Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Την δυνατότητα εγκατάστασης τουρκικής κατασκευής υποσυστημάτων στο T-70i εξετάζει η Sikorsky


Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απόφαση στην πρόσφατη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) για την επιλογή της εταιρείας που θα προμηθεύσει τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) με το νέο μέσο μεταφορικό ελικόπτερο, η εξέλιξη αυτή δεν πτόησε την αμερικανική Sikorsky Aircraft. Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα παραπέρα όσον αφορά τη συνεργασία της με τουρκικές εταιρείες η αμερικανική εταιρεία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης τουρκικής κατασκευής υποσυστημάτων στα ελικόπτερα που οι ΤΕΔ προτίθενται να αγοράσουν.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ μετά από πρόταση των Τούρκων η Sikorsky Aircraft ανταποκρίθηκε θετικά στο ενδεχόμενο εγκατάστασης των αεροβοηθημάτων, του υπολογιστή πτήσης και του λογισμικού που κατασκευάζονται από τουρκικές εταιρείες αντί για τα συστήματα με τα οποία εξοπλίζει το ελικόπτερο η εταιρεία. Αν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση ακόμα η όσο το δυνατό «τουρκοποίηση» του αμερικανικού ελικοπτέρου αποτελεί μία πολύ καλή και έξυπνη επιχειρηματική κίνηση για την ανάληψη του συμβολαίου.

Η χρησιμοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων τουρκικών συστημάτων στα οπλικά συστήματα που αγοράζονται από τις ΤΕΔ αποτελεί σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιθυμούν απλά να είναι πελάτες βασική γραμμή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Με τον τρόπο αυτό η γειτονική χώρα και αναπτύσσει την εγχώρια βιομηχανίας της και αποφεύγει τις εκπλήξεις που της επιφύλαξαν οι ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την επιβολή του εμπάργκο όπλων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Πάντως αν τελικά η αμερικάνικη εταιρεία αποδεχτεί την τουρκική πρόταση θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα επιπρόσθετο κόστος για την εγκατάσταση και ολοκλήρωση των υποσυστημάτων κάτι όμως που δεν φαίνεται να απασχολεί τόσο πολύ την τουρκική πλευρά αφού η διακλαδική παραγγελία των ελικοπτέρων είναι μία από τρις μεγαλύτερες στον κόσμο παρέχοντας ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα ενώ στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η ολοένα μεγαλύτερη αυτονομία της στο στρατιωτικό υλικό που αποκτά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP