Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Στην Τουρκία ο Ομπάμα


Στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο εξωτερικό. Το πρωί ο Ομπάμα θα καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Θα ακολουθήσει η τελετή υποδοχής του Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο και οι επίσημες συνομιλίες που θα ολοκληρωθούν με συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την τουρκική εθνοσυνέλευση όπου θα πραγματοποιήσει βαρυσήμαντη ομιλία, καθορίζοντας τη νέα αμερικανική πολιτική όσον αφορά τον γεωστρατηγικό ρόλο της γείτονος στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Το απόγευμα ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί θα πάρει μέρος στις εργασίας του Β΄ Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Στο περιθώριο του Φόρουμ θα υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Read more...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εξελίξεις για θέματα του Φαναρίου


Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επαναφέρει σήμερα από την Άγκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα, μία ημέρα μετά την προτροπή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες να υποδεχτούν τη γειτονική χώρα.
Παρά τη γαλλογερμανική άρνηση εκτιμάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί και πάλι στην ένταξη της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα συμφώνησε για το διορισμό του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- εξασφάλισε έναν επιπλέον χρόνο διορία από την Ε.Ε. για να μην εφαρμόζει το πρωτόκολλο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
"Η Τουρκία προασπίζει τα δικά της συμφέροντα κι αυτές οι εξελίξεις αξιολογούνται και γίνονται διορθωτικές κινήσεις" σχολίασε στον ALPHA 98,9 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εξελίξεις για θέματα του Φαναρίου.


Read more...

ΟΜΠΑΜΑ: "ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ"


Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, τονίζοντας ότι ο διάλογος αυτός "θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αποδώσει καρπούς" προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στην Άγκυρα, άφησε να εννοηθεί οι απόψεις του σχετικά με τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 παραμένουν αμετάβλητες.

"Σήμερα θα ήθελα να δώσω έμφαση, όχι στις προσωπικές μου απόψεις, αλλά στις απόψεις των λαών της Τουρκίας και της Αρμενίας. Αν μπορούν να προχωρήσουν...όλος ο κόσμος οφείλει να τις ενθαρρύνει", είπε.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε πως θεωρεί τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων την εποχή εκείνη γενοκτονία, έναν όρο που η Αγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

"ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ"


Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σήμερα από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ".
Στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράν να επιλέξει "ανάμεσα στο πυρηνικό όπλο και σε ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της".
"Εχω πει ξεκάθαρα στο λαό και τους κυβερνώντες την Ισλαμική Δημοκρατία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μία σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό", είπε.

"Τώρα, οι ιρανοί ιθύνοντες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να κατασκευάσουν ένα (ατομικό) όπλο, ή να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό τους", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στην απαισιοδοξία και πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία της Ανάπολις και ο Οδικός Χάρτης για τη Μέση Ανατολή δείχνουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην ειρήνη.
"Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον στόχο των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζούν το ένα πλάι στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια", τόνισε.
"Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν να επιδιώξουν στον Οδικό Χάρτη και στην Ανάπολις. Αυτός είναι ο στόχος που θα επιδιώξω και εγώ ενεργά ως πρόεδρος", πρόσθεσε.

Προηγουμένως ο αμερικανός πρόεδρος, αφού επανέλαβε την πάγια υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγνώρισε ότι στη χώρα αυτή έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, κάλεσε όμως την Αγκυρα να επισπεύσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΟΜΠΑΜΑ: "ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ"


"Αν λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης τότε θα βελτιωθούν οι θρησκευτικές ελευθερίες" τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου.


Μήνυμα φιλίας στο Ισλάμ από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης
Παραινέσεις Ομπάμα για την επαναλειτουργία της Χάλκης
Κίνηση καλής θέλησης, η οποία θα επιβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Άγκυρας, χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Μιλώντας ενώπιον της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο όραμα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, γέφυρας της Δύσης με το Ισλάμ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στους αιώνες ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου που ενώνουν την Τουρκία με την Ευρώπη και εκτίμησε ότι η παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. θα είναι προς όφελος της Ευρώπης. Αναγνώρισε στην Άγκυρα βήματα προόδου, όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης και στην προστασία των μειονοτήτων, αλλά τόνισε πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά και ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
"Η επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι από τις σημαντικές ενδείξεις", υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πρώτης του επίσκεψης σε μουσουλμανική χώρα, για να στείλει μηνύματα σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ", τόνισε και απηύθυνε έκκληση στο Ιράν να εγκαταλείψει τα σχέδια για την ανάπτυξη πηρυνικών όπλων. "οι Ιρανοί ιθύνοντες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να κατασκευάσουν όπλα ή να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό τους", σημείωσε. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει μια σχέση με το Ιράν βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την αμερικανική θέση υπέρ της συνύπαρξης του κράτους του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό. Την ίδια στιγμή, κάλεσε λαούς και κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη αισιοδοξία τους, όσον αφορά στα περιθώρια επίτευξης του παραπάνω στόχου. Επέμεινε ότι η ειρηνευτική συμφωνία της Ανάπολις και ο οδικός χάρτης για την ειρήνη θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον και υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει αυτή τη διαδικασία ενεργά.
Στήριξη στην ευρωπαϊκή Τουρκία και από τη Βρετανία
Εν τω μεταξύ ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στις απαραίτητες για την ένταξή της μεταρρυθμίσεις.

Read more...

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ


Επέτειος τής Ελληνικής Γενοκτονίας, που θα πραγματοποιηθεί απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη την Δευτέρα, 6 του Απριλίου 2009, 12 -2 ΜΜ

Νέα Υόρκη- Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Θρακιωτών έχει ορίσει την 6η Απριλίου σαν Διεθνή Ημέρα Μνήμης τής Ελληνικής Γενοκτονίας τής Ανατολικής Θράκης. Τον Δεκέμβρη τού 2007, ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Γενοκτονία (IAGS) ανεγνώρισε αυτή τη γενοκτονία δηλώνοντας: « ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟ που είναι η πεποίθηση του Διεθνούς Συνδέσμου Γενοκτονίας, ότι η εκστρατεία τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τών χριστιανικών μειονοτήτων, μεταξύ 1914 και 1923, συνιστούσε μια γενοκτονία κατά τών Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και Ελλήνων τής Ανατολίας. Περαιτέρω να επιλυθεί, το ότι ο εν λόγω Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση τής Τουρκίας, να αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες κατά αυτών των πληθυσμών, να εκδώσει μια επίσημη απολογία, και να λάβει άμεσα και ουσιαστικά βήματα προς την αποκατάσταση.»

Οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στην Επέτειο τής Ελληνικής Γενοκτονίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ράλφ Μπάντς ( Ανατολικά τής 1ης Λεωφόρου, μεταξύ 42 και 43 δρόμους) την Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009, 12 - 2 μμ.

Ωργανώνεται από την Παν-Θρακική Ένωση Αμερικής « ΟΡΦΕΥΣ», τον Φιλανθρωπικό Ελληνοαμερικανικό Οργανισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Αμερικής (HLA), ένα πατριωτικό Ελληνικό οργανισμό.

Το θέμα της Επετείου είναι « Σταματήστε τόν Κύκλο Άρνησης το 2009» .

Οι Ελληνο-Αμερικανοί και οι υποστηρικτές τους, θα συγκεντρωθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής σε μερικά εκατομμύρια Ελλήνων, που αφανίσθηκαν από την νεοσύστατη κυβέρνηση τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την Εθνικιστική κυβέρνηση τής μοντέρνας Τουρκίας, καθοδηγούμενη από τον Μουσταφά Κεμάλ, σε όλη την ιστορική Θράκη, μια περιοχή που συμπεριλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη ( που τώρα οι Τούρκοι ονομάζουν Ιστανμπούλ), την Ανατολική Θράκη, και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.

Κατά τήν διάρκεια τής Επετείου θα εορτασθεί η επιβίωση τής Ελληνικής φυλής, η πλούσια κληρονομιά της και τη συμβολή της στον πολιτισμό. Ο Ιωάννης Φιντανάκης, ο Πρόεδρος τής Παν-Θρακικής Ένωσης τής Αμερικής» ΟΡΦΕΥΣ», θα προεδρεύσει τών εκδηλώσεων.

Οι συμμετέχοντες στην Επέτειο, θα περιλαμβάνουν επιζήσαντες τής Ελληνικής Γενοκτονίας μετά τών οικογενειών τους, καθώς και ηγέτες κοινοτήτων, αλλά και ηγέτες από την ανθρωπιστική, πολιτισμική και εκπαιδευτική κοινότητα. Διακεκριμένοι ομιλητές θα είναι, ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών της Γενοκτονίας, (IAGS) και μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία τών Ανθρώπων.

Είναι επίσης συγγραφεύς πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων τών "Η πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας για την Θράκη».

Ο Θεοχάρης Κεκής, μέλος τού Ελληνικού Ποντιακού Σωματείου η Παναγία Σουμελά τής Βοστώνης , θα παρουσιάσει τα πρώτα επιστημονικά πορίσματα μιας έρευνας, με τίτλο « 1955 Διωγμός και 1964 Απελάσεις τών Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, και Μερικές Παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια του Ταξιδιού μου προς την Τουρκία και τον Πόντο το 2008». Ο Δημήτρης Μολοχίδης, Γενικός Γραμματεύς τής Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά; Καρίν Βιραζιά, Γενική Διευθύντρια τής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής τής Αμερικής (ANCA), στηνΑνατολική Περιφέρεια.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός οργανισμός τών Αρμενίων στην Αμερική. Ο Τζιοβάννι Ντι Νάπολι, στην παρουσίαση τού ( Νουόβο Πάτρια Μεριντιονάλε) ( Νέα Νότια Πατρίδα», θα παράσχει μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναφορά στις Τουρκικές σφαγές και στις Τουρκικές απαγωγές γυναικών και παιδιών στην Νότιο Ιταλία.

Αρκετοί ηγέτες τής Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως η Σοφία Γεωργίου, τού Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ουάσινκτον Χάϊτς, θα μιλήσει για την εμπειρία της σαν επιζήσασα τής Ελληνικής Γενοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, και θα είναι διαθέσιμη για συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, για να παράσχει άμεση μαρτυρία τών εμπειριών της και τής προσφυγιάς της από εκεί κει πέρα.

Οι επώδυνες επιπτώσεις τής τρομερής και φρικτής μαζικής καταστροφής, που σαν μάρτυρες έζησαν, είναι καταλυτικές στην παγκόσμια ιστορία.

Η Παν-Θρακική Ένωση Αμερικής « ΟΡΦΕΥΣ»

Περισσότερες πληροφορίες τής Θρακικής Γενοκτονίας και ενημερώσεις για την εκδήλωση ευρίσκονται στούς κάτωθι διαδικτυακούς συνδέσμους:

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

Συμμετέχετε στην ομάδα του FACEBOOK


Επικοινωνία: Ιωάννης Φιντανάκης τηλ. 1-973-464-0211


" Σταματείστε τον Κύκλο τής Άρνησης 2009»

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!

Read more...

Δεν θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. οι Ευρωπαίοι


Διάσταση απόψεων μεταξύ των προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αποστάσεις από την τουρκική ένταξη πήρε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, όταν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποδεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα αισιοδοξίας στο μουσουλμανικό κόσμο. Μάλιστα, ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε την άποψη ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με την αντίθεση της Γαλλίας να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα γι' αυτή τη μουσουλμανική χώρα και ένας τρόπος για την Άγκυρα να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέδειξε πως σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και πως η όποια απόφαση για την έκβασή τους θα πρέπει να ληφθεί με την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Η δήλωση Ομπάμα που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε «πανηγυρισμούς» στην Άγκυρα, ήλθε λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Στρασβούργο.
Και άλλοι δεν θέλουν την Τουρκία…
Με έντονο ύφος ο Γάλλος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του, από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, επανέλαβε την αντίθεση του Παρισιού στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Νικολά Σαρκοζί, αφού ανέφερε κατ' αρχήν ότι συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την ΕΕ, είναι τα ίδια τα κράτη-μέλη της που αποφασίζουν για τα θέματα που τα αφορούν. Ήμουν και παραμένω αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πιστεύω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία κρατών-μελών της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με αυτή τη στάση της Γαλλίας, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος σύμμαχος της Ευρώπης και των ΗΠΑ και ότι πρέπει να παραμείνει ένας προνομιακός εταίρος της Ευρώπης.
Επιφυλάξεις και από τη Μέρκελ
Τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και πως μια εταιρική σχέση με την Τουρκία παραμένει μια εναλλακτική λύση. Η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη σημασία μιας στενής σχέσης με το μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως η μορφή την οποία θα λάβει αυτή η σχέση είτε μιλάμε για εταιρική σχέση είτε για πλήρη ένταξη εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.
Ικανοποίηση Μπαρόζο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού είπε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για την ανάγκη να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας είπε πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να συμφωνηθεί κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και κατά πόσο η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί αργότερα και ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Read more...

Αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού


Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει, με λόγια και όχι εμπράκτως, πω επιθυμεί τη λύση του Κυριακού προβλήματος. Σε αυτή της την προσπάθεια έχει προσεγγίσει και έχει καταφέρει να πείσει (άγνωστο πως...) μία μερίδα πολιτικών, για τις "αγαθές" της προθέσεις. Δυστυχώς όμως, η αντικειμενικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί κρατούν σοβαρές επιφυλάξεις αλλά και αποστάσεις από τα λεγόμενα των Τούρκων πολιτικών και των υποστηρικτών τους.
Έτσι, οι ισχυρισμοί του Βρετανού Πρέσβη στην Άγκυρα Νικ Μπερντ (Nick Baird), ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού με την υποστήριξή της στις συνομιλίες», δεν έπεισαν τους Ελληνοκύπριους ακροατές του, αλλά ούτε και την πολιτική του προϊσταμένη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κάρολαϊν Φλιντ (Caroline Flint), που αμφισβήτησε δημόσια την εκτίμησή του και τη σχολίασε ως εξής: «Χαιρετίζω αυτά που είπε ο Νικ Μπερντ για την Τουρκία, αλλά, επίσης, νομίζω ότι πρέπει να το δείξει αυτό με περισσότερο πρακτικό τρόπο. Δεν είμαι αφελής σε σχέση με αυτό».

Η διαφωνία των δύο στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης προέκυψε την Πέμπτη 26 Μαρτίου στη διάρκεια επίσκεψης της κ. Φλιντ στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Wood Green του βόρειου Λονδίνου. Εκτός από τον Νικ Μπερντ, τη Βρετανίδα υφυπουργό συνόδευαν ο Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ (Peter Millet) και μεγάλη ομάδα ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών που σχετίζονται με το Κυπριακό.
Σε στενή επαφή το 2009
Στην εισηγητική της δήλωση μπροστά σε ένα ακροατήριο Ελληνοκυπρίων -και λίγων Τουρκοκυπρίων- η Κάρολαϊν Φλιντ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η παροικία για να συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων επιτυχούς έκβασης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
«Έχουμε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κύριο Ταλάτ», είπε μεταξύ άλλων, «που βρήκαν τρόπο να προσπαθήσουν μαζί να ανοίξουν δρόμο. Δεν νομίζω να είναι εύκολος αυτός ο στόχος. Αλλά δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν έκανα ό,τι μπορούσα για να στηρίξω τις προσπάθειές τους. Και το να είμαι σήμερα στο Χάριγκεϊ, είναι μέρος τού να προσεγγίσω τις κοινότητες εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι εσείς, οι οικογένειες και οι φίλοι σας έχετε συνεισφέρει πολλά στον τρόπο ζωής μας εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχετε μια ευκαιρία να συνεισφέρετε βοηθώντας και τη διαδικασία αυτή στο νησί. Είμαι ευτυχής σήμερα που έχουμε μαζί μας τον Νικ Μπερντ, πρεσβευτή μας στην Τουρκία, και τον Πίτερ Μίλετ, Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο. Κάνουν θαυμάσια δουλειά στους αντίστοιχους ρόλους τους και βρίσκονται στο Λονδίνο για να σας συναντήσουν. Δεν θα είναι η τελευταία ευκαιρία για συνάντησή μας, θα είμαστε σε στενή επαφή τούς μήνες που ακολουθούν και θα βοηθούμε όσο μπορούμε τις προσπάθειες για να καταλήξουν, ελπίζουμε μέσα στο 2009».
Βλέποντας τη διχοτόμηση
Ο Πίτερ Μίλετ χαρακτήρισε τις συνομιλίες σαν την καλύτερη ευκαιρία για εξεύρεση λύσης που πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλους. «Είμαι», είπε, «όχι απλώς ευχαριστημένος που είμαι εδώ, αλλά νιώθω και λίγο άβολα που δεν έχω έρθει μέχρι τώρα. Είμαι στην Κύπρο για περισσότερα από τρία χρόνια και ξοδεύω την κάθε μέρα βλέποντας την τραγική διχοτόμηση του νησιού - το γραφείο μου είναι ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή και μπορώ να βλέπω και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επίσης, ταξιδεύοντας σε όλο το νησί, μιλώντας σε ανθρώπους στα χωριά, μπορώ να δω τις προοπτικές και το σημαντικό κέρδος που θα προκύψει από την επανένωση. Ξοδεύω πολύ από το χρόνο μου προσπαθώντας να βοηθήσω στην επίτευξη αυτού του στόχου και σας διαβεβαιώνω πως κάνω ό,τι μπορώ για να ενθαρρύνω τους ηγέτες, τους συμβούλους τους και τους ίδιους τους πολίτες ότι αυτή είναι η ευκαιρία που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν. Θα συνεχίσω αυτές τις προσπάθειες και ελπίζω να είμαι σε θέση να έρθω εδώ αργότερα αυτόν το χρόνο, για να δείξω ότι έχει γίνει πραγματική επιτυχία και πρόοδος».
Μια διαφορετική Τουρκία;
Ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Άγκυρα Νικ Μπερντ υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει διευθέτηση του Κυπριακού σε μια περίοδο που προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γιατί επιθυμεί την ευημερία των Τουρκοκυπρίων. Ύστερα από έκφραση διαφωνιών από το ακροατήριο γι’ αυτές τις εκτιμήσεις, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι «δεν είναι βέβαια αρκετό να λέει η Τουρκία πως θέλει λύση, πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται σαν συμβολή στη λύση. Και αυτό θα φανεί στην επόμενη φάση των συνομιλιών όταν θα χρειασθεί να βοηθήσει η Τουρκία τους δύο ηγέτες, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία». Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπερντ: «Για μια σειρά λόγους πιστεύω ότι οι Τούρκοι θέλουν λύση. Αυτό είναι σημαντικό στην ευρωπαϊκή τους πορεία και επίσης θέλουν τους Τουρκοκύπριους να αναπτυχθούν περισσότερο οικονομικά. Εξάλλου, η Τουρκία είναι μια πολύ διαφορετική κοινωνία από εκείνην που ήταν το 1974. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, πολύ περισσότεροι από το 50% του πληθυσμού δεν ήταν γεννημένοι τότε - είναι μια πολύ νεαρή κοινωνία που εκδημοκρατικοποιείται, γίνεται πιο ευημερούσα, με μεγαλύτερη μεσαία τάξη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση όσον αφορά στον περιφερειακό της ρόλο.
Οι Τούρκοι δεν έχουν καθόλου την επιθυμία να έχουν προβλήματα. Θέλουν να λύσουν προβλήματα, όχι να είναι μέρος προβλημάτων. Και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο όπου μπορούμε να κτίσουμε για να πετύχουμε μια διευθέτηση στην Κύπρο».
Μια οικονομία, αντί δύο
ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ σε ερώτηση από το ακροατήριο, ο Νικ Μπερντ είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση «δουλεύει σκληρά σε μια σειρά θεμάτων όπως με την Αρμενία, με το Κουρδικό και με το Κυπριακό. Η Τουρκία -πρόσθεσε- έχει ένα πολύπλοκο πολιτικό περιβάλλον και διάφορες πηγές εξουσίας που ανταγωνίζονται. Αλλά είναι πολύ πιο δημοκρατική από ό,τι ήταν στο παρελθόν, έχει όραμα και θέλει λύση στα προβλήματα». Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, τόσο η κ. Φλιντ όσο και ο Πίτερ Μίλετ, χαιρέτισαν την εμφάνιση Χριστόφια και Ταλάτ στην κοινή εκδήλωση των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων. «Αυτό είναι θετικό» είπε ο κ. Μίλετ, «γιατί δίνει το μήνυμα στους επιχειρηματίες και στις δύο πλευρές, ιδιαίτερα σε μια στιγμή δυσκολιών στην οικονομία, ότι το νησί μπορεί να ενωθεί σε μια οικονομία, αντί να έχει δύο ξεχωριστές οικονομίες».

Read more...

Ομάδα Φιλίας στο Αμερικανικό Κογκρέσο


Cumhuriyet
(3/4/2009)

Τα μέλη της Αμερικανοτουρκικής Ομάδας Φιλίας στο Αμερικανικό Κογκρέσο, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Ομπάμα και υποστήριξαν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία. Οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Φιλίας, μέλη του Κογκρέσου Robert Wexler Ed Whitfield υπέγραψαν επιστολή στην οποία συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές τονίζοντας πως η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία είναι ιστορική ευκαιρία για την πρόοδο των σχέσεων με έναν από τους σημαντικότερους εταίρους των Η.Π.Α.. Στην επιστολή αναφέρθηκαν στην σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην συνεργασία με τις Η.Π.Α. όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ και ζήτησαν από τον Ομπάμα να συνεχίσει την υποστήριξη των Η.Π.Α. στην Τουρκία και ειδικότερα την συνεργασία στον μοιρασμό πληροφοριών.


Read more...

Το ΡΚΚ ήταν χρήσιμο για μας


Akşam

(3/4/2009)

Ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Scowcroft σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ναγκεχάν Αλτσί ομολόγησε πως έκλεισαν τα μάτια στο ΡΚΚ και ότι αυτή το χρησιμοποίησαν εναντίον του Ιράν.

Ο Scowcroft είπε: «Για μας ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος του PJEAK το οποίο είναι παρακλάδι του ΡΚΚ στο Ιράν. Το υποστηρίξαμε και το ενθαρρύναμε. Σήμερα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Θέλουμε το Ιράν δίπλα μας. Κατά τον πόλεμο του Ιράκ, πολεμούσαμε στα μέτωπα του νότου. Η κουρδική περιοχή ήταν αρκετά ήσυχη. Έτσι, εμείς δεν θέλαμε να κυνηγήσουμε το ΡΚΚ και να καταναλώσουμε τη δύναμή μας. Τώρα, οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή θα ακολουθήσουν νέα πολιτική. Έχουν μεγάλη ανάγκη την Τουρκία. Θα πρέπει, πλέον, να περάσουμε και πέραν από μια στρατιωτική συμμαχία».


Read more...

Πολιτική του "παζαριού" από την Άγκυρα


Ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί σήμερα την Άγκυρα ότι ασκεί την πολιτική του "παζαριού", για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε το τουρκικό "πράσινο φως" στην υποψηφιότητα του δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

"Καλωσορίσατε στο παζάρι", γράφει ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της εφημερίδας Die Welt, η οποία εκτιμά ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε "έναν μικρό εκβιασμό" στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της, πριν αποδεχθεί την υποψηφιότητα Ράσμουσεν.

"Οι άκαμπτες μέθοδοι της τουρκικής κυβέρνησης έδωσαν μία πρόγευση στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι ήδη επιφυλακτικά έναντι της Τουρκίας, του τι θα επακολουθήσει εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ", προσθέτει η Die Welt.

Στους κόλπους της ΕΕ, η Τουρκία, η οποία θα αποτελεί το πολυπληθέστερο κράτος-μέλος, θα περνάει τον καιρό της "παζαρεύοντας χωρίς τέλος, απαιτώντας και εκβιάζοντας", εκτιμά η εφημερίδα.

Για την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας πίεση στο ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε "μία επίδειξη δύναμης παρόμοια με αυτές του παρελθόντος".

"Δεν θα το ξεχάσουμε, ειδικά εμείς στην Ευρώπη. Δεν θα βρει έτσι το δρόμο προς την Ευρώπη ο Ερντογάν", προειδοποιεί η εφημερίδα.

Η Άγκυρα κατηγορούσε τον Ράσμουσεν για την υποστήριξή του προς εφημερίδα της Δανίας που είχε δημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ το 2005 και για την άρνησή του να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, ο οποίος εκπέμπει από τη Δανία και οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν όργανο των κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.

Η Τουρκία ήρε τελικά τις ενστάσεις της εναντίον του Ράσμουσεν κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, αφού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να "εγγυήθηκε" την τήρηση μιας σειράς δεσμεύσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, η Άγκυρα απέσπασε την υπόσχεση ότι θα απαγορευθεί στον σταθμό Roj TV να εκπέμπει από τη Δανία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η ΕΕ δέχθηκε να ανοίξει, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, δύο από τα οκτώ θεματικά κεφάλαια που είχαν παγώσει.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και ότι μία εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι και η προνομιακή συνεργασία της ΕΕ με τη χώρα αυτή.

Read more...

Επέτειος 6ης Απριλίου 1941


Κατ' εξαίρεση σας παρουσιάζουμε σαν πρώτο θέμα σήμερα την επέτειο της μάχης των Οχυρών η οποία εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα χθες Κυριακή 5 Απριλίου 2009. Ακολουθεί το παρακάτω ιστορικό:

Σήμερα είναι η επέτειος του δεύτερου ΟΧΙ στην υποταγή της Ελλάδας στον Άξονα, όταν μετά την αρχική Ιταλική εισβολή του Οκτωβρίου 1940 επακολούθησε η Γερμανική επίθεση της 6ης Απριλίου 1941. Κάθε χρόνο δεν γίνονται ούτε τυπικοί πανηγυρισμοί, που αγγίζουν συνήθως μόνο επιφανειακά τα ιστορικά πράγματα και αποφεύγουν ηθελημένα ή αθέλητα να τονίσουν τα σημαντικά περιστατικά και στοιχεία, γιά τα οποία δικαιούμεθα να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Έτσι πολλοί νεώτεροι όχι μόνο δεν έχουν καταλάβει τι αξιομνημόνευτο επιτέλεσε τότε η μικρή Ελλάδα, αλλά συγχέουν τα πράγματα και ασφαλώς δεν διδάσκονται από το μεγαλείο της ηρωικής εκείνης περιόδου.

Ας θυμηθούμε ενδεικτικά με συντομία, μερικά από τα λιγότερο γνωστά έως τελείως άγνωστα στους πολλούς συγκλονιστικά και σημαντικά περιστατικά, που δόξασαν και ξεχώρισαν τότε την Ελλάδα, δίνοντάς της διεθνή αναγνώριση από εχθρούς και φίλους.



Η Ελλάδα είχε από το 1936 προαποφασίσει να πει ΟΧΙ σε διαφαινόμενη έκτοτε επίθεση του Άξονα και επέτυχε με δικά της μέσα και χωρίς ξένη οικονομική βοήθεια, να προετοιμάσει συστηματικά και αποτελεσματικά την άμυνά της. Στα κυριότερα εκτενή έργα αυτής της προετοιμασίας περιλαμβάνοντο:

* 21 μεγάλα μόνιμα Οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα, που απέσπασαν το θαυμασμό και την αναγνώριση των επιτεθέντων Γερμανών, οι οποίοι τελικά δεν τα διέσπασαν, αλλά τα υπερκέρασαν, όταν μέσα σε πέντε ημέρες κατέλαβαν τη Γιουγκοσλαβία,
* 8 Παράκτια Οχυρά, που διασφάλισαν πλήρως τις θαλάσσιες μεταφορές στο Μέτωπο,
* Ίδρυση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, γιά τις ανάγκες του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, και πολλά άλλα.



dscf0011.jpgΗ Ελλάδα, μετά το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, πολεμώντας γενναία και ουσιαστικά μόνη επί πεντάμηνο, νίκησε την επιτιθέμενη Ιταλία. Κουρασμένη από την μακρότερη κάθε άλλης Ευρωπαϊκής χώρας Ελληνική άμυνα, η Ελλάδα δεν δίστασε να επαναλάβει στην Γερμανία, που ήλθε στις 6 Απριλίου 1941 να προστεθεί στις δυνάμεις του επιτιθέμενου Άξονα, ένα υπερήφανο δεύτερο ΟΧΙ! Γιά την ολοκλήρωση της καταλήψεως της Ελλάδας, που συντελέστηκε μετά τη Μάχη της Κρήτης, ο Άξονας χρειάστηκε 216 ημέρες, ήτοι 7 ολόκληρους μήνες! Να σημειώσουμε ότι την μεγαλύτερη διάρκειας άμυνα, 45 μόλις ημερών, είχε αντιτάξει η κραταιά Γαλλία. Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης είχαν ήδη μέχρι τότε καταρρεύσει σε λίγες ημέρες, ακόμη και ώρες, ή είχαν προσχωρήσει αμαχητί στον Άξονα. Η πρώτη συμμαχική Νίκη επί του μέχρι τότε αήττητου Άξονα, ήταν η Ελληνική επί της Ιταλίας.



Γιά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας ο Χίτλερ χρειάστηκε δύο μήνες, παρά το ότι χρησιμοποίησε όχι κοινές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά τις εκλεκτότερες και πλέον εμπειροπόλεμες μάχιμες Γερμανικές μονάδες που διέθετε. Σ' αυτές περιλαμβανόταν αρχικά η διαβόητη σκληροτράχηλη προσωπική του φρουρά των Waffen SS "Leibstandarte SS Adolf Hitler", ως και το πλέον επίλεκτο συγκρότημα του τακτικού Στρατού "Gross Deutschland", καθώς μετέπειτα και οι περίφημες αερομεταφερόμενες Μεραρχίες αλεξιπτωτιστών, που αποδεκατίστηκαν στην Κρήτη και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλα εγχειρήματα. Το ότι την Ελλάδα προσέβαλαν οι εκλεκτότερες Χιτλερικές δυνάμεις παραβλέπεται συνήθως και ρίπτεται ανάθεμα τον Έλληνα Στρατηγό, ο οποίος, έχοντας εξαντλήσει κάθε αμυντικό όριο, συνυπέγραψε με έντιμους αρχικά όρους ανακωχή με τον Γερμανό Στρατηγό, Διοικητή της "Leibstandarte SS Adolf Hitler".



Περιγραφή της ιδιαίτερα χαρακτηριστικής σκληρότητας Ελληνικής άμυνας το 1941, δίνει στα απομνημονεύματα που δημοσίευσε μεταπολεμικά νεαρός τότε Γερμανός Αξιωματικός, διοικητής μονάδας των επίλεκτων Waffen SS. Ο Kurt Meier, διοικητής Τάγματος ανιχνευτών της "Leibstandarte SS Adolf Hitler", γράφει ότι η μονάδα του, που διέθετε διαλεχτούς και έμπειρους πολεμιστές, είχε καθηλωθεί από σφοδρότατα Ελληνικά πυρά στην Κλεισούρα και επειδή οι άνδρες του δεν υπάκουαν σε αλλεπάλληλες διαταγές του να επιτεθούν, αναγκάστηκε, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να προχωρήσουν, να εκσφενδονίσει μία χειροβομβίδα πίσω από τον τελευταίο του άνδρα.....! Τέτοια ήταν η Ελληνική άμυνα!



Τι όμως έκανε το Χίτλερ να διατάξει την επίθεση κατά της Ελλάδας και τι του κόστισε αυτή η απόφαση; Τρεις ήταν οι βασικές αιτίες, που κορυφώθηκαν στα τέλη Μαρτίου και ωδήγησαν στην ταυτόχρονη Γερμανική επίθεση κατά Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας αρχές Απριλίου 1941: 1) Είχε αποτύχει πλήρως και η τελευταία μεγάλη Ιταλική ανοιξιάτικη Επίθεση "Primavera", που επιμελημένα προετοίμασε ο ίδιος ο Μουσολίνι με προσωπική του παρουσία στη Αλβανία και κατόπιν αυτού αναγκάστηκε ο «Ντούτσε» να επιστρέψει ηττημένος στη Ρώμη. 2) Είχαν αρχίσει από το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου να αποβιβάζονται στην Ελλάδα κατά πανηγυρικό τρόπο μικρές Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που δεν επαρκούσαν ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην Ελληνική άμυνα και γι' αυτό τις είχε αρνηθεί όσο ζούσε ο Πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς. Αυτές οι δυνάμεις απέβλεπαν κυρίως στο να τονώσουν το ηθικό της Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας, στην προσπάθεια να μην συνταχθούν με τη Γερμανία. Η εμφάνισή τους σε Ελληνικό έδαφος, προκάλεσε φυσικά τον Χίτλερ. 3) Η Γιουγκοσλαβία που αρχικά προσχώρησε στον Άξονα στις 25 Μαρτίου, δύο ημέρες αργότερα μεταπήδησε στο Συμμαχικό στρατόπεδο.



Το βαρύτατο κόστος της Βαλκανικής εκστρατείας γιά τον Χίτλερ ήταν η απόσπαση σ' αυτή του ενός περίπου τρίτου των δυνάμεων στρατού, αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροπλάνων που είχε συγκεντρώσει και προώριζε γιά την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενώσεως στις 15 Μαΐου 1941 και που σημαντικό τους μέρος δεν πρόλαβε να επιστρέψει εγκαίρως γιά να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, πού αναγκαστικά αναβλήθηκαν και άρχισαν 22 Ιουνίου 1941. Η καθυστέρηση της Γερμανικής επιθέσεώς κατά 5 και πλέον εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα, όπως παραδέχτηκε μετέπειτα μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο Χίτλερ, να τον προλάβει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας και να τον κάμψει μπροστά στη Μόσχα.



Θα μπορούσαν να αναφερθούν και πολλά άλλα γεγονότα και στοιχεία, τα οποία χωρίς ερμηνείες ή παρερμηνείες, αναδεικνύουν από μόνα τους το μεγαλείο της Ελληνικής δράσεως.



germania_1941.jpgΗ Ελληνική εποποιία του 1940-41 δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολιτική απόφαση που έχε ληφθεί ήδη από το 1936 και την έγκαιρη υλική προπαρασκευή, που είχε αρχίσει έκτοτε μεθοδικά και ολοκληρώθηκε αποτελεσματικά χωρίς ξένη οικονομική βοήθεια. Την υλική υποδομή συμπλήρωσε η ψυχική προετοιμασία και η ομοψυχία που είχαν επίσης καλλιεργήσει οι Πολιτικοί, Θρησκευτικοί, Πνευματικοί και Στρατιωτικοί ταγοί της εποχής εκείνης, τα ονόματα των οποίων έχουν αφεθεί στη λήθη, γιά λόγους σημερινών πολιτικών σκοπιμοτήτων.



Έχουν περάσει ήδη περισσότερα από 60 χρόνια από την εν λόγω επέτειο, και η Ελληνική Πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) δεν έχει φροντίσει να συγκεντρωθούν σε ένα βιβλίο και να προβληθούν τα σημαντικότερα από τα σκόρπια ιστορικά στοιχεία και από τα πολλά άγνωστα συγκλονιστικά γεγονότα, που κάνουν την περίοδο αυτή της Ελληνικής Ιστορίας να ξεχωρίζει και δικαιολογούν τα εγκώμια των ξένων γιά την Ελλάδα. Ένα τέτοιο ανθολόγιο σημαντικών γεγονότων από πρωτογενείς αδιαμφισβήτητες ιστορικές πηγές, θα έπρεπε να είχε συνταχθεί από το ΥΕΘΑ, μεταφρασθεί στις βασικότερες ξένες γλώσσες και διανεμηθεί σε Σχολεία, Πανεπιστήμια, Βιβλιοθήκες, Διπλωματικές Αποστολές κτλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Η ιστορική μνήμη απαιτεί να τιμούμε τους Έλληνες μαχητές και να φωτίζουμε το παρόν για να συνεχίσει το Έθνος μας την ύπαρξη του στο μέλλον.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Στην 6η Απριλίου 1941 ο Αδόλφος Χίτλερ εξαπέλυσε εναντίον της αιμοραγούσας από τον πόλεμο με την Ιταλία Πατρίδας μας 24 Επίλεκτες Μεραρχίες υπό τον Στρατάρχη Φον Λιστ σε εφαρμογή του Σχεδίου "ΜΑΡΙΤΑ" (12η Γερμανική Στρατιά).

Η επίθεση έγινε στα ονομαστά φρούρια της "Γραμμές Μεταξά", στην Μακεδονία και Θράκη, όπου οι ολιγάριθμοι Έλληνες μαχητές πολεμούν τον εισβολέα, αμύνονται, κερδίζουν και χάνουν μάχες και τελικώς, όταν λήγει ο άνισος αγώνας τους, δέχονται "Στρατιωτικές τιμές" από τον ίδιο τον αντίπαλο τους.

Την 0515' ώραν της 6ης Απριλίου, τα εν Βουλγαρία ευρισκόμενα Γερμανικά στρατεύματα, "χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας προς απάντησιν", εισέβαλαν στον ελληνικό έδαφος και την 0530' ώρα της ίδιας ημέρας ο εν Αθήνας Γερμανός Πρέσβης επέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό διακοίνωση, δια της οποίας "διετυπούντο αστήρικτοι ισχυρισμοί παραβιάσεως της ουδετερότητας" και ανηγγέλετο η εισβολή.

9 Απρ. 1941. Η Ταξιαρχία του Έβρου, μετά τον αγώνα προκαλύψεως (από το Παπίκιο όρος μέχρι τον Έβρο ποταμό), σύμφωνα με το πολεμικό Σχέδιο, εισέρχεται στη Δυτική Θράκη και αφοπλίζεται. Ο Διοικητής της, Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ στα ύψαλα.

18 Απρ. 1941. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξανδρος Κορυζής δεν αντέχει την ατιμωτική ανακωχή, δεν αποποιείται την οποιαδήποτε ευθύνη, δε δέχεται την άδικη μοίρα της Ελλάδας και ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ στην Αθήνα.

23 Απρ. 1941. Ο Ταγματάρχης πυροβολικού Νικόλαος Βερσής, Διοικητής μοίρας πυροβολικού, όταν αναγκάζεται να παραδώσει τα πυροβόλα του στους Γερμανούς, σύμφωνα με τους όρους της ανακωχής, εκεί στην τιμημένη Ηπειρωτική γη, ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ, ενώ οι άνδρες του ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

27 Απρ. 1941. Η Αθήνα, νεκρή πόλη, κρύβει το πρόσωπο της, ενώ ο κατακτητής περνά από τους δρόμους της. Εκεί ψηλά στην Ακρόπολη, ο ανάλγητος Γερμανός Αξιωματικός, δίνει εντολή στον εύζωνο Κωνσταντίνο Κουκίδη, φρουρό της Σημαίας μας, να την αφαιρέσει για να αναρτήσει τη σβάστικα με τον αγκυλωτό σταυρό και εκείνος περήφανος την υποστέλλει κλαίγοντας και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, τυλίγεται με το "Γαλάζιο Σύμβολο του Ελληνισμού" και εμπρός στα μάτια του έκπληκτου εχθρού ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ, πέφτοντας από τον Ιερό Βράχο.Μάιος 1941. Η μεγάλη Ελληνίδα Πηνελόπη Δέλτα, μη αντέχοντας την παρουσία του γερμανικού κατακτητή, ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ στην Κηφισιά.

Ας ψάξει να βρει ο αναγνώστης Ιστορία άλλου Έθνους που να αναφέρει παρόμοια γεγονότα.

Ο ίδιος ο Χίτλερ, το Μάιο του 1941, ενώπιον του γερμανικού Ράικσταγ, ομολόγησε: "Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρέωσε να διατυπώσω ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμεν, ο Έλλην στρατιώτης επολέμησεν με ύψιστον ηρωισμόν και αυτοθυσίαν και εσυνθηκολόγησαν μόνον όταν η περαιτέρω αντίσταση του ήτο αδύνατος και κατά συνέπειαν ματαία".

ΑΞΟΝΕΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΘΡΑΚΗ

α. Κιρτζαλι - Νυμφαία - Κομοτηνή

Το οχυρό της Νυμφαίας, το τελευταίο προς ανατολάς συγκρότημα της "γραμμής Μεταξά" σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε από ελληνικά χέρια μεταξύ 1936-1940.

Η επίθεση των Γερμανών άρχισε την 0605' ώρα με την 50η Μεραρχία και το πυροβολικό του 30ου Σώματος Στρατού έβαλε καταιγιστικά πυρά. Περί την 0830' τμήματα του γερμανικού πεζικού κατάφεραν να εγκατασαθούν στα υψώματα ΔΡΑΓΑΤΗΣ και ΦΡΟΥΡΟΣ, ενώ συγχρόνως εμφανίστηκαν μηχανοκίνητα τμήματα στο δρομολόγιο Κίρτζαλι - Νυμφαία.

Το οχυρό εβάλετο από όλες τις πλευρές. Οι προσπάθειες των Γερμανών για κατάληψη του οχυρού συνεχίζονταν με πείσμα, αλλά αποτύγχαναν εμπρός στον ηρωισμό των ολιγάριθμων υπερασπιστών. Την 2100' ώρα της 7 Απρ., οι Γερμανοί κατορθώνουν με χρήση φλογοβόλων να καταλάβουν ένα μεμονωμένο πολυβολείο και μετά από αγώνα στις στοές να μπουν στο εσωτερικό του οχυρού.

Περί την 2330' ώρα ο Διοικητής του οχυρού Ταγματάρχης Αλέξανδρος Αναννωστός (πολέμισε από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 μέχρι τη μάχη των οχυρών) διέταξε την παύση των πυρών και παρέδωσε το ηρωικό οχυρό.

Η γιγαντομαχία της Νυμφαίας τελείωσε, αφού στοίχισε στους Γερμανούς ακριβό φόρο αίματος. Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού ήταν μόνο 7 νεκροί και 20 τραυματίες.

Το χάραμα της νέας ημέρας, βρίσκει το Διοικητή του οχυρού να οδηγείται, αιχμάλωτος πλέον, στο Στρατηγό Διοικητή του 30ου Γερμανικού Σώματος Στρατού. Ο Στρατηγός σηκώθηκε από τη θέση του, έλαβε τη στάση της προσοχής, του έσφιξε το χέρι και του είπε: "Το γερμανικό Έθνος, δι εμού συγχαίρει τους υπερασπιστές του οχυρού, οι οποίοι επεσκίασαν τη δόξα του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή. Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε σε όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες του οχυρού. Χθες το βράδυ, τα ραδιόφωνα του Βερολίνου και του Λονδίνου, έψαλαν ύμνους για σας". Και ο Διοικητής του οχυρού, απάντησε: "Ουδέν επράξαμε. Στρατηγέ, παρά μόνο το καθήκον μας, σαν υπερασπιστές τμήματος του πατρίου εδάφους".

Β. Σμόλγιαν - Εχίνος - Ξάνθη

Το οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια/ που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940.

Οι Γερμανοί επιτέθηκαν από τις πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου, τα ελληνικά τμήματα προκαλύψεως υποχώρησαν προς Μελίβοια καταστρέφοντας το δρόμο και ανατινάζοντας τις γέφυρες ενώ ταυτόχρονα εκκενώθηκαν τα χωριά βορείως του οχυρού και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στο Κένταυρο.

Απέναντι στην ελληνική αποφασιστικότητα οι Έλληνες υπερασπιστές εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι έβγαιναν τη νύχτα από τα οχυρά και εξουδετέρωναν τις ομάδες δολιοφθοράς που προσπαθούσαν να ανατινάξουν τα έργα.

Μετά από σφοδρές μάχες, στις οποίες οι Γερμανοί έχασαν περί τους 200 άνδρες (χωρίς καμία ελληνική απώλεια), το πρωί της 8ης Απριλίου οι Γερμανοί άλλαξαν την τακτική τους. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στο προωθημένο συγκρότημα "Μ" του οχυρού με σφοδρής βομβαρδισμούς και μετά από αγώνα σώμα με σώμα εισέβαλαν στις στοές. Αργότερα οι Γερμανοί στράφηκαν κατά των άλλων 3 συγκροτημάτων, όπου κατόρθωσαν να διοχετεύσουν μέσα στους αεραγωγούς ασφυξιογόνα αέρια. Τη νύχτα η εκκένωση πραγματοποιήθηκε με τάξη και η φρουρά του οχυρού αποσύρθηκε στον Κένταυρο, όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής. Εκεί πληροφορήθηκε ότι οι πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής είχαν πέσει στα χέρια των Γερμανών. Μετά από αυτό η φρουρά εξαναγκάσθηκε σε παράδοση. Στο χωριό Εχίνος υποδέχθηκε τους άνδρες ο ίδιος ο Διοικητής της γερμανικής Μεραρχίας που τους είχε επιτεθεί και τους συνεχάρη με τα λόγια "Είστε γενναίος Στρατός και άξιος καλύτερης τύχης". Στη συνέχεια επετράπη ο ενταφιασμός των νεκρών που έπεσαν ηρωικά μέσα στις στοές του προωθημένου Συγκροτήματος και η φρουρά οδηγήθηκε στην Ξάνθη. Ο αγώνας του οχυρού του Εχίνου είχε τελειώσει. Οι απώλειες των ελληνικών δυνάμεων ήσαν δέκα άνδρες ενώ των Γερμανών υπερέβαιναν τους 300 νεκρούς και τους 1000 τραυματίες.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ακολούθησε το μεγαλείο του Έλληνα της Εθνικής Αντίστασης.

Και μετά ο αλληλοσπαραγμός.

Και μετά ο εξανδραποδισμός των πόλεων και της ελληνικής υπαίθρου.

Και μετά η ανασυγκρότηση.

Και σήμερα... οι νικημένοι νικητές και τα λιοντάρια σκλάβοι.

Αιωνία η μνήμη σ' αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Νικόλαος Φωτιάδης

Αντγος ε.α.

Επίτιμος Υδκτής Δ'ΣΣ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", 5-4-2002

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: ΤΟ ΔΕΥΤΕΤΟ ΟΧΙ



Τον Απρίλιο του 1941, οι έλληνες έδιναν από τις πιο μεγάλες μάχες στη μακραίωνη Ιστορία τους. Η εαρινή, διπλή επίθεση Ιταλών και Γερμανών, η οποία ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου, βρισκόταν στο αποκορύφωμα, λίγο πριν η χώρα μας λυγίσει κάτω από τις υπέρμετρες δυνάμεις του Άξονα. Χιλιάδες νεκροί στα πεδία των μαχών στην ελληνική μεθόριο. Αναγκαστική υποχώρηση και τετράχρονη σκλαβιά.



6 Απριλίου 1941 αρχίζει η γερμανική Κατοχή. Πείνα, φτώχεια, μαρασμός, θάνατοι, εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εκτοπίσεις, διώξεις, φυλακίσεις, εκτελέσεις, βομβαρδισμοί, ερείπια, αλλά και το ηρωικό Έπος της Αντίστασης.

27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί μπαίνουν στην έρημη πόλη της Αθήνας. Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί, μην μπορώντας να διαννοηθεί πως η πατρίδα της σκλαβώθηκε. «Σιωπή»: Η μόνη λέξη που ζήτησε να γραφεί στο κρύο, λευκό μάρμαρο του τάφου της.

Την ίδια μέρα, στην Ακρόπολη, ο εθελοντής φρουρός της Σημαίας, νεαρός Κωνσταντίνος Κουκίδης, αρνείται να παραδώσει το ελληνικό σύμβολο στους Γερμανούς, έτοιμους να υψώσουν τη σβάστικα, και πέφτει από τον Ιερό Βράχο.

Η κατάληψη της χώρας μας άργησε κατά πολύ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες κατελήφθησαν μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες. Οι ελληνικές δυνάμεις, έχοντας γράψει το νικηφόρο Έπος της Πίνδου, με εισχώρηση στο έδαφος της Αλβανίας κι απελευθέρωση των πρώην ελληνικών εδαφών εκεί, άντεξε από τις 28 Οκτωβρίου 1940, μέχρι τον Απρίλιο του 1941. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη Μάχη της Κρήτης, η οποία ακολούθησε, το Μάιο του ιδίου χρόνου, ανάγκασαν τον Χίτλερ να καθυστερήσει την επίθεσή του εναντίον της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να πιάσει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας του 1942 τα γερμανικά στρατεύματα, και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για Ναζισμό - Φασισμό. Η καθυστέρηση κατοχής της Ελλάδας συνετέλεσε και στο να συντριβεί η ιταλική Στρατιά, στη Β. Αφρική, αλλά κι έδωσε χρόνο στο Φρ. Ρούσβελτ να επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ και να προωθήσει την κατά του Άξονα πολιτική του.

Η Ελλάδα και η κατεχόμενη από τους Άγγλους μικρή Κύπρος «πλήρωσαν» για την Ειρήνη, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, το μεγαλύτερο φόρο αίματος από όλους τους συμμάχους μας, κάτι το οποίο, δυστυχώς, εκείνοι λησμόνησαν, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.



«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ (Απόσπασμα)



«Ξημερώνοντας του Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερνές και σχόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ως τότε οι Αρτινοί, από Χιμάρα ως Τεπελένι. Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω από τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου φορές εκατοβούλιαζε ίσαμε το γόνατο, επειδή το πιο συχνά, ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας».



ΤΣΟΡΤΣΙΛ, ΑΓΓΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Του λοιπού, δε θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».



ΧΙΤΛΕΡ: «Αν οι Ιταλοί δεν είχαν επιτεθεί εις την Ελλάδα και δεν εχρειάζοντο την βοήθειάν μας, ο πόλεμος θα είχε πάρει διαφορετικήν τροπήν. Θα είχαμε προλάβει να κατακτήσωμεν το Λένινγκραντ και την Μόσχαν, πριν πιάσει το Ρωσικόν ψύχος» (συνέντευξη).



ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ: «Η Ελλάς εδημιούργησε το παράδειγμα, το οποίον ο καθείς από ημάς οφείλει να ακολουθήση μέχρις ότου οι άρπαγες της ελευθερίας αχθούν τελικώς εις την δικαίαν εξόντωσίν των».





ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΚΕΪΤΕΛ: «Η απροσδόκητη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων εβράδυνε την επίθεση κατά της Ρωσίας, για περισσότερο από δύο μήνες. Αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση αυτή, η εξέλιξη του πολέμου θα ήτο διαφορετική, τόσο εις το Ανατολικό μέτωπο, όσο και εις τον πόλεμο γενικώς».



ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΚΕΜΠΕΛΣ: «Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχηταί... Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς Ελληνικής καταγωγής εις αυτούς».



ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΟΣΧΑΣ: «Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον διά να αμυνθώμεν. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σάς ευγνωμονούμε».



ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΓΙΑΝ ΣΜΑΤΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ: «Πραγματικώς εγεννήθη μία νέα Ελλάς, όπως την ωνειρεύθησαν οι ποιηταί».



«Και πιστεύω κι ελπίζω και είμ' ελεύθερος».

Εξώφυλλο περιοδικού "Life", της εποχής.



«ΘΥΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΚΙΔΗ»,

Άργησε η Άνοιξη να 'ρθει εκείνο τον Απρίλη.

Παράπονα ο ουρανός έβρεχε κάθε δείλι.

Το γιασεμί ολάνθιστο μαράθηκε στην πάχνη,

θρυμματισμένα πέταλα έμειναν, μόνο, κι άχνη.

Άνοιξε τις φτερούγες του τ' αγριοπεριστέρι,

πέταξε σ' άλλους ουρανούς να βρει το καλοκαίρι.

Πάνω στο Βράχο στάθηκε, σαν Δωρική κολόνα,

λευκή μαρμαρυγή φωτός, να φέγγει στον αιώνα.

Τυλίχτηκε με όνειρα γαλαζιοπλουμισμένα,

στης Λευτεριάς τα κύματα χάθηκε τ' αφρισμένα.


Νίκος Μπατσικανής, συγγραφέας - ποιητής.




Οχυρό Ρούπελ 6 Απριλίου 1941



Τα Έθνη τα μικραίνουν ή τ' απαθανατίζουν οι πολίτες τους. Κάθε πατρίδα χαίρεται τόση ευτυχία, όση αναλογεί στη σωφροσύνη των πολιτών της. Είναι όμως ν' απορείς! Άμα μπήκαν οι Γερμανοί στο συγκρότημα "Μολών λαβέ" του οχυρού Ρούπελ, απάνω απ' τους νεκρούς βρήκαν γραμμένη με κιμωλία τη φράση: "Στις Θερμοπύλες σκοτώθηκαν οι Τρακόσιοι. Εδώ θα πέσουν οι Ογδόντα".

Οι Σπαρτιάτες οι παλιοί ετοιμάζονταν από παιδιά με προσεχτική αγωγή για μεγάλα έργα. Τούτους τους φαντάρους, πότε νοιάστηκε η δική μας πολιτεία να τους διαπαιδαγωγήσει; Το κράτος τους είχε εγκαταλείψει στην τύχη τους κι οι διάφορες αναρχικές προπαγάνδες τους κατηχούσαν ελεύθερα. Ποιός είχε σταλάξειστις καρδιές τους, το μοναδικό δίδαγμα της αυτοθυσίας;

Η Ράτσα!

Αυτή ένωσε μπροστά στον κίνδυνο τους Έλληνες, χωρίς εξαίρεση. Όταν τα χιόνια σταμάτησαν την προέλαση του στρατού μας στην Αλβανία, κάποιος μέραρχος φοβήθηκε πως οι αφάνταστες κακουχίες, θα μπορούσαν να κλονίσουν το ηθικό του μετώπου και ζήτησε στα συντάγματά τουνα του στείλουν πίνακες από τους στρατιώτες εκείνους που ήταν γνωστοί ως κακόγνωμοι, για να τους απομακρύνει. Άμα όμως έλαβε τους πίνακες αυτούς, διάβασε έκπληκτος : "Δεκανεύς τάδε, εφονεύθη εις την μάχη της Μόροβας. Στρατιώτης τάδε, ετραυματίσθη εις την επίθεσιν της Ντούσνιτσας. Στρατιώτης τάδε, επροτάθη για πολεμικόν σταυρόν".

Σε μια εποχή που μεγάλα κράτη κλονίσθηκαν κι είχαν διαλυθεί οι στρατοί τους, η φωνή της ράτσας οδήγησε τους δικούς μας φαντάρους, να πολεμήσουν σα να είχαν αναστηθεί, από την ίδια την αρχαία Αθήνα......

Απόσπασμα από το βιβλίο Ρούπελ του Χ. Ζαλοκώστα



thrakirupelmnimeio.jpg

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP