Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Προσφορά διαμεσολάβησης του Ερντογάν


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφερε σήμερα την διαμεσολάβηση του μεταξύ του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και των ανταρτών για να εμποδίσει τη χώρα να γίνει ένα «νέο Ιράκ ή Αφγανιστάν». Εάν το επιθυμούν και τα δύο μέρη, η Άγκυρα «θα λάβει τα αναγκαία μέτρα» για να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε μιλήσει με τον Λίβυο ομόλογό του από το ξέσπασμα της διεθνών αεροπορικών επιδρομών. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διατηρεί επαφές με τους αντάρτες που είναι στη Βεγγάζη στα ανατολικά της χώρας.

«Ο Καντάφι θέλει κατάπαυση του πυρός συμπεραίνει από τις συνομιλίες που είχε με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, αλλά είναι σημαντικό να ωριμάσει η σκέψη αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να δώσει κάποια διαβεβαίωση στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τώρα» αν θέλει να σταματήσει το αίμα να ρέει στη Λιβύη», πρόσθεσε, υπονοώντας το φάντασμα του Ιράκ.

Δήλωσε επίσης: «Φοβάμαι ότι μπορεί να δούμε να εμφανιστεί ένα άλλο Αφγανιστάν ή ένα δεύτερο Ιράκ. Όταν οι Δυτικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αφγανιστάν, έλεγαν ότι θα ήταν για λίγες μέρες και το ίδιο πράγμα έλεγαν για το Ιράκ».

Le Figaro Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) 28/03/2011

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP