Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΤΟΥΡΚΙΑ


Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της Akşam (τουρκικής εθνικιστικής εφημερίδας) με τίτλο «Ρύθμιση ΝΑΤΟ στις αερομαχίες» στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ ήλθε στο προσκήνιο και η είδηση για το κλείσιμο του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ [CAOC 6], το οποίο εδρεύει στο Εσκίσεχιρ. Τα καθήκοντα και ο τομέας ευθύνης του Κέντρου του Εσκίσεχιρ θα μεταφερθούν στο Κέντρο της Λάρισας [CAOC]. Όμως, αυτή η Βάση [Λάρισα] από την άποψη της Τουρκίας έχει μια ιδιαιτερότητα. Στο παρελθόν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εμπλέκονταν σε «αερομαχίες» στο Αιγαίο, απογειώνονταν συνεχώς από τη Βάση αυτή. Τώρα, η Διοίκηση της Βάσης αυτής θα εναλλάσσεται μεταξύ Έλληνα και Τούρκου διοικητή με θητεία δύο ετών. Έτσι, και μετά από 190 χρόνια, η Διοίκηση μιας Βάσης, η οποία θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, θα περνά σε Τούρκο Διοικητή. Παράλληλα, η Διοίκηση CAOC της Λάρισας έχει υπαχθεί στη Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι με το διορισμό στη Λάρισα Τούρκου Διοικητή θα διαμορφωθεί και μια ενδιαφέρουσα εικόνα, όσον αφορά τις «αερομαχίες». Ο Τούρκος Διοικητής από τη Λάρισα απλά θα παρακολουθεί τα ελληνικά αεροσκάφη, τα οποία θα παρεμποδίζουν τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας του. Επίσης, από το μόνιτορ που θα διαθέτει στο Γραφείο του, θα παρακολουθεί και όλες τις κινήσεις. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι στη Διοίκηση της Λάρισας μπορεί να διαμειφθούν και έντονες συζητήσεις. Όσον αφορά τη Βάση, η οποία θα εγκαταλειφθεί στο Εσκίσεχιρ, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της όχι πλέον για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αλλά για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Σ.Σ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα είναι στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Δομής Διοικήσεως των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων του 2008. Με τη νέα Δομή Διοικήσεως του 2008, διατηρούνται τα τέσσερα ACCS CAOCs. Συγκεκριμένα η χώρα μας θα φιλοξενεί το CAOC-4 (πρώην CAOC-7 στη Λάρισα), ενώ η Τουρκία δεν θα έχει CAOC. Η διαφορά των ACCS CAOC, συγκριτικά με τα δέκα MOU CAOCs, είναι ότι θα αποτελούν πλέον οντότητες της Δομής Διοικήσεως της Συμμαχίας και θα έχουν Νατοϊκή υπόσταση (International Status & Financing). Η χρηματοδότηση τους, από τον κοινό προϋπολογισμό της Συμμαχίας, καθιστά αυτομάτως όλες τις θέσεις του πίνακα οργάνωσης ανοικτές για διεκδίκηση από όλα τα έθνη της Συμμαχίας.

Ενώ,στην τελευταία σύνοδο των ΑΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ (Μάιος 2009), υπήρξε κατ’αρχήν συμφωνία ως προς την εναλλαγή των διοικητών του CAOC-4 (της Λάρισας), εμμένοντας στην αρχική μας θέση ότι ο πρώτος Διοικητής θα είναι Έλληνας και το θέμα συνολικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής. Διευκρινίζεται ότι, την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Έλληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Έλληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου). Το ACCS CAOC-4 θα έχει ως τομέα ευθύνης, τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, Ρουμανίας Βουλγαρίας και της χώρας μας.

Διευκρινίζουμε ότι το CAOC-7 της Λάρισας δεν εδρεύει στην αεροπορική βάση της Λάρισας, αλλά στην περιοχή Κουτσόχερο που βρίσκεται 12 χλμ μακριά από την πόλη στην εθνική οδό προς τα Τρίκαλα. Όσον δε αφορά τη δυνατότητα που θα έχει ο Τούρκος επικεφαλής του CAOC-4 (Λάρισα) να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, αυτό το κάνει και σήμερα χρησιμοποιώντας το υπολογιστικό σύστημα (ΝΑΤΟ) του CAOC-6 (Εσκίσεχιρ).


Καλά, κι αυτό από τους Τούρκους έπρεπε να το μάθουμε;
Το ΓΕΕΘΑ δεν μπορούσε να μας έχει ενημερώσει;

Για το ίδιο θέμα υπήρξε ανακοίνωση από την κυρία Βάσω Παπανδρέου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη του τομέα Άμυνας.
Δήλωση Βάσως Παπανδρέου:

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, εν κρυπτώ, για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο Λάρισας, προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά για τα εθνικά μας θέματα.
Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρα και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων.

Read more...

Τούρκος πτέραρχος διοικητής στο Νατοϊκό στρατηγείο στη Λάρισα


Για πρώτη φορά Τούρκος ανώτατος αξιωματικός θα υπηρετήσει στην Ελλάδα, όπως προαναγγέλλει σε θριαμβευτικό πρωτοσέλιδό της η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τούρκος πτέραρχος θα τοποθετηθεί την διετία 2011-2013 στην θέση του διοικητή του Νατοϊκού στρατηγείου στη Λάρισα, αφού το αντίστοιχο στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ κλείνει οριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του στρατιωτικού συντάκτη του ALPHA Δήμου Βερύκιου, της απόφασης προηγήθηκε διπλωματικό παρασκήνιο, κατά το οποίο η Ελλάδα συναίνεσε πλήρως στην έλευση του Τούρκου πτεράρχου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στην τελευταία Σύνοδο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και κρατήθηκε μυστική, προκειμένου να μην προκληθούν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναζητεί τώρα τρόπους να διαχωρίσει πλήρως τις λειτουργίες του Ελληνικού Στρατηγείου Αεροπορίας που βρίσκεται στη Λάρισα και λειτουργεί σε κοινές εγκαταστάσεις και με κοινό προσωπικό με το αντίστοιχο Νατοϊκό, ώστε οι ευαίσθητες πληροφορίες που διαχειρίζεται η Ελληνική Αεροπορία, να μην τίθεται σε γνώση του Τούρκου ανώτατου αξιωματικού.

Το δημοσίευμα της Hurriyet καταλήγει με την επισήμανση, ότι πλέον ο Τούρκος πτέραρχος θα είναι αυτός που θα λαμβάνει γνώση και θα διαχειρίζεται όλες τις παραβιάσεις του Τουρκικού εναέριου χώρου από Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, καθώς στο στρατηγείο φθάνουν όλες οι αναφορές για τις αερομαχίες στο Αιγαίο. Όπως τονίζει η Hurriyet, για πρώτη φορά μετά από 190 χρόνια θα υπηρετήσει στην Ελλάδα Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τα Ελληνικά αεροσκάφη να «παρενοχλούν» τα Τουρκικά στο Αιγαίο.

Πηγή: ALPHA
Ρεπορτάζ: Δ. Βερύκιος, Μ. Ζαχαράκη

Read more...

"Ούτε τα ΗΕ ούτε η ΕΕ μπορεί να παρέχουν ασφάλεια στους Τουρκοκύπριους"


Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις «αποτελεσματικές τουρκικές εγγυήσεις».Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο λεγόμενος υπεξ προέβη στη γραπτή αυτή δήλωση, ως απάντηση προς τα δημοσιεύματα των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ζητήσει από την Τουρκία, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, να προβεί σε παραχωρήσεις όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων.
Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι το όλο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους.

Υποστήριξε, επίσης, πως δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα υπό την έννοια της πλήρους κατάργησης της συνθήκης των εγγυήσεων, καθώς όπως είπε, η συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Τουρκοκύπριους.Λέγοντας πως στην ατζέντα του κ. Ντάουνερ κατά τις επισκέψεις του σε Αθήνα και Αγκυρα, βρίσκεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι η ιστορία έχει αποδείξει «ότι ούτε τα Ηνωμένα Εθνη ούτε η ΕΕ μπορεί να παρέχουν ασφάλεια στους Τουρκοκύπριους».Στη συνέχεια, είπε πως όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει, όπως ισχυρίστηκε, την πολιτική της μη λύσης, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αφήσουν «ούτε ένα στρατιώτη να εγκαταλείψει το ψευδοκράτος».Τέλος, υποστήριξε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία λύσης που δεν θα περιλαμβάνει τις τουρκικές εγγυήσεις, δεν θα εγκριθεί.

Read more...

Αποχώρηση της εφημερίδας «Ζαμάν» από το Τουρκικό Συμβούλιο Τύπου


Η «Ζαμάν», η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τουρκίας, αποχώρησε από το «Τουρκικό Συμβούλιο Τύπου», διαμαρτυρομένη για την «αδιαφορία του θεσμού στην προστασία των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», ανακοίνωσε ο διευθυντής του φύλλου, Εκρέμ Ντουμανλί.Το Τουρκικό Συμβούλιο Τύπου έχει χάσει πλέον την αξιοπιστία του, ύστερα από σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών του, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η «Ζαμάν» αποχώρησε ακολουθώντας το παράδειγμα των εφημερίδων «Σαμπάχ», «Ακσάμ», «Γκιουνές», «Γενί Σαφάκ» και «Τερτζουμάν».
Από το Συμβούλιο, όμως, έχουν αποχωρήσει και πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως το Show TV, το SKY Turk TV, το Kanal 7 και το ATV, προσάπτοντας στο φορέα ότι «έπαψε να είναι αντικειμενικός και απέτυχε στην προστασία των δικαιωμάτων των συμβαλλόμενων μελών του».

Ο κ. Ντουμανλί δήλωσε ότι η εφημερίδα του δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει από το Συμβούλιο.
«Έκαναν σ΄εμάς το ίδιο που κάνουν και σε άλλους.
Ως "Ζαμάν", προσπαθήσαμε να παραμείνουμε στο Συμβούλιο ως την τελευταία στιγμή.
Δυστυχώς, πέτυχαν την αποχώρηση μας.
Δεν μας άφησαν άλλη επιλογή», είπε, κατηγορώντας το Συμβούλιο ότι «εκφράζει τα συμφέροντα ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου ΜΜΕ, του Dogan Media Group».
Το γεγονός που οδήγησε στην τελευταία αποχώρηση ήταν η άρνηση του Συμβουλίου Τύπου να υπερασπισθεί το δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Τζιχάν», Λουτφί Αϊκούρτ, τον οποίο στελέχη του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου εγκατέλειψαν σε ορεινή περιοχή, όταν πληροφορήθηκαν ότι εργαζόταν για ειδησεογραφικό πρακτορείο το οποίο ο στρατός θεωρεί «ισλαμικό».
Ο συνταγματάρχης που συνόδευε την αποστολή στο βουνό αρνήθηκε να επιτρέψει στον ρεπόρτερ να επιβιβαστεί στο στρατιωτικό ελικόπτερο και τον εγκατέλειψε στο κρύο.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Read more...

Σε εξέλιξη η άσκηση "Θράκη 2009" για διαχείριση εξωτερικών συνόρων Frontex


Σε εξέλιξη είναι τις τελευταίες μέρες η άσκηση "Θράκη 2009" που υλοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων Frontex στο τελωνείο των Κήπων Έβρου.

Με δύο εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο, που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο ''Δημόκριτος'' της Αλεξανδρούπολης και με τη συνδρομή ενός ειδικού μηχανήματος - ηλεκτρονικού υπολογιστή που μπορεί και εντοπίζει την ανθρώπινη παρουσία σε κρύπτες φορτηγών, λεωφορείων και Ι.Χ. στους Κήπους, διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό και την σύλληψη λαθρομεταναστών που επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το ειδικό μηχάνημα εντοπισμού είναι αμερικανικής κατασκευής και χρησιμοποιείται από Φιλανδούς και έναν Κύπριο συνοριοφύλακα που μετέχουν στο πρόγραμμα του Frontex.
Ο έλεγχος στα ύποπτα οχήματα από το κλιμάκιο του Frontex διαρκεί μόλις 32 δευτερόλεπτα και διεξάγεται όταν ο οδηγός του οχήματος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλος επιβάτης.Μέχρι στιγμής από τους ελέγχους που έχουν γίνει από τα κλιμάκια του Frontex τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.


Read more...

Νέοι φανατικοί τουρκόφιλοι ηγέτες γεννιούνται...Προκλητικότατος ο ψευδομουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ


H Τουρκία διοργανώνει, αυτές τις μέρες, το 7ο Ισλαμικό Συμβούλιο Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη. Η εκδήλωση αυτή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες, με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου και να αμβλύνει το πολιτισμικό χάσμα με τη Δύση.
Υπό την αιγίδα της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιανέτ) της Τουρκίας ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη οι εργασίες του 7ου Ισλαμικού Συμβουλίου Ευρασίας με θέμα «Οι πηγές, η παραγωγή και η ανανέωση της θρησκευτικής γνώσης». Το Ισλαμικό Συμβούλιο Ευρασίας είναι ένας θεσμός που επινοήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο της οζαλικής εμπνεύσεως νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.
Στόχος του θεσμού δεν ήταν άλλος από την επέκταση της σφαίρας επιρροής της Τουρκίας στα μουσουλμανικά έθνη και σε τουρκογενείς ομάδες των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας μέσω του Ισλάμ. Αυτή η στοχοθεσία διατηρείται ως σήμερα, ενισχυμένη και από την παρουσία του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ στην εξουσία, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή 80 περίπου ισλαμικών θρησκευτικών ηγετών και διδασκάλων από 27 χώρες και 15 Αυτόνομες Δημοκρατίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Την εναρκτήρια ομιλία του Συμβουλίου έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφού εκθείασε επί μακρόν τα προτερήματα και τη συμβολή του Ισλάμ στην ανθρωπότητα, αναφέρθηκε κεκαλυμμένα στις «κακόβουλες παρεμβάσεις» εξωγενών παραγόντων στην Ευρασία, που στόχο είχαν «να σπείρουν τη διχόνοια στους λαούς της περιοχής». Εξάλλου, σημείωσε ότι εφόσον ο ισλαμικός κόσμος αδυνατεί να απαλλαγεί από τα δεινά του «κακού», κάποιο σοβαρό πρόβλημα πρέπει να υπάρχει στις τάξεις του Ισλάμ. Κατέληξε, λέει, το Ισλάμ να είναι σχεδόν ταυτόσημο της τρομοκρατίας και της βίας, αντί να δίνει την εικόνα μιας θρησκείας που προωθεί την «ανοχή, τη γενναιοδωρία, την ειλικρίνεια και τη μετριοφροσύνη». Ομολόγησε, λοιπόν, ότι είναι ανεξήγητη η πρόσφατη έξαρση βίας και αναφέρθηκε στο μακελειό που έλαβε χώρα στην πόλη Μαρντίν (44 θύματα βεντέτας), αλλά και στα ορατά αποτελέσματα του θρησκευτικού φανατισμού στον γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από το Αφγανιστάν ως το Ιράκ. Επέστησε, λοιπόν, την προσοχή του Συμβουλίου και ζήτησε να εξεταστεί το φαινόμενο προσεκτικά και ει δυνατόν να βρεθούν λύσεις.
Η έκκληση του Μαυροθαλασσίτη τούρκου πολιτικού για την ανάγκη εξυγίανσης του ισλαμικού κόσμου είναι, βέβαια, επίκαιρη και χρήζει κάποιας προσοχής. Εντούτοις, τα λόγια αυτά ηχούν κάπως ειρωνικά λίγες μέρες μετά την επέτειο της αρμενικής Γενοκτονίας και εν όψει της 90ής επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19η Μαΐου). Άλλωστε, ο τούρκος πρωθυπουργός έσπευσε αμέσως να αποδοκιμάσει τη Δύση και να την κατηγορήσει για ρατσιστική συμπεριφορά και «ισλαμοφοβία». Δεν δίστασε μάλιστα να παρομοιάσει τη διστακτική στάση ορισμένων δυτικών κρατών έναντι του Ισλάμ μʼ ένα είδος φανατισμού που αγγίζει τον «αντισημιτισμό»!
Οι εργασίες του Ισλαμικού Συμβουλίου, βέβαια, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Άγκυρα να ανανεώσει δεσμούς με τους ηγέτες τουρκογενών και μουσουλμανικών ομάδων. Μεταξύ αυτών διακρίνονται ο Σαφά Τατζουτίν, πρόεδρος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των μουσουλμάνων της Ρωσίας, που απηύθηνε χαιρετισμό στα τουρκικά (!), ο Χινταϊέτ Ορούτσοβ, αξιωματούχος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Αζερμπαϊτζάν, που κατηγόρησε την Αρμενία για γενοκτονία των Αζέρων, ο Ναΐμ Τέρναβα, πρόεδρος της Ισλαμικής Ένωσης Κοσόβου, που μίλησε στην αραβική και εκτός του ότι ζήτησε να μεριμνήσουν οι αρχές για τη διατήρηση των οθωμανικών μνημείων στη Βαλκανική, απηύθηνε πρόσκληση στον Ερντογάν να επισκεφθεί το Κόσοβο κ.ά.
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση, όμως, ήταν αυτή του ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών στην εθνικιστική ημερήσια «Γιενί Μεσάζ» (14/5/2009), ο Μετέ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι καταπατεί τα μειονοτικά δικαιώματα όχι μόνο των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης», αλλά και των «Μακεδόνων»! Λέει συγκεκριμένα ότι παρόλο που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διά των εκθέσεών τους καταδικάζουν την Ελλάδα σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και εκπαίδευσης, οι Ευρωπαίοι, που σε κάθε ευκαιρία στριμώχνουν την Τουρκία, δεν κάνουν καμία παρατήρηση «στο κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης», την Ελλάδα!
Ο Μετέ κατηγορεί ακόμη το ελληνικό κράτος ότι διορίζει μουφτήδες της αρεσκείας του, αγνοώντας εκείνους που εκλέγει η μουσουλμανική μειονότητα, ωσάν και το τουρκικό κράτος ή οποιοδήποτε άλλο μουσουλμανικό κράτος στην υφήλιο εκλέγει τους μουφτήδες του! Ως γνωστόν, η εκλογή μουφτή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση της Δυτικής Θράκης εκτελεί και χρέη δικαστή, αντιβαίνει κάθε έννοιας ισοπολιτείας και ουδετερότητας της δικαιοσύνης, καταλύοντας βασικές αρχές της Δημοκρατίας.
Το υβρεολόγιο του Μετέ συνεχίζεται με την κατηγορία ότι η Ελλάδα επιχειρεί διά της πρόσληψης των μουφτήδων και των ιμάμηδων στο ελληνικό Δημόσιο, βάσει της νομοθεσίας περί μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών, να ελέγξει τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς της Δυτικής Θράκης! Έτσι, λέει ο Μετέ, η μειονότητα κινδυνεύει να έχει στο μέλλον θρησκευτικούς λειτουργούς που ναι μεν ξέρουν να διαβάζουν το Κοράνιο, γνωρίζουν το Ισλάμ και φέρουν γένια, αλλά κάτω από το ένδυμα του λειτουργού είναι «παπάδες που δεν έχουν κάνει περιτομή» (sic)! Υποστηρίζει ακόμη ότι ενώ οι χριστιανοί κληρικοί στην Τουρκία «κάνουν ό,τι θέλουν», στη Δυτική Θράκη «είναι οι Έλληνες που μας κάνουν ό,τι θέλουν»! Στο παραλήρημα του Μετέ απαντούμε μόνο με το ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την προθυμία να αναλάβει τη μισθοδοσία των μουσουλμάνων κληρικών της Δ. Θράκης, η Τουρκία δεν συζητά καν κάτι αντίστοιχο για τους κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Ο ψευδομουφτής κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι καταπατεί τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της μειονότητας. Λέει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν παρέχουν κτίρια να στεγαστούν μειονοτικά σχολεία ή ότι δεν επιτρέπεται η ανέγερση νέων και η επιδιόρθωση/επέκταση παλαιότερων. Προβάλλει δε ως προϋπόθεση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης την ίδρυση Σχολής Ιεροκηρύκων (Ιμάμ Χατίπ) στη Δυτική Θράκη, η οποία προφανώς θα ελέγχεται από την Άγκυρα! Τέλος, λέει, επειδή οι νέοι της μειονότητας αδυνατούν να εισαχθούν στις σχολές ιεροκηρύκων της Τουρκίας, λόγω των δυσκολιών που παρατηρούνται στο σύστημα εισαγωγής, κατευθύνονται στα ελληνικά πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να εκφυλίζονται, σε τέτοιον βαθμό ώστε κάποιοι να καταφεύγουν ακόμη και στα ναρκωτικά και το πιοτό!
Το ντελίριο του Μετέ δεν έχει όρια. Ας μας απαντήσει μόνο τι ποσοστό φοιτητών της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Τουρκίας εισάγεται με ειδικές ποσοστώσεις στα τουρκικά πανεπιστήμια; Πόσα σχολεία έχει ανοικοδομήσει ή επιδιορθώσει για τις ανάγκες της ελληνορθόδοξης μειονότητας το τουρκικό Δημόσιο; Τι ποσοστό των κονδυλίων του τουρκικού υπουργείου Παιδείας κατευθύνεται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελληνικής μειονότητας (το ελληνικό Δημόσιο πάντως είναι αρκετά γενναιόδωρο!); Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικές…
Τα ίδια περίπου επανέλαβε ο Μετέ και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, με τη διαφορά ότι τούτη τη φορά κατηγόρησε την Ελλάδα και για καθυστερήσεις στην επιστροφή των βακουφικών ακινήτων.
Από τη μεριά του ο ψευδομουφτής της Κομοτηνής Ιμπραΐμ Σερίφ δεν έμεινε πίσω στις προκλήσεις. Τόνισε ότι η «μουσουλμανική τουρκική μειονότητα» είναι από άποψη θρησκείας και πολιτισμού αναπόσπαστο κομμάτι της «μητέρας πατρίδος Τουρκίας» (sic)! Σημείωσε ακόμη ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιανέτ) παρέχει μεγάλη βοήθεια στην μειονότητα, προσφέροντας το απαραίτητο υλικό για τις ανάγκες της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Τέλος, στο Συμβούλιο παρευρέθηκε και ο θρησκευτικός εκπρόσωπος του ψευδοκράτους Γιουσούφ Σούιτσμεζ, που αναφέρθηκε στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το καθεστώς στη θρησκευτική εκπαίδευση. Ομολόγησε πάντως ότι 48 από τα 182 τεμένη της κατεχόμενης Κύπρου ήταν εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά στον βωμό του εξισλαμισμού!
Εν κατακλείδι, ο θεσμός του Ισλαμικού Συμβουλίου Ευρασίας που εποπτεύεται από την Άγκυρα λειτουργεί μάλλον ως φυτώριο φανατικών θρησκευτικών ηγετίσκων παρά σαν χώρος διανόησης και νηφάλιας επίλυσης των θρησκευτικών ζητημάτων, αν κρίνουμε από τα όσα είπε τουλάχιστον ο Μετέ, στην υπηρεσία του τουρκικού Ισλάμ, που αποτελεί το προπαρασκευαστικό στάδιο για την επέκταση της τουρκικής σφαίρας επιρροής στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

[Click to see how many people are online]

Read more...

"Ανέφικτος ο στόχος της πλήρους ένταξης της Τουρκίας"


Το ενδεχόμενο της ειδικής προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξής της στην κοινότητα, κερδίζει έδαφος με ολοένα εντονότερους ρυθμούς. Η πιθανότητα να προκύψει ριζική αλλαγή στις αποφάσεις των 27 που σχετίζονται με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να οδηγήσει Λευκωσία και Αθήνα στην άμεση κατάρτιση ενός εναλλακτικού Σχεδίου Β (αν δεν το έχουν ήδη πράξει) για αντιμετώπιση - διαχείριση μιας υπόθεσης, που τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνοψίζεται στο σύνθημα «πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη».

Οι προ εβδομάδας περίπου δηλώσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί από το Βερολίνο, σηματοδότησαν στο κοινοτικό παρασκήνιο την έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός τέτοιου «πακέτου» παροχών προς την 'Αγκυρα, ώστε να μην μπορέσει να αρνηθεί την ειδική σχέση. Ξένος διπλωμάτης εξηγούσε στον «Π» ότι δεν αποκλείεται τα νέα δεδομένα να πάρουν μια πιο συγκεκριμένη μορφή προς το τέλος του χρόνου, ενώ, σε αυτή την προοπτική, οι χώρες μέλη που τώρα υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας (όπως Βρετανία, Σουηδία κ. ά.) θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην κατάρτιση μιας πραγματικά προνομιακής σχέσης με την υποψήφια χώρα. Σύμφωνα με άλλους κύκλους, που επίσης δεν «βλέπουν» πλήρη τουρκική ένταξη, δεν αμφισβητείται το ενδεχόμενο της ειδικής σχέσης. Χρονικά, όμως, η ενεργοποίησή της τοποθετείται κάπου στο μέλλον, όταν η συγκυρία θα κρίνεται ευνοϊκή για την ΕΕ.

Σε δυσχερή θέση

Η προοπτική και μόνο τούτης της σημαντικής διαφοροποίησης στα ευρω-τουρκικά αλλάζει άρδην τα δεδομένα για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και της Ελλάδας, χώρες οι οποίες υποστηρίζουν ενθέρμως την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, εφόσον ικανοποιήσει τα πολιτικά κριτήρια που της έχουν τεθεί. Η νέα προοπτική, αποτέλεσμα των πάγιων θέσεων του γαλλογερμανικού άξονα (που επιπλέον ενοχλήθηκε σφόδρα από την αλαζονική στάση της 'Αγκυρας ως προς το «παζάρι» που διεξήχθη για την εκλογή του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ), αναμένεται να οδηγήσει σε δυσχερή θέση Λευκωσία και Αθήνα, καθώς με τα υπό διαμόρφωση δεδομένα η Τουρκία θα ωφελείται μεν τα μέγιστα από την κοινότητα, χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση έναντι της ΕΕ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι, επιπλέον, οι κατά περίπτωση «σύμμαχοι» στις κυπριακές και ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα τουρκικά ζητήματα, στο μέλλον αναμένεται να αλλάξουν ρότα κι αυτό είναι κάτι που ήδη θα πρέπει να απασχολήσει τις δύο χώρες άμεσα. Σύμφωνα δε με ακραίο σενάριο που βρίσκεται και αυτό στα υπό συζήτηση ευρω-τουρκικά, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να είναι ενήμερη και να συναινεί με την ειδική προνομιακή σχέση, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τα όσα της έχουν ζητηθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά αιτούμενα, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό στην τουρκική πολιτική σκηνή. Για την ώρα πάντως, οι όποιες διαβουλεύσεις για την ειδική σχέση παραμένουν αυστηρά στο παρασκήνιο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να «ικανοποιήσουν» την Τουρκία που ζητά διάφορα ανταλλάγματα για την αποδοχή του κ. Ρασμούσεν στην κορυφή ΝΑΤΟ.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP