντερίδη
Η κίνηση του Ερντογάν να αποχωρήσει από το πάνελ του Νταβός επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά και σίγουρα, ανεξάρτητα με τον αν ήταν προσχεδιασμένο και με το τί ακριβώς είχε στο κεφάλι του ο Ερντογάν όταν επέκρινε με δριμύτητα το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, η κίνησή του εκείνη έγραψε και θα γράψει ιστορία.

Ο διακεκριμένος συντάκτης της δημοκρατικής εφημερίδας Ραντικάλ, Αβνί Όζγκιουρέλ, επιχειρεί μια προσέγγιση του φαινομένου της δημοτικότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από μια πολύ συνοπτική επισκόπηση των αραβοτουρκικών σχέσεων την περίοδο των επαναστάσεων των Αράβων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τα γεγονότα του αγώνα για την αναξαρτησία των Αράβων και η αντίδραση του οθωμανικού κράτους έχουν αφήσει κατάλοιπα στην τουρκική κοινωνία και στον αραβικό κόσμο, κατάλοιπα που επηρεάζουν σε ψυχολογικό επίπεδο την ανάπτυξη των αραβοτουρκικών σχέσεων. Ακριβώς την πτυχή αυτή προσπαθεί να φωτίσει ο Όζγκιουρέλ στο ...άρθρο που ακολουθεί:

Από τη Δαμασκό στο Νταβός
Τις ημέρες αυτές δεν υπάρχει άνθρωπος στο σύνολο των αραβικών χωρών και του ισλαμικού κόσμου που δεν έχει ακούσει το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν έχει εκφράσει τη βαθειά εκτίμηση στο πρόσωπό του. Η αιτία γνωστή σε όλοπυς: Το Νταβός! Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι στιγμής κανένας Άραβας/μουσουλμάνος ηγέτης και μάλιστα σε ένα χώρο που θεωρείται το κύριο πεδίο πολιτικής του δυτικού κόσμου, ακύρωσε το άσυλο και διαπέρασε την προστατευτική θωράκιση που είχε το Ισραήλ απέναντι σε επικρίσεις άλλων χωρών απέναντί του.
Ενώ επί πολλές δεκαετίες εμείς θεωρούσαμε τους Άραβες ως "προδότες που μας μαχαίρωσαν πισώπλατα", όταν επαναστάτησαν ενατίον των Οθωμανών, ενώ για τους Άραβες εμείς οι Τούρκοι ήμασταν "ένα έθνος που τους διοίκησε αυταρχικά επί αιώνες, το οποίο στη συνέχεια αποκόπηκε από τον ισλαμικό κόσμο".
Η αιτία της αποκοπής από τον ισλαμικό κόσμο μπορεί να αναζητηθεί κυρίως στο κίνημα των Βαχαϊμπιστών της Σαουδικής Αραβίας και στις συγκρούσεις που έγιναν με τους προγόνους του βασιλιά Μαχμούτ του δεύτερου των Σαούντ. Η κύρια αιτία, όμως, της οργής και του μίσους που υπάρχει στον αραβικό κόσμο για τους Τούρκους μπορεί να αναζητηθεί στη συμπεριφορά των Νεοτούρκων εναντίον των Αράβων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεριμένα σε μια σειρά συλλήψεων, εκτοπισμών και δικών που έκανε η ομάδα του Cemal Paşa. Το διάστημα εκείνο εκτοπίστηκαν 5 χιλιάδες οικογένειες Αράβων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. 200 διανοούμενοι Άραβες συνελήφθησαν και δικάστηκαν με την κατηγορία της δράσης εναντίον του οθωμανικού κράτους και 88 από αυοτύς εκτελέστηκαν.

Το αίτημα της αυτονομίας
Το αίτημα των Αράβων για αυτονομία δεν είναι πολύ παλαιό. Οι Άραβες βουλευτές στοοθωμανικό κοινοβούλιο, άρχισαν να ζητούν αυτονομία για τις περιοχές τους μετά το 1912. Ο βουλευτής Συρίας, Şerif el Müveyyid, ήταν επικεφαλής των Αράβων βουλευτών που ζητούσαν αυτονομία και έφτασε να προβάλλει τα αιτήματά του μέχρι το σαράι. Η ομάδα δεν είχε καμία συνοχή. Άλλοι ήθελαν πλήρη ανεξαρτησία, άλλοι ήθελαν διευρυμένα δικαιώματα χωρίς να ζητούν ανεξαρτησία. Την ίδια περίοδο στη Δαμασκό ο Reşit Mutran κινητοποιούσε τα πλήθη με το σύνθημα "ανεξάρτητη Συρία". Έγιναν διαδηλώσεις και ορισμένες ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις οθωμανικές δυνάμεια ασφαλείας. Η κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης ήταν ανήσυχη μετά από τις πληροφορίες που έλαβε για επαφές των Συρίων διανοουμένων με Άγγλους διπλωμάτες στην Αίγυπτο, στις οποίες συμφωνήθηκε η ίδρυση "Αραβικού χαλιφάτου" υπό την ηγεμονία του ηγέτη της Αιγύπτου, Abbas Hilmi Paşa.
Οι Άραβες διανοούμενοι συνήλθαν στο Παρίσι το 1913, χωρίς όμως να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε κα΄τι συγκεκριμένο. Την περίοδο εκείνοι οι Γάλλοι είχαν κορυφώσει την ιεραποστολική τους δράση στην περιοχή.
Η διοίκηση των Νεοτούρκων, για προλάβει τις εξελίξεις, πήρε απόφαση να ιδρύσει Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Μεδίνα και να συγκροτήσει συμβουλευτικές ομάδες... Η κίνηση αυτή, όμως, δεν απέφερε κάτι και οι Άραβες δεν υποχώρησαν από τις θέσεις τους. Ο Άραβας βουλευτής του οθωμανικού κοινοβουλίου, Abdülhamid el Zahravi, που θεωρείται ότι καταγόταν από την οικογένεια του προφήτη Μωάμεθ, θεωρήθηκε προδότης από τους Άραβες επειδή υποστήριξε φιλοοθωμανικές θέσεις. Τελικά το σχοινί κόπηκε με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου... Ο εμίρης του Χιτζάζ (Hicaz), Şerif Hüseyin, απέρριψε την έκκληδη του σουλτάνου Reşad για ιερό πόλεμο (cihad). Οι Νεότουρκοι αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν άλλον στη θέση του, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Şerif, με την υποστήριξη του αγγλικού στρατού που είχε αποβιβαστεί στη Βασόρα, πήρε τα όπλα και επαναστάτησε. Η αντίδραση του οθωμανικού κράτους σ' αυτό ήταν μια σειρά από συλλήψεις και φυλακίσεις.
Ο στρατηγός Τζεμάλ (Cemal Paşa), που ήλθε στην περιοχή με διευρυμένες εξουσίες, διέταξε την προσαγωγή σε δίκη εκατοντάδων Αράβων διανοουμένων, στο Πολεμικό Δικαστήριο που συστήθηκε στην έδρα του 4ου Σώματος Στρατού, στη Δαμασκό. Το διακστήριο αποφάσισε τον εκτοπισμό 5 χιλιάδων οικογενειών σε διάφορε πόλεις της Τουρκίας και τον απαγχονισμό 88 ατόμων. Οι μισοί από τους μελοθανάτους απαγχονίστηκαν μπροστά στα μάτια του λαού της Δαμασκού, για παραδειγματισμό.
Ο Thomas Edward Lawrence, ο Λώρενς της Αραβίας, σε αποστολή στη Συρία
Ο Falih Rıfkı Atay αναφέρει ότι "στην Παλαιστίνη χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο των εκτοπισμών, στη Συρία τους απαγχονισμούς και στο Χιτζάζ το Στρατό", τιμωρώντας συχνά και ανθρώπους που δεν έφταιγαν σε τίποτα. Εαν σε αυτό προστεθεί και η αποτυχία του στρατηγού Τζεμάλ απέναντι στον αγγλικό στρατό, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το αποτέλεσμα. Ο στρατηγός Mersinli Cemal Paşa, που αντικατέστησε τον Τζεμάλ, για να εξευμενίσει τους Άραβες, αποφάσισε την επιστροφή των εξορίστων Αράβων στις εστίες τους και προσπάθησε να πείσει τον ηγέτη των Αράβων, Σερίφ Χουσεΐν, για το ρόλο των Αγγλων, ζητώντας του να συνεργαστεί και πάλι με τους Οθωμανούς, χωρίς αποτέλεσμα.

Read more...

Μια άγνωστη πτυχή της νύχτας των Ιμίων


Λεπτομέρειες γύρω από όσα εκτυλίχθηκαν λίγο πριν από την πτώση του ελικοπτέρου και τον τραγικό θάνατο των τριών μελών του πληρώματος

Της Δωρας Αντωνιου
Δεκατρία χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από την τραγική νύχτα των Ιμίων. Οσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα ήταν η κλιμάκωση της κρίσης που εκδηλώθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρ' ολίγον να εξελιχθεί σε ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Οσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα είναι λίγο - πολύ γνωστά. Ορισμένες λεπτομέρειες έγιναν λίγο γνωστές και καλύφθηκαν από τα...σενάρια γύρω από το τι έγινε, τα οποία επικράτησαν, ενδεχομένως γιατί ταιριάζουν καλύτερα με τα στερεότυπα γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μία από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της νύχτας των Ιμίων επιβεβαιώνει στην «Κ» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης. Αφορά τα όσα εκτυλίχθηκαν λίγο πριν από την πτώση του ελικοπτέρου και τον τραγικό θάνατο των τριών μελών του πληρώματος, των υποπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψού και επιβεβαιώνει τον ηρωισμό της προσπάθειάς τους.

Σήμα κινδύνου
Οπως αναφέρει ο ναύαρχος Αντωνιάδης, όταν το πλήρωμα του ελικοπτέρου αντελήφθη ότι υπάρχει βλάβη, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αυτό φαίνεται και από την καταγραφή της επικοινωνίας μεταξύ του θαλάμου επιχειρήσεων του ΓΕΝ και της φρεγάτας «Ναυαρίνο», από την οποία είχε απονηωθεί το ελικόπτερο και στην οποία επέστρεφε:

Ωρα 5.04 ΓΕΝ: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
Ωρα 5.05 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Εχω απώλεια επαφής με το ελικόπτερο. Τελευταία του αναφορά EMERGENCY - EMERGENCY 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος.

Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το ελικόπτερο, εκτός από το «Ναυαρίνο», ελήφθη και από την τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ», που είχε πλεύσει στην περιοχή και είχε αποβιβάσει τους Τούρκους κομάντος στη Μικρή Ιμια. «Η επικοινωνία γινόταν στο ραδιοτηλέφωνο και ήταν απλό για τους Τούρκους να μπουν στη συχνότητα και να ακούσουν τα λεγόμενα», αναφέρει ο ναύαρχος Αντωνιάδης. Μόλις η φρεγάτα «Γιαβούζ» αντελήφθη ότι το ελληνικό ελικόπτερο έχει πρόβλημα, παρενέβη στην επικοινωνία και ενημέρωσε το πλήρωμά του ότι μπορεί να προσνηωθεί επί της «Γιαβούζ», που βρισκόταν πιο κοντά. Ομως, η απάντηση που δόθηκε από το ελικόπτερο ήταν αρνητική. Προτίμησαν να συνεχίσουν την πορεία τους για να φθάσουν στη φρεγάτα «Ναυαρίνο», όμως δεν τα κατάφεραν», συνεχίζει ο ναύαρχος Αντωνιάδης.

Ο αρχηγός ΓΕΝ Τουρκίας
Με τα λεγόμενά του έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είχε πει στην εκπομπή «Φάκελοι» ο εκλιπών πλέον ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγια, που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΝ Τουρκίας και θεωρείται «εμπνευστής» της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών». Μιλώντας για τη νύχτα των Ιμίων και συγκεκριμένα για την πτώση του ελικοπτέρου, ανέφερε: «Το πλήρωμα του πλοίου «Γιαβούζ» μπήκε στη συχνότητα επικοινωνίας του ελικοπτέρου και άρχισε να ακούει τις συνομιλίες. Εκείνη την ώρα το ελικόπτερο παρουσίασε βλάβη. Ανέφερε πως πρέπει να προσγειωθεί. Οι δικοί μας αμέσως ετοίμασαν χώρο προσγείωσης και πρότειναν στο ελικόπτερο να προσγειωθεί. Δεν το δέχτηκε και έπεσε λόγω αυτής της βλάβης». Αντίστοιχη είναι και η μαρτυρία που έδωσε ο Δημήτρης Σπυρίδων, αντιστράτηγος ε.α., τέως διοικητής ΑΣΔΕΝ: «Κατά τις 5 και 7 λεπτά με ειδοποιεί ότι ο ΣΑΜ δεν έχει στο ραντάρ του το ελικόπτερο και ότι το καλεί, δεν του απαντάει και ότι ακούει τη φρεγάτα «Γιαβούζ» να το καλεί μη τυχόν θέλει βοήθεια να προσγειωθεί πάνω στη «Γιαβούζ» το ελικόπτερο».
Λίγο αργότερα, διαπιστώνεται ότι το ελικόπτερο έχει εξαφανιστεί, όπως φαίνεται από τον διάλογο του κέντρου επιχειρήσεων με το «Ναυαρίνο»:

Ωρα 5.13 ΓΕΝ: Ερωτηματικό: Εχετε επικοινωνίες;
Ωρα 5.14 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό
Ωρα 5.14 ΓΕΝ: Ερωτηματικό. Εάν αποκτήσατε κάποια στιγμή επικοινωνία.
Ωρα 5.15 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Τον ακούσαμε που έκανε μια κλήση μόνο.
Ωρα 5.16 ΓΕΝ: Τον έχετε στα Ρ/Ε;
Ωρα 5.16 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό.
Ωρα 5.24 ΓΕΝ: Το EMERGENCY τι ήταν;
Ωρα 5.24 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: MASTER CAUTION EMERGENCY

Μέσα σε δευτερόλεπτα
Ο ναύαρχος Αντωνιάδης, αναφερόμενος στο περιστατικό, επισημαίνει ότι η επικοινωνία έγινε ανάμεσα στη φρεγάτα «Γιαβούζ» και το ελικόπτερο και ότι η απόφαση να μην προσνηωθεί στην τουρκική φρεγάτα, αλλά να συνεχίσει την πορεία του με προορισμό στο «Ναυαρίνο», δεν ελήφθη κεντρικά. «Ολα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα. Δεν διαβιβάστηκε η τουρκική πρόσκληση προς το κέντρο επιχειρήσεων για να εξεταστεί. Η απάντηση δόθηκε άμεσα». Μάλιστα, προσθέτει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ευρέως γνωστό εντός του Πολεμικού Ναυτικού. «Δεν βγήκε ποτέ όμως προς τα έξω. Το κλίμα που καλλιεργήθηκε σχετικά με τα Ιμια ήταν διαφορετικό. Αναπτύχθηκαν και διάφορες θεωρίες ότι το ελικόπτερο δεν έπεσε από βλάβη, αλλά το έριξαν είτε οι Τούρκοι κομάντος είτε η τουρκική φρεγάτα, οπότε αυτή η πτυχή των όσων συνέβησαν έμεινε στην αφάνεια», καταλήγει.
KATHIMERINI

Read more...

Εξωτερική πολιτική με στόχο να γίνει περιφερειακή... υπερδύναμη


Το επεισόδιο με τον Πέρες ανέδειξε τον Ερντογάν σε «ήρωα» του αραβικού κόσμου.
Εμπνευστής του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Νταβούτογλου, και «έπαθλο» η ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγέτιδα δύναμη σε αραβικό και ισλαμικό κόσμο.
Η θεαματική αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν από το Νταβός και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον του προέδρου του Ισραήλ Σ. Πέρες σηματοδοτεί και επισημοποιεί την αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από την
κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Το ξέσπασμα Ερντογάν δεν οφείλεται μόνο στο... ταμπεραμέντο του, ούτε βεβαίως στην απόφασή του να στρέψει τα νώτα του στο Ισραήλ και στη Δύση, αλλά περισσότερο εντάσσεται στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που επιβάλλει κινήσεις και πρωτοβουλίες για την προβολή και καθιέρωση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης.
Κοινό άρθρο στη Μοντ υπέγραψαν Σαρκοζί και Μέρκελ, με το οποίο ζητούν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.
Κοινό άρθρο στη Μοντ υπέγραψαν Σαρκοζί και Μέρκελ, με το οποίο ζητούν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.
Το νέο αυτό σκηνικό αφορά άμεσα και την Ελλάδα, η οποία αμήχανα μένει προσκολλημένη στη θέση «πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια, σημαίνει πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», όταν κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι η ίδια η Τουρκία που θα επιδιώξει τελικά ένα καθεστώς Ειδικής Σχέσης με την Ε.Ε.
Εμπνευστής της αναπροσαρμογής αυτής είναι ο κορυφαίος σύμβουλος του Τ. Ερντογάν και θεωρητικός του ΑΚΡ για την εξωτερική πολιτική, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κρύβεται πίσω από όλα τα ανοίγματα που επιχειρεί η Τουρκία στην Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και κατευθύνει τους λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς είτε στο Κυπριακό και στο γενικότερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων είτε στο Βόρειο Ιράκ, στη Γάζα και στην Αρμενία.
Το νέο δόγμα που διέπει την τουρκική εξωτερική πολιτική, όπως το διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους, είναι: Εξωτερική πολιτική που ενσωματώνει στόχους, παρά εξωτερική πολιτική που εγκλωβίζεται σε προτεραιότητες.
Πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου είχε επισημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκεται ο «μηδενισμός των προβλημάτων με τους γείτονες και ότι μια χώρα με τόσο προνομιακή γεωγραφική θέση όπως η Τουρκία δεν μπορεί να αυτοκαθορίζεται με αμυντικό τρόπο. Δεν θα πρέπει να εμφανίζεται ούτε σαν χώρα-γέφυρα, που απλώς συνδέει δύο σημεία, ούτε σαν χώρα-σύνορο, ούτε βεβαίως σαν μια συνηθισμένη χώρα που βρίσκεται στο όριο είτε του μουσουλμανικού κόσμου είτε της Ευρώπης».
Το «έπαθλο» αυτού του δόγματος είναι μεγάλο, καθώς αναδεικνύει ως στόχο τη μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη με αποφασιστικό ρόλο στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και κατοχύρωσης θέσης ηγέτιδας δύναμης στον ισλαμικό και αραβικό κόσμο, διατηρώντας συγχρόνως την προνομιακή σχέση με την Ε.Ε. και την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ.
Η αναπροσαρμογή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προκαλεί βεβαίως αντιδράσεις πρωτίστως στο εσωτερικό, καθώς το στρατιωτικό κατεστημένο βλέπει καχύποπτα την «κατάργηση» των προτεραιοτήτων, θεωρώντας ότι αποτελεί εν δυνάμει το πρώτο βήμα της εφαρμογής της ισλαμικής ατζέντας του ΑΚΡ, με την εγκατάλειψη του στόχου ένταξης στην Ε.Ε. και στροφή προς τον ισλαμικό κόσμο.

Η στήριξη στη Χαμάς
Η στήριξη την οποία προσέφερε από το 2006 στη Χαμάς η Αγκυρα (με την επίσκεψη στην Τουρκία αμέσως μετά τις εκλογές στη Γάζα του ηγέτη της οργάνωσης Χαλέντ Μεσαάλ) είναι κάτι το οποίο ερεθίζει τόσο το Ισραήλ όσο και το ισχυρότατο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ. Ακραίες εκδηλώσεις όπως αυτή του κ. Ερντογάν στο Νταβός και κυρίως το κλίμα αντισημιτισμού που καλλιεργήθηκε τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία προκαλούν προβληματισμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο και υπό τη διοίκηση της Χίλαρι Κλίντον κυριαρχείται από το φιλοεβραϊκο λόμπι.
Η Τουρκία δεν προτίθεται φυσικά να διαρρήξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά ο κ. Ερντογάν με τη στάση του θέλησε να δείξει ότι ακόμη και οι σχέσεις αυτές πρέπει να εντάσσονται και να υπακούουν στη λογική των στρατηγικών στόχων της ίδιας της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτής της αναπροσανατολισμένης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής επηρεάζονται άμεσα και κρίσιμα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Το πώς η Αγκυρα θα επιχειρήσει να είναι «ένα βήμα μπροστά» στο Κυπριακό, όπως διακηρύσσει ο κ. Ερντογάν, και το πώς θα επιδιώξει να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο υπό την ομπρέλα ανοχής που θα της προσφέρει ο ισχυρός περιφερειακός ρόλος της, είναι θέματα που έπρεπε ήδη να απασχολούν την ελληνική πολιτική ηγεσία.Απο κοινου ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ

Ζητούν άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις και στο μέτωπο των σχέσεων της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, όπου η Αγκυρα με μοχλό πίεσης το μπλοκάρισμα της συνεργασίας των δύο οργανισμών, επιδιώκει να θέσει ντε φάκτο τη βάση για τη διαμόρφωση της Ειδικής Σχέσης, μιας sui generis κατάστασης, όπου η Τουρκία, χωρίς να υποχρεωθεί σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα απολαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις, προσφέροντας τη συμμετοχή της στην Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αναφορά στη διένεξη αυτή στο κοινό άρθρο που υπέγραψαν (στη Μοντ) ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ζητούν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ στον τομέα της Ασφάλειας.
Οι δύο ηγέτες, από τους οποίους η Αθήνα θα ανέμενε μια περισσότερο διακριτική στάση, «εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους γιατί η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ συγκεκριμένων κρατών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει» επισημαίνουν ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ εξομοιώνοντας ουσιαστικά «θύμα» και «θύτη».
Με δεδομένη μάλιστα την επιδίωξη της Γαλλίας να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (κάτι για το οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν δήλωσε ότι... εκτιμάται ακόμη από τη χώρα του) δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική εξωτερική πολιτική να είναι η άσκηση πιέσεων όχι προς την Τουρκία, αλλά προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να ανακοινωθεί πανηγυρικά στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου, παρουσία και του προέδρου Μ. Ομπάμα, η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ.

ETHNOS-ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Read more...

Τούρκοι κατά Μενέντεζ με απούσα την ομογένεια


Αγρια επίθεση, οργανωμένη από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και με στόχο την απαξίωσή του, εξαπέλυσε ο οργανισμός «Τurkish Coalition of Αmerica» εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ), ο οποίος αναμένεται να παίξει σημαντικότατο ρόλο τους επόμενους μήνες σε δύο κρίσιμα θέματα που αποτελούν για την Αγκυρα «κόκκινες γραμμές».

Το πρώτο θέμα είναι το Κυπριακό, όπου ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει απαιτήσει από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με προσωπικές παρεμβάσεις προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, να τερματιστεί η πολιτική τιμωρίας της Λευκωσίας, που εισήγαγε στις...24 Απριλίου 2004 η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.
Το δεύτερο θέμα είναι το Αρμενικό. Ο κ. Μενέντεζ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αμερικανο-αρμενικής κοινότητας στην προσπάθειά που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα για να αναγνωριστεί η γενοκτονία από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ο κ. Ομπάμα, με επιστολή του προς την ηγεσία των Αμερικανο-Αρμενίων, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στο νομοσχέδιο. Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι έξω φρενών με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος και για ένα άλλο θέμα, που επίσης αποτελεί «καυτή πατάτα» για την Αγκυρα. Εδώ και καιρό, ο κ. Μενέντεζ έχει ξεκινήσει εκστρατεία για προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι κύκλοι που ελέγχουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής αρνήθηκαν να ενισχύσουν την προσπάθεια του Αμερικανού πολιτικού, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, ιδιαίτερα σε μία εποχή που ο γερουσιαστής δέχεται αισχρή επίθεση από την Τουρκία και τις ελεγχόμενες από αυτήν οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι επίσης περίεργο το γεγονός ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ούτε οι άρχοντες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ούτε η Παμμακεδονική Ομοσπονδία ούτε άλλη οργάνωση της Ομογένειας, εκτός της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, βοήθησε τον κ. Μενέντεζ. Η ελίτ της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, απουσίαζε εντελώς από κάθε συγκέντρωση στήριξης του γερουσιαστή. Αλλά και τώρα που έχει επιτύχει την εκλογή του και πρωτοστατεί στα θέματα του Φαναρίου, των Σκοπίων, της Κύπρου και του Αιγαίου, η απουσία της Ομογένειας είναι, σε μερικές περιπτώσεις, επιδεικτική και άκρως ενοχλητική...

ETHNOS-Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Read more...

Μεγάλο πολιτικό λάθος του Ερντογάν η επίθεση κατά Ισραήλ


Ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης εξανέστη στο Νταβός για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που ο ίδιος δρα σκληρά στη χώρα του εναντίον των Κούρδων. Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ντροπιαστική, περιττή και καθόλου πειστική.
Το μόνο που θα έλειπε ακόμα για να ήταν το επιπέδου νηπιαγωγείου σόου του στο Νταβός τέλειο, ήταν να χτυπήσει δυνατά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πόδι του στο έδαφος. "Δεν θα ξαναέρθω στο Νταβός", φώναξε ακόμα κατά τη μελοδραματική του αποχώρηση. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει εκεί. Γιατί τέτοια παράσταση δεν τη χρειάζεται κανείς.

Δεν είναι μόνο ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι ανάξια και απαράδεκτη για πολιτικό. Και η δριμεία του κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας είναι κενή. Είναι αβάστακτη υποκρισία όταν η Τουρκία, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παίζει το ρόλο του αποστόλου της ηθικής. Ειδικά αυτή η χώρα, που καταδιώκει άτεγκτα στο σπίτι της την κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΡΚ και που τα τελευταία 25 χρόνια έχει σκοτώσει 37,000 πραγματικούς και υποτιθέμενους αντάρτες και έχει συχνά ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά.
Ο ίδιος ο Ερντογάν πριν ένα χρόνο δεν ντράπηκε ούτε για μια στιγμή να στείλει το στρατό του να προελάσει στο Βόρειο Ιράκ για να καταδιώξει Κούρδους εξτρεμιστές. Το αν με τέτοιες επιχειρήσεις κινδύνευαν και Κούρδοι άμαχοι, του ήταν αδιάφορο.
Η αιτία για τη χερσαία επίθεση των Τούρκων το Φεβρουάριο του 2008 ήταν εξίσου άκυρη. Κατηγορήθηκε η τοπική κουρδική κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ ότι δεν δραστηριοποιείται ενταντίον του ΡΡΚ. Δεν θέλει κανείς ούτε καν να φανταστεί, πώς θα αντιδρούσε η Άγκυρα αν Κούρδοι εξτρεμιστές εκτόξευαν χιλιάδες ρουκέτες – όπως έκανε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.
Με ποιο δικαίωμα αρνείται η τουρκική κυβέρνηση στους Κούρδους κράτος, όταν και στους Παλαιστινίους επιτρέπεται να έχουν; Και αφού το Ισραήλ πρέπει να συζητήσει με τη ριζοσπαστική ισλαμική Χαμάς - όπως θεωρεί ο Ερντογάν -, γιατί τότε δεν συζητάει και ο ίδιος με το ΡΚΚ;
Η παλαιστινιακή Χαμάς και το κουρδικό ΡΚΚ κατατάσσονται το ίδιο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Όταν ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς αξιόπιστη, τότε δεν υπάρχει λόγος να απορρίψει το ΡΚΚ ως συνομιλητή. Και γιατί ακόμα δεν αφήνει ελεύθερο ο Ερντογάν τον ίδιο τον αρχηγό του ΡΚΚ, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν;

Read more...

Μειονότητα και διπλή ονομασία τέθηκαν και πάλι ως θέματα


Με την επαναφορά των γνωστών ισχυρισμών περί «μακεδονικής μειονότητας» και τον αποκλεισμό κάθε συμβιβασμού εκτός της... διπλής ονομασίας, την οποία μάλιστα θέτει υπό την αίρεση δημοψηφίσματος, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι υπονομεύει το ήδη διαταραγμένο κλίμα, εν όψει και της νέας συνάντησης των διαπραγματευτών των δύο χωρών την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο κ. Μιλοσόσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντε Ταγκεστσάιντουνγκ» υποστηρίζει ότι το θέμα του ονόματος έχει τις ρίζες του στην «επιθυμία της Ελλάδας να προστατεύσει τον μύθο του καθαρού έθνους, που σημαίνει ένα κράτος, μια γλώσσα, ένα έθνος», για να οδηγηθεί στο... συμπέρασμα όμως ότι παρ όλα αυτά η «ομιλούσα τη μακεδονική γλώσσα μειονότητα ζει στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας».

Ο Σκοπιανός υπουργός μάλιστα κάνει λόγο για «απαγόρευση χρήσης της μητρικής γλώσσας της μειονότητας και της καλλιέργειας της πολιτιστικής ταυτότητάς της» εντοπίζοντας σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης του δήθεν μειονοτικού ζητήματος την «αμφισβήτηση εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού μιας μικρής χώρας όπως η Μακεδονία».
Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μιλοσόσκι επανέρχεται στη γνωστή ακραία διαπραγματευτικά θέση ότι το μόνο που μπορεί να δεχθεί η ΠΓΔΜ είναι η καθαρή διπλή ονομασία, η διατήρηση δηλαδή της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και η χρήση στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα τού «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».
Ο κ. Μιλοσόσκι μάλιστα δηλώνει ότι ακόμη και αυτή η πρόταση (η οποία φυσικά απορρίπτεται από την Αθήνα έστω και σαν αφετηρία συζήτησης) θα τεθεί σε... δημοψήφισμα!
Κλείνοντας έτσι κάθε περιθώριο συμβιβασμού, εν όψει και των προεδρικών και δημοτικών εκλογών της 22ας Μαρτίου, ο κ. Μιλοσόσκι κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει από την Αθήνα να αντιμετωπίσει σε διμερές επίπεδο το πρόβλημα και να «μη θέτει υπό καθεστώς ομηρείας την ίδια την ΕΕ».
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μιλοσόσκι γίνονται ενώ η κ. Μπακογιάννη δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσκεψης στα Σκόπια υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, επίσκεψη η οποία εάν τελικά πραγματοποιηθεί, για πολλούς λόγους θα είναι απολύτως προβληματική...

Read more...

Η Τουρκία, ο Ομπάμα και ο Ποντέστα.


«Η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας-με.. δεκαετίες εταιρικές σχέσεις «κοινών συμφερόντων»-εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.»

Ποιος τα αναφέρει αυτά ; Το Center for Αmerican Ρrogress, πρόεδρος του οποίου είναι ο Τζον Ποντέστα (David John Podesta).

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο που παράγει …προτάσεις πολιτικής για τον Μπαράκ Ομπάμα , συνιστά στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να «παίξει το τουρκικό χαρτί» και να αξιοποιήσει την Άγκυρα για την υλοποίηση των στόχων της Ουάσιγκτον σε τρεις περιοχές κρίσιμης σημασίας: στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία και στην Ευρώπη.

Όπως καταλαβαίνετε , η αναβάθμιση του τουρκικού ρόλου θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, όπου οι ΗΠΑ ίσως θελήσουν να προσφέρουν …. ανταλλάγματα για την εξασφάλιση της τουρκικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση ( τίτλος : «Η παραμελημένη συμμαχία») που παραδόθηκε ήδη στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως στρατηγικός εταίρος, όχι απλώς ως «υπεργολάβος» των αμερικανικών συμφερόντων. Συμβουλεύει δε να «αναγνωριστεί» στην Άγκυρα ….αυτονομία κινήσεων.

Ο έλεγχος των ενεργειακών οδών από την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο προς την ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί μείζονα στόχο της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του περασμένου Αυγούστου στη Γεωργία.

Η κεντρική επιθυμία της είναι να περιοριστεί ο ρόλος της Ρωσίας, αλλά και του Ιράν στον τομέα αυτό. Η Άγκυρα, η οποία αυτοπροβάλλεται ως αξιόπιστος διαμετακομιστικός κόμβος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των περιοχών αυτών, μελλοντικώς όμως και του Ιράκ, μπορεί να συνδράμει στους αμερικανικούς σκοπούς.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση της κατασκευής του αγωγού Νabucco (εξ ου και η πρόσφατη επιστολή Μπους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την οποία είχα γράψει πριν λίγες ημέρες , εδώ) για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη και την επαναλειτουργία του αγωγού που συνδέει το Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ με το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν για την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση, είναι προς όφελος των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, τόσο δημοσίως όσο και ….παρασκηνιακώς.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον ώστε να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Απαραίτητη θεωρείται(πάντα σύμφωνα με την έκθεση) η άρση του εμπορικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, ώστε να πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να …επιδείξει εποικοδομητική διάθεση.

Η επίλυση του προβλήματος θα βοηθούσε και στην αμυντική συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ, στην οποία θέτει βέτο η Τουρκία, απελευθερώνοντας και μελλοντικές ευρωπαϊκές αποστολές σε «εύφλεκτες» περιοχές.

Μη νομίζετε ότι το Center for Αmerican Ρrogress και ο Τζον Ποντέστα είναι …αμελητέες περιπτώσεις.

Το Ινστιτούτο σε μόλις πέντε χρόνια, έχει εξελιχθεί σε πρωτεύων Think-tank, με 180-υπαλλήλους και ετήσιο προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των χρηματοδοτών , ποιος άλλος ….. ο George Soros.

Όσο για τον Τζον Ποντέστα εκτός από επικεφαλής της ομάδας που προετοίμασε ( και συνεχίζει) τη μετάβαση του Νέου Προέδρου των ΗΠΑ, πολύ θα τον θυμούνται και από την εποχή προεδρίας του Κλίντον.

Υπηρέτησε επί χρόνια ως προσωπάρχης του Λ. Οίκου. Μάλιστα λέγανε ότι ο λεπτοκαμωμένος μελαχρινός άντρας με τα χοντρά γυαλιά ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που «κυβερνούσε» τις HΠA.

Η μητέρα του ήταν από το Λεωνίδιο Αρκαδίας και ο πατέρας του Ιταλός. Ο παππούς του ήταν ο πρώτος Έλληνας μετανάστης στη Φλώριδα και συγκεκριμένα στο Τάρπονς Σπρινγκς, όπου υπάρχει και το άγαλμα του.

Έχει συχνή επαφή και με τον υπουργό του ΠαΣοΚ, κ.Δημήτρη Ρέππα, εξαιτίας της κοινής καταγωγής, αλλά και εξαιτίας της αδελφοποίησης της πόλης Τάρπονς Σπριγνκ με το Λεωνίδιο Αρκαδίας.

Μάλιστα σε μια από τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει ,ο κ. Ποντέστα είχε γράψει στον κ. Ρέππα ότι…. «πρέπει να είναι μακρινά ξαδέλφια».

Τέτοια …. Ξαδέλφια να έχουμε και τα ….πιάσαμε τα λεφτά μας !


ΥΓ. Οι αναλυτές του Center for Αmerican Ρrogress , αν και ορισμένοι έχουν στενούς δεσμούς αίματος με την «περιοχή μας», αγνοούν παντελώς την τούρκικη νοοτροπία και την «ιδιαιτερότητα» του DNA αυτού του λαού.
Μπορεί να συμβουλεύουν την …αυτονομία της Τουρκίας, αλλά στην περίπτωση αυτή θα προκύψει «αντίθεση» με το Ισραήλ, που παραδοσιακά κρατά τον ρόλο του βασικού «εταίρου» στην περιοχή. Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια .

Read more...

Ολι Ρεν, ο Τουρκολάγνος!!!


Ως ευκαιρία για την προώθηση "των ευρωπαϊκών αξιών" είδε ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, την εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η Τουρκία, έχει να κερδίσει πολλά από τις προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στους γείτονές μας στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο" δήλωσε ο Ρεν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε πως εκτιμά ότι η στρατηγική σημασία της Τουρκίας, κυρίως λόγω της γεωγραφίας της, είναι ουσιαστικός λόγος για την προώθηση της προσέγγισής της με τις Βρυξέλλες.

Αναρωτιέμαι τώρα εγώ ο αδαής, με ποιον τρόπο θα προωθήσει η Τουρκία τις"ευρωπαϊκές αξίες";
- Θα εισβάλλει σε καμιά άλλη γειτονική χώρα, όπως στην Κύπρο, το '74;
- Θα καταλάβει και το υπόλοιπο τμήμα της Κύπρου για να ολοκληρώσει ό,τι άρχισε πριν από 34 χρόνια;
- Θα βομβαρδίσει και άλλες γειτονικές χώρες εκτός του Ιράκ (Κουρδιστάν);
- Θα αρχίσει να διεκδικεί και τη Μαδαγασκάρη; - λέω μήπως το μισό Αιγαίο δεν της φτάνει!
- Θα συνεχίσει να καταπιέζει τους Κούρδους και τις άλλες μειονότητες που βρίσκονται στο έδαφός της; Ή μήπως να τις εξοντώσει; Μια χαρά τα κατάφερε με τους Πόντιους και τους Αρμένιους Γιατί όχι και τους Κούρδους;
- Μήπως πρόκειται να αμφισβητήσει και το αλάθητο του Πάπα; Τώρα, που το σκέφτομαι, γιατί να αμφισβητούμε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και να μην μπορούμε να αμφισβητήσουμε το αλάθητο του Ποντίφικα;
Δυστυχώς, κάτι τύποι σαν τον Ρεν, κάτι πολιτικά ανθρωπάρια, καρπαζοεισπράκτορες των Αμερικανών κατάντησαν την Ευρώπη όχι "πολιτικό νάνο" όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά κάτι χειρότερο, την κατάντησαν πολιτικό σκουλήκι. Να τους χαιρόμαστε...
Από το Πυθάρι


Read more...

Ο νέος Δούρειος Ίππος !


Παρακολουθώντας τις κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής αλλά και του ευρύτερου ισλαμικού χάρτη , όλο και πιο πολύ η σκέψη μου ταξιδεύει σε ένα λόφο της πεδιάδας του Σκαμάνδρου, όπου έλαβαν χώρα οι μάχες του Τρωϊκού πολέμου.
Εκεί που ο Επειός κατασκεύασε τον Δούρειο Ίππο, μέσα στον οποίο κρύφτηκε ο πανούργος Οδυσσέας.
Στην εξέλιξη της ιστορίας το τέχνασμα του Οδυσσέα πολύ το …αντέγραψαν . Έχω την γνώμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η νεότερη … version του Δούρειου Ίππου, στην περιοχή.


Πολλοί ,σκεπτόμενοι επιδερμικά , απέδωσαν το …σόου του κ. Ερντογάν στο Νταβός, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία ή στην διαμάχη του με το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας του και την υπόθεση «Εrgenegon».

Όμως... μια πιο προσεκτική μάτια στην ουσία αποκαλύπτει πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην πρώτη περίοδο Ανδρέα Παπανδρέου και στην εποχή Ταγίπ Ερντογάν .
Λεονταρισμοί και στον αντίποδα εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων υπό την μορφή του Δούρειου Ίππου στον αραβικό κόσμο.

Τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2007, μετά την πάροδο 30 χρόνων , είναι αποκαλυπτικά ως προς την πρώτη περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στα πρακτικά σύσκεψης του Αμερικανού πρέσβη με τον υπουργό εξωτερικών Χ. Κίσινγκερ , εκφράζεται η άποψη από τον πρέσβη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους Αμερικανούς με τις εξαγγελίες που κάνει (έξω οι βάσεις του θανάτου, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κ.λ.π) στην περίπτωση που το ΠαΣοΚ γίνει κυβέρνηση.

Η απάντηση του Χ. Κίσινγκερ όπως ακριβώς παρατίθεται στα πρακτικά : « Μην ανησυχείς . Τον ξέρουμε τον Παπανδρέου. Έχουμε δουλέψει μαζί του στο παρελθόν» !!

Από τα αρχεία (Ελευθεροτυπία 12/07) προκύπτει ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ όχι μόνο ένιωθαν εξασφαλισμένες τις βάσεις τους στην Ελλάδα, αλλά ότι με τον Ανδρέα η Ελλάδα ... «θα χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο της στρατιωτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ….». Δούρειος Ίππος με απλά λόγια !

Πράγματι ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να εισχωρήσει βαθιά στη Μέση Ανατολή και να αναπτύξει φιλίες και συνεργασίες με τον Καντάφι, τον Αραφάτ, τον Σαντάμ, τον Ασάντ.
Ύστερα τα ….αραβικά όργανα έγιναν ...στελέχη των φανερών και μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας. Η χώρα μας προμήθευε όπλα στον Σαντάμ , πλούτισαν πολλοί και τα χρήματα τα πλήρωσε το Ελληνικό δημόσιο ταμείο και όχι ο Σαντάμ, για να.... μη χαλάσει η φιλία και οι Αμερικανοί χάσουν τις ελληνικές υπηρεσίες … «εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ…»!

Κάτι αντίστοιχο στήνεται με τον Ταγίπ Ερντογάν. Από την μια θεατρικές «κορώνες» και λεονταρισμοί (στην επιφάνεια) ,όπου διαλαλεί ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ταγμένη στην εξάλειψη του σιωνισμού, αλλά ισλαμικό κίνημα βάσης, που όπως το δικό του Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, εξελέγη δημοκρατικά σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων.

Από την άλλη η Τουρκία οφείλει τη μοναδικότητά της στη Μέση Ανατολή στη «ρωμαλέα» σχέση της με το Ισραήλ. Πρώτη αυτή μεταξύ μουσουλμάνων αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ, αυτή κατέχει την πρωτιά στις εμπορικές συναλλαγές, ύψους τριών δισ. δολαρίων, αυτή έχει στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ, πρώτος ο κ. Ερντογάν συνάντησε τον αρχιραββίνο της Τουρκίας μετά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη, το 2003. Διγλωσσία και διμορφία.

Ο σκοπός αυτής της τακτικής είναι ο ίδιος με αυτόν που μας αποκαλύπτουν τα αρχεία του Στειτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την πρώτη περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα χρησιμοποιηθεί «ως ένα στοιχείο …εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ….», με σκοπό να γίνει ο προστάτης άγιος της ηθικής στον αραβικό κόσμο.

Στην ουσία θα εξυπηρετήσει τα αμερικανικά σχέδια καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να κάνει άνοιγμα στους μετριοπαθείς μουσουλμάνους.
Ο Δούρειος Ίππος είναι ήδη κατασκευασμένος ! Θυμηθείτε τι έχει προτείνει με έκθεση του το Center for Αmerican Ρrogress του Τζον Ποντέστα (εδώ) στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Θέλει λοιπόν πολύ μεγάλη προσοχή από την πλευρά μας , διότι η Τουρκία έχει ζητήσει … κάποια ανταλλάγματα για τον ρόλο της.
Κρατάω φυσικά πάντα την επιφύλαξη όσον αφορά την μελλοντική λεπτή ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αυτό έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα του DNA των Τούρκων.
Ίσως θελήσουν να υπερβούν τα εσκαμμένα και αναζητήσουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που τους …αναλογεί, με αποτέλεσμα οι εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ να …. αλλάξουν στάση !!

Read more...

Η Υπόθεση των Κυπρίων Αγνοουμένων


Ταξιδεύουμε τώρα λίγα χρόνια πίσω. Αρχές του 1991, φτάνουν σοβαρές πληροφορίες από Έλληνες πράκτορες στην Τουρκία, ότι υπάρχουν επιζώντες από το 1974 στην Κύπρο, και κρατούνται στις Τουρκικές φυλακές στην απομόνωση.
Τα Ελληνικά Γεράκια, οργώνουν την Τουρκία. Πότε ως αρχαιολόγοι, πότε ως έμποροι και επιχειρηματίες, διεισδύουν σε βάθος μέσα στους Τουρκικούς μηχανισμούς ασφαλείας και ανακαλύπτουν τα απομεινάρια της Κυπριακής τραγωδίας του 1974.
Έλληνας Αξιωματικός καταφέρνει και μπαίνει σε μια φυλακή και έρχεται προσωπικά σε επαφή με Έλληνες αγνοούμενους μέχρι τότε.

Οι αναφορές είναι συγκλονιστικές. Η Τουρκία την εποχή εκείνη, είναι «ανοιχτό βιβλίο» για τους Έλληνες κατασκόπους. Οι αναφορές αρχίζουν και πληθαίνουν… ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιοχές Έλληνες αιχμάλωτοι.
Τα Γεράκια των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και της ΕΥΠ, ξεχύνονται στο Ντενιζλί, το Μπολού, το Ερζερούμ και ψάχνουν. Αναζητούν. Ανακαλύπτουν… Οργανώνονται επιχειρήσεις απόδρασης και διάσωσης.
Ξένη χώρα συμφωνεί να βοηθήσει τις μυστικές επιχειρήσει με αντάλλαγμα την αναγνώρισή της από την Ελλάδα, καθώς μέχρι τότε δεν την αναγνωρίζαμε. Η αναγνώριση γίνεται επίσημα.
Οι ειδικές ομάδες των Ελλήνων κομάντος εισέρχονται στην Τουρκία από την Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία, τα Τουρκικά παράλια. Είναι απόλυτα προετοιμασμένοι και έχουν σχεδιάσει άριστα τις επιχειρήσεις τους. Η αγωνία και η αδρεναλίνη έχει φτάσει στο απόγειο. Ξαφνικά γίνεται αντιληπτό, ότι οι Τούρκοι ξέρουν… γνωρίζουν… και περιμένουν. Η χώρα που συμφωνήθηκε να βοηθήσει μας πρόδωσε στους Τούρκους.
Οι Έλληνες πράκτορες, οι οποίοι είναι δεκάδες, δίνουν μάχη να ξεφύγουν από τους Τουρκικούς κλοιούς. Εξελίσσονται κινηματογραφικές σκηνές και ανελέητο ανθρωποκυνηγητό.
Η απαγκίστρωση των ειδικών ομάδων κομάντος είναι επιτυχής. Κάποιοι «άγνωστοι στρατιώτες» όμως έμειναν για πάντα θαμμένοι στα ιερά χώματα των αλησμόνητων πατρίδων…
Από AnaxFiles

Read more...

Αντάρτες Πόντιοι που δρουν σήμερα μέσα στην Τουρκία


Η ΜΙΤ, η JITEM (η χωροφυλακή), η Κρατική Ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει η Τουρκία, αδυνατούν να ελέγχουν την δράση των Ελλήνων κατασκόπων.
Ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι πολύ μεγάλος, καθώς ταυτόχρονα στον Πόντο εμφανίζεται τοπικό «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούν όλοι Ποντιακά. Αρχηγός τους είναι μια 28χρονή κοπέλα… η πολυάριθμη αυτή ομάδα δεν έχει σχέση με τις κουρδικές οργανώσει και τις ακροαριστερές.

Θυμίζει το «Ποντιακό Αντάρτικο» του 1920, όταν πάνω από 25.000 Πόντιοι συμπατριώτες μας, απομεινάρια της πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορίας των Κομνηνών», έλαβαν τα όπλα και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Για τουλάχιστον 5 χρόνια (1925) Τούρκος δεν πάτησε στον «Ανεξάρτητο Πόντο».

Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας αναγκάζονται να μεταθέσουν τους επικεφαλείς αξιωματικούς από το Ντιγιαρμπακίρ, Βάν κλπ., στον Πόντο. Οι έμπειροι Τούρκοι αξιωματούχοι με πολυετή πείρα απέναντι σους Κούρδους αντάρτες , επιβάλλουν σε πολλά ορεινά χωρία, κυρίως της επαρχίας Ορντού, αποκλεισμό. Οι κάτοικοι αγοράζουν τα προϊόντα τους με δελτία πλέον, για να μην δίνονται εφόδια στους Πόντιους αντάρτες.
Η αντάρτικη ομάδα, καταφέρνει σοβαρά χτυπήματα, σε πολλούς σταθμούς Διοίκησης της Στρατοχωροφυλακής, ενώ απαγάγει και έναν τοπικό Δήμαρχο. Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αδυνατούν να ελέγχουν την κατάσταση. Πληροφορίες φέρουν ότι η ομάδα υπάρχει ακόμη και σήμερα και κάνει την εμφάνισή της συχνά στην περιοχή. Χιλιάδες Πόντιοι της Τουρκίας, παραμένουν τις νύχτες συντονισμένοι στους Ποντιακούς Ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν από την Γεωργία και την Αρμενία. Συνολικά 114 σύλλογοι Ποντίων έχουν ιδρυθεί στην περιοχή αλλά και στην Κων/πόλη. Οι κάτοικοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μιλούν την ίδια γλώσσα με άλλους στις γειτονικές χώρες που δεν είναι Τούρκοι…
Συμπτωματικά, την ίδια περίοδο το Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών ζητά την ίδρυση Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα. Το αίτημα φυσικά απορρίπτεται.
Είχε προηγηθεί η απέλαση του Ε.Χ. τον Δεκέμβριο του 1997, από το Ελληνικό Προξενείο της Κων/πόλης. Ο Έλληνας Αξιωματικός υπηρετούσε με διπλωματική κάλυψη στο Ελληνικό Προξενείο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Σταθμάρχης στην Κων/πόλη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Οι Τούρκοι μη μπορώντας να ελέγχουν την δράση του Έλληνα κατάσκοπου, σκηνοθέτησαν μια υπόθεση κατασκοπείας και τον απέλασαν. Ακολούθησε απέλαση υψηλόβαθμου στελέχους της Τουρκικής ΜΙΤ από το Προξενεία της Τουρκία στην Θεσ/νίκη.
Στην Σμύρνη και την Άγκυρα, υπηρετούν Έλληνες κατάσκοποι, με αμείωτη δράση. Στις 29 Ιουνίου 1998, σύσσωμος ο Τουρκικός τύπος, αναφέρει μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Συνελήφθη ο Τούρκος Αξιωματικός της Αεροπορίας Μεχμέτ Μπαρούτ, για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Ενοχοποιούνται άλλοι 5 Τούρκοι αξιωματικοί. Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι καταιγιστικές. Στις 3 Ιουλίου 1998, η εφημερίδα Μιλιέτ, αναφέρει ως εγκέφαλο του δικτύου κατασκοπείας τον Έλληνα Αξιωματικό με το όνομα «Καλέρας». Πρόκειται για τον γνωστό Ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη.
Συλλαμβάνεται και άλλος Τούρκος Αξιωματικός. Ο Σμηναγός Αλίμ Ασλάν ομολογεί τι έδωσε όλα τα σχέδια ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας, αλλά και όλες τις μυστικές συχνότητες επικοινωνίας του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Καρανταγί.
Από AnaxFiles

Read more...

Καταλύτης οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας


Από τον Α. Λυκαύγη
Μαθηματικώς απλό και διαλεκτικώς βέβαιο: Εάν η κατοχική πλευρά δεν εκλογικεύσει θέσεις (μετακινούμενη από μαξιμαλιστικές απαιτήσεις), το αδιέξοδο στην παρούσα διαδικασία επιλύσεως του Κυπριακού να θεωρηθεί δεδομένο. Και ασφαλώς άκρως επικίνδυνο, ως προς τις υποτροπές που θ αναπαραχθούν.
Οι επόμενοι λίγοι μήνες θα είναι ως εκ τούτου καθοριστικοί. Γιατί θα έχουν εκ των πραγμάτων αποσαφηνιστεί διαθέσεις και θα διακριβωθούν απώτερες...προθέσεις. Κάτι που θα συναρτηθεί βασικά προς την πορεία και την ποιότητα των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Ιδιαίτερα όμως όσον αφορά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία βραδυπορεί και τείνει προς εκφυλισμόν. Καθώς βασικά κέντρα ευρωπαϊκής ισχύος και αποφάσεων (Γαλλία - Γερμανία) δεν βλέπουν με θετική διάθεση κάτι τέτοιο. Και καθώς, βεβαίως, η ίδια η Τουρκία αρχίζει να το συνειδητοποιεί, όχι ανωδύνως και κυρίως όχι χωρίς να δυσανασχετεί.

Η κατάσταση που προκύπτει ως αποτέλεσμα θα επιδρά ολοένα και πιο έντονα κυρίως στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα στο τελευταίο, που θεωρείται ο πιο αδύνατος κρίκος στις διαμορφωμένες ισορροπίες. Οπόταν και η Αγκυρα με βεβαιότητα θα χρησιμοποιήσει αυτά τα ζητήματα ως στρατηγικούς μοχλούς εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με ανοχή βεβαίως και της Ουάσιγκτον και αυτών που βρίσκονται μονίμως στη γραμμή της. Των θεωρούμενων δηλαδή ως ακραίων ατλαντιστών στους κοινοτικούς κόλπους.

Αυτά που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα ως εντάσεις, τόσο στον χώρο του Αιγαίου (με τις βάναυσες παραβιάσεις) όσο και στην περιοχή της Κύπρου (με τις πειρατικές πρακτικές και την άσκηση πολιτικής των κανονιοφόρων), δεν είναι παρά η δοκιμή και ταυτοχρόνως τα προειδοποιητικά μηνύματα. Των οποίων αποδέκτες δεν είναι μόνον η Αθήνα και η Λευκωσία ως οι στόχοι, αλλά περισσότερο οι Βρυξέλλες.

Γιατί όταν οι τελευταίες καλούν την Αγκυρα να πράξει τα αυτονόητα (όπως είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενώσεως), με άνοιγμα λιμανιών και αερολιμένων της σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία πράττει το ακριβώς αντίθετο. Και ουσιαστικά ζητά και ρέστα! Φτάνοντας μάλιστα στο σημείο -διά χειλέων Ερντογάν- ν αμφισβητήσει τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση! Και όχι μόνο, αλλά προαπαιτώντας ελεύθερο διασκελισμό της κοινοτικής πύλης, προκειμένου -κι εκ των υστέρων- ν ανταποκριθεί στις κοινοτικές απαιτήσεις. Οπου ακριβώς η ευρωπαϊκή σύσταση «λύστε το, για να μπείτε» ανταποδίδεται περίπου με το «βάλτε με, για να το λύσω».

Ο,τι όμως και να συμβαίνει, το γεγονός είναι ότι αυτό δεν μπορεί να παρατραβήξει. Σε δεδομένη στιγμή -και πολύ σύντομα- τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Αγκυρα θα υποχρεωθούν να μιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά και με όρους τελικών απαντήσεων. Ούτε η Αγκυρα μπορεί να παίζει και να ελίσσεται. Ούτε και η Ευρώπη μπορεί ν αφήνει τα πράγματα επί κενού αοριστίας. Η τελευταία θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων ν απαιτήσει ανταπόκριση της πρώτης στις θεσμικές υποχρεώσεις που οι κώδικες του κοινοτικού κεκτημένου επιβάλλουν. Διαφορετικά το ενταξιακό τρένο θα εκτροχιαστεί πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. Κι αυτό δεν θα είναι χωρίς συνέπειες.
ΕΘΝΟΣ

Read more...

Κουρδική Επέλαση


του Σάββα Καλεντερίδη
Κυκλοφόρησε στην Τουρκία το βιβλίο του συντάκτη του (εθνικο)σοσιαλιστικού περιοδικού TÜRKSOLU, Gökçe Fırat, με τίτλο "Κουρδική Επέλαση: Οι σκληρές αλήθειες που κρύβονται πίσω από το Κουρδικό Πρόβλημα και η Κουρδική Επέλαση".
Το βιβλίο αναφέρεται σε υφιστάμενο σχέδιο των Κούρδων να επεκταθούν πληθυσμιακά σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, με σκοπό την τελική επικράτηση έναντι των Τούρκων και όλων των άλλων εθνοτήτων που κατοικούν στην Τουρκία.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έγραψε πρώτα ένα σχετικό άρθρο, το 2005, καλώντας τους νεαρούς Τούρκους, αγόρια και κορίτσια, να διατηρήσουν την τουρκική καθαρότητα και να...μην παντρεύονται με Κούρδους, επικαλούμενος το σχέδιο των Κούρδων για επικράτηση σε ολόκληρη την Τουρκία, αφού οι ρυθμοί αύξησης των κουρδικών πληθυσμών είναι περίπου εξαπλάσιοι αυτών των υπολοίπων κατοίκων της Τουρκίας, λόγω υψηλής γεννητικότητας των Κούρδων.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου ακολούθησαν μηνύσεις και αγωγές εναντίον του συγγραφέα και του περιοδικού TÜRKSOLU, οι οποίες όμως κατέληξαν στην αθώωσή του. Μετά από την εξέλιξη αυτή ο Gökçe Fırat προχώρησε στη συγγραφή και έδκοση του συγκεκριμένου βιβλίου, που έχει 248 σελίδες και τιμάτα, 25 λίρες Τουρκίας, εκδόσεις Ileri.
Η συγκεκριμένη άποψη του συγγραφέα για τον κίνδυνο επικράτησης των Κούρδων έναντι των Τούκρων στην Ανατολία, αποτελεί θέση του τουρκικού βαθέος κράτους και της κεμαλικής διανόησης στην Τουρκία.

Read more...

Operation Hotel California: Ο υπόγειος πόλεμος Τουρκίας – CIA


Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το βιβλίο που συνέγραψαν ο πρώην επιχειρησιακός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της CIA Charles Faddis και ο πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού Mike Tucker «Operation Hotel California: The Clandestine War Inside Iraq» (Lyons Press, 2008). Πρόκειται για ένα βιβλίο που στηρίζεται σε...συνεντεύξεις που πήρε ο Tucker από τον Faddis, με πρόσθετα ερμηνευτικά σχόλια που κάνει ο πρώτος για να επεξηγήσει στον αναγνώστη πιθανές απορίες που δημιουργούνται από την περιγραφή του Faddis.

Το βιβλίο περιγράφει τις προσπάθειες μίας ομάδας οκτώ αμερικανών του αντιτρομοκρατικού τμήματος της CIA που διείσδυσαν εντός του Β. Ιράκ, από τις 7 Ιουνίου 2002 και παρέμειναν μέχρι και την αμερικανική εισβολή το 2003. Η αποστολή τους εντάσσετο στις προσπάθειες προετοιμασίας των συνθηκών για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, η ομάδα, της οποίας ηγείτο ο Faddis, είχε αποστολή να καθοδηγήσει μέλη από τη 10η Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων σε μία περιοχή του Β. Ιράκ όπου μία τοπική Κουρδική ισλαμική οργάνωση, η Ανσάρ αλ Ισλάμ, παρείχε καταφύγιο σε στελέχη της Αλ Κάϊντα που διέφευγαν από το Αφγανιστάν, μέσω του Ιράν. Επιπλέον, υπήρχαν αποδείξεις για προσπάθειες της Αλ Κάϊντα να παρασκευάσει χημικά όπλα σε δύο κουρδικές περιοχές του Β. Ιράκ, οπότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα αποτροπής υλοποίησης αυτού του στόχου.
Το βιβλίο, αν και με μεγάλα ελλείμματα στην δομή του, εντούτοις παρέχει σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν σε δύο ουσιαστικά συμπεράσματα: α) τη μεγάλη έλλειψη συντονισμού μεταξύ της Αμερικανικής κυβέρνησης και των αμερικανικών μηχανισμών ασφαλείας, από τη μια, και των συμμάχων της από την άλλη, και β) τον τρόπο με τον οποίο οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σχεδιάζουν και ενεργούν σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο συμπέρασμα, ο Faddis είναι ξεκάθαρος. Αποδίδει την έλλειψη συντονισμού και των αρνητικών προεκτάσεων για τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της εισβολής, όχι μόνο στην άρνηση του Τουρκικού στρατού να συνεργαστεί με τη CIA αλλά και στις προσπάθειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμενων να παρεμποδίσουν τους Αμερικανούς επιχειρησιακούς από το αναλάβουν δράση. Παράλληλα, ο Faddis μέσα από την περιγραφή του αναδεικνύει την διαμόρφωση της ειδικής στρατηγικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Κούρδων του Β. Ιράκ, καταλήγοντας συμπερασματικά ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε δημιουργία Κουρδικού κράτους και να εκδιώξουν ό,τι έχει σχέση με τον Τουρκικό στρατό στο Β. Ιράκ.
Ο Faddis αναφέρει πολλά γεγονότα τα οποία τεκμηριώνουν αυτήν την υπόγεια αντιπαράθεση. Για παράδειγμα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία παρεμπόδισε τον Λευκό Οίκο να εξουσιοδοτήσει στρατιωτική δράση κατά της Αλ Κάϊντα όταν η CIA ζήτησε να αποσταλούν όπλα και ελικόπτερα μέσω Τουρκίας. Επιπλέον, η Τουρκικός στρατός απαίτησε να παρευρεθεί δικός του παρατηρητής σε συναντήσεις που θα εγίνοντο μεταξύ υψηλόβαθμου αξιωματούχου της CIA και της ομάδας του Faddis εντός του Β. Ιράκ. Όταν η CIA απέρριψε το αίτημα, ο Τουρκικός στρατός απείλησε ότι θα συλλάβει το αξιωματούχο αν επιχειρούσε να περάσει τα σύνορα με το Ιράκ. Ο Faddis γράφει ότι μετά από αυτό το γεγονός περίμεναν σύγκρουση με τους Τούρκους παρά το σαφές μήνυμα από τη CIA ότι «θα πεθάνουν Τούρκοι στρατιώτες εάν συμβεί κάτι στον Αμερικανό αξιωματούχο». Τέλος, ο Faddis αποδίδει πλήρως την ευθύνη για την ενίσχυση της Αλ Κάϊντα στη Μοσούλη στην άρνηση των Τούρκων να επιτρέψουν, για δύο χρόνια, την είσοδο Κούρδων στρατιωτών στην πόλη.
Μέσα από την περιγραφή του υπογείου πολέμου Τουρκίας – CIA για το Β. Ιράκ, οι Faddis και Tucker αναδεικνύουν μια κλασική αντιπαράθεση στις διεθνείς σχέσεις μεταξύ δύο πόλων ισχύος: ενός εξωσυστημικού (ΗΠΑ) και ενός ενδοσυστημικού (Τουρκία) σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση ασφάλειας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Τέτοια βιβλία έχουν και μία πρόσθετη αξία. Τόσο στην ιστοριογραφία όσο και στην πολιτική ανάλυση, ειδικά σε μεταβατικές περιόδους, οι οποίες συνοδεύονται από συγκρούσεις, έχουν πάντοτε βαρύνουσα σημασία τα βιβλία που προέρχονται από ανθρώπους που είχαν συμμετοχή στη διαμόρφωση της ανεπίσημης διπλωματίας ή διπλωματίας δεύτερης τροχιάς (track II diplomacy). Το είδος της διπλωματίας αυτής, αν και φαινομενικά ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη συμβατική διπλωματία (track I diplomacy) που ασκούν οι επίσημοι διπλωμάτες, ασκείται είτε ανοικτά από ανεπίσημα πρόσωπα (πανεπιστημιακούς, ακτιβιστές, πρώην στρατιωτικούς, κά) είτε υπόγεια από κατασκόπους, όταν πρόκειται για τη δράση μυστικών υπηρεσιών σε ξένες χώρες. Στην δεύτερη περίπτωση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο τακτικής για τον χειρισμό ευαίσθητων θεμάτων που δεν μπορεί η συμβατική διπλωματία να προωθήσει. Αυτό το επίπεδο διπλωματίας διαγράφει μια παράλληλη ιστορία σε σχέση με αυτή που εντοπίζουμε σε ανοικτές πηγές η οποία, όμως, σπανίως αφήνει πίσω της γραπτές μαρτυρίες μέσω των οποίων οι ιστορικοί θα μπορούσαν να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν και να αναλύσουν κρίσιμες φάσεις της Ιστορίας. Ως εκ τούτου, τέτοια βιβλία είναι πάντοτε σημαντικά.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP