Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΟΜΠΑΜΑ: "ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ"


"Αν λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης τότε θα βελτιωθούν οι θρησκευτικές ελευθερίες" τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου.


Μήνυμα φιλίας στο Ισλάμ από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης
Παραινέσεις Ομπάμα για την επαναλειτουργία της Χάλκης
Κίνηση καλής θέλησης, η οποία θα επιβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Άγκυρας, χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Μιλώντας ενώπιον της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο όραμα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, γέφυρας της Δύσης με το Ισλάμ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στους αιώνες ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου που ενώνουν την Τουρκία με την Ευρώπη και εκτίμησε ότι η παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. θα είναι προς όφελος της Ευρώπης. Αναγνώρισε στην Άγκυρα βήματα προόδου, όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης και στην προστασία των μειονοτήτων, αλλά τόνισε πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά και ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
"Η επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι από τις σημαντικές ενδείξεις", υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πρώτης του επίσκεψης σε μουσουλμανική χώρα, για να στείλει μηνύματα σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ", τόνισε και απηύθυνε έκκληση στο Ιράν να εγκαταλείψει τα σχέδια για την ανάπτυξη πηρυνικών όπλων. "οι Ιρανοί ιθύνοντες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να κατασκευάσουν όπλα ή να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό τους", σημείωσε. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει μια σχέση με το Ιράν βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την αμερικανική θέση υπέρ της συνύπαρξης του κράτους του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό. Την ίδια στιγμή, κάλεσε λαούς και κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη αισιοδοξία τους, όσον αφορά στα περιθώρια επίτευξης του παραπάνω στόχου. Επέμεινε ότι η ειρηνευτική συμφωνία της Ανάπολις και ο οδικός χάρτης για την ειρήνη θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον και υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει αυτή τη διαδικασία ενεργά.
Στήριξη στην ευρωπαϊκή Τουρκία και από τη Βρετανία
Εν τω μεταξύ ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στις απαραίτητες για την ένταξή της μεταρρυθμίσεις.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP