Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και η Κύπρος


oυ Χρήστου Ιακώβου, Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Την εβδομάδα που πέρασε, η Τουρκία υπέγραψε με την Ρωσία συμφωνία για την κατασκευή κέντρου πυρηνικής ενέργειας. Αν και οι προσπάθειες της Τουρκίας για απόκτηση πυρηνικής δυνατότητας πάνε πίσω στη δεκαετία του 1950, η συμφωνία έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο ζήτημα της γεωπολιτικής των πυρηνικών σε μία περιοχή εξαιρετικά επιρρεπή σε συγκρούσεις, το οποίο παραμένει επί μακρόν στην ατζέντα της διεθνούς επικαιρότητας λόγω των αντιδράσεων στο υπό εξέλιξη πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Για τα γεωπολιτικά δεδομένα της Κύπρου, έχει αρχίσει να σχηματίζεται σταδιακά ένας πυρηνικός κλοιός γύρω από το νησί. Πέραν της Ρωσοτουρκικής συμφωνίας, στη Βουλγαρία οι εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας άρχισαν προ διετίας. Το Ιράν προχωρεί σταθερά το πρόγραμμά του, ενώ σχέδια για νέες μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν και τρία άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ήδη διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς, δηλαδή η Ιταλία, το Ισραήλ και η Ρουμανία. Παράλληλα, προθέσεις για υλοποίηση πυρηνικών προγραμμάτων εξέφρασαν, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Επομένως, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, και εφόσον υλοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα των χωρών αυτών, αναμένεται να εγκατασταθούν πυρηνικοί αντιδραστήρες που, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), θα ξεπερνά η συνολική τους ισχύ τα 12.500 MW στο γεωπολιτικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής.

Read more...

Πυρ και μανία οι ΗΠΑ με τη Τουρκία


Οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένοι με τη στάση της Τουρκίας. Για πολλούς λόγους. Το 2003, οι Τούρκοι είχαν απαγορεύσει τις μετακινήσεις αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ μέσω της βόρειας Τουρκίας, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια των πολεμικών επιχειρήσεων και την αύξηση των αμερικανικών απωλειών. Από τότε και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του Erdogan προωθεί συστηματικά μια ισλαμική ατζέντα τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά ζητήματα της χώρας του. Παρά το άνοιγμα του Ομπάμα προς τις ισλαμικές χώρες, οι ΗΠΑ δεν έχουν ανταμειφθεί σχεδόν καθόλου από αυτές.
Στο ζήτημα του πυρηνικού Ιράν, από την αρχή φάνηκε πως η Τουρκία θα αποτελούσε ένα σοβαρό εμπόδιο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε αγαστή συνεργασία με τη Κίνα, τη Ρωσία, και τη Βραζιλία, χώρες προς τις οποίες επίσης έκανε σημαντικά ανοίγματα ο Ομπάμα.

Read more...

Το Κουρδικό Πρόβλημα της Μερσίνας


Η Μερσίνα είναι μια πόλη που δέχτηκε τεράστιο αριθμό Κούρδων εσωτερικών προσφύγων από τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 και εντεύθεν...
Στα βόρεια και τα ανατολικά της Μερσίνας κατοικεί ένας μεγάλος αριθμός Κούρδων, σε γειτονιές που είναι κουρδικά γκέτο.
Όταν βλέπει κανείς την κατάσταση αυτή από τα έξω, διαπιστώνει ότι στη Μερσίνα υπάρχει μια «Κουρδική πραγματικότητα», που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να πολιτικοποιηθεί και να εκραγεί.
Υπάρχουν αναφορές που μιλούν για υπαρκτό κίνδυνο τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης στη Μερσίνα, κυρίως εξ αιτίας της ύπαρξης αμιγών κουρδικών πληθυσμών δίπλα σε τουρκικούς.
Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (Turkiye Istatistik Kurumu, TUIK), η Μερσίνα, με βάση τις τέσσερις τελευταίες απογραφές και μέχρι το 2007 δέχτηκε 412.000 εσωτερικούς μετανάστες... Το σύνολο του πληθυσμού της Μερσίνας είναι 825.000 κάτοικοι.

Read more...

«Οι Κούρδοι θα κάνουν τη ζωή σας κόλαση!»


Ο βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Νεζίρ Καραμπάς (Nezir Karabaş), σε ομιλία που έκανε σε ανοικτή εκδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ, εκτόξευσε ανοιχτές απειλές εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων.

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας διοργάνωσε ανοικτή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Ντιγιαρμπακίρ, ζητώντας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών, να σταματήσει η αναθεώρηση του συντάγματος υπό αυτή τη μορφή, και να καταδικαστεί ο απαγχονισμός των πέντε Κούρδων ανταρτών του PJAK, που έγινε πρόσφατα από τις ιρανικές αρχές.
Στην ανοικτή συγκέντρωση, που έγινε μπροστά από το κτίριο την νομαρχιακής οργάνωσης του BDP, συμμετείχαν είκοσι χιλιάδες άτομα, στα οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της νομαρχιακής Νιγιάντ Γιαρούκ (Nijad Yaruk), ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Read more...

Πρόεδρος Finansbank: "Ούτε μία λίρα για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας - Όλα τα κέρδη στην Τουρκία"


Κόλαφο για την "επενδυτική", υποτίθεται, πολιτική που ασκεί η Εθνική Τράπεζα και συνακόλουθα για όλα τα ψεύδη που μας αραδιάζουν τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομίας που υπεραμύνονται των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία: "Δεν έχει γίνει μεταφορά κερδών από την τουρκική τράπεζα Finansbank προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Ούτε μία λίρα. Όλα τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην Τουρκία", δηλώνει ο Ομέρ Αράς, πρόεδρος της τουρκικής τράπεζας που είναι θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», ο κ. Αράς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη φημολογία περί μεταφοράς χρημάτων προς την Εθνική, για να πει ότι «εξαιτίας της μείωσης των κερδών των τραπεζών στην Ελλάδα, τόσο της Εθνικής, όσο και των υπόλοιπων τραπεζών, εμφανίζεται μια εικόνα σχετικής αύξησης των κερδών της Finansbank εντός του ομίλου».

Read more...

H συμφωνία της Τεχεράνης, οι αναδυόμενες συμμαχίες και η Ελληνική απουσία


Ο αεικίνητος, ως αποδεικνύεται Ερντογάν, βρέθηκε, μετά την Ελλάδα, στο Ιράν. Εκεί, ήταν και ο βραζιλιάνος πρόεδρος, Λούλα, ο οποίος έφτασε στην Τεχεράνη αμέσως μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα. Η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι σημαντικότατη. Κι ας επιχειρεί να την υποβαθμίσει η Δύση. Με τη συμφωνία αυτή, το Ιράν δέχεται να στείλει ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει πίσω υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο για χρήση σε ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα, στην Τουρκία και όχι στη Γαλλία ή τη Ρωσία.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Α/ΓΕΕΘΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΧΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


«Δεν αποσκοπούμε στην πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο, αλλά στην εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας», δηλώνει ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμουγ, υπογραμμίζοντας ότι αν δεχθεί πρόσκληση, θα επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο κ. Μπασμπούγ είπε πως κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε πριν από 15 μέρες στις Βρυξέλλες με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών επιτελείων του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τόνισε πως «το μεγαλύτερο ρίσκο σχετίζεται με τις πολεμικές αεροπορίες».

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Τούρκος επιτελάρχης είπε πως «τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις, πετούν δίχως οπλισμό» και ότι «οπλισμένα πετούν μόνο λίγα αεροσκάφη που συνοδεύουν» τα πρώτα. Είπε ακόμη πως ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του ότι «τα ελληνικά αεροσκάφη πετούν οπλισμένα», ζητώντας «να αφαιρέσουμε τα όπλα αυτά και να μειώσουμε το βαθμό απειλής». Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατηγό, ο πτέραρχος Γιάγκος απάντησε λέγοντας ότι θα το σκεφτεί.

Read more...

Πάνε για χωρικά ύδατα "κτένα" στο Αιγαίο - Τι δίνουμε τι "παίρνουμε"


Eπιβεβαιώνονται και από τουρκικής πλευράς οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr για μυστικές συνομιλίες των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας με αντικείμενο την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο με «αυξομειώσεις» των εθνικών χωρικών υδάτων και του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Πάμε για χωρικά ύδατα σχήματος "κτένας" με την Τουρκία να αποκτά τον ζητούμενο από αυτήν, "ζωτικό χώρο"... Ο, συνήθως άριστα πληροφορημένος, Τούρκος δημοσιογράφους Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για επαναχάραξη των χωρικών υδάτων των δύο χωρών και συνακόλουθα και του εναέριου χώρου του Αιγαίου»!

Read more...

H Άγκυρα επιχειρεί να αναλάβει τον έλεγχο του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού


Τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιω. Γιάγκο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη, η Άκυρα προχωρούσε σε νέα πρόκληση στο Αιγαίο, προβάλλοντας την αξίωση της κατάθεσης σχεδίων πτήσεων και από ελληνικά μαχητικά στο εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους. Η εξέλιξη του νέου αυτού περιστατικού άρχισε με την παράβαση του FIR Αθηνών από ένα σχηματισμό οκτώ τουρκικών μαχητικών, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Τα τέσσερα F-16 και τα ισάριθμα F-4, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από τέσσερα ελληνικά Mirage 2000-5.

Read more...

Η ΕΠΟΧΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Δεν γνωρίζω α ν και κατά πόσο ήταν ιστορική η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και τns τουρκικής αποστολής στ ην Αθήνα, δεν γνωρίζω πόσο απέδωσαν οι συνομιλία και δεν γνωρίζω αν η συνομιλία των ελάσσονος σημασίας θεμάτων Θα συντελέσουν και στη συνομιλία των μεγάλης σημασίας προβλημάτων που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή των δύο χωρών.
Εκείνο όμως το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο διάλογος θα μας οδηγήσει να γνωρίσουμε τον συνομιλητή μας. Δηλαδή τι πρεσβεύει, τι εκπροσωπεί, τι θέλει, τι εκφράζει. Και εμείς δεν γνωρίζουμε τον συνομιλητή μας. Συγκεκριμένα, την Τουρκία.

Read more...

Το μήνυμα των πασάδων


Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και για το θέμα του εναέριου χώρου του Αιγαίου μπορούμε να πάμε στη Χάγη». Η δήλωση έγινε από τον κ. Ερντογάν και η σημασία ms δεν περιορίζεται μόνο στο ση είναι η πρώτη φορά που ένας τούρκος πρωθυπουργός εγκατάλειπε την αρνητική θέση της χώρας του στις επανειλημμένες προτροπές της Αθήνας για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
Σημασία έχει και από το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν κάνει αυτή τη δήλωση στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προερχόμενος από την Αθήνα. Στις δηλώσεις του μετά ns συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου είχε αποφύγει να είναι συγκεκριμένος στο αίτημα του Αιγαίου.

Read more...

Τι σηματοδότησε η επίσκεψη Έρντογαν στην Ελλάδα και πόσο καλά πήγε;


Η επίσκεψη έδωσε μία νέα πολιτική ώθηση στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών και πήγε καλά. Αυτή η εκτίμηση είναι κοινή και στις δύο πλευρές και αποτυπώθηκε και στον τύπο των δύο χωρών. Αξίζει να μελετήσει κανείς τους λόγους της επιτυχίας της επίσκεψης. Πρώτον, υφίσταται εγνωσμένη βούληση και στις δύο πλευρές να σημειωθεί πρόοδος στις διμερείς σχέσεις. Οι λόγοι που βρίσκονται πίσω από τη βούληση αυτή είναι διαφορετικοί για τις δύο πλευρές. Στη μεν ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αναβιώσει την πρώτη επαναπροσέγγιση της περιόδου 1999, κάτι που έχει εξάλλου δηλώσει. Η τουρκική πλευρά, και αν ακόμη δεν το έχει δηλώσει ρητά, έχει καταστήσει σαφές ότι τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης, που δε βλέπει την Ελλάδα ως «απειλή» για την Τουρκία. Δεύτερον, η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη βελτίωση των σχέσεων, επιτελώντας ρόλο παρόμοιο με εκείνον που είχαν διαδραματίσει οι σεισμοί το 1999. Η κρίση θα επιτρέψει στις ηγεσίες των δύο χωρών, και ιδίως στην ελληνική, να βρουν ερείσματα στην κοινή γνώμη για την ειλημμένη απόφαση της επαναπροσέγγισης.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP