Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν» αλλά μόνο για τα τζαμιά - 4 Εκατ. € για το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο


Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει από παντού λόγω μνημονίου, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς… «λεφτά υπάρχουν», αλλά δίνονται μόνο για την αναστύλωση τεμενών στη Θράκη. Με ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος κατάγεται από τον ‘Εβρο και εκλέγεται εκεί βουλευτής, έκανε γνωστή την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην αναστύλωση του ιστορικού τεμένους, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε την ανάδειξη του τεμένους με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» υποστηρίζει πως το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να αναστυλώσει το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο ως «ένδειξη καλής θέλησης για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο»… Τον περασμένο Οκτώβριο, και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ), η Αγκυρα ανακοίνωσε την επιστροφή του ιστορικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κτίριο του οποίου είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκευτικού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.

protothema


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Παίρνουμε αφορμή από το παραπάνω δημοσίευμα για να καταθέσουμε κάποιους προβληματισμούς και παράπονα σχετικά με την επιλεκτική κατά την ταπεινή μας άποψη, χρηματοδότηση συντήρησης ιστορικών μνημείων, λες και αν αυτά δίδονταν 2-3 χρόνια αργότερα θα έχανε.....η Βενετιά βελόνι.

Σπεύδουμε να διευκρινήσουμε ότι, η κίνηση της χρηματοδότησης της συντήρησης του τζαμιού (ως ιστορικό μνημείο) είναι προς τη σωστή κατεύθνση, αλλά εκτιμούμε ότι δεν ήταν και τόσο άμεσης και επιτακτικής ανάγκης. Δηλαδή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αργότερα και σε βάθος εύλογου χρόνου (2-3 χρόνια αργότερα), από τη στιγμή που υπάρχουν στην περιοχή μας άλλα ιστορικά μνημεία, τα οποία εγκληματικά όλοι οι τοπικοί άρχοντες αψήφησαν τόσες δεκαετίες και τα άφησαν να ρημάζουν λες και θέλουν να τα εξαφανήσουν από την ιστορική μας μνήμη. Μια μνήμη που διήρκησε πάνα από 1500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Αναφέρομασρτε φυσικά στην Μαξιμιανούπολη, στην Αναστασιούπολη και στα μοναστήρια της Ροδόπης. Τόποι με την ιστορία τους, οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, για εκατοντάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες και επισκέπτες και να αποτελέσουν μια οικονομική πνοή στον τόπο.

Τα 2 φρούρια μαζί με αυτό της Κομοτηνής που χτίστηκαν κατά μήκος της Εγνατίας οδού, με σκοπό την προστασία των ταξιδιωτών και των εμπόρων από ληστρικές επιδρομές, αλλά και του τοπικού πληθυσμού και των καλλιεργειών, σήμερα καλύπτονται από βλάστηση με μια πινακίδα στον δρόμο Κομοτηνής – Ιάσμου να καταδικνύει την περιοχή της Μαξιμιανούπολης και στο μέσον της απόστασης Ιάσμου – Αμαξάδων η περιοχή της Αναστασιούπολης. Δύσκολα κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή να εντοπίσει αυτές τις περιοχές.

Προσπαθήσαμε κάποια στιγμή με τη βοήθεια του διαδικτύου να εντοπίσουμε από δορυφορικές φωτογραφίες τις 2 αυτές σημαντικές πόλεις – φρούρια για την περιοχή στα Βυζαντινά χρόνια αλλά ο εντοπισμός τους μας πήρε αρκετή ώρα, γιατί αυτό που διαπιστώσαμε ιδίως στην περιοχή της Μαξιμιανούπολης ήταν κάτι το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε επιεικώς απαράδεκτο. Στο εσωτερικό της περιμέτρου του κάστρου εντοπίσαμε...καλλιεργήσιμες εκτάσεις (χωράφια). Το παραπάνω μας κίνησε την περιέργεια και αποφασίσαμε να μεταβούμε επί τόπου, για να διαπιστώσουμε αν είναι αληθεια ή όχι αυτό που έδειξε η δορυφορική φωτογραφία.

Δυστυχώς η φωτογραφία δεν λέει ψέματα....συναντήσαμε ένα φρούριο που κυριολεκτικά έχει τα μαύρα του τα χάλια. Ασυντήρητο, χωρίς περιμετρική περίφραξη όπως έπρεπε να είναι σαν ιστορικός χώρος. Με προσβάσεις μέσα από την περίμετρο των τειχών (χωματόδρομους) προς το εσωτερικό, που άνετα κυκλοφορεί αυτοκίνητο. Και φυσικά η απογοήτευση......μέσα στο εσωτερικό του φρουρίου χωράφια στα οποία βρίσκονται διάσπαρτα κεραμικά, τούβλα, απομεινάρια από κτίσματα που βρίσκονταν εντός του φρουρίου. Προχωρήσαμε πιο μέσα και η απογοήτευσή μας μεγάλωσε περισσότερο...διακρίνει κανείς σειρά εσωτεικών τοιχείων τα οποία σήμερα χρησιμεύουν σαν όρια των χωραφιών, σοροί απο πέτρες που εικάζεται ότι προέρχονται από καταστροφές είτε κτισμάτων, είτε μέρους των τειχών, προκειμένου να «καθαριστούν» τα χωράφια....

Και σε όλη αυτή την εικόνα ......μια περίφραξη περίπου 1 στρέμματος με κάποια πινακίδα και μια πόρτα με μια κλειδωνιά που απαγορεύει την πρόσβαση στον επισκέπτη, ο οποίος θα πρέπει να αρκεστεί να βλέπει εξ αποστάσεως.

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός της συνεχιζόμενης εγκατάλειψης και καταστροφής εν γνώσει πολλών, αυτών των μοναδικών ιστορικών μνημείων της βυζαντινής περιόδου. Η αρμόδια υπηρεσία ανύπαρκτη και απούσα, να ανέχεται σιωπηρά μέσα στους χώρους αυτούς, την ύπαρξη χωραφιών και κολλητά με το τείχος, κτισμάτων (πιθανόν κτηνοτροφικών μονάδων). Αμή τι άλλο ο νόμος περί προστασίας κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων πάει περίπατο, κανείς δεν λαμβάνει μέτρα, κανείς δεν νοιάζεται, κανείς δεν φωνάζει...

Δεν είχαμε το κουράγιο να πάμε και στην Αναστασιούπολη να δούμε από κοντά το χάλι της...άλλωστε παρόμοια εικόνα θα αντικρύσουμε και εκεί. Άλλωστε αυτό μπορεί να το δει κανείς όταν ταξιδεύει από την νέα Εγνατία οδό προς Ξάνθη, αν κοιτάξει στα αριστερά του λίγο έξω από το Κοπτερό προς Αμαξάδες. Φανταστείτε τι θα συνατήσει κανείς και στα μοναστήρια της Ροδόπης.

Συμπερασματικά, μπορούμε άνετα να μιλήσουμε για ολοσχερή καταστροφή ιστορικών μνημείων, η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα, λες και κάποιοι θέλουν να ξεριζώσουν από αυτό τον τόπο ότι ελληνικό ότι χριστιανικό υπάρχει. Η Θράκη μας είναι διάσπαρτη από τέτοιους θησαυρούς, αλλά η αδιαφορία όλων των αρμοδίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια μπορεί και από την απελευθέρωση το 1920 είναι τέτοια που δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα. Ένα ερώτημα πλανάται εδώ και μέρες στη σκέψη μας....ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ... Για το τζαμί βρήκαμε χρήματα....για τα υπόλοιπα?????

Ευελπιστούμε ότι οι συντοπίτες μας Υπουργοί θα προχωρήσουν σε κίνηση διάθεσης αντίστοιχων ποσών κατά περιοχή, για την διάσωση ότι έχει πλέον απομείνει όρθιο και να αξιοποιηθούν και τουριστικά οι περιοχές αυτές. Προσδοκώ επίσης και από τον Δήμο Ιάσμου να ξεκινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης πιστώσεων για το σκοπό αυτό.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP