Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

"ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ"


Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σήμερα από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ".
Στη συνέχεια, κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράν να επιλέξει "ανάμεσα στο πυρηνικό όπλο και σε ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της".
"Εχω πει ξεκάθαρα στο λαό και τους κυβερνώντες την Ισλαμική Δημοκρατία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μία σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό", είπε.

"Τώρα, οι ιρανοί ιθύνοντες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να κατασκευάσουν ένα (ατομικό) όπλο, ή να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό τους", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να υποκύψει στην απαισιοδοξία και πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία της Ανάπολις και ο Οδικός Χάρτης για τη Μέση Ανατολή δείχνουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην ειρήνη.
"Θέλω να είμαι σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον στόχο των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζούν το ένα πλάι στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια", τόνισε.
"Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν να επιδιώξουν στον Οδικό Χάρτη και στην Ανάπολις. Αυτός είναι ο στόχος που θα επιδιώξω και εγώ ενεργά ως πρόεδρος", πρόσθεσε.

Προηγουμένως ο αμερικανός πρόεδρος, αφού επανέλαβε την πάγια υποστήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναγνώρισε ότι στη χώρα αυτή έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, κάλεσε όμως την Αγκυρα να επισπεύσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP