Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΤΟΥΡΚΙΑ


Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της Akşam (τουρκικής εθνικιστικής εφημερίδας) με τίτλο «Ρύθμιση ΝΑΤΟ στις αερομαχίες» στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ ήλθε στο προσκήνιο και η είδηση για το κλείσιμο του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ [CAOC 6], το οποίο εδρεύει στο Εσκίσεχιρ. Τα καθήκοντα και ο τομέας ευθύνης του Κέντρου του Εσκίσεχιρ θα μεταφερθούν στο Κέντρο της Λάρισας [CAOC]. Όμως, αυτή η Βάση [Λάρισα] από την άποψη της Τουρκίας έχει μια ιδιαιτερότητα. Στο παρελθόν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εμπλέκονταν σε «αερομαχίες» στο Αιγαίο, απογειώνονταν συνεχώς από τη Βάση αυτή. Τώρα, η Διοίκηση της Βάσης αυτής θα εναλλάσσεται μεταξύ Έλληνα και Τούρκου διοικητή με θητεία δύο ετών. Έτσι, και μετά από 190 χρόνια, η Διοίκηση μιας Βάσης, η οποία θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους, θα περνά σε Τούρκο Διοικητή. Παράλληλα, η Διοίκηση CAOC της Λάρισας έχει υπαχθεί στη Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι με το διορισμό στη Λάρισα Τούρκου Διοικητή θα διαμορφωθεί και μια ενδιαφέρουσα εικόνα, όσον αφορά τις «αερομαχίες». Ο Τούρκος Διοικητής από τη Λάρισα απλά θα παρακολουθεί τα ελληνικά αεροσκάφη, τα οποία θα παρεμποδίζουν τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας του. Επίσης, από το μόνιτορ που θα διαθέτει στο Γραφείο του, θα παρακολουθεί και όλες τις κινήσεις. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι στη Διοίκηση της Λάρισας μπορεί να διαμειφθούν και έντονες συζητήσεις. Όσον αφορά τη Βάση, η οποία θα εγκαταλειφθεί στο Εσκίσεχιρ, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της όχι πλέον για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αλλά για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Σ.Σ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερόμενα είναι στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Δομής Διοικήσεως των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων του 2008. Με τη νέα Δομή Διοικήσεως του 2008, διατηρούνται τα τέσσερα ACCS CAOCs. Συγκεκριμένα η χώρα μας θα φιλοξενεί το CAOC-4 (πρώην CAOC-7 στη Λάρισα), ενώ η Τουρκία δεν θα έχει CAOC. Η διαφορά των ACCS CAOC, συγκριτικά με τα δέκα MOU CAOCs, είναι ότι θα αποτελούν πλέον οντότητες της Δομής Διοικήσεως της Συμμαχίας και θα έχουν Νατοϊκή υπόσταση (International Status & Financing). Η χρηματοδότηση τους, από τον κοινό προϋπολογισμό της Συμμαχίας, καθιστά αυτομάτως όλες τις θέσεις του πίνακα οργάνωσης ανοικτές για διεκδίκηση από όλα τα έθνη της Συμμαχίας.

Ενώ,στην τελευταία σύνοδο των ΑΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ (Μάιος 2009), υπήρξε κατ’αρχήν συμφωνία ως προς την εναλλαγή των διοικητών του CAOC-4 (της Λάρισας), εμμένοντας στην αρχική μας θέση ότι ο πρώτος Διοικητής θα είναι Έλληνας και το θέμα συνολικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα εναλλάσσονται Έλληνας και Τούρκος διοικητής. Διευκρινίζεται ότι, την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Έλληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Έλληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου). Το ACCS CAOC-4 θα έχει ως τομέα ευθύνης, τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, Ρουμανίας Βουλγαρίας και της χώρας μας.

Διευκρινίζουμε ότι το CAOC-7 της Λάρισας δεν εδρεύει στην αεροπορική βάση της Λάρισας, αλλά στην περιοχή Κουτσόχερο που βρίσκεται 12 χλμ μακριά από την πόλη στην εθνική οδό προς τα Τρίκαλα. Όσον δε αφορά τη δυνατότητα που θα έχει ο Τούρκος επικεφαλής του CAOC-4 (Λάρισα) να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, αυτό το κάνει και σήμερα χρησιμοποιώντας το υπολογιστικό σύστημα (ΝΑΤΟ) του CAOC-6 (Εσκίσεχιρ).


Καλά, κι αυτό από τους Τούρκους έπρεπε να το μάθουμε;
Το ΓΕΕΘΑ δεν μπορούσε να μας έχει ενημερώσει;

Για το ίδιο θέμα υπήρξε ανακοίνωση από την κυρία Βάσω Παπανδρέου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη του τομέα Άμυνας.
Δήλωση Βάσως Παπανδρέου:

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, εν κρυπτώ, για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο Λάρισας, προκαλούν έκπληξη και ερωτηματικά για τα εθνικά μας θέματα.
Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρα και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP