Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Θράκη: Δύο χωριά προσέλαβαν security λόγω λαθρομεταναστών


Διογκώνεται συνεχώς το φαινόμενο της κατατρομοκράτησης των ελλήνων πολιτών λόγω της εγκληματικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν οι λαθρομετανάστες αλλά και οι Βούλγαροι οικονομικοί μετανάστες, που έχουν μετακινηθεί στα νότια του νομού Ξάνθης.
Πακιστανοί, Αλβανοί και Βούλγαροι αγροτικοί εργάτες έχουν εγκατασταθεί και ζούνε τα τελευταία χρόνια (νόμιμα ή παράνομα) σε παραλιακά χωριά και έχουν δημιουργήσει δυνατούς «πυρήνες» εργατικού δυναμικού φθάνοντας στο σημείο να καθορίζουν οι ίδιοι τις αμοιβές τους (λόγω έλλειψης εργατών).

Οι τοπικές κοινωνίες δέχτηκαν την έλευση αυτών των ανθρώπων, αλλά δεν γνώριζαν πως στην ουσία η είσοδός τους σήμαινε την εισαγωγή ενός νέου τρόπου ζωής τους. Έτσι λοιπόν, δεν άργησε να εμφανισθεί το «φαινόμενο» των κλοπών τόσο στα χωράφια (από όπου ξαφνικά εξαφανιζόταν μέρος της παραγωγής), όσο και στα σπίτια των κατοίκων των χωριών. Σε πολλές περιπτώσεις οι κλοπές σε σπίτια γινόντουσαν ενώ οι κάτοικοι βρισκόντουσαν μέσα σε αυτά, αλλά με την μέθοδο της απασχόλησης (ομαδική εργασία, άρα διαπιστώνουμε οργανωμένες ομάδες – συμμορίες) άδειαζαν τα σπίτια των θυμάτων τους… Τα θύματα αυτά, μάλιστα, τις περισσότερες φορές ήταν χήρες γυναίκες προχωρημένης ηλικίας που έμεναν μόνες και πιθανότατα είχαν στοχευθεί ως… θύματα.

Οι κάτοικοι δύο χωριών, της Ποταμιάς και της Νέας Κεσσάνης, διαπιστώνοντας πως το θράσος των κλεφτών άρχισε να ξεπερνάει τα όρια, αποφάσισαν να προσλάβουν εταιρεία προστασίας (security) προκειμένου να περιπολεί στα χωριά και να ελέγχει την «κίνηση» των αλλοδαπών που κυκλοφορούν σε μικρές ομάδες. Στην λύση αυτή κατέφυγαν, όπως μας ανέφερε ένας κάτοικος, για να μην προχωρήσουν σε άλλες λύσεις, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα νόμιμα πλαίσια…
Σε περίπτωση που κάποιοι απορούν γιατί δεν παρεμβαίνει η Αστυνομία, ας ζητήσουν την απάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο προφανώς δεν προστατεύει τους Έλληνες πολίτες, αλλά -αντίθετα- τους θυματοποιεί στην ό,ποια εγκληματική πράξη αποφασίσουν να κάνουν εις βάρος τους οι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου που εισέρχονται στην χώρα μας και απολαμβάνουν τον «ανθρωπισμό» των κυβερνώντων…

Κωνσταντίνος

Read more...

Aπ.Κακλαμάνης: "Για να μην χαθεί η Θράκη πρέπει οι Έλληνες χριστιανοί να αλλάξουν συμπεριφορά"! ....κάποιος να τους σταματήσει


Μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε απόψε στην ομιλία του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη στην Βουλή, όταν το ακροατήριο "εξερράγη", ακούγοντας τον βουλευτή να ξεστομίζει την φράση «Για να μη χαθεί η Θράκη πρέπει και 'σεις οι Έλληνες χριστιανοί να αλλάξετε συμπεριφορά»! Η ατμόσφαιρα - η οποία ήταν επιβαρυμένη από τις μέχρι τότε τοποθετήσεις του Α.Κακλαμάνη οι οποίες θεωρήθηκαν "υπεκφυγές" - κυριολεκτικά απέκτησε τα χαρακτηριστικά "μπουρλότου" και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν τον κ. Κακλαμάνη αφού όλοι απαιτούσαν να φύγει από την εκδήλωση.

Ενωρίτερα ο Α.Κακλαμάνης στην ομιλία του για την Θράκη που διοργανώθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής άρχισε με μία αναδρομή στο παρελθόν λέγοντας "Πόσες φορές επισκέφθηκε τη Θράκη και πώς έδειξε την πόρτα στον τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όταν ο τελευταίος του ζήτησε λογαριασμό επειδή ο Σγουρίδης είχε πάει στην κοιλάδα Μπεκάα και είχε συναντήσει τον Οτσαλάν".

Στο τέλος της εκδήλωσης η Χαρά Νικοπούλου που ήταν στο πάνελ των ομιλητών, απεύθυνε την εξής ερώτηση στον πρώην πρόεδρο της Βουλής «Μέχρι ποίου σημείου προδοσίας πρέπει να φτάσουν οι Ματατζη, Ιλχαν, και Χατζηοσμάν για να τους διώξεται από τη Βουλή;»

Εκεί το ακροατήριο άρχισε να χάνει την υπομονή του και να φωνασκεί, διότι φαινόταν ότι ο Κακλαμάνης δεν είχε σκοπό να απαντήσει. Τότε ο Α.Κακλαμάνης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και απαίτησε από το ακροατήριο να σωπάσει και να τον αφήσει να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα να μιλήσει. Το ακροατήριο εξαγριώθηκε και τότε ο κ. Κακλαμάνης «έβαλε» φωτιά στην ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με αυτά που προαναφέραμε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα όπλα της”,γράφουν στην Άγκυρα.


Η πλειοψηφία του τουρκικού τύπου αναφέρεται σε ακύρωση της αγοράς των 450 ρωσικών τεθωρακισμένων από το ελληνικό Υπουργείο Eθνικής Άμυνας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ανακοινώθηκε ο τερματισμός του έργου της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την Προμήθεια νέων ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ ΒΜΡ- 3Μ.
Ο τύπος προσθέτει ότι την απόφαση για την αγορά των τεθωρακισμένων αξίας 1.5 δις ευρώ είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή. Η Sabah αναφέρεται στο θέμα σε πρωτοσέλιδο άρθρο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα με τον υπότιτλο «Η Αθήνα κόβει τα όπλα».

Η Star αναφέρεται στο θέμα σε άρθρο με τίτλο «Ο γείτονας δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο ΔΝΤ. Αποχαιρετισμός στα όπλα». Η Τaraf αναφέρεται στο θέμα σε άρθρο με τίτλο :
«Η Αθήνα δεν μπορεί να αγοράσει ούτε όπλα». Η Milliyet δημοσιεύει πρωτοσέλιδα, άρθρο με τίτλο: «Ακύρωση από την Αθήνα (αγοράς)τανκς 3 δις (τουρκικών λιρών)»
Επισης τα τηλεοπτικά δίκτυα TV Net, TGRT Haber, CNN Türk και TRT Türk έκαναν αναφορά στο κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα στο διαδίκτυο του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την ακύρωση αγοράς 1,5 δις Ευρώ αμυντικού εξοπλισμού από την Ρωσία.( δηλ. τα περι διαλυσης της επιτροπης).
Η αγορά αφορούσε συμφωνία που είχε υπογραφεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή αγοράς 450 τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ρωσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που επικαλουνταν τα ΜΜΕ η αρχική τιμή συμφωνίας ήταν στα 1,2 δις Ευρώ ενώ η τιμή σήμερα είχε φτάσει στα 1,7 δις Ευρώ, αιτία η οποίο λέγεται ότι επηρέασε την ακύρωση της συμφωνίας. Επισημάνθηκε επίσης ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Read more...

Ο Αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη “βλέπει” το Αιγαίο... γκρίζο!


Δεν θα πάρει μέρος η Ελλάδα στη ΝΑΤΟικη άσκηση Noble Aspect που θα διεξαχθεί 1-2 ΔεκεμβρίουΗ Αθήνα πήρε την απόφαση να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις καθώς ο διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, Ραλφ Τζόντις, απέκλεισε ολόκληρη την περιοχή του Αιγαίου από τα σχέδια της άσκησης. Η απόφαση είναι “βούτυρο στο ψωμί” της ΄'Αγκύρας που επί χρόνια επιδιώκει και πολλές καταφέρνει τον αποκλεισμό του Ανατολικού Αιγαίου διαμαρτυρόμενη για την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά.


Επικαλούμενος τώρα τις περίφημες Aegean Policy Guidance (τις Διαδικασίες για την Πολιτική του Αιγαίου), οι οποίες έχουν να ανανεωθούν από το 2006 και με τις οποίες καλούνταν οι ΝΑΤΟϊκοί επιτελείς να εξαιρούν από τον σχεδιασμό ασκήσεων και άλλων ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Τζόντις όχι απλά αποκλείει το ανατολικό Αιγαία, αλλά ολόκληρο το πέλαγος. Με αμερικανική υπογραφή λοιπόν ολόκληρο το Αιγαίο πήρε... γκρι χρώμα. Αναμενόμενο ίσως από τη στιγμή που η χώρα μας για μια ακόμη φορά ... ξέχασε να θέσει στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ θέμα αναθεώρησης των όρων με τους οποίους επιστρέψαμε στο ΝΑΤΟ και οι οποίοι σαφώς ευνοούσαν το έδαφος για νέες διεκδικήσεις των Τούρκων στην περιοχή.

newsit

Read more...

Επικίνδυνα παιχνίδια με το Καστελλόριζο!


Σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο απ’ ό,τι αναγνωρίζει δημοσίως η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατο (1η Νοεμβρίου) άκρως απόρρητο έγγραφο της Δ1 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών (ΟΗΕ, διεθνείς οργανισμοί και διασκέψεις), τα κυριότερα αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε χθες ο "Κόσμος του Επενδυτή" σε άρθρο που υπογράφεται από τους Σταύρο Λυγερό και Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο.
Το έγγραφο με τίτλο «Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» έχει αποδέκτη τον Α’ γενικό διευθυντή (αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις) κ. Τρύφωνα Παρασκευόπουλο και κοινοποιείται στο γραφείο του υπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα. Συντάχθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί στην πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, γεγονός που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βάση και το περιεχόμενο των διμερών διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη αποκάλυψη είναι ότι η τουρκική πλευρά απαιτεί η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Ουσιαστικά, η Άγκυρα επιχειρεί να αποσυνδέσει το νησιώτικο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να το εμφανίσει σαν αποκομμένες νησίδες, οι οποίες επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να αμφισβητήσει το νομικό δικαίωμα αυτών των νησιών να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Ας σημειωθεί ότι η γεωγραφική θέση του Καστελλόριζου και της Στρογγύλης επηρεάζει καθοριστικά τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την ακρίβεια (όπως φαίνεται και στον συνημμένο χάρτη), επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει την εκμετάλλευση μιας μεγάλης θαλάσσιας έκτασης, στο υπέδαφος της οποίας υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις πως βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπηρεσιακό προηγούμενο
Το εν λόγω έγγραφο εκφράζει κατηγορηματική αντίθεση στο ενδεχόμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι η κατηγορηματική αυτή θέση αλλά και μια σειρά ακόμα θέσεις που εκφράζονται στο έγγραφο έχουν ενοχλήσει τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη-Αλέξιο Ζέππο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ανωτέρω αξιωματούχοι ήθελαν ανεπίσημες απαντήσεις και όχι μια αναλυτική έγγραφη και τεκμηριωμένη απάντηση η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί υπηρεσιακό προηγούμενο. Αυτό δεν θα είχε σημασία εάν η ελληνική πλευρά ήταν αποφασισμένη να απορρίψει κατηγορηματικά την τουρκική απαίτηση για ξεχωριστή διαπραγμάτευση, όπως και άλλες απαιτήσεις. Καλό θα ήταν επ’ αυτού να υπάρξει επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών.
Από το κείμενο, εμμέσως πλην σαφώς, τεκμαίρεται ότι η όλη διαπραγμάτευση διεξάγεται επί της βασικής διεκδίκησης της Τουρκίας, που είναι η άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Η Άγκυρα επιδιώκει να επιβάλει ως βάση της διαπραγμάτευσης την αρχή της "ευθυδικίας", η οποία παρακάμπτει τις γενικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας.
Το έγγραφο δίνει τεκμηριωμένη απάντηση, επικαλούμενο την υφιστάμενη νομολογία και τις διαφοροποιήσεις που έχουν σημειωθεί στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων από το Διεθνές Δικαστήριο.

«Το εθνικό συμφέρον»
Μεγάλη εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία κινητοποιεί κάθε είδους πραγματικό, πολιτικό και νομικό όπλο, μεγιστοποιώντας τις διεκδικήσεις της, η ελληνική πλευρά συμπεριφέρεται με εγκληματική αμέλεια αν πρόκειται μόνο για αμέλεια.
Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι δεν έχει περάσει στην ελληνική νομοθεσία τον σύγχρονο ορισμό της υφαλοκρηπίδας, που έχει προκύψει από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αν και έχει όχι μόνο εθνικό συμφέρον αλλά και σχετική συμβατική υποχρέωση, διατηρεί μέχρι σήμερα τον πολύ πιο περιοριστικό ορισμό του 1958, ο οποίος περιορίζει την υφαλοκρηπίδα μέχρι το σημείο που το βάθος φθάνει τα 200 μέτρα.
Ας σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος επικαλέσθηκε Παιχνίδια με το Καστελλόριζο προσφάτως τον εθνικά ασύμφορο και νομικα ξεπερασμένο αυτόν ορισμό, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει την ελληνική διαπραγματευτική θέση.
Μία δεύτερη «αμέλεια» είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει χάρτες με τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, παρ’ ότι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχει ετοιμάσει τέτοιους χάρτες. Έχει υποβάλλει μόνο τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία, οι οποίες αφορούν το Ιόνιο!
Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές υπάρχουν χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χάρτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απεικονίζουν τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας την αρχή της μέσης γραμμής.
Στο έγγραφο διατυπώνεται η γενική εκτίμηση ότι η πάγια ελληνική θέση είναι νομικά ισχυρή. Το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ρητά ότι δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μόνο οι ακατοίκητοι «βράχοι». Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει υιοθετηθεί και η αρχή της αναλογικότητας, η οποία περιορίζει την υφαλοκρηπίδα απομονωμένων νησίδων, όταν η εφαρμογή του κανόνα της μέσης γραμμής προκαλεί μεγάλη δυσαναλογία στην κατανομή της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ μιας νησίδας και του παρακείμενου ηπειρωτικού κράτους.
Ήταν στοιχειώδες η Ελλάδα να εισέλθει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις, διεκδικώντας όσα της εξασφαλίζει η ευνοϊκότερη ερμηνεία του Δικαίου της θάλασσας.
Aντ’ αυτού, εισήλθε με μειωμένες απαιτήσεις. Γιατί έχει ουσιαστικά αποδεχθεί αιγιαλίτιδα ζώνη πολλαπλού εύρους και όχι 12 μιλίων, όπως της επιτρέπει το διεθνές δίκαιο;
Γιατί διαπραγματεύεται περιορισμούς στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και δεν αφήνει το Διεθνές Δικαστήριο να προσαρμόσει τα όρια, εάν και όπου αυτό κρίνει αναγκαίο;
Ουσιαστικά, έτσι όπως διεξάγεται η διαπραγμάτευση, αφορά μόνο ελληνικά δικαιώματα και οδηγεί, σχεδόν αναπόφευκτα, σε απεμπόληση ενός μέρους τους.
Για να έχει νόημα μια τέτοια διαπραγμάτευση, θα έπρεπε να έχει τεθεί ως προκαταρκτικός όρος η εγκατάλειψη εκ μέρους της Τουρκίας της θεωρίας των "γκρίζων ζωνών", με βάση την οποία όχι μόνο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε έναν απροσδιόριστο αριθμό νησίδων, αλλά και ορισμένες εξ αυτών τις χαρακτηρίζει ρητά τουρκικές π.χ. το κατοικημένο Αγαθονήσι).
Εάν δεν ακυρωθεί η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, είναι εθνικά βλαπτική και πρακτικά αδύνατη η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Read more...

Τουρκικά πυρά εναντίον ψαράδων στα ανοικτά των Κοκκίνων


Παρενόχληση Ε/κ ψαράδων από τα τουρκικά στρατεύματα σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στη θαλάσσια περιοχή των Κοκκίνων.

Πρόκειται για τους Στάθη Καρσουμά και τον γιό του Μιχάλη, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην περιοχή για να ρίξουν τα δίκτυα τους για ψάρεμα.

Γύρω στις 5.00 το πρωί, ενώ ασχολούντο με τη ρίψη των δικτύων δέχθηκαν 10 πυροβολισμούς από τουρκικό Φυλάκιο των Κοκκίνων χωρίς ευτυχώς να πληγούν οι ίδιοι ή το σκάφος τους. Οι ψαράδες τράπηκαν σε φυγή και κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία του Πύργου Τηλλυρίας.

http://www.sigmalive.com

Read more...

Γερμανικό "χαστούκι" στη Τουρκία για τους λαθρομετανάστες


Αυστηρή κριτική στην τακτική της Τουρκίας να αποφεύγει τους ελέγχους του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ελλάδα ασκεί στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρώην Υφυπουργός Άμυνας και πολιτικός αναλυτής Lothar Rühl σε ανάλυσή του με τίτλο «Δήθεν ανίσχυρη» και υπότιτλο «Χρησιμοποιεί η Τουρκία τις μαζικές συνοριακές παραβιάσεις, για να πιέσει την Ε.Ε.;».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις μαζικές παραβιάσεις των τουρκικών συνόρων προς την Ελλάδα από λαθρομετανάστες και κάνει λόγο για «υποτιθέμενη αδυναμία» της Τουρκίας να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στα σύνορά της προς την Ελλάδα. Ο Rühl θεωρεί εσκεμμένη την απουσία επαρκών συνοριακών ελέγχων εκ μέρους της Τουρκίας και εκτιμά ότι πρόκειται για σχέδιο της Τουρκίας ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ καλεί τα ευρωπαϊκά όργανα και τη Γερμανία να ασχοληθούν με το θέμα.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα σημειώνει:
«Η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο στρατό στον ευρωπαϊκό τομέα του ΝΑΤΟ. Παρά ταύτα η υποψήφια προς ένταξη χώρα της Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις παραβιάσεις των συνόρων της προς την Ε.Ε. με κατεύθυνση της Ελλάδα», σημειώνει ο αρθρογράφος, ενώ αναφέρεται στο μεγάλο τεχνολογικό- στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιωτικό προσωπικό που διαθέτει η Τουρκία, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «προφανώς τα μέσα αυτά δεν επαρκούν για να ελεγχθεί στα σύνορα με την Ελλάδα ένας ποταμός μήκους μόλις 150 χιλιομέτρων».
Όπως σημειώνει ο Rühl η περιοχή του Έβρου, όπως επίσης και οι τουρκικές ακτές έναντι των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ελέγχονταν, στη διάρκεια των δεκαετιών της έντασης του ΄80 και του ΄90 από τουρκικά στρατεύματα και απαγορευόταν αυστηρά η διέλευση. «Και τώρα δεν επαρκούν 24 τουρκικές φρεγάτες και 42 μικρότερα πολεμικά πλοία του πολεμικού ναυτικού και του τουρκικού λιμενικού;», διερωτάται.
«Μάλλον η τουρκική κυβέρνηση έχει μικρό ενδιαφέρον να ελέγξει αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της προς την Ελλάδα, με άλλα λόγια τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», σημειώνει ο Rühl, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα και ήδη μέλος της Ε.Ε., υποστηρίζει την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε. «Γεννάται άρα το ζήτημα, κατά πόσο η Τουρκία ανέχεται και εκμεταλλεύεται τις μαζικές παραβιάσεις των συνόρων της, τα οποία περνούν κάθε μέρα εκατοντάδες λαθρομετανάστες, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε.».
Προκαλεί εντύπωση, συνεχίζει ο δημοσιογράφος, το γεγονός ότι, παρά τις διαμαρτυρίες για το θέμα, ούτε η Ε.Ε. ούτε το ΝΑΤΟ το έχουν αναγάγει σε μείζον ζήτημα. «Είναι δε σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά για οργανωμένη παράνομη λαθρομετανάστευση με, τουλάχιστον παθητική, αν όχι ενεργητική συνδρομή εκ μέρους της Τουρκίας».
«Όποτε η Τουρκία θέλησε να κλείσει τα σύνορά της, βρήκε πάντοτε τα μέσα», επισημαίνει το ρεπορτάζ. «Η τουρκική αστυνομία είναι οργανωμένη και πανταχού παρούσα, όπως και οι τουρκικές τελωνειακές αρχές». Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, οι διαστάσεις του θέματος είναι μεγαλύτερες, καθώς αυτό αφορά και λαθρεμπόριο καπνού ή ναρκωτικών, αλλά και με τη διευκόλυνση τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών δικτύων που αναπτύσσουν δράση στην Ευρώπη.
«Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για να μη μιλήσουμε για το κοινοβούλιο) ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν “θεματοποιήσει” μέχρι στιγμής το πρόβλημα ούτε το έχουν εντάξει στα θέματα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Τι νόημα έχουν η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και η ρητορική για προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία, όταν τέτοιου είδους συνοριακές παραβιάσεις δε λήγουν με συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας;
Η αυθαίρετη, ανεξέλεγκτη και παράνομη λαθρομετανάστευση υποσκάπτει κάθε μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ενσωμάτωσης και αποτελεί έναν κοινωνικό κίνδυνο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
«Σ’ ότι αφορά το Βερολίνο, τίθεται το ερώτημα πώς φαντάζεται η γερμανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο την εξέλιξη και τις συνέπειες του θέματος, ιδιαίτερα για τη Γερμανία. Πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να βοηθηθεί αποτελεσματικά, χωρίς οι λαθρομετανάστες να μοιράζονται στις χώρες της Ε.Ε., ενώ ο αριθμός τους διογκώνεται; Πώς θα διασφαλιστούν οι περιφερειακές χώρες του Νότου της Ε.Ε. Το πρόβλημα τίθεται εδώ και καιρό επίσης και για την Ισπανία ή την Ιταλία, για τα Βαλκάνια και για την Μάλτα. Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που για όλα τα άλλα θέματα ξέρουν να νοιάζονται για λεπτομέρειες, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα- χωρίς να χρησιμοποιούν κενές πολιτικές διατυπώσεις όπως μέχρι τώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.onalert.gr

Read more...

Ερντογάν: Θα παραιτηθώ αν αποδειχθούν οι κατηγορίες του Wikileaks


«Δεν έχω δεκάρα στις ελβετικές τράπεζες, συνεπώς δεν έχω τίποτε να αποδείξω», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας τις φημολογίες που προέκυψαν από τη δημοσιεύθηκαν από την ιστοσελίδα Wikileaks. Προσθεσε ότι αν αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες αληθεύουν, θα παραιτηθεί. Σε αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιεύθηκε από τη Wikileaks και αναπαρήχθη από τον Τύπο υποστηρίζεται από τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.


Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Τύπο και την τουρκική αντιπολίτευση ότι "αναμεταδίδουν με καιροσκοπισμό κουτσομπολιά" και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τους συντάκτες των τηλεγραφημάτων αυτών.

"Αν εσείς (ο Τύπος και η αντιπολίτευση) αποδείξετε πως αυτές οι κατηγορίες αληθεύουν, θα παραιτηθώ από τη θέση μου, όμως θα κάνετε κι εσείς το ίδιο;", τόνισε.

Στο τηλεγράφημα με το χαρακτηρισμό "απόρρητο" και ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2004, ο Έρικ Έντελμαν αναφέρεται σε οκτώ λογαριασμούς του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελβετία και επισημαίνει ότι οι εξηγήσεις του Ερντογάν σχετικά με την προσωπική περιουσία του "χωλαίνουν".

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, εξηγεί, σύμφωνα με τον Έντελμαν, ότι τα αγαθά του προέρχονται από δώρα που προσφέρθηκαν από προσκεκλημένους στο γάμο του γιου του και ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας πληρώνει όλα τα έξοδα για την εκπαίδευση των τεσσάρων παιδιών του στις ΗΠΑ.

Οι υποψίες που αναφέρθηκαν από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα σχετικά με την περιουσία του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκαν από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις.

Πολλές δικαστικές διώξεις έχουν ασκηθεί στο παρελθόν κατά του Ερντογάν σχετικά με την προέλευση της περιουσίας του και σε όλες έχει αθωωθεί.

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP