Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν» αλλά μόνο για τα τζαμιά - 4 Εκατ. € για το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο


Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει από παντού λόγω μνημονίου, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς… «λεφτά υπάρχουν», αλλά δίνονται μόνο για την αναστύλωση τεμενών στη Θράκη. Με ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος κατάγεται από τον ‘Εβρο και εκλέγεται εκεί βουλευτής, έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην αναστύλωση του ιστορικού τεμένους, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε την ανάδειξη του τεμένους με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» υποστηρίζει πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να αναστυλώσει το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο ως «ένδειξη καλής θέλησης για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο»… Τον περασμένο Οκτώβριο, και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ), η Αγκυρα ανακοίνωσε την επιστροφή του ιστορικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κτίριο του οποίου είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκευτικού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.

protothema


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Παίρνουμε αφορμή από το παραπάνω δημοσίευμα για να καταθέσουμε κάποιους προβληματισμούς και παράπονα σχετικά με την επιλεκτική κατά την ταπεινή μας άποψη, χρηματοδότηση συντήρησης ιστορικών μνημείων, λες και αν αυτά δίδονταν 2-3 χρόνια αργότερα θα έχανε.....η Βενετιά βελόνι.

Σπεύδουμε να διευκρινήσουμε ότι, η κίνηση της χρηματοδότησης της συντήρησης του τζαμιού (ως ιστορικό μνημείο) είναι προς τη σωστή κατεύθνση, αλλά εκτιμούμε ότι δεν ήταν και τόσο άμεσης και επιτακτικής ανάγκης. Δηλαδή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αργότερα και σε βάθος εύλογου χρόνου (2-3 χρόνια αργότερα), από τη στιγμή που υπάρχουν στην περιοχή μας άλλα ιστορικά μνημεία, τα οποία εγκληματικά όλοι οι τοπικοί άρχοντες αψήφησαν τόσες δεκαετίες και τα άφησαν να ρημάζουν λες και θέλουν να τα εξαφανήσουν από την ιστορική μας μνήμη. Μια μνήμη που διήρκησε πάνα από 1500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Αναφέρομασρτε φυσικά στην Μαξιμιανούπολη, στην Αναστασιούπολη και στα μοναστήρια της Ροδόπης. Τόποι με την ιστορία τους, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, για εκατοντάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες και επισκέπτες και να αποτελέσουν μια οικονομική πνοή στον τόπο.

Τα 2 φρούρια μαζί με αυτό της Κομοτηνής που χτίστηκαν κατά μήκος της Εγνατίας οδού, με σκοπό την προστασία των ταξιδιωτών και των εμπόρων από ληστρικές επιδρομές, αλλά και του τοπικού πληθυσμού και των καλλιεργειών, σήμερα καλύπτονται από βλάστηση με μια πινακίδα στον δρόμο Κομοτηνής – Ιάσμου να καταδικνύει την περιοχή της Μαξιμιανούπολης και στο μέσον της απόστασης Ιάσμου – Αμαξάδων η περιοχή της Αναστασιούπολης. Δύσκολα κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή να εντοπίσει αυτές τις περιοχές.

Προσπαθήσαμε κάποια στιγμή με τη βοήθεια του διαδικτύου να εντοπίσουμε από δορυφορικές φωτογραφίες τις 2 αυτές σημαντικές πόλεις – φρούρια για την περιοχή στα Βυζαντινά χρόνια αλλά ο εντοπισμός τους μας πήρε αρκετή ώρα, γιατί αυτό που διαπιστώσαμε ιδίως στην περιοχή της Μαξιμιανούπολης ήταν κάτι το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε επιεικώς απαράδεκτο. Στο εσωτερικό της περιμέτρου του κάστρου εντοπίσαμε...καλλιεργήσιμες εκτάσεις (χωράφια). Το παραπάνω μας κίνησε την περιέργεια και αποφασίσαμε να μεταβούμε επί τόπου, για να διαπιστώσουμε αν είναι αληθεια ή όχι αυτό που έδειξε η δορυφορική φωτογραφία.

Δυστυχώς η φωτογραφία δεν λέει ψέματα....συναντήσαμε ένα φρούριο που κυριολεκτικά έχει τα μαύρα του τα χάλια. Ασυντήρητο, χωρίς περιμετρική περίφραξη όπως έπρεπε να είναι σαν ιστορικός χώρος. Με προσβάσεις μέσα από την περίμετρο των τειχών (χωματόδρομους) προς το εσωτερικό, που άνετα κυκλοφορεί αυτοκίνητο. Και φυσικά η απογοήτευση......μέσα στο εσωτερικό του φρουρίου χωράφια στα οποία βρίσκονται διάσπαρτα κεραμικά, τούβλα, απομεινάρια από κτίσματα που βρίσκονταν εντός του φρουρίου. Προχωρήσαμε πιο μέσα και η απογοήτευσή μας μεγάλωσε περισσότερο...διακρίνει κανείς σειρά εσωτεικών τοιχείων τα οποία σήμερα χρησιμεύουν σαν όρια των χωραφιών, σοροί απο πέτρες που εικάζεται ότι προέρχονται από καταστροφές είτε κτισμάτων, είτε μέρους των τειχών, προκειμένου να «καθαριστούν» τα χωράφια....

Και σε όλη αυτή την εικόνα ......μια περίφραξη περίπου 1 στρέμματος με κάποια πινακίδα και μια πόρτα με μια κλειδωνιά που απαγορεύει την πρόσβαση στον επισκέπτη, ο οποίος θα πρέπει να αρκεστεί να βλέπει εξ αποστάσεως.

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός της συνεχιζόμενης εγκατάλειψης και καταστροφής εν γνώσει πολλών, αυτών των μοναδικών ιστορικών μνημείων της βυζαντινής περιόδου. Η αρμόδια υπηρεσία ανύπαρκτη και απούσα, να ανέχεται σιωπηρά μέσα στους χώρους αυτούς, την ύπαρξη χωραφιών και κολλητά με το τείχος, κτισμάτων (πιθανόν κτηνοτροφικών μονάδων). Αμή τι άλλο ο νόμος περί προστασίας κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων πάει περίπατο, κανείς δεν λαμβάνει μέτρα, κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν φωνάζει...

Δεν είχαμε το κουράγιο να πάμε και στην Αναστασιούπολη να δούμε από κοντά το χάλι της...άλλωστε παρόμοια εικόνα θα αντικρύσουμε και εκεί. Άλλωστε αυτό μπορεί να το δει κανείς όταν ταξιδεύει από την νέα Εγνατία οδό προς Ξάνθη, αν κοιτάξει στα αριστερά του λίγο έξω από το Κοπτερό προς Αμαξάδες. Φανταστείτε τι θα συνατήσει κανείς και στα μοναστήρια της Ροδόπης.

Συμπερασματικά, μπορούμε άνετα να μιλήσουμε για ολοσχερή καταστροφή ιστορικών μνημείων, η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα, λες και κάποιοι θέλουν να ξεριζώσουν από αυτό τον τόπο ότι ελληνικό ότι χριστιανικό υπάρχει. Η Θράκη μας είναι διάσπαρτη από τέτοιους θησαυρούς, αλλά η αδιαφορία όλων των αρμοδίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια μπορεί και από την απελευθέρωση το 1920 είναι τέτοια που δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα. Ένα ερώτημα πλανάται εδώ και μέρες στη σκέψη μας....ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ... Για το τζαμί βρήκαμε χρήματα....για τα υπόλοιπα?????

Ευελπιστούμε ότι οι συντοπίτες μας Υπουργοί θα προχωρήσουν σε κίνηση διάθεσης αντίστοιχων ποσών κατά περιοχή, για την διάσωση ότι έχει πλέον απομείνει όρθιο και να αξιοποιηθούν και τουριστικά οι περιοχές αυτές. Προσδοκώ επίσης και από τον Δήμο Ιάσμου να ξεκινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης πιστώσεων για το σκοπό αυτό.


Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ.ΔΡΟΥΤΣΑ ΣΤΗ HÜRRİYET


Η Hürriyet δημοσιεύει σήμερα στην κορυφή της πρώτης σελίδας και στη συνέχεια στις εσωτερικές (16η σελίδα) ως «αποκλειστική είδηση» τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ. Δρούτσας στη συνεργάτιδα της εφημερίδας Cansu Çamlıbel με τον τίτλο: «Νόμιμο δικαίωμά μας τα 12 μίλια». Στον πλαγιότιτλο γράφει ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ Δρούτσας στέλνει κρίσιμα μηνύματα στην Άγκυρα:

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Δρούτσας που φιλοξένησε περίπου πριν 3 εβδομάδες τον ομόλογό του Ahmet Davutoğlu, δήλωσε ότι διαμαρτύρονται για το γεγονός πως η θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν απήχηση στα προβλήματα που επικρατούν. Ο Δρούτσας μίλησε στη Hürriyet στο Γραφείο του στην Αθήνα και έδωσε στην Άγκυρα μηνύματα. Ο Δρούτσας, ο οποίος είπε ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Αθήνας, ακόμα και κατά την ελληνική εθνική εορτή, έθεσε το ερώτημα «αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες;». Ο Δρούτσας δήλωσε ότι για τις κρίσιμες αποφάσεις αναφορικά με τα προβλήματα Αιγαίου περιμένουν η Τουρκία να ξεπεράσει τις εκλογές του Ιουνίου και έδωσε τα εξής μηνύματα:


Ή λύση ή Χάγη μετά τη 12η Ιουνίου.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ενώ τότε στη δική μου θέση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον İsmail Cem. Όταν φτάσαμε στο 2004, οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε ένα ελπιδοφόρο σημείο και τότε άλλαξε η κυβέρνηση εδώ. Οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν και κατά την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά δεν βιώθηκε εκείνο το δυναμικό χρονοδιάγραμμα που ξεκινήσαμε εμείς. Όταν το 2009, ξαναήρθαμε στην εξουσία, κατά την επίσκεψή μου πέρυσι στην Άγκυρα, αποφασίσαμε για την επιτάχυνση των συνομιλιών. Επιθυμούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Το ίδιο σκέπτεται και ο Erdoğan. Δεν θέλω να δώσω χρονικό περιθώριο αλλά οι συνομιλίες δεν μπορούν να είναι ανοιχτού τέλους. Ας μην πούμε τελευταία ημερομηνία, όμως οι εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία είναι κρίσιμη ημερομηνία. Μετά τις εκλογές, είναι «καιρός απόφασης». Ή λύση ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από τις επαφές μας και από τις δηλώσεις ο χρόνος έχει ωριμάσει για να κάνει η Τουρκία το μεγάλο βήμα ως προς τη Σύμβαση Δικαίου Θαλάσσης. Είναι καιρός να πραγματοποιηθούν τα γενναία βήματα των όσων ακούσαμε από τα χείλη Erdoğan και Davutoğlu. Γι αυτό το λόγο λέω στην Τουρκία το εξής: Υπογράψτε τη Διεθνή Συμφωνία Δικαίου Θαλάσσης. Για το θέμα τις υφαλοκρηπίδας μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα για την ειρήνη μαζί με την Τουρκία.

Η Τουρκία έτσι θα αναπτύξει το δόγμα μηδενικών προβλημάτων;

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια. Το Διεθνές Δίκαιο δίνει το δικαίωμα αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλα τα παράκτια κράτη. Όμως, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η χρησιμοποίηση από πλευράς μας του δικαιώματός μας αυτού αποτελεί αιτία πολέμου «casus belli». Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Συμφωνίας των Ην. Εθνών, η οποία είναι ιερό κείμενο. Ενδιαφέρομαι να μάθω άραγε πράγματι η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει κατ’ αυτόν τον τρόπο το δόγμα μηδενικών προβλημάτων; Ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή στην οποία δεν υπάρχει θέση απειλών πολέμου. Σε τελευταία ανάλυση η προσπάθεια μιας πλευράς να επιβάλλει στην άλλη πλευρά με άσκηση βίας και απειλές την επιθυμία της είναι ένδειξη αδυναμίας κι όχι ισχύος. Την Παρασκευή (25 Μαρτίου) που εορτάσθηκε η εθνική εορτή της Ελλάδος, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών. Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα. Δεν αλλάζει το καθεστώς του Αιγαίου και η Ελλάδα χρησιμοποιώντας κάθε απαιτούμενο μέσω θα συνεχίσει να θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα της. Το μοναδικό πράγμα που κερδίζει η Τουρκία με αυτού του είδους συμπεριφορά, είναι το να δημιουργεί ένταση και υποψία όσον αφορά την φερεγγυότητά της. Δεν μας αρέσει η κατάσταση αυτή. Όμως, να είστε βέβαιη ότι θα πράξουμε ο τι απαιτείται για να προστατέψουμε την κυριαρχία μας.

Σκέψου Αχμετ τι ένταση δημιουργείται στην ελληνική κοινή γνώμη.

Μας λένε ότι η Τουρκία εφαρμόζει πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, η Τουρκία έχει αλλάξει, επιδεικνύει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, επιθυμεί να γίνει μεγάλος παίκτης στην περιοχή, δεν θέλει εντάσεις. Περιμένουμε αυτά που λέγονται να γίνουν αλήθεια. Αυτό το λέω και στον Davutoğlu. Του λέω το εξής: ‘Ahmet, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, είμαστε επίσης στρατηγικοί εταίροι. Όμως, καθημερινά προκύπτουν μπροστά μας πολλοί λόγοι για ένταση. Πάνω από τα νησιά που ζει ελληνικός λαός πετούνε συνεχώς τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία του τουρκικού στόλου περνούν πολύ κοντά από τα χωρικά ύδατα της χώρας μας και στέκονται. Ahmet, σκεφθείτε την ένταση που δημιουργεί αυτό στην ελληνική κοινή γνώμη. Οι κινήσεις αυτές δίνουν ατού στα χέρια εκείνων που επιθυμούν να επωφεληθούν από μια αρνητική ατμόσφαιρα. Πως μπορεί ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου να μεταβεί στο Erzurum για να υποστηρίξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια μέρα μετά από τις πτήσεις 10 τουρκικών αεριωθουμένων σε ύψος 200 μέτρων πάνω από ένα μικρό νησί που ζει κόσμος; Πως μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί γίνονται αυτά στο Αιγαίο ενώ μεταξύ των δύο κυβερνήσεων επικρατεί μια θετική ατμόσφαιρα; Κάνουμε αυτήν την ερώτηση αλλά δεν έχουμε λάβει μια πραγματική απάντηση. Μας λένε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν κάθε αεροσκάφος. Το δικό μας θέμα, ως ελληνική πλευρά δεν είναι οι σχέσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού. Εμείς κοιτάμε τα αποτελέσματα και το αποτέλεσμα είναι το εξής: ακούμε ευχάριστα λόγια από τους τούρκους συνομιλητές μας αλλά την επόμενη αυξάνονται οι στρατιωτικές δραστηριότητες στο Αιγαίο.

Εκείνη την ημέρα μίλησα επανειλημμένα με τον Davutoğlu στο τηλέφωνο. Του εξήγησα ότι αν και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου επιθυμεί πολύ να μεταβεί στο Erzurum εξετάζεται ακόμα το αν θα μεταβεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Θα μπορούσε να μεταβεί μετά από μια τέτοια προβοκάτσια; Μπορώ να σας πως μόνο ότι άκουσα στο τηλέφωνο τα απαιτούμενα πράγματα έτσι ώστε να μεταβεί ο Πρωθυπουργός μας στο Erzurum.

Το σχόλιο του Davutoğlu για το Καστελόριζο ψύχρανε την ατμόσφαιρα

Βεβαίως, όπως κάθε έλληνα έτσι κι μένα με ενόχλησε η δήλωση του Davutoğlu ότι το Καστελόριζο θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη στο πλαίσιο της Μεσογείου κι όχι του Αιγαίου. Το Καστελόριζο είναι ένα μέρος των Δωδεκανήσων και οι θαλάσσιοι τομείς επικαλύπτονται με αυτούς της Τουρκίας. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης και εδώ δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος. Το σχόλιο του Davutoğlu δεν βοήθησε σε τίποτα από το να ψυχράνει την ατμόσφαιρα. Γι αυτόν τον λόγο, στην κοινή δήλωσή μας, αναγκαστήκαμε να επιβεβαιώσουμε τα γνωστά και είπαμε: σκοπός των διερευνητικών συνομιλιών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. Με τον Davutoğlu κάναμε μέχρι σήμερα συνομιλίες επί ώρες. Είναι ικανός διπλωμάτης και επιτυχημένος ακαδημαϊκός. Γι αυτόν τον λόγο είναι υψηλές οι προσδοκίες μου από τον ίδιο.

Κύπρος Η έννοια της μητέρας πατρίδος δεν έχει θέση στο σήμερα

Δεν έχει κανένα νόημα να λέγεται ότι η Τουρκία βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει τους τουρκοκύπριους. Όσο κι αν η κατοχή παρεμποδίζει τα δικαιώματά τους που πηγάζουν από το να είναι μέλος της ΕΕ, οι Τ/Κ είναι πολίτες της ΕΕ. Η ασφάλεια τους έχει τεθεί υπό εγγύηση από την ΕΕ. Πέραν αυτού κανένας δεν μπορεί να καταλάβει ότι η Τουρκία των 75 εκατομ. Θα πρέπει να φοβάται από τις 750.000 Ε/Κ. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτε από το να αφήσει να πάρει ανάσα το νησί αποσύροντας τα στρατεύματα. Επίσης, σήμερα πλέον δεν έχει καμία θέση η έννοια της «μητέρας πατρίδας». Απ’ ότι είδαμε στις εκδηλώσεις που έγιναν στον βορρά τους περασμένους μήνες, οι έποικοι και οι τούρκοι στρατιώτες αποτελούν πρόβλημα για τους Τ/Κ. Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ επιθυμούν να ζήσουν και πάλι μαζί, στα δικά τους κοινά εδάφη, ελεύθερα σε μια Κύπρο που θα ενωθεί και πάλι.

Οι ρωμιοί της Πόλης Όραμα Ίμβρου με την ελληνική μειονότητα

Ερ: Πως αντιμετωπίσατε την έκκληση του Πρωθυπουργού Erdoğan «να επιστρέψουν οι ρωμιοί της Πόλης που είναι Τούρκοι υπήκοοι»;

Απ: Κατά τη γνώμη μου ο αξιότιμος Erdoğan μιλάει με την καρδιά του. Θα ήθελα να αναζωογονήσουμε την ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο και στη Τένεδο. Επιθυμώ να επισκεφθώ την Ίμβρο μαζί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που γεννήθηκε εκεί και με τον Davutoğlu. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε όλοι μαζί να μιλήσουμε με τους λίγους έλληνες που απέμειναν στην Τουρκία, να τους διευκολύνουμε τη ζωή τους και να συζητήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών που έφυγαν να αγαπήσουν το νησί και να διατηρήσουν τους δεσμούς τους.

Δυτική Θράκη: Πεπαλαιωμένη αντίληψη η μεταχείριση της μειονότητας ως ομήρων.

Ερ: Ο Davutoğlu κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα προέβη σε έκκληση στην μειονότητα στη Δυτική Θράκη να διατηρήσει την θρησκευτική και εθνική της ταυτότητα. Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί στις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με τη Δυτική Θράκη;

Απ: Ορισμένοι στην Τουρκία ασκούν ένα είδος συμπεριφοράς ιδιοκτησίας στις κοινωνίες, στις γειτονικές χώρες έτσι ώστε χρησιμοποιώντας τη θρησκεία ή τη γλώσσα να επιμείνουν για να αποκτήσουν θέση. Αυτό είναι ένας πεπαλαιωμένος τρόπος του σκέπτεστε, με τον οποίο γίνεται μεταχείριση ομήρου, ανάλογα με τη βούληση, σε ανθρώπους σε αυτή τη γεωπολιτική σκακιέρα. Ίδια είναι και η αντίληψη, η οποία έγινε αιτία στην απώλεια της ελληνικής κοινωνίας της Κων/πολης, η οποία από 200.000 που ήταν κάποτε, τώρα αποτελείται μόνο το ανώτατο από 2000 άτομα. Αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αμοιβαιότητα μεταξύ των χωρών. Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρεώσεις στους υπηκόους τους. Εγώ δεν έχω την αντίληψη ότι ο αξιότιμος Davutoğlu συμμετέχει σε αυτήν την αντίληψη. Ο ίδιος είναι σύγχρονος άνθρωπος και έχει την επίγνωση ότι δεν θα πρέπει να γίνεται παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ξένης χώρας. Επίσης, είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ !...Εφ. Ζαμάν 27-3-2011


Εφημερίδα Χααρέτζ : Σύντομα η ίδρυση του Κουρδιστάν
Ο διευθυντής του Κέντρου Μέσης Ανατολής του London School of Economics Ρόμπερτ Λόου και αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ έγραψαν πως οι εξεγέρσεις στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική θα αλλάξουν τον παγκόσμιο χάρτη. Ο διευθυντής του Κέντρου Μέσης Ανατολής του London School of Economics Ρόμπερτ Λόου, δήλωσε πως οι Κούρδοι της Συρίας μετέχουν σε μεγάλο βαθμό στις συνεχιζόμενες εδώ και μια εβδομάδα διαδηλώσεις στην Συρία. Ο Λόου μιλώντας στο CNN είπε πως το 10% του πληθυσμού της Συρίας που είναι οι Κούρδοι και κατοικούνε στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ ¨καθώς έχουν στηρίξει τον πλέον δίκαιο αγώνα, παρακολουθούνε τις εξελίξεις, παραμένοντας έτοιμοι να βγούνε στους δρόμους¨.

Ο Ομπεϊντά Ναχάς του ιδρύματος Levant είπε πως οι Κούρδοι της Συρίας πριν από το καθεστώς Άσαντ δεν είχαν κάποιο πρόβλημα και πρόσθεσε : ¨Τώρα δεν τους αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα να μιλάνε και να γράφουν την ίδια τους την γλώσσα, ενώ τους λένε να χρησιμοποιούνε αραβικά ονόματα. Ο Ναχάς ανέφερε πως η φετινή παροχή αδείας για τον εορτασμό του Νεβρόζ ήταν ένα είδος ρουσφετιού του Άσαντ προς τους Κούρδους, ώστε να μην μετάσχουν στις διαδηλώσεις.

¨Σύντομα η ίδρυση του Κουρδιστάν¨
Ο αρθρογράφος Αλούφ Μπεν της εφημερίδας Χααρέτζ έγραψε πως οι εξεγέρσεις των λαών της Μέσης Ανατολής θα ξαναχαράξουν τον χάρτη της περιοχής και πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος. Ο Μπεν στο άρθρο του με τίτλο ¨Προσοχή : Η περιοχή κατασκευάζεται¨, υποστηρίζει πως οι εξεγέρσεις των λαών της περιοχής είναι αγγελιοφόροι συμφωνιών σαν αυτήν των Sykes-Picot που στο τέλος του 1ου Παγκοσμίου πολέμου είχαν χαράξει τας σύνορα στην περιοχή. Ο Μπεν είπε πως μπορεί να ιδρυθούν ανεξάρτητα κράτη στο Νότιο Σουδάν, στο Κουρδιστάν, στην Παλαιστίνη, στην Δυτική Σαχάρα και στην Νότια Υεμένη και πρόσθεσε πως « 100 χρόνια μετά τις συνομιλίες Sykes-Picot, η απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ, θα δώσει την ευκαιρία για ανεξαρτησία στους Κούρδους, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

TourkikaNea.gr

Read more...

Οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή του FIR Αθηνών για τρείς μήνες!


Απτόητη η Τουρκία, εν μέσω εμπολέμου καταστάσεως στην Α. Μεσόγειο επιμένει και συνεχίζει απαρέγκλιτα την αναθεωρητική πολιτική της. Αφού έκαμε την δύσκολη στο ΝΑΤΟ, αφού καταδέχθηκε να συμμετάσχει με πέντε φρεγάτες στην επιβολή του εμπάργκο στην Λιβύη ξεκινά και τις …συνήθεις εαρινές εκπαιδευτικές της δραστηριότητες εντός FIR Αθηνών! Ετσι με την ΝΟΤΑΜ Α0893/ 18 Μαρτίου 2011 κηρύσσει «ακυρη και μή υφιστάμενη» την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0491/11 που «απαγορεύει» την διεξαγωγή των ασκήσεων με πυρά εντός του ελληνικού FIR στην περικλειομένη με ερυθρό χρώμα περιοχή στον χάρτη.

Η ασκηση TASMO (Tactical Air support for Maritime Operation) με πυρά θα διεξάγεται απο την 1η Απριλίου εως … 30 Ιουνίου (! ) με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, την Πρωτομαγιά και απο Μ. Παρασκευή εως την Δευτέρα του Πάσχα… (αυτά είναι μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης !»), η Τουρκία θα πάρει ολα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφάλεια της αεροναυσιπλοίας, με αλλα λόγια δηλαδή «αναλαμβάνει» τον ελεγχο μιας περιοχής του FIR Αθηνών εκατέρωθεν του 25ου μεσημβρινού, ανάμεσα στο Αγιο Ορος, την Θάσο, την Λήμνο και την Σαμοθράκη.

Τι να θαυμάσει κανείς στο μνημείο αυτό οθωμανικής αυταρέσκειας και αυθαιρεσίας; Το σύνηθες “Greek NOTAM is null and void” ή το πασαλίδικο “No further explanation will be given…”! Μήν μας τα πολυζαλίζετε δηλαδή τα είπαμε αυτά , οτι είναι «επί » του 25ου μεσημβρινού είναι …κοινοκτημοσύνη και κάνωμε ότι γουστάρωμε. Ε! καμμιά φορά τον περνάμε και φτάνωμε εως και το 24:33 Ανατολικό μήκος, δεν εγινε και τίποτε !

Παραθέτω τις επίμαχες Τουρκικές ΝΟΤΑΜ :A0893/11 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

REF(A)OUR TURKISH NOTAM A0880/11

REF(B)GREEK NOTAM A0491/11


THE VIEWS EXPRESSED IN TURKISH NAVIGATIONAL WARNING NOTAM IN REF(A)

WITH RESPECT TO TURKISH FIRING TASMO EXERCISE WITHIN INTERNATIONAL

AIRSPACE REMAIN UNCHANGED AND THE NOTAM IS EFFECTIVE.. THE

GREEK NOTAM IN REF(B) IS NULL AND VOID.


TURKEY ALSO WOULD LIKE TO UNDERLINE THAT NO FURTHER EXPLANATION WILL

BE GIVEN TO ANY OBJECTION RAISED TO TURKISH NOTAM IN REF(A). SFC – FL999, 01

APR 05:00 2011 UNTIL 30 JUN 16:00 2011. CREATED: 18 MAR 09:58 2011
A0880/11 (Issued for LTBB LGGG PART 1 OF 2) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED.


1.TURKEY REQUESTED FROM THE GREEK AIS TO PROMULGATE APPROPRIATE

NOTAM FOR THE EXERCISE AREA LOCATED WITHIN INTERNATIONAL WATERS AND

AIRSPACE OF AEGEAN SEA FOR THE TURKISH FIRING EXERCISE TO BE

CONDUCTED FROM 01 APR 11 TILL 30 JUN 2011 BTN 0500-1600 UTC

(EXCEPT SATURDAYS,SUNDAYS AND 22,23,24,25,30 APR AND 01,19 MAY AND

13 JUN 2011) WITH REF TO 081112 AND SVC 081009 LTAAYEYX.


GREEK AIS DID NOT PROMULGATE APPROPRIATE NOTAM FOR THE EXERCISE AREA

IN ACCORDANCE WITH OUR REF.UNDER THESE CIRCUMSTANCES DUE TO THE

INSISTENT ATTITUDE OF GREECE, TURKEY IS LEFT WITH NO OTHER

ALTERNATIVE BUT TO TAKE ITS OWN INITIATIVE TO PROMULGATE THE

NECESSARY NOTAM FOR THE EXERCISE AREA.


TURKEY WILL TAKE ALL NECESSARY MEASURES FOR THE SAFETY OF THE

GENERAL AIR TRAFFIC AS SHE DID IN THE PAST AND IS ALWAYS READY FOR

COOPERATION AND COORDINATION IN THIS RESPECT.

END PART 1 OF 2. 01 APR 05:00 2011 UNTIL 30 JUN 16:00 2011. CREATED: 17 MAR

19:31 2011
A0880/11 (Issued for LTBB LGGG PART 2 OF 2) -

2.THE NOTAM INFORMATION FOR THE EXERCISE AREA IS AS FOLLOWS:

EXERCISE AREA :ATHINAI FIR (FIRING)

1.LATERAL LIMITS:401630N-253900E, 401800N-253000E,

403500N-245800E, 401100N-243300E, 400900N-244500E, 402000N-245600E,

400700N-253300E.

2.VERTICAL LIMITS:0-10.000FT MSL (INCL)

3.DATE AND TIMES:FROM 01 APR 2011 TILL 30 JUN 2011 BTN 0500-1600

UTC(EXCEPT SATURDAYS,SUNDAYS AND 22,23,24,25,30 APR AND 01,19 MAY

AND 13 JUN 2011).


3.PROCEDURES FOR EXERCISE AIRCRAFT:

A.THE FLIGHTS WILL BE CONDUCTED UNDER VFR CONDITIONS AND UNDER

POSITIVE RADAR CONTROL.

B.EXERCISE AIRCRAFT SHALL DISPLAY ANTI-COLLISION AND NAVIGATION

LIGHTS CONTINUOUSLY.

4.PROCEDURES FOR NON-EXERCISE AIRCRAFT:

IN THE INTEREST OF FLYING SAFETY DURING THE EXERCISE, NON-EXERCISE

AIRCRAFT ARE STRONGLY ADVISED NOT TO FLY WITHIN THE EXERCISE AREA

DESCRIBED ABOVE. GND – 10000FT AMSL END PART 2 OF 2, 01 APR 05:00 2011 UNTIL

30 JUN 16:00 2011. CREATED: 17 MAR 19:31 2011


Θα παρατηρήσωμε οτι οι Τούρκοι ζήτησαν απο την ΥΠΑ να εκδόσει ΝΟΤΑΜ για την άσκησή τους και φυσικά η ΥΠΑ απήντησε με την ΝΟΤΑΜ Α491/11 οτι η μόνη αρμόδια Αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜ εντός της περιοχής ευθύνης του FIR Αθηνών είναι η ΥΠΑ και οτι η περιοχή που ζητείται επικαλύπτει Εθνικό Εναέριο Χώρο (και οχι Διεθνή Εναέριο Χώρο) και κυρίως την Τερματική περιοχή Λήμνου και τον Διεθνή αεροδιάδρομο G33.


A0491/11 – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

THIS NOTAM IS ISSUED TO STATE THAT THE TURKISH NOTAM A0880/11

LTAAYNYX (171856 EUECYIYN MAR 2011)IS NULL AND VOID SINCE IT REFERS

TO TURKISH MILITARY ACTIVITIES WITHIN ATHINAI FIR WHERE THE ONLY

COMPETENT AUTHORITY TO PROMULGATE NOTAMS IN ACCORDANCE WITH ICAO

RULES AND REGULATIONS IS THE HELLENIC CIVIL AVIATION AUTHORITY

THROUGH ITS APPROPRIATE AIS UNIT AND THE ONLY RESPONSIBLE AUTHORITY

FOR THE SAFETY OF THE AIR TRAFFIC IS THE HELLENIC CAA THROUGH THE

ATS UNITS.

AS HAS BEEN CONSISTENTLY NOTED IN THE PAST, AND WITH OUR 170927

LGACYAYC MAR 2011 MESSAGE TO TURKEY, THE MENTIONED EXERCISE AREA

DEFINED BY COORDINATES 401630N0253900E, 401800N0253000E,

403500N0245800E, 401100N0243300E, 400900N0244500E, 402000N0245600E,

400700N0253300E OVERLAPS AREA OF NATIONAL SOVEREIGNTY OF GREECE.

FURTHERMORE THE TURKISH REQUEST ENTAILS LONG-TERM RESERVATION OF

AIRSPACE CONTRARY TO THE RELEVANT ICAO RECOMMENDATIONS.

MOREOVER THE REQUESTED EXERCISE AREA OVERLAPS PART OF LIMNOS TMA AND

IT ALSO AFFECTS PART OF G33 INTERNATIONAL AIRWAY AS WELL AS DOMESTIC

AIR TRAFFIC. CONSEQUENTLY THE AREA AS REQUESTED IS NOT AVAILABLE.

FOR THE ABOVE MENTIONED REASONS THE TURKISH NOTAM A0880/11 LTAAYNYX

IS NULL AND VOID AND NOT APPLICABLE TO ATHINAI FIR. SFC – FL100, 01 APR 05:00

2011 UNTIL 30 JUN 16:00 2011. CREATED: 18 MAR 08:08 2011


Θα παρατηρήσω οτι η περιοχή ασκήσεων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού συμπίπτει με την «ζώνη» pairing (κίτρινο χρώμα στον χάρτη),η περιοχή κοινών TPA – TCA (περιοχών παραγωγής και επικαλύψεως ιχνών ραντάρ) που διακινείται στο ΝΑΤΟ ως «ιδέα» για την εξάλειψη της εντάσεως μεταξύ των δυο συμμάχων χωρών, με απλά λόγια «μοίρασμα» του αεροπορικού ελέγχου στο Αιγαίο…

Η Τουρκία ασκεί εξωτερική πολιτική μακράς πνοής, δεν παρεκκλίνει απο τους διακηρυγμένους στρατηγικούς της στόχους και χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της ως «ατού» στο κατάλληλο εκάστοτε πεδίο γεωπολιτικού παιγνίου. Δεν τις θεωρεί «δεδομένο» προσάρτημα της Συμμαχίας , διαπραγματεύεται σκληρά την διάθεση μονάδων και μέσων εφόσον και εάν συνάδουν με εθνικούς στόχους και ταυτόχρονα δεν διστάζει να προκαλέσει αντιπαραθέσεις «εντός» της Συμμαχίας. Μετά την εμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο, κινούμενη στο πνεύμα της «γεωγραφίας Νταβούτογλου» ως πρός την θέση του Καστελορίζου συνεχίζει να αμφισβητά (εμπρακτα και πάλι, τι αλλο είναι μια ασκηση TASMO με πυρά επί …τρείς μήνες) την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο (δηλαδή και «εκτός Μεσογείου»).

Ως πρός το αποτέλεσμα τώρα : ΝΟΤΑΜ – αντι-ΝΟΤΑΜ κ.ο.κ, ασκηση, αναχαιτίσεις, διαβήματα και ;

Κάτι πιό δραστικό, π.χ. η εμπλοκή της Συμμαχίας που χρησιμοποιεί εξαντλητικά τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο αυτήν την περίοδο;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/fir_28.html

Read more...

Η ΜΙΤ χειραγωγεί (και) τις μυστικές υπηρεσίες του Λιβάνου


Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών του Λιβάνου συνέλαβε τις προηγούμενες ημέρες στην τοποθεσία Μπουρζ – Ελ Μπαράνιεχ τρία πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι μέλη του PKK και να έχουν αναπτύξει κατασκοπευτική δράση υπέρ του Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την αντίληψη που επικρατεί στην Τουρκία, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ συνεργάζονται ανοικτά με τους αντάρτες του PKK. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Λιβάνου, οι τρείς συλληφθέντες, των οποίων τα κωδικά ονόματα ήταν Ζαϊντάν, Τζιχάν και Χαλίτ, φέρονται να ομολόγησαν ότι ανέπτυξαν κατασκοπευτική δραστηριότητα υπέρ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και όσα τους προσάπτουν οι αρχές ασφαλείας της χώρας, οι τρείς συλληφθέντες δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δημιουργίας των προϋποθέσεων για την πρόκληση ταραχών στην επικράτεια του Λιβάνου, όπως συνέβη αντίστοιχα στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στη Συρία. Όπως όλα δείχνουν ο πόλεμος υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται.

Τουρκικός δάκτυλος

Πίσω από τη στρατηγική, την οποία ακολουθεί σε μία σειρά από ζητήματα ο Λίβανος είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται η Άγκυρα. Για παράδειγμα, η Άγκυρα βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Βηρυτού να αντιδράσει στη συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ομοίως, και στην περίπτωση του συσχετισμού των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, δηλαδή της Mossad, με την δράση του κουρδικού PKK, ο Λίβανος ευθυγραμμίζεται, και όχι τυχαία, με την αντίληψη, όπως επίσης με τον προπαγανδιστικό ρόλο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ στον «ακήρυχτο πόλεμο», ο οποίος έχει ξεσπάσει με το Ισραήλ.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2011, εξάλλου, η MIT ήταν εκείνη, η οποία είχε στείλει εμπιστευτική αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται διασύνδεση του PKK με την Mossad. Μάλιστα η αναφορά υπήρξε τόσο … εμπιστευτική, ώστε θεωρήθηκε σωστό, για ευνόητους λόγους που εμπίπτουν στα διαδικαστικά πλαίσια της κρατικής προπαγάνδας, να διαρρεύσει κατόπιν κεντρικής πολιτικής απόφασης.

Στην Τουρκία η είδηση σχετικά με τα τρία μέλη του PKK, τα οποία συνελήφθησαν και φέρονται να δραστηριοποιούνται για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, τυγχάνει πολύ μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ και είναι εμφανές ότι εντάσσεται στην προπαγανδιστική διαδικασία , η οποία βρίσκεται σε πλήρη ισχύ εξαιτίας της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά γεγονότα στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, τον Μάιο του 2010.

Ήδη στην Τουρκία, τα ΜΜΕ προβάλλουν μία παλαιότερη δήλωση, την οποία φέρεται να πραγματοποίησε ένας εκ των επικεφαλής του PKK, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) Μουράτ Καραγιλάν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει σε τηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ ο Καραγιλάν «Οι εχθροί του Ισραήλ, είναι και δικοί μας εχθροί». Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα βίντεο, τα οποία εμφανίζουν τον Καραγιλάν να πραγματοποιεί δηλώσεις υπέρ του Ισραήλ, αποτελούν τμήμα του περιεχομένου της εμπιστευτικής έκθεσης της ΜΙΤ για τις σχέσεις Mossad και PKK.

Επίσης, μεγάλης προβολής τυγχάνει από τα τουρκικά ΜΜΕ και μια δήλωση την οποία φέρεται να έχει επίσης πραγματοποιήσει ένα παλαιότερο στέλεχος της Mossad, ο Ελιέζερ Σαφρίφ, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι «υπάρχει μεγάλη αγάπη ανάμεσα στο PKK και στους Ισραηλινούς».
Ο Λίβανος στην αγκαλιά της Τουρκίας

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, επέλεγε τον Λίβανο προκειμένου να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω σε ότι έχει να κάνει με τη νεο – οθωμανική αντίληψη, η οποία κυριαρχεί στην τουρκική διπλωματία και προϋποθέτει την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την πλευρά της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Σε αυτή τη βάση ο ίδιος ο Ταγίπ Έρντογάν έχει προτείνει από τον Λίβανο την δημιουργία ακόμη και ισλαμικού Σένγκεν και είχε δηλώσει ότι «Έχει αρθεί η βίζα με την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη. Δεν είχαμε καμία ζημιά, αντιθέτως διαπιστώσαμε πόσο ασήμαντη είναι η βίζα. Γιατί να μη δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο εμείς με την ευρωπαϊκή Σένγκεν; Τι μας εμποδίζει; Δεν το καταλαβαίνω;».

Επίσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου της Ένωσης των αραβικών τραπεζών ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει επίσης ότι «Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει» αν το Ισραήλ επιτεθεί και πάλι στο Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι «θα υποστηρίξουμε τη δικαιοσύνη με όλα μας τα μέσα».

Ο Λίβανος, εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά της Τουρκίας. Ο Τούρκος διανοούμενος και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και επικεφαλής του USAK (International Strategic Research Organization), Sedat Laciner έχει δηλώσει, αναφορικά με τη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ότι η Τουρκία έχει αναλάβει την υπεράσπιση των Λιβανέζων, των Τουρκοκυπρίων και των Παλαιστινίων και ότι σε περίπτωση, που το Ισραήλ προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με την Κύπρο θα βρει μπροστά του την Τουρκία, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα όλων των παραπάνω.

Εξάλλου ο τουρκικός πολιτικός και διπλωματικός παράγοντας είναι εκείνος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την μη κύρωση της συμφωνίας του Λιβάνου με την Κύπρο για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους από το λιβανέζικο κοινοβούλιο, δεδομένου ότι ασκεί επιρροή, μέσω της Χεζμπολάχ, η οποία συγκυβερνά και αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία. Όμως, όπως όλα δείχνουν η ΜΙΤ, του φιλοϊρανού Χακάν Φιντάν (επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας) υλοποιεί σε όλα τα μέτωπα την αποστολή που της έχει ανατεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και αυτή δεν είναι άλλη από τον επαναπροσδιορισμό και την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με τον ισλαμικό κόσμο.

Δημήτρης Μπεκιάρης

http://www.strategyreport.gr/?p=8389#more-8389

Read more...

Ο Ερντογάν συλλαμβάνει δημοσιογράφους αλλά κατηγορεί την Ελλάδα για λογοκρισία.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η σύλληψη του τούρκου δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ την προηγούμενη εβδομάδα και η απαγόρευση του ακυκλοφόρητου ακόμη βιβλίου του ,έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Τουρκία. Ο Σικ κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Εργκένεκον. Το βιβλίο του αναφερόταν στην ανάπτυξη των ισλαμιστών σ΄ όλη τη δομή του τουρκικού κράτους. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να απαντήσει ξεκάθαρα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα και όταν του ανέφεραν τις προειδοποιήσεις της ΕΕ ...κατηγόρησε την Ελλάδα!

"Γνωρίζετε καλά πως λειτουργεί το δικαστικό μας σύστημα.Δεν έχουμε νέες μεθόδους. Εμείς θα ακούμε την ΕΕ,αλλά υπάρχουν και ειδικές συνθήκες σε κάθε χώρα. Η Ευρώπη ας δει πρώτα τι συμβαίνει στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Εμείς έχουμε κάνει πιο σημαντικά βήματα από τις χώρες αυτές αλλά κανείς δεν τα βλέπει".

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4466

Read more...

Απάντηση Βενιζέλου σε Ερντογάν για τον έλεγχο Κρήτης-Βεγγάζης.


"Οι επιλογές που έχουμε κάνει για τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα, την εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητες που έχουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα μας, κανένα πρόβλημα σε σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και κανένα μα κανένα πρόβλημα σε σχέση με τον έλεγχο επί του FIR Αθηνών",δήλωσε ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις Ερντογάν για έλεγχο της περιοχής Κρήτης -Βεγγάζης,από το τουρκικό ναυτικό.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση που είχε ο κ.Βενιζέλος με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη,ο οποίος δήλωσε ότι επεσήμανε στον ΥΕΘΑ πως "δεν πρέπει να πέσουν Άραβες από ελληνικά όπλα". Ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε ότι παρά την ανάληψη της διοίκησης από το ΝΑΤΟ, η ελληνική συμμετοχή δεν διαφοροποιείται και θα παραμείνει στο επίπεδο,ενός ιπτάμενου ραντάρ,δύο ελικοπτέρων έρευνας-διάσωσης και μίας φρεγάτας.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4472

Read more...

"Θα ελέγχουμε τη περιοχή Κρήτης-Βεγγάζης",λέει τώρα ο Ερντογάν


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Τουρκία αναζητά αγωνιωδώς το ρόλο της στη κρίση της Λιβύης και η αγωνία της να δείξει πόσο σημαντική είναι την οδηγεί τις τελευταίες ημέρες σε συνεχείς και κυρίως αντιφατικές δηλώσεις. Λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Ερντογάν,δήλωσε ότι η Άγκυρα "είπε το ναι στα τρία καθήκοντα που μας έδωσε το ΝΑΤΟ,να παραλάβουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάσει στη Βεγγάζη,να συμμετέχουμε στον έλεγχο του εναέριου χώρου και να ελέγχουμε την περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Βεγγάζη με πλοία του τουρκικού ΠΝ". Αμέσως μετά ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του "δεν θα είναι αυτή που θα ρίχνει βόμβες". Να θυμίσουμε ότι η ακρίβεια των δηλώσεων Ερντογάν-Νταβούτογλου,στο θέμα της Λιβύης,πρέπει πλέον να ελέγχεται διπλά. Μόλις το Σάββατο η τουρκική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα ασκεί ολοκληρωτική διοίκηση στις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη,μέσω του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Σμύρνης. Κάτι που αποδείχτηκε ανακριβές.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4465

Read more...

Γιατί ο Ερντογάν στήριζε με μανία Καντάφι.30 δις δολάρια το μυστικό!


Στους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθούσε να τηρήσει ουδέτερη στάση όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη διερευνά η βελγική εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Για την Τουρκία, Λιβύη σημαίνει χρήματα», με υπέρτιτλο «Ο Ερντογάν σκέφτεται τα οικονομικά οφέλη της χώρας του» και υπότιτλο «Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός υπήρξε ο πρώτος που συμβούλεψε τον Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία στην Αίγυπτο, στην περίπτωση του Καντάφι τηρεί σιγή ιχθύος. Και αυτό διότι για την Τουρκία διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Λιβύη».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα που έχει η Τουρκία στην Λιβύη αποτιμώνται σε 30 δις δολάρια. Εξηγεί ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς την Λιβύη έφτασαν πέρυσι τα 2 δις ευρώ ενώ στην χώρα δραστηριοποιούνται 200 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, των οποίων τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν λεηλατηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τις στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, 30.000 Τούρκοι κέρδιζαν το ψωμί τους στην Λιβύη, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί τώρα να επιστρέψουν κακήν κακώς στην Τουρκία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα.

Κατά την εφημερίδα, ο μεγαλύτερος φόβος του Ερντογάν είναι μήπως -- από τη στιγμή που φύγει από το προσκήνιο ο Καντάφι -- οι τουρκικές εταιρείες χάσουν την προνομιακή πρόσβαση που είχαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Λιβύης.


Για τον λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν.

Τώρα πια ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνεχίζει η εφημερίδα, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στη μικρή διάρκεια του πολέμου ώστε να επανέλθει το κλίμα σταθερότητας στην χώρα και οι τουρκικές εταιρείες να μπορέσουν να ανακτήσουν την δεσπόζουσα θέση τους στην τουρκική αγορά.

Η βελγική εφημερίδα δεν παραλείπει ωστόσο να τονίσει ότι η επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και απειλεί να αμαυρώσει την διεθνή εικόνα της Τουρκίας, στο βαθμό που έχει προκαλέσει την ενόχληση της Δύσης, η οποία βλέπει τον Τούρκο πρωθυπουργό να αντιστρατεύεται τα συμφέροντά της σε κάθε διεθνές θέμα που ανακύπτει, παρά το γεγονός ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι κάθε άλλο παρά συμπαθής στην τουρκική κοινή γνώμη εξαιτίας παλαιότερων δηλώσεών του για το Κουρδικό.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=4447

Read more...

Το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη με την επωνυμία «Κοινός Προστάτης», παραμερίζοντας εντελώς την Ελλάδα. Προηγουμένως η Τουρκία ήρε το βέτο της, αφού πέτυχε τους εθνικούς στόχους της σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Τουρκία έθετε αρχικώς βέτο για τη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στη Λιβύη, διότι η Συμμαχία είχε την αρχική πρόθεση να αναθέσει τον έλεγχο και τη διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων στο 7 CAOC στη Λάρισα. Οταν η Αγκυρα πέτυχε να δοθεί ο έλεγχος στο 5 CAOC στην Ιταλία, ήρε το βέτο της. Αλλωστε, η επίσκεψη του ανώτατου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων, Σταυρίδη, μόνο στην Αγκυρα, δύο μέρες πριν από την άρση του τουρκικού βέτο, δεν είναι άσχετη με την υπόθεση.

Αεροπορικές επιχειρήσεις
ΤΟ ΝΑΤΟ ανέθεσε τη διοίκηση των επιχειρήσεων σε Καναδό διοικητή ενιαίων επιχειρήσεων, στη Νάπολη της Ιταλίας, ο οποίος διοικεί και ελέγχει τις ναυτικές επιχειρήσεις για την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση πτήσεων.

Στις αεροπορικές επιχειρήσεις για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η Ελλάδα συμμετέχει τελικώς με ένα αεροσκάφος ραντάρ ελέγχου αεροσκαφών, ένα ελικόπτερο έρευνας - διάσωσης, ενώ ύστερα από ελληνική άδεια, η Νορβηγία με F 16 χρησιμοποιεί τη Σούδα και το Βέλγιο τον Αραξο.

Η Τουρκία από την πλευρά της διαθέτει αεροσκάφη της F16.
Ο Καναδός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων ανέθεσε με τη σειρά του τη διοίκηση και τον έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων στον Αμερικανό διοικητή στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης στην Τουρκία.

Αυτός με τη σειρά του εκχώρησε τη διοίκηση και τον έλεγχο στο Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (5 CAOC) στο Πόντζιο Ρενάτικο, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας, που απέχει από τη Λιβύη πάνω από 1.500 χλμ.

Δι' αυτού του τρόπου, το ΝΑΤΟ θέτει σε πλήρη αχρηστία τη σύμμαχο Ελλάδα και εν προκειμένω το ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας (7 CAOC), ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αγκυρας στην περιοχή:

* Οι επιχειρήσεις απαγόρευσης πτήσεων από τη Σούδα και τον Αραξο διεξάγονται μέσα στο FIR Αθηνών και σε ελληνική κυριαρχία. Επομένως, ο Ελληνας ΝΑΤΟϊκός διοικητής του 7 CAOC Λάρισας είναι ο καταλληλότερος και ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την περιοχή διοικητής (appropriate - responsible for the area commander).

Και όμως. Ο Ελληνας ΝΑΤΟϊκός διοικητής, δηλαδή η Ελλάδα, δεν παίρνει μυρωδιά, ούτε έχει λόγο στις αεροπορικές επιχειρήσεις, διότι το 5 CAOC στην Ιταλία και εν προκειμένω ο Ιταλός ΝΑΤΟϊκός διοικητής του αποφασίζει αυτός για τις αποστολές, εκδίδοντας διαταγές επιχειρήσεων ΑΤΟ (Air Tasking Order) χωρίς να ενημερώνει κανέναν.

Το αξιοπερίεργο -και πονηρό- της υπόθεσης είναι ότι για τον Ιταλό διοικητή δεν έχει οριστεί αεροπορική περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιταλός ΝΑΤΟϊκός διοικητής θα μπορεί να κατευθύνει τα τουρκικά μαχητικά από τα αεροδρόμιά τους στη Λιβύη μέσω Αθήνας, χωρίς η κυβέρνηση να ενημερώνεται και να έχει λόγο για τίποτε. Επιπροσθέτως, τα συμμαχικά αεροσκάφη θα εκτελούν αποστολές στη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων από τη Σούδα, τον Αραξο την Ανδραβίδα και αλλού, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει κανέναν απολύτως λόγο σ' αυτές.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια από το 1980 εθνική επιδίωξη: με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, το 1980, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν να πετύχουν ώστε η Λάρισα (7 CAOC) να έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου του FIR Αθηνών. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα έχει αποχωρήσει πολλές φορές από ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις διότι το ΝΑΤΟ δεν εκχωρούσε αυτό τον έλεγχο στη Λάρισα.

Στην παρούσα περίπτωση των συμμαχικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, τα αεροπορικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ θα ελέγχονται από τον Ιταλό διοικητή, αν και χρησιμοποιούν τις ελληνικές βάσεις και θα πετάνε εντός του FIR Αθηνών.

Μας δόθηκε δηλαδή τώρα η ευκαιρία, από το 1980, να αναλάβουμε τον έλεγχο της περιοχής μας και αυτό δεν έγινε.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές των εμπλεκόμενων υπουργείων, η κυβέρνηση συναίνεσε -αν δεν επέμεινε- να πάρει τον έλεγχο το ιταλικό ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο, προκειμένου να μην το πάρει το 6 CAOC στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας. Ομως αυτή η εκδοχή δεν ευσταθεί διότι ήδη το τουρκικό ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2006, όπως αποφάσισε το ΝΑΤΟ το 2003.

Ωστόσο αυτό παραμένει εν ισχύι λόγω της «ήπιας» ελληνικής στάσης). Το 6 CAOC της Τουρκίας απέχει πάνω από 2.500 χλμ. από τη Λιβύη και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχει τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων και λόγω απόστασης, αλλά κυρίως διότι παρεμβάλλεται η Λάρισα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν στη Λιβύη θα διέρχονται νότια της Κρήτης, ώστε να μην προκαλούν με τις πτήσεις τους στο Αιγαίο.

Η «άνευρη» συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, που παραχώρησε στο 5 CAOC της Ιταλίας την ανεξέλεγκτη χρήση της ελληνικής κυριαρχίας (Σούδα, Ανδραβίδα, Αραξο κ.λπ.) και των ελληνικών αεροπορικών μέσων έχει την εξήγησή της: πρόκειται για νόμο που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή!
Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2004, το υπουργείο Αμυνας επί κυβέρνησης Ν.Δ. υπέγραψε με το ΝΑΤΟ συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2009. Με τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα έχει καταστεί «φιλοξενούσα χώρα» (host nation support) και υποχρεούται να παραχωρεί τις ελληνικές βάσεις στον ΝΑΤΟϊκό στρατιωτικό διοικητή, ενώ πολλά από τα οικονομικά έξοδα βαρύνουν πλέον τον Ελληνα φορολογούμενο.

Αυτήν ακριβώς τη συμφωνία έχει εφαρμόσει σιωπηλά αλλά σταθερά η παρούσα κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως τον όρο «φιλοξενούσα χώρα» για την Ελλάδα, έστω και αν επιχείρησε να ντύσει τη στάση της αυτή με δικολαβισμούς περί παράγωγου δικαίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και όμως, το 2009, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ, με τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Χρ. Παπουτσή, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία είναι παραχώρηση κυριαρχίας και γι' αυτό την καταψήφισε.

Τότε. Γιατί τώρα το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, όχι μόνο δεν την απέσυρε αλλά την εφάρμοσε κατά γράμμα (σ.σ. Το ΚΚΕ με την αρνητική εισήγησή του το 2009 είχε προβλέψει περίπου επακριβώς μια κατάσταση όπως αυτή της Λιβύης σήμερα και την καταψήφισε. Το ίδιο είχε πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία του 2009 υπερψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ).

Με βάση την ίδια συμφωνία που εφαρμόζεται σήμερα, το ΝΑΤΟ στέλνει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να πραγματοποιήσουν επιτόπια εξέταση (site survey) σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις, (π.χ. στην Καλαμάτα) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν -αν χρειαστεί- για τη Λιβύη, χωρίς να μπορεί η Αθήνα να αρνηθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται η ελληνική κυριαρχία ξέφραγο αμπέλι με νόμο του κράτους.
Ναυτικές επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις των ναυτικών δυνάμεων για το εμπάργκο όπλων, τη διοίκηση και τον έλεγχο των δυνάμεων κράτησε ο ίδιος ο Καναδός διοικητής των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων και δεν τις εκχώρησε σε άλλον, όπως έσπευσε να κάνει με τις αεροπορικές δυνάμεις. (Σε μια τέτοια περίπτωση εκχώρησης, ο διοικητής α' έπρεπε να είναι ο Ελληνας αρχηγός στόλου, διότι είναι ο πλέον κατάλληλος για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.)

Το πιο παράδοξο, όμως, είναι το γεγονός ότι για το ναυτικό εμπάργκο το ΝΑΤΟ έχει καθορίσει συγκεκριμένη περιοχή (βλ. χάρτη). Αν και τα ΝΑΤΟϊκά πλοία περιπολούν νοτίως της Κρήτης για να κάνουν νηοψίες, η περιοχή του χάρτη περιλαμβάνει... τη Θεσσαλονίκη, όλο το Αιγαίο μέχρι την Κρήτη, λες και κάποιος «δεν εμπιστεύεται» τον ελληνικό χώρο για το εμπάργκο όπλων... *

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_7152.html#more

Read more...

Λιβύη: Προσφορά διαμεσολάβησης του Ερντογάν


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφερε σήμερα την διαμεσολάβηση του μεταξύ του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και των ανταρτών για να εμποδίσει τη χώρα να γίνει ένα «νέο Ιράκ ή Αφγανιστάν». Εάν το επιθυμούν και τα δύο μέρη, η Άγκυρα «θα λάβει τα αναγκαία μέτρα» για να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε μιλήσει με τον Λίβυο ομόλογό του από το ξέσπασμα της διεθνών αεροπορικών επιδρομών. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διατηρεί επαφές με τους αντάρτες που είναι στη Βεγγάζη στα ανατολικά της χώρας.

«Ο Καντάφι θέλει κατάπαυση του πυρός συμπεραίνει από τις συνομιλίες που είχε με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, αλλά είναι σημαντικό να ωριμάσει η σκέψη αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να δώσει κάποια διαβεβαίωση στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τώρα» αν θέλει να σταματήσει το αίμα να ρέει στη Λιβύη», πρόσθεσε, υπονοώντας το φάντασμα του Ιράκ.

Δήλωσε επίσης: «Φοβάμαι ότι μπορεί να δούμε να εμφανιστεί ένα άλλο Αφγανιστάν ή ένα δεύτερο Ιράκ. Όταν οι Δυτικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αφγανιστάν, έλεγαν ότι θα ήταν για λίγες μέρες και το ίδιο πράγμα έλεγαν για το Ιράκ».

Le Figaro Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) 28/03/2011

Read more...

Το ντοκυμανταίρ του ΣΚΑΙ για το 1821,άρεσε στη Τουρκία.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η τουρκική εφημερίδα Radikal με ολοκληρο πρωτοσέλιδο της κάνει αναφορά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ντοκιμαντέρ που μεταδίδεται στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ με τίτλο 1821. Η τουρκική εφημερίδα έχει τίτλο " επάνάσταση στην Ελλάδα για τους Οθωμανούς" και υποστηρίζει ότι το νοτκιμαντέρ κατάφερε να μην ασχοληθεί με την επίσημη ιστορία και δείχνει πολλές πραγματικότητες που ενόχλησαν. " Το να βγαίνει κάποιος εκτός της εποίσημης ιστορίας έχει τίμημα, όπως οι δηλώσεις του Παμουκ σχετικά με τους Αρμένιους."

Η τουρκική εφημερίδα που στο πρωτοσέλιδο της έχει τη φωτογραφία του Κολοκοτρώνη γράφει οτι χιλιάδες άνθρωποι ζητούν απο την κρατική τηλεόραση να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που θα δείχνει την πραγματική ιστορία της ελληνικής επανάστασης και τονίζει οτι υπήρξαν αντιδράσεις και απο τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ο οποίος για το ντοκιματέρ δήλωσε " είναι ντροπή".

http://www.onalert.gr

Read more...

Τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης θα αναλάβει η Τουρκία


Τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, θα αναλάβει η χώρα του δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Συνήφθη συμφωνία (με τις τοπικές Aρχές) ώστε η Τουρκία να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης προκειμένου να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια», υπογράμμισε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Ιράκ.Ο Τούρκος πρωθυπουργός δε διευκρίνισε πότε η Τουρκία θα αναλάβει την αποστολή αυτή.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο εξήγησε ότι η Τουρκία θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης ύστερα από σχετικό αίτημα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και ότι θα στείλει εκεί «πολιτικό και τεχνικό προσωπικό»για να διασφαλιστεί η λειτουργία του αεροδρομίου. «Έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες επαναλειτουργίας του αεροδρομίου»,τόνισε ο Τούρκο εκπρόσωπος.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_4341.html#more

Read more...

O Ερντογάν ζητά κοινή δράση με Ιράκ κατά των Κούρδων


Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τις ιρακινές αρχές -κατά την διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ιράκ- να συνεργαστούν πιο στενά με τη χώρα του εναντίον των Κούρδων ανταρτών της οργάνωσης PKK. Στόχος της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στο Ιράκ είναι η ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Το σημαντικό εμπόδιο που απαγορεύει την ενίσχυση των σχέσεων είναι η τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Εύχομαι να μπορέσουμε να πατάξουμε από κοινού αυτή την τρομοκρατική οργάνωση» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο ιρακινό κοινοβούλιο, ομιλία που μεταδόθηκε απ' ευθείας από την ιρακινή τηλεόραση. Tο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες.

Συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από τον ιρακινό ομόλογό του Νούρι αλ Μάλικι με τον οποίο στη συνέχεια είχε συνομιλίες στη πράσινη ζώνη, τον τομέα υψηλής φύλαξης στο κέντρο της Βαγδάτης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αργότερα ο ιρακινός επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Επενδύσεων ανέφερε ότι η χώρα του αναζητά ξένους επενδυτές για τους τομείς του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού, της υγείας και της παιδείας. «Όλοι αυτοί οι τομείς έχουν την ανάγκη των τουρκικών επενδύσεων» ανέφερε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βαληνάκης: Οι Τούρκοι πάνε στη Λιβύη με στόχο την ΑΟΖ


Ένα ακόμη πολιτικό πρόσωπο δικαιώνει τη θέση που έλαβε εξ αρχής το «defencepoint.gr» αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην κρίση της Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε με έμφαση πως η στόχος της τουρκικής αρμάδας που κατοικοεδρεύει νοτίως της Κρήτης και της Γαύδου, είναι η επίδειξη σημαίας της Άγκυρας σε μία περιοχή η οποία αποτελεί δυνητικά ελληνική ΑΟΖ, εάν και εφόσον αποφασίσουμε να την ανακηρύξουμε κάποια στιγμή.


Οι ακριβείς δηλώσεις του Γ. Βαλυνάκη έχουν ως εξής: «όπως ξέρετε ανακοινώθηκε από την Τουρκική πλευρά ότι τελικώς θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια κατά του Καντάφι με την παρουσία στολίσκου στην περιοχή της Μεσογείου. (…) Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπό τον μανδύα της συμμετοχής σε μία εκστρατεία κατά του Καντάφι, μπορεί να υπάρξουν προηγούμενα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας. (…) Ένας μικρός στόλος όπως ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και ο οποίος όπως αντιλαμβάνομαι και υποπτεύομαι, για να είμαι ακριβέστερος, θα κινείται στην ελληνική ΑΟΖ – νότια της Κρήτης.

Βλέπουμε στο χάρτη θα το έχετε προσέξει και εσείς μία γραμμή στα θαλάσσια βόρεια σύνορα της Λιβύης, που «τέμνει» τη θάλασσα σε κάποιο σημείο. Και αναρωτιέμαι: Αυτή η γραμμή είναι αυθαίρετη; Τραβήχτηκε με κάποιο κριτήριο; (…) Όπως ξέρετε, υπάρχει μία συζήτηση την οποία είχαμε ξεκινήσει με πολύ μεγάλη προσπάθεια, εμείς, ως κυβέρνηση της Ελλάδος, τότε, για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μεταξύ του ελληνικού εδάφους και των νησιών – δηλαδή νότια της Κρήτης – και των ακτών της Λιβύης.

Γιατί η Ελλάδα έχει κάθε έννομο συμφέρον, αυτή τη ζώνη να την προβάλλει, να την υπερασπίζεται και σίγουρα όχι να την διαπερνούν τα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Να κάνουν δηλαδή περιπολίες σε αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι δική της περιοχή. (…) Δε μας φτάνει, που το έκαναν και συνεχίζουν κατά τρόπο προκλητικό στην ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου και στην περιοχή του Καστελλορίζου – και ακούγονται πολλά για κινητικότητα τις τελευταίες ώρες και τις επόμενες μέρες – βλέπουμε τώρα και τον Τουρκικό στόλο, νότια της Κρήτης!»

Υπογράμμισε δε πως «προφανώς ισχύει, έστω και αν δεν υπάρχει οριοθέτηση, κατά κανόνα, η μέση γραμμή ανάμεσα στην Κρήτη – Γαύδο και τις λιβυκές ακτές. Αυτή η γραμμή υφίσταται, και για μένα αυτή η γραμμή έχει σημασία. Πολύ περισσότερο αν βλέπω τον τουρκικό στόλο, να κάνει βόλτες στην περιοχή και να μην υφίσταται ελληνική παρουσία».

Αναφορικά με το θέμα του ιταλικού σκάφους που «αναχαιτίστηκε» από την Τουρκία ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμα πως «τις τελευταίες ώρες τίθεται ένα ζήτημα που το έχει θέσει και η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το τι γίνεται στην περιοχή του Καστελορίζου και τις έρευνες που γίνονταν εκεί από ιταλικό σκάφος. Το σεισμογραφικό ιταλικό σκάφος όπως ξέρετε που ερευνούσε για λογαριασμό ισραηλινών συμφερόντων, απομακρύνθηκε από την περιοχή μετά την παρέμβαση της Τουρκίας. Υπάρχουν λοιπόν θέματα σοβαρά, τα οποία υπό τον μανδύα της κρίσης, μας αφορούν άμεσα».


http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Διάβημα κατά της Αγκυρας για τις παραβιάσεις της 25ης Μαρτίου


Σε διαβημα κατα της Τουρκιας προχωρησε η Ελλαδα μετα την νεα πρωτοφανη προκληση που εκανε ανημερα της εθνικης επετειου της 25ης Μαρτιου η τουρκικη Πολεμικη Αεροπορια στο Αιγαιο. Την ωρα που στην Αθηνα- αλλα και σε ολες τις πολεις και τα χωρια της Ελλαδας- βρισκονταν σε εξελιξη οι στρατιωτικες και μαθητικες παρελασεις, εξι (6) τουρκικα μαχητικα αεροσκαφη παρεβιασαν τους διεθνεις κανονες εναερια κυκλοφοριας και μπηκαν στο FIR Aθηνας απο σημειο βορειως της Χιου, χωρις να υποβαλλουν σχεδια πτησεως. Τα αεροσκαφη, δυο εκ των οποιων ηταν οπλισμενα, κατευθυνθηκαν δυτικα του νησιου, στον διεθνη εναεριο χωρο, και προχωρησαν σε εκπαιδευτικες δραστηριοτητες μεταξυ τους για περιπου 25 λεπτα. Οπως ανακοινωθηκε απο το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικα αεροσκαφη αναγνωριστηκαν και αναχαιτιστηκαν απο ελληνικα μαχητικα επιφυλακης, συμφωνα με τους διεθνεις κανονες και την παγια πρακτικη. Εμπλοκες δεν εγιναν.

”Το οτι επροκειτο για απλη εκπαιδευση και οχι για προγραμματισμενη ασκηση που την απαγορευουν τα Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης (ΜΟΕ) μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, ουδολως μειωνει την σημασια της προκλησης” σχολιαζε διπλωματικη πηγη επισημαινοντας οτι η παραβαση των κανονων αποκτα πολυ μεγαλυτερη σημασια αφου εγινε ανημερα της επετειου της Επαναστασης του 1821.
Τα υπουργεια Εξωτερικων και Αμυνας επιχειρουν να ερμηνευσουν την κινηση αυτη με φοντο φυσικα ευρυτερες προκλησεις οπως η κλιμακωση των ναυτικων επεισοδιων που δημιουργει η γειτονικη χωρα. τα τελευταια δυο χρονια. Να σημειωθει παντως προπερσι τα Χριστουγεννα η Αγκυρα ειχε κανει παρομοια προκληση, ενω και την παραμονη της φετεινης Πρωτοχρονιας ειχε προκαλεσει παλι οταν εξι αεροσκαφη της εκαναν υπερπτηση πανω απο πεντε ελληνικα νησια. Χωρις να εχει εγκαταληφθει η θεωρια περι αυτονομων κινησεων του τουρκικου Ναυτικου και της τουρκικης Αεροποριας εναντι της κυβερνησης Ερντογαν, ακουγεται πλεον πιο πειστικο το επιχειρημα μεταξυ διπλωματικων και στρατιωτικων κυκλων δεν μπορει αυτο να συμβαινει και απο την αλλη οταν ερχεται ο Ερντογαν ή ο Νταβουτογλου στην Ελλαδα δεν σημειωνεται καμια αεροπορικη ή ναυτικη προκληση… οπως και με την κλιμακωση των ναυτικων προκλησεων τα τελευταια δυο χρονια… Αυτο που εξεταζεται σοβαροτερα σε σχεση με τις τουρκικες προκλησεις ανημερα εορτων ειναι το ενδεχομενο η Αγκυρα ή κυκλοι στο στρατευμα να επιδιωκουν την επιβολη μιας συμφωνιας για εκατερωθεν αποχη απο στρατιωτικες πτησεις στο Αιγαιο κατα την διαρκεια επισημων εορτων των δυο χωρων και οχι μονο για τις ασκησεις που απαιτουν εκδοση αναγγελιας που προβλεπει το Μνημονιο Παπουλια – Γιλμαζ. Αυτο ομως, λενε στρατιωτικες πηγες στην Αθηνα, θα εξισωνε την παρανομουσα Τουρκια – που αρνειται να καταθετει σχεδια πτησεων – με την Ελλαδα η οποια εχει την ευθυνη βασει των διεθνων συνθηκων και συμφωνιων για την ασφαλεια των πτησεων και τον ελεγχο καθε ”αγνωστου ιχνους” στο FIR Αθηνας.
Την εκδοχη αυτη ενισχυει και δημοσιευμα της τουρκικης εφημεριδας Sabah στις 10 Μαρτιου κατα την επισκεψη Νταβουτογλου οπου ναναφεροταν – ψευδως κατα αρμοδια διπλωματικη πηγη στην Αθηνα – οτι στις συζητησεις που εγιναν συμφωνηθηκε δηθεν οτι οι δύο χώρες θα απέχουν από στρατιωτικές πτήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια επισήμων εορτών εκατέρωθεν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα στο θέμα και δεν πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο την Καθαρά Δευτέρα, και με τη σειρά της, η Άγκυρα αναμένει να μην πραγματοποιηθούν στρατιωτικές πτήσεις από ελληνικής πλευράς στις 23 Απριλίου κατά την οποία εορτάζεται στην Τουρκία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. ”Καμια συζητηση δεν εγινε για τετοια θεματα ” ειχε πει στα ΝΕΑ τοτε αρμοδια διπλωματικη πηγη.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 16 τουρκικά μαχητικά τα 8 έφεραν οπλισμό. Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η τουρκική δραστηριότητα ήταν το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Την δυνατότητα εγκατάστασης τουρκικής κατασκευής υποσυστημάτων στο T-70i εξετάζει η Sikorsky


Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση στην πρόσφατη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) για την επιλογή της εταιρείας που θα προμηθεύσει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) με το νέο μέσο μεταφορικό ελικόπτερο, η εξέλιξη αυτή δεν πτόησε την αμερικανική Sikorsky Aircraft. Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα παραπέρα όσον αφορά τη συνεργασία της με τουρκικές εταιρείες η αμερικανική εταιρεία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης τουρκικής κατασκευής υποσυστημάτων στα ελικόπτερα που οι ΤΕΔ προτίθενται να αγοράσουν.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ μετά από πρόταση των Τούρκων η Sikorsky Aircraft ανταποκρίθηκε θετικά στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των αεροβοηθημάτων, του υπολογιστή πτήσης και του λογισμικού που κατασκευάζονται από τουρκικές εταιρείες αντί για τα συστήματα με τα οποία εξοπλίζει το ελικόπτερο η εταιρεία. Αν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση ακόμα η όσο το δυνατό «τουρκοποίηση» του αμερικανικού ελικοπτέρου αποτελεί μία πολύ καλή και έξυπνη επιχειρηματική κίνηση για την ανάληψη του συμβολαίου.

Η χρησιμοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων τουρκικών συστημάτων στα οπλικά συστήματα που αγοράζονται από τις ΤΕΔ αποτελεί σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιθυμούν απλά να είναι πελάτες βασική γραμμή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Με τον τρόπο αυτό η γειτονική χώρα και αναπτύσσει την εγχώρια βιομηχανίας της και αποφεύγει τις εκπλήξεις που της επιφύλαξαν οι ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την επιβολή του εμπάργκο όπλων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Πάντως αν τελικά η αμερικάνικη εταιρεία αποδεχτεί την τουρκική πρόταση θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα επιπρόσθετο κόστος για την εγκατάσταση και ολοκλήρωση των υποσυστημάτων κάτι όμως που δεν φαίνεται να απασχολεί τόσο πολύ την τουρκική πλευρά αφού η διακλαδική παραγγελία των ελικοπτέρων είναι μία από τρις μεγαλύτερες στον κόσμο παρέχοντας ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα ενώ στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η ολοένα μεγαλύτερη αυτονομία της στο στρατιωτικό υλικό που αποκτά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ερντογάν: Ο εμφύλιος στη Λιβύη θα έχει ολέθριες επιδράσεις στα κράτη που διοργάνωσαν την επέμβαση!


Την προειδοποίηση πως η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη θα έχει ολέθριες επιδράσεις στα κράτη που διοργάνωσαν την επέμβαση, φέρεται να απεύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardia. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαμεσολαβητική αποστολή για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Η ΄Άγκυρα, όπως είπε, διεξάγει τις συνομιλίες με αυτό το θέμα τόσο με την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όσο με το Εθνικό Συμβούλιο (λιβυκή αντιπολίτευση). Ο Ερντογάν παρατήρησε επίσης ότι στη Λιβύη υπάρχει κατάσταση εμφύλιου πόλεμου και χρειάζεται να τεθεί τέρμα σε αυτόν. Η συνέχιση της διένεξης θα φέρει καταστροφή για όλο το λιβυκό λαό και θα έχει ολέθριες επιδράσεις όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στα κράτη που διοργάνωσαν την επέμβαση σε αυτή τη χώρα,- παρατήρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μπάχαλο και στην Τουρκία με τα υποβρύχια... πριν τα παραγγείλουν!


Άρχισαν τα... τουρκικά όργανα για την επικείμενη υπογραφή συμβολαίου με τη γερμανική HDW για την προμήθεια έξι υποβρυχίων Type 214… Άρθρο της εφημερίδας «Today’s Zaman» θέτει το θέμα με αφορμή δημοσίευμα της επίσης τουρκικής ημερήσιας εφημερίδας «Bugün», με σαφείς αναφορές ότι τα τουρκικά υποβρύχια θα αποδειχθούν πολύ ακριβότερα από τα ελληνικά, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι όροι που εμφανίζεται έτοιμο να υπογράψει το τουρκικό κράτος είναι τουλάχιστον..., επαχθείς!

Η κατάσταση έχει καταντήσει κωμική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγο καιρό την Ελλάδα... συντάρασσε «έγκυρο» δημοσίευμα το οποίο «αποκάλυπτε», ότι η χώρα μας πληρώνει τα υποβρύχια... ακριβότερα από την Τουρκία! Με τη διαφορά ότι το τουρκικό άρθρο φαίνεται καλύτερα τεκμηριωμένο, αν και ορισμένα μεγέθη που αναφέρονται προκαλούν απορίες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η «Bugün» αποκαλύπτει ότι το τουρκικό υφυπουργείο Οικονομικών αρχικά ήγειρε αντιρρήσεις για την υπογραφή του συμβολαίου με τη HDW του ομίλου ThyssenKrupp, με την αιτιολογία ότι οι πληρωμές θα έχουν υψηλό επιτόκιο (τελικά η Τουρκία στις αρχές Ιανουαρίου εξασφάλισε από κοινοπραξία γερμανικών τραπεζών δάνειο ύψους 2.187 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος), για να πειστεί στη συνέχεια.

Ωστόσο, η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις εξειδικευμένων αμυντικών αναλυτών οι οποίοι μίλησαν για "κρυμμένα" κόστη, όπως η επιβάρυνση λόγω του πληθωρισμού και το κόστος εργασίας (είναι δυνατόν να μην έχει συμπεριληφθεί;), με το επιπλέον κόστος να υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Κι εδώ αρχίζει το «παιχνίδι» με τα νούμερα: Στην Τουρκία ασκείται κριτική διότι οι Έλληνες φέρονται να πλήρωσαν 250 εκατομμύρια ευρώ κάθε υποβρύχιό τους (τη στιγμή που το κόστος για τα τελευταία δύο Type 214 είναι 500 εκατομμύρια ευρώ για έκαστο υποβρύχιο χωρίς τιμαριθμική αναπροσαρμογή), ενώ οι ίδιοι θα καταβάλλουν 375 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι πιθανό οι Τούρκοι αναλυτές να έχουν υπολογίσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζοντας τι κόστισε στην Ελλάδα το σκάφος χωρίς τα συστήματα μάχης. Διότι όπως είχε από την πρώτη στιγμή αναφέρει το «defencepoint.gr», στο τουρκικό κόστος δεν συμπεριλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά συστήματα του υποβρυχίου, εφόσον θα ενσωματωθούν τουρκικής προέλευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το επιπλέον κόστος ολοκλήρωσής τους στη γερμανική πλατφόρμα. Και μάλλον αυτό συμβαίνει, αφού οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το τελικό κόστος θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια ευρώ για κάθε τουρκικό υποβρύχιο (χωρίς να έχει υπολογιστεί βέβαια το ρίσκο που συνεπάγονται τα τουρκικής προέλευσης συστήματα).

Και για να μην λείψει και η «πιπεράτη» διάσταση στην υπόθεση, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η HDW φέρεται να έχει δωροδοκήσει τους μετέπειτα πελάτες της στην Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Κολομβία και την Ελλάδα, είτε επρόκειτο για υποβρύχια Type 209 είτε για Type 214.

Σε κάθε περίπτωση το πιο αξιοπερίεργο στοιχείο της είδησης είναι η στάση των τουρκικών αρχών, καθώς ναι μεν το τουρκικό υφυπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να αντιδρά για το κόστος, ενώ παράλληλα το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) επέλεξε για την υλοποίηση του προγράμματος την εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων και αυτού καθαυτού του συστήματος μάχης από τουρκικές εταιρίες χωρίς καμία πρηγούμενη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι προφανές ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους αλλά και μεγάλο τεχνικό ρίσκο, το οποίο μεταφράζεται σε καθυστερήσεις δηλαδή σε επιπρόσθετο κόστος. Ίσως τελικά η εκτίμηση για κόστος 600 εκατ. ευρώ ανά μονάδα που καταγράφει ο συντάκτης του δημοσιεύματος να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πάντως τα Type 214 με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν γίνει πρωτοσέλιδο και στις δύο χώρες!

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP