Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Α/ΓΕΕΘΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΧΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


«Δεν αποσκοπούμε στην πρόκληση κρίσης στο Αιγαίο, αλλά στην εκπαίδευση της πολεμικής αεροπορίας», δηλώνει ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμουγ, υπογραμμίζοντας ότι αν δεχθεί πρόσκληση, θα επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο κ. Μπασμπούγ είπε πως κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε πριν από 15 μέρες στις Βρυξέλλες με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών επιτελείων του ΝΑΤΟ, συζητήθηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τόνισε πως «το μεγαλύτερο ρίσκο σχετίζεται με τις πολεμικές αεροπορίες».

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Τούρκος επιτελάρχης είπε πως «τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις, πετούν δίχως οπλισμό» και ότι «οπλισμένα πετούν μόνο λίγα αεροσκάφη που συνοδεύουν» τα πρώτα. Είπε ακόμη πως ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του ότι «τα ελληνικά αεροσκάφη πετούν οπλισμένα», ζητώντας «να αφαιρέσουμε τα όπλα αυτά και να μειώσουμε το βαθμό απειλής». Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατηγό, ο πτέραρχος Γιάγκος απάντησε λέγοντας ότι θα το σκεφτεί.

Ο κ. Μπασμπούγ είπε επίσης ότι «είναι λάθος η αντίληψη περί μείωσης των ωρών πτήσης», αφού «πρέπει να διατηρείται σε συγκεκριμένο επίπεδο η πολεμική ετοιμότητα των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας». «Εμείς κρατάμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις ώρες πτήσεις. Πέραν τούτου, φυσικά και θα πετάμε στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εκπαιδευτικές πτήσεις και πάνω από τη θάλασσα. Ένα μέρος των πτήσεων πραγματοποιείται στη Μεσόγειο», πρόσθεσε και τόνισε: «Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε προβλήματα και κρίση στο Αιγαίο. Σκοπός μας είναι να κρατούμε σε ένα επίπεδο την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών μας και της πολεμικής αεροπορίας». Τέλος, αναφέρθηκε στα περί επίσκεψής του στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είχε σχεδιαστεί η επίσκεψή αυτή, αλλά ματαιώθηκε μετά την αποστράτευση του Έλληνα ομολόγου του και τόνισε πως «εάν υπάρξει πρόσκληση, θα πάω ευχαρίστως και εγώ και οι υπόλοιποι αρχηγοί όπλων».

Στη φυλακή στρατηγός
O υποδιοικητής της Τουρκικής Ακαδημίας Πολέμου, αντιστράτηγος Γιουρνταέρ Ολτζάν, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, γνωστή ως υπόθεση «Βαριοπούλα», προσήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο του Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη όπου και κρατήθηκε, προκειμένου να μεταφερθεί στις στρατιωτικές φυλακές του Χάσνταλ. Πρόκειται για τον 29ο συλληφθέντα για την υπόθεση, που προέβλεπε και την πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋπόθεσες που θα επέτρεπαν την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Ο δικηγόρος του στρατηγού Ολτζάν κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του επικαλούμενος τον κίνδυνο «ανηκέστου βλάβης» της υγείας του στρατηγού.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP