Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Επίσκεψη Αχμέτ Χατζηοσμάν, στον Δήμαρχο Ιάσμου, Ισμέτ Καδή



Χθες Παρασκευή ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Ιάσμου, Ισμέτ Καδή, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου. Στην συνάντηση ήταν παρόντες και οι κ.κ. Ιλμπάη Δελή, Αντιδήμαρχος για την Δημοτική Ενότητα Ιάσμου, Μεχμέτ Μεχμέτ, Αντιδήμαρχος για την Δημοτική Ενότητα Ιάσμου, Τουργκάι Μουμίν, Αντιδήμαρχος για την Δημοτική Ενότητα Σώστη, Οντέρ Μουμίν και Ιδρίς Ναδή, Δημοτικοί Σύμβουλοι.



Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Ο βουλευτής συνεχάρη τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους για την εκλογή τους και τους ευχήθηκε να έχουν μία παραγωγική θητεία. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου τα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο Ιάσμου και όλες οι πλευρές εξέφρασαν την θετική βούληση για μελλοντική συνεργασία με σκοπό την εύρεση βιώσιμων λύσεων. Στο τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος έδωσε στο βουλευτή πλακέτα αναμνηστική της επίσκεψής του στον Δήμο.

ΕΦ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Διαβάζοντας το παραπάνω δελίου τύπου διαπιστώνουμε την απουσία των συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έπρεπε κατά την άποψή μας να παρίσταντο έστω και με εκπροσώπηση στην παραπάνω επίσκεψη. Τέτοιου ειδους επισκέψεις δεν είναι καθημερινές και για λόγους "τακτ" θα έπρεπε ο δήμος να είχε προνοήσει γι αυτό. Είναι η δεύτερη φορά που συλλαμβάνουμε σε "φάουλ" τον δήμο Ιάσμου, μετά την επίσκεψη του Τούρκου προξένου στον Ίασμο. Ελπίζουμε ότι στην επόμενη επίσκεψη επισήμου στον Ίασμο να παρίσταται και η πλευρά της αντιπολίτευσης που ας μη ξαχνάμε έχει και μουσουλμάνους συμβούλους.

Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ Το αύριο της συμβίωσης με το χριστιανικό στοιχείο περνάει από το χέρι σας


«Το αύριο της συμβίωσης με το χριστιανικό στοιχείο περνάει από το χέρι σας», ήταν το μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη προέδρου Δημοκρατικής Συμμαχίας στις γυναίκες του μειονοτικού μορφωτικού και εκπαιδευτικού συλλόγου γυναικών Λυκείου, όπου βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της περιοδείας της σε Αν. Μακεδονία και Θράκη. Γυναίκες με μαντίλες ή χωρίς, μέλη όλες του συλλόγου του χωριού, υποδέχτηκαν με μία ανθοδέσμη την κ. Μπακογιάννη στη στέγη του συλλόγου, ενώ ακριβώς απέναντι περίμεναν οι άντρες του οικισμού που ήθελαν να δουν την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. Συνοδεία πολλών μελών της ομάδας πρωτοβουλίας του κόμματος στην Κομοτηνή, έφτασε στον οικισμό η κ. Μπακογιάννη και αμέσως κατευθύνθηκε προς την πλευρά των γυναικών. Φρόντισε, όμως, στη συνέχεια να χαιρετίσει και τους άντρες, ενώ πληροφορήθηκε για κάποιους ότι αποτελούσαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όταν πρόεδρος ήταν ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Έκτακτα μέτρα για την οικονομία της μειονότητας, ζήτησαν μουσουλμάνες γυναίκες
Ένα τσάι και μάλιστα, στο παραδοσιακό μικρό ποτηράκι ήπιε η πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., αφού πρώτα συνεχάρη τις γυναίκες για την έκθεση εργόχειρων. 80 µέλη αριθμεί ο μειονοτικός μορφωτικός και εκπαιδευτικός σύλλογος γυναικών Λυκείου, για τις δράσεις του οποίου ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη, η πρόεδρος του συλλόγου Εσίν Μεμέτ.

Στο αίτημα γυναικών του Λυκείου για λήψη έκτακτων μέτρων για την οικονομία της μειονότητας, απάντησε διπλωματικά ότι τα προβλήματα ανεργίας είναι κοινά σε μειονότητα και πλειονότητα, άρα κοινές και οι λύσεις

Οι γυναίκες του συλλόγου εκπαιδεύονται στην κοπτοραπτική και χειροτεχνία και µε τις δεξιότητες που αποκτούν προσπαθούν να συμβάλλουν στην οικιακή οικονομία και να καταπολεμήσουν την ανεργία.. «Ο σκοπός µας είναι να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών και να δημιουργήσουμε νέες υποδομές εργασίας σε αυτές τις δύσκολες εποχές» ανέφερε η κ. Μεμέτ και μίλησε για τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στον οικισμό και τα προβλήματα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, «λόγω των λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και στην περιοχή µας βλέπουμε πως καθημερινά διογκώνεται το πρόβλημα της ανεργίας. Δυστυχώς, σήμερα πολλοί νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων δεν μπορούν να ασχοληθούν µε το αντικείμενο των σπουδών τους. Θα ήθελα να σας τονίσω πως η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα µας τον τελευταίο καιρό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της μειονότητας. Ύστερα από τη διακοπή της επιδότησης του καπνού που είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή µας, και των περιορισμών της παραγωγής του αλλά και του ότι δε δημιουργήθηκαν νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, ο μειονοτικός αγρότης έρχεται όλο και περισσότερο σε δεινή θέση στα οικονομικά θέματα».

Η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε και στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της μειονότητας, επισήμανε την ανάγκη λήψεων ειδικών και έκτακτων μέτρων για την οικονομία της μειονότητας και ζήτησε τη βοήθεια της κ. Μπακογιάννη για την ευημερία και σταθερότητα της τοπικής κοινωνίας. Με τη φράση «ελπίζουμε πως δε θα μας ξεχάσετε όταν γυρίσετε στην Αθήνα», κατέληξε η κ. Μεμέτ.

Κοινά τα προβλήματα ανεργίας σε μειονότητα και πλειονότητα, άρα και κοινές λύσεις…
Την ισονομία και την ισοπολιτεία στην πραγματική της έννοια, υποσχέθηκε να υπηρετήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απάντησε σε ζητήματα ανεργίας και γεωργίας που έθεσε η πρόεδρος του μειονοτικού συλλόγου: «τα προβλήματα είναι ίδια για όλους τους αγρότες. Όπως και όλοι οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους. Σήμερα ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μια περίοδο όπου η ανεργία σε όλη την περιοχή έχει ανέβει πάρα πολύ, χτυπάει και τον μειονοτικό και τον μη μειονοτικό νέο άνθρωπο. Ο στόχος για εμάς είναι πώς θα μπορέσουμε εδώ, στη Θράκη, σε αυτό τον καταπληκτικό κάμπο, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορούν τα νέα παιδιά να ξαναβρούν δουλειά. Όλα τα παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος. Είπατε πριν αναδιάρθρωση καλλιεργειών, έφτασε η ώρα, πλέον, την κουβεντιάζουμε πάρα πολλά χρόνια, έφτασε η ώρα που αυτός ο κάμπος πρέπει να αρχίσει να παράγει αγροτικά προϊόντα που να δίνουν χρήματα στην οικογένεια του αγρότη. Είναι ανάγκη, πλέον, να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση». Απευθυνόμενη ειδικότερα στις γυναίκες η κ. Μπακογιάννη είπε: «από εσάς περνάει το αύριο των παιδιών σας και το αύριο της εξαιρετικής συμβίωσης με το χριστιανικό στοιχείο».

Επισκέφτηκε το μοναδικό εργοστάσιο των Σαπών, την Pharmaten, και ενημερώθηκε για το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας από τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη

Η πρόεδρος του κόμματος δέχτηκε με χαρά τα δώρα που τις προσέφεραν οι γυναίκες, όλα χειροποίητα, μία μαντίλα, ένα ζευγάρι τερλίκια και έναν πίνακα κεντημένο με βελονάκι. Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. δεν επισκέφτηκε και χριστιανικό σύλλογο γυναικών, όπως αναφέρονταν στο πρόγραμμα της.

Νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάνη βρέθηκε στις Σάπες, όπου διαπίστωσε ότι το σύγχρονο εργοστάσιο φαρμακευτικής παραγωγής και έρευνας της Pharmaten είναι και η μοναδικό κοιτίδα ανάπτυξης στην περιοχή. Η επίσκεψη στη Pharmaten έδωσε την ευκαιρία στην πρόεδρο του κόμματος να ενημερωθεί για τη λειτουργία του, αλλά και για το γεγονός ότι απασχολεί εργατικό και επιστημονικό προσωπικό από τη Θράκη. Στη συνέχεια όμως της επίσκεψής της στις Σάπες και στις συνομιλίες με τον δήμαρχο Ηλία Ιωαννάκη και αντιδημάρχους έμαθε για τα μεγάλα προβλήματα ανεργίας και υπανάπτυξης στην περιοχή.
Βέβαια, ο κ. Ιωαννάκης φρόντισε να κάνει γνωστές και τις ιδιαιτερότητές του δήμου, οι οποίες μπορούν να γίνουν πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή του. «Κάνουμε προσπάθειες να γεφυρώσουμε τις ανισότητες της κοινωνίας οι οποίες είναι εμφανείς στον δήμο μας, μέσα από κοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Θέλουμε τη βοήθειά σας, μια και ο Καλλικράτης δε δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα όπλα για να μπορέσει να τις πραγματοποιήσει και να κάνει την αναπτυξιακή του υπέρβαση που ιστορικά δικαιούται», τόνισε ο δήμαρχος. Από την πλευρά της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη διαβεβαίωσε ότι σε κάθε προσπάθεια του δήμου στην κατεύθυνση αυτή θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή και φυσικά θα είναι αρωγός, όπως και σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εξασφαλίσει στους δημότες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ανάπτυξης.

Την ανησυχία της για τον τρόπο, με τον οποίο βλέπει η κυβέρνηση το θέμα των μεταναστών σε σχέση με τη Θράκη, εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, χθες το πρωί από την Αλεξανδρούπολη, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην περιοχή, όπως εγκαινίασε τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Αλεξανδρούπολη. Ερωτώμενη για το μεγάλο θέμα που απασχολεί τον Έβρο και τη Θράκη, επισήμανε ότι έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής μεταναστών στην Ορεστιάδα και ανέφερε ότι: «Η Θράκη και για πολιτικούς και για οικονομικούς, αλλά και για εθνικούς λόγους, δεν μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο κέντρο υποδοχής όλων των μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει μια πολύ σαφή θέση πάνω σε αυτό και περιμένω και την απάντηση το υπουργού για να το συζητήσουμε στη Βουλή».

Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, ότι όλο το βάρος πρέπει να πέσει πάνω στην πολιτική του επαναπατρισμού. «Οφείλουμε να επαναπατρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε μπορούμε να τους έχουμε εδώ υπό άθλιες συνθήκες, που προσβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό, ούτε από την άλλη μεριά η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αυξηθεί. Άρα, είναι αδύνατο να απορροφηθούν όλα τα κύματα, που δυστυχώς αναμένεται να έρθουν ακόμα πιο αυξημένα από τη Βόρεια Αφρική και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ότι όλο το βάρος θα πέσει στον επαναπατρισμό». Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση φράχτη σε μήκος 12 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, είπε ότι πρώτη είχε μιλήσει γι’ αυτή την ανάγκη και τον χαρακτήρισε χρήσιμο για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Το απόγευμα της Παρασκευής η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, ενώ εγκαινίασε τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Κομοτηνή. Η περιοδεία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη ολοκληρώνεται σήμερα στην Καβάλα.

ΕΦ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Προβληματισμός για την “Ziraat Bank”


Βιομηχανία χαμηλότοκων δανείων προς τους Μουσουλμάνους της Θράκης, έχει στηθεί από την Τουρκική Τράπεζα. - Θα επανεξεταστούν οι δραστηριότητές της, δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. - Τι αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ι. Κοραντής. Οι δραστηριότητες της Τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank, η οποία έχει υποκαταστήματα σε Αθήνα,Κομοτηνή και Ξάνθη και το νομοθετικό πλαίσιο που τις καλύπτει, θα επανεξεταστούν. Αυτό προκύπτει από όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή.

"Τα θέματα που αφορούν δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από το κεφάλαιο Β (άρθρα 24-32) του Ν.1892/90, καθώς και από το ΝΔ 22/24-6-1927.
Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο επανεξετάζεται από ομάδα εργασίας στην οποία μετέχουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία –το καθένα από την οπτική γωνία των αρμοδιοτήτων και προτεραιοτήτων του",είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ δεν κατέθεσε τυχαία την ερώτηση,αν κι έτσι κι αλλιώς έχει γίνει μεγάλος θόρυβος για τη συγκεκριμένη τράπεζα.
Ο κ. Κοραντής στην ερώτησή του επικαλείται πληροφορίες για τη λειτουργία δύο νέων υποκαταστημάτων σε Ρόδο και Κω.


Αναφέρει ο κ. Κοραντής:
"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου στη Ρόδο, η τουρκική Τράπεζα Ziraat Bank έχει αποφασίσει την ίδρυση και λειτουργία δύο υποκαταστημάτων της σε Ρόδο και Κω.
Η εν λόγω Τράπεζα, ως γνωστόν, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2008 με την ίδρυση υποκαταστημάτων διαδοχικά σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη, αποκτώντας ταχέως πελάτες, στους οποίους προσφέρει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, καταναλωτικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, μόλις 3% ετησίως, την στιγμή που οι ελληνικές Τράπεζες απαιτούν επιτόκια 12-16%.
Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση το ότι η τουρκική αυτή κρατική Τράπεζα επιλέγει να ανοίξει υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω, δύο νησιά, όπου η επίσημη Τουρκία, εδώ και καιρό, με σειρά δηλώσεων και επισήμων τοποθετήσεων κυβερνητικών παραγόντων, ως και με έντονη προπαγάνδα, υποστηρίζει ότι υπάρχει «τουρκική κοινότητα», της οποίας παραβιάζονται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα.
Είναι παράλληλα γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν οικονομικό και εμπορικό ομφάλιο λώρο εξάρτησης των νήσων του Αιγαίου και ειδικότερα Ρόδου και Κω από τα τουρκικά παράλια.
Είναι σαφές συνεπώς ότι τυχόν άνοιγμα υποκαταστημάτων της Ziraat Bank στα δύο αυτά νησιά θα εξυπηρετούσε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς τουρκικούς στόχους, που βαίνουν πολύ πέραν της απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας
Παράλληλα ανακύπτει εύλογα το ερώτημα, πως είναι δυνατόν μία Τράπεζα, εκτός ΕΕ, να υποθηκεύει ένα ακίνητο σε παραμεθόριο περιοχή -προκειμένου να χορηγήσει πχ ένα στεγαστικό δάνειο -με συνέπεια να το διεκδικήσει σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όταν είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πώληση ακινήτου εντός παραμεθορίου περιοχής σε αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο χώρας εκτός ΕΕ προϋποθέτει άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Είναι ενήμεροι των σχεδίων της εν λόγω τουρκικής Τράπεζας; Η ανωτέρω Τράπεζα έχει λάβει από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τις σχετικές άδειες;
2) Οι δραστηριότητες της Ziraat Bank ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση, στο σύνολό τους;
3) Εκτιμούν ότι η ίδρυση υποκαταστημάτων της στην Ρόδο και την Κω δεν σχετίζεται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η τουρκική Κυβέρνηση, ως ανωτέρω;
4) Παραμένουν ισχύοντες οι περιορισμοί απόκτησης ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς την προηγούμενη άδεια του ΥΠΕΘΑ; Στην περίπτωση αυτή, τι θα συνέβαινε, εάν η εν λόγω Τράπεζα διεκδικούσε την κυριότητα υποθηκευμένου ακινήτου στην Ρόδο και Κω;
5) Σε κάθε περίπτωση, πώς αντιδρά η Κυβέρνηση στην οργανωμένη διείσδυση τουρκικής κρατικής Τράπεζας, που έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορά σημαντικών βιομηχανικών μονάδων όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στη Θράκη;
6) Πιστεύουν ότι στην υποθετική περίπτωση που μία ελληνική Τράπεζα και μάλιστα κρατική, όπως πχ η ΑΤΕ, ζητούσε να ανοίξει υποκατάστημα στην Τραπεζούντα, θα ελάμβανε την σχετική άδεια από τις τουρκικές Αρχές;


Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Κοραντής".

Σημειώνεται ότι η τουρκική τράπεζα ZΙRAAT BANK δίνει επιλεκτικά δάνεια σε μουσουλμάνους της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες δανειοδότησης σε επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα.
Αποτέλεσμα αυτής της επιλεκτικής παροχής δανείων από την ZΙRAAT BANK στην Θράκη είναι οι μουσουλμάνοι της περιοχής (που σε πολλές περιπτώσεις φωνάζουν ότι είναι Τούρκοι) πλεονεκτούν επιχειρηματικά και αγοραστικά έναντι των Χριστιανών Ελλήνων, γιατί έχουν την οικονομική στήριξη από την τουρκική τράπεζα.
Τα δάνεια της ZΙRAAT δεν δίνονται μόνο σε επιχειρήσεις, αλλά και σε ιδιώτες που θέλουν να αγοράσουν εκτάσεις και ακίνητα στη Θράκη, που έτσι σιγά σιγά περιέρχονται στο σύνολό τους στη μουσουλμανική μειονότητα.
Προ μηνών όμως, η τουρκική τράπεζα έκανε το μοιραίο λάθος, καθώς αρνήθηκε δάνειο σε επιχειρηματία της Κρήτης υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτεί μόνο projects της Θράκης.
Αυτό όμως αντίκειται στους όρους λειτουργίας τραπεζών στην Ελλάδα και ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει μεγάλη έρευνα για την υπόθεση αυτή.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα δάνεια, που έχει δώσει η τουρκική τράπεζα δεν έχουν καθόλου επιχειρηματικό χαρακτήρα, καθώς τα έχει δώσει σε συνδέσμους και συλλόγους εξωραϊστικούς στα Πομακοχώρια Θράκης και στα Φίλυρα.

Ελληνική Θράκη

Read more...

Οργή των Γερμανών για τις δηλώσεις του Ερντογάν


Τεράστιο πολιτικό λάθος του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος νόμισε πως η Γερμανία είναι μία άλλη Θράκη. Ο κύριος Ερντογάν, μέσα στα πλαίσια του νεο-οθωμανικού μοντέλου και της πανίσχυρης Τουρκίας, που χτίζεται από τον ίδιο, δεν κατανόησε πως δεν δικαιούται να παρεμβάλεται, δεν μπορεί να εμπλέκεται στην πολιτική άλλου κράτους και να κάνει υποδείξεις στους πολίτες ξένου κράτους, σαν να είναι πολίτες της Τουρκίας. Εμφανώς παρασυρμένος από το προεκλογικό πνεύμα και την μεγαλομανία του, έκανε ένα τραγικό λάθος απευθυνόμενος στους τούρκους που διαμένουν στην Τουρκία και απαίτησε την μη αφομοίωσή τους...

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενόψει συνάντησης του Ερντογάν με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τον Οκτώβριο είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση δηλώνοντας ότι “η πολυπολιτισμικότητα στη Γερμανία, απέτυχε”.

Όμως, σε μία κοινωνία που νιώθει υπερήφανη για τα επιτεύγματά της, που θεωρεί πως θα πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη όσοι πολίτες άλλων χωρών ζουν, εργάζονται και ευημερούν υπό την προστασία της Γερμανικής πολιτείας, η στάση του Ερντογάν θεωρείται άκρως υβριστική και δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβέλε, ο οποίος απάντησε ότι "τα 3,5 εκ. μέλη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας, πρέπει να μάθουν πρώτα γερμανικά, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους στη χώρα. Η γερμανική γλώσσα είναι σημείο – κλειδί για την ένταξη στη γερμανική κοινωνία", πρόσθεσε.

Τι είπε ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του ενώπιον ακροατηρίου τούρκων μεταναστών στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας κάλεσε τους μετανάστες να αντισταθούν στην αφομοίωση εντός της γερμανικής κοινωνίας, μαθαίνοντας τουρκικά πρώτα και μετά γερμανικά.
Μιλώντας για “εντεινόμενη ανησυχία” για τον τρόπο με τον οποίο οι τούρκοι μετανάστες αντιμετωπίζονται στη Γερμανία, κάλεσε τα μέλη της τουρκικής κοινότητας του Ντίσελντορφ να μην αφομοιωθούν.

“Πρέπει να ενταχθείτε, αλλά είμαι κατά της αφομοίωσης. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν γερμανικά, αλλά πρώτα πρέπει να μάθετε τούρκικα. Θέλω να μάθετε γερμανικά, τα παιδιά σας να μάθουν γερμανικά, ώστε να γίνουν γιατροί, καθηγητές και πολιτικοί στη Γερμανία” ανέφερε.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_9301.html

Read more...

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΠΑΡΑΛΑΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ


Εγχώρια φόρμα-φάντασμα για τον στρατό

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χάρη στην φόρμα νέας γενιάς που ανέπτυξαν Τούρκοι μηχανικοί πλέον δεν θα φαίνονται στις θερμικές κάμερες και διόπτρες. Οι Τούρκοι μηχανικοί μετά τις πολλές πρωτιές στην αμυντική βιομηχανία πραγματοποίησαν και ένα όνειρο. Πλέον οι υπηρετούντες στα ΝΑ, οι Τούρκοι στρατιώτες που αγωνίζονται ενάντια στην τρομοκρατία θα είναι αόρατοι. Χάρη στο εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο από Τούρκους μηχανικούς ύφασμα ονόματι ¨Ασήμι¨, οι στρατιώτες πλέον δεν θα εντοπίζονται από δορυφόρους ή ραντάρ. Οι φόρμες-φάντασμα άρχισαν από πέρσι να μπαίνουν στον στρατό.


ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΥΧΤΑ

Οι φόρμες αυτές θα χρησιμοποιούνται στις νυχτερινές επιχειρήσεις του στρατού που έχουν παραχθεί από ασήμι καθαρότητας 99,9%, δεν εντοπίζονται από την χρησιμοποίηση θερμικής κάμερας και από τις διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης του εχθρού. Με αυτή την τεχνολογία διπλασιάζονται οι πιθανότητες επιτυχίας των νυχτερινών επιχειρήσεων. Το ασημένιο ύφασμα χρησιμοποιείται και για πολιτική χρήση, για προφύλαξη από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Στη σειρά είναι τα αντικείμενα

Η φίρμα Οζτέκ που παράγει το αόρατο ύφασμα, εργάζεται επί 8 χρόνια και πάνω σε ένα άλλο σχέδιο. Πρόκειται για το σχέδιο ¨Δίχτυ απόκρυψης¨ που σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χατζέτεπε στοχεύει στο να καθιστά αόρατα και τα αντικείμενα. Το ¨Δίχτυ απόκρυψης¨ αλλάζοντας το σχήμα των αντικειμένων πετυχαίνει να ξεγελάσει το μάτι. Για παράδειγμα ένα άρμα φαίνεται σαν δέντρο. Τα στρατιωτικά οχήματα δεν μπορούνε να εντοπιστούνε από τα ραντάρ. Η τεχνολογία αυτή που ονομάζεται καμουφλάζ Multispektral και χρησιμοποιείται στους στρατούς των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

TourkikaNea.gr

Read more...

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου


Σε κλίμα πραγματικού αδιεξόδου γίνεται σήμερα η αναβληθείσα συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, του προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος επιμένει σε διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων και διαιώνιση του ψευδοκράτους.

Ο 'Ερογλου είχε επίσης δηλώσει ότι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας περιλαμβάνεται στις κόκκινες γραμμές της τουρκοκυπριακής πλευράς. Υποστήριξε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν ως ανεξάρτητος και κυρίαρχος λαός, κατά την έκφρασή του. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις 'Ερογλου, συνεργάτης του προέδρου Χριστόφια κατέστησε σαφές ότι με τέτοιες θέσεις δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε λύση.


Η λύση είναι αδύνατη, πρόσθεσε ο ίδιος , αν στόχος είναι η παγίωση του ψευδοκράτους, το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψηφίσματά του θεωρεί άκυρο και παράνομο και καλεί όλες τις χώρες να μην το αναγνωρίσουν.

Οι επαφές του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, στη Νέα Υόρκη εκνεύρισαν τον πρόεδρο Χριστόφια και γι' αυτό δεν πήγε στη συνάντηση της Παρασκευής, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα " Κίπρις".

Οι επαφές του συμβούλου του Ντερβίς 'Ερογλου στη Νέα Υόρκη αντιμετωπίστηκαν με δυσαρέσκεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει επίσης ότι η ε/κ πλευρά, μετά την προχθεσινή είδηση της "Κίπρις", υπό τον τίτλο ''Ετοιμάζεται σχέδιο'', άρχισε να διερευνά τις επαφές του κ. Οζερσάι στη Νέα Υόρκη και ζήτησε εξηγήσεις από τα Ηνωμένα 'Εθνη.

Ο κ. Οζερσάι, στη συνάντησή του με τον βοηθό γγ του ΟΗΕ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Λιν Πάσκο, πρότεινε την ετοιμασία ενός διαδικαστικού σχεδίου και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης τον Απρίλιο.

Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα πάντα με την "Κίπρις", αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είδαν με θετικό μάτι την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για διαδικαστικό σχέδιο. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά τις επαφές του κ. Οζερσάι στη Νέα Υόρκη, οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να συλλέξουν, από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, πληροφορίες για τις επαφές αυτές.

Η "Κίπρις" υποστηρίζει ότι η μη μετάβαση του προέδρου Χριστόφια στην προχθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, συνδέεται με τις εξελίξεις που ακολούθησαν τις επαφές Οζερσάι στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα γράφει ότι μετά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι κ. Ντάουνερ και 'Ερογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ισχυρίστηκε - όπως γράφει - ότι οι συνομιλίες αναβλήθηκε για λόγους υγείας του κ. Χριστόφια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Προειδοποιεί για παύση της εκεχειρίας το ΡΚΚ


Το PKK απείλησe σήμερα να βάλει τέλος στην εκεχειρία την οποία κήρυξε τον Αύγουστο του 2010, καταγγέλλοντας την απουσία διαλόγου εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης πριν τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

«Η κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε στις 13 Αυγούστου δεν έχει πλέον νόημα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει στόχο να αγνοεί και να εκμηδενίσει» τους Κούρδους, δηλώνει η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat News, το οποίο πρόσκειται στους αντάρτες.

«Το AKP (το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι χωρίς καμιά αμφιβολία υπεύθυνο για το τέλος της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο το PKK δεν επισείει την απειλή μιας επανάληψης των επιθέσεων, αλλά δηλώνει πως θα αμύνεται «με αποτελεσματικότερο τρόπο» έναντι των επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων, χωρίς να επιτίθεται πρώτο σ' αυτές, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Από τον Αύγουστο, το PKK έχει παρατείνει δύο φορές την εκεχειρία του.

Για να παρατείνει την εκεχειρία του, το PKK ζητάει και πάλι, στην ανακοίνωση αυτή, να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του, να χαλαρώσει το καθεστώς εγκλεισμού του ιστορικού ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κυρίως με τον εγκλεισμό του κατ' οίκον, και να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι κούρδοι πολιτικοί ηγέτες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Δηλώσεις για την ένοπλη επίθεση στην τ/κ εφημερίδα Αφρίκα


Εφ. Μπιργκιούν 27-2-2011 (μτφ tourkikanea.gr)

¨Υπεύθυνη για την επίθεση είναι η κυβέρνηση του ΑΚΠ¨

Η ένταση ανάμεσα στην Κύπρο και την κυβέρνηση του ΑΚΠ εκτράπηκε σε επίθεση. Ένοπλη επίθεση έγινε σε βάρος της εφημερίδας Αφρίκα που δεν μασάει τα λόγια της. Μάλιστα αφέθηκε και απειλητικό σημείωμα για τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, που είχε γράψει και το πολυσυζητημένο πανό με το ¨Α σικτίρ¨.

Δυο φορές στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί βόμβα

Η εφημερίδα στο παρελθόν λεγόταν ¨Αβρούπα¨ ενώ στο λογότυπο της αναφέρεται ως ¨χωρίς άδεια¨.Οι επιθέσεις για τέτοιους λόγους δεν της είναι ξένες. Η εφημερίδα υπέστη βομβιστικές επιθέσεις το 2000 και το 2001, αλλά γραμμή δεν άλλαξε. Στις 24 Φεβρουαρίου 2011 είχε βγει με τίτλο ¨αγώνας σκλαβιάς προς την Άγκυρα¨.

Υπεύθυνη για την επίθεση η κυβέρνηση του ΑΚΠ

Ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ περιέγραψε τους λόγους της επίθεσης και την ατμόσφαιρα στο νησί.

Ο Λεβέντ ανέφερε : ¨Η εφημερίδα Αφρίκα έχει υποστεί πολλές επιθέσεις και έχει δεχτεί πολλές απειλές. Δύο φορές παλιότερα είχανε βάλει βόμβα, το 2000 και το 2001. Τώρα περνάμε μια διαφορετική περίοδο. Αυτού του είδους πλέον οι ένοπλες επιθέσεις είχαν μείνει στο παρελθόν. Τελευταία το 1996 είχε δολοφονηθεί ο Κουτλού Ανταλί.¨

Ο Λεβέντ αναφέρει πως πιστεύει ότι η επίθεση ήταν μέρος της λογομαχίας των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, και θυμίζει τις ¨προκλητικές¨ δηλώσεις της κυβέρνησης του ΑΚΠ.

Λέει : ¨Πιστεύω πως πρόκειται για μια εξέλιξη που προέρχεται από την λογομαχία και την ένταση που είχαμε εμείς με την Τουρκία. Για αυτό το περιστατικό κατηγορώ την κυβέρνηση του ΑΚΠ. Οι δηλώσεις που έκαναν στην Τουρκία, οι ανακοινώσεις των μελών της κυβέρνησης, πραγματικά ανοίγουν τον δρόμο για προκλήσεις και μπορούνε να δημιουργήσουν κινήσεις σαν κι αυτήν. Διότι είναι προκλητικές δηλώσεις. Υπό αυτήν την έννοια τους κατηγορώ. Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, του Τζεμίλ Τσιτσέκ… Ο καθένας ότι του ερχόταν στο στόμα, μας το έλεγε. Χτες μόλις ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε «Αν κοιτάξετε στις τσέπες τους, έχουνε ελληνικό διαβατήριο» . Την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα τη λένε ελληνική σημαία. ¨Όλα αυτά τα πράματα είναι προκλητικά και μη αληθή. Και μάλιστα είχε κάνει και έκκληση στο δικαστήριο για εμάς ¨να γίνουν τα δέοντα¨. ¨ήταν ανακοίνωση που ζητούσε δηλαδή ξεκάθαρα να τιμωρηθούμε. Που μέχρι σήμερα στην Κύπρο κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για πανό των συλλαλητηρίων. Μπερδεύει το μέρος εδώ με την Τουρκία. Ή ανησυχεί όταν βλέπει ότι αυτά που έκανε στην Τουρκία δεν μπορεί να τα κάνει εδώ.¨

Οτι ήταν το "YANKE GO HOME¨ αυτό είναι και το ¨ΑΙ ….ΚΤΙΡ¨

Όταν ρωτάνε τον Λεβέντ αν ήταν σύμπτωση η επίθεση αυτή πριν από το συλλαλητήριο, απαντά ¨Σίγουρα δεν ήταν¨ και συνεχίζει λέγοντας : ¨Στο πρώτο συλλαλητήριο το πιο πολυσυζητημένο πανό το είχε γράψει η Κίνηση Γιασεμί. Είχα πει πως εγώ το έγραψα. Προσπάθησαν να περιγράψω πως δεν επρόκειτο για βρισιά. Κάποτε έλεγαν προς τους Αμερικανούς στρατιώτες που ήταν στο Βιετνάμ ¨Yanke go home¨. Αυτό λοιπόν το πανό είναι σαν εκείνο. Όσο υβριστικό ήταν εκείνο, τόσο υβριστικό μπορεί να θεωρηθεί και αυτό.

¨TÜRKİYE GO HOME¨

Όταν τον ρωτάνε ¨Τώρα δηλαδή εσείς λέτε Yanke go home ;¨ απαντά πως ¨και μάλιστα αργήσαμε¨. Ο έμπειρος δημοσιογράφος αναφέρει πως πρέπει να επαναπροσδιοριστούνε οι σχέσεις με την Τουρκία και λέει : ¨Αυτή η σχέση δεν είναι σχέση. Ολόκληρη η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. Μέλος της Ε.Ε. δεν είναι μόνο ο νότος αλλά και ο βοράς της Κύπρου. Και εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε ο ένας από τους δύο εταίρους τα Κυπριακής Δημοκρατίας. Η μεγαλύτερη καλοσύνη που θα μπορούσε να μας κάνει η Τουρκία, θα ήταν να μας βοηθήσει να ξαναπάρουμε τα δικαιώματα μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά δεν το κάνει¨.

Να μην μας βλέπει ως 82 ΝΟΜΟ

Ο Λεβέντ αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Κύπρο ως 82 νομό της Τουρκίας.

http://tourkikanea.gr

Read more...

Συντονισμός Ουάσιγκτον-Άγκυρας για τη Λιβύη


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λιβύη είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η τηλεφωνική συνομιλία έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους τους να αξιολογήσουν την κατάσταση στη Λιβύη, να συντονίσουν τις άμεσες προσπάθειες απάντησης στις εξελίξεις και να εξασφαλισθεί ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη θα πληρώσει για τις πράξεις της. Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν, προστίθεται, ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι άμεση και εξέτασαν ενδεδειγμένους και αποτελεσματικούς τρόπους.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη βία που χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς της Λιβύης εναντίον του ίδιου του λαού, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, σημειώνεται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Άγκυρα κατά την συνομιλία τους ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Λιβύης, ενώ συζήτησαν και τον ασφαλή επαναπατρισμό των υπηκόων της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

ikypros

Read more...

Το Ισραήλ βάζει εμπόδια στο τουρκικό δορυφόρο Göktürk


Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman το Ιρσαήλ βάζει τεχνικά εμπόδια στην κατασκευή του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου της Τουρκίας. Ο δορυφόρος με την ονομασία "Göktürk" κατασκευάζεται απο την ιταλική "Τelespazio". Η εταιρεία για την προμήθεια των ηλεκτροοπτικών εξαρτημάτων , που ειναι και τα πιο σημαντικά, απευθύνθηκε στο Ισραήλ. Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση τόνισε οτι θα΄προμηθεύσει την εταιρεία με τα αναγκαία εξαρτήματα, με τον όρο ο συγκεκριμένος δορυφόρος να μην παίρνει εικόνες, απο την ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ. Ένας όρος που δεν δέχεται ούτε η ιταλική εταιρεία, ούτε η Άγκυρα. Όμως η άρνηση του Ισραήλ αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του "Göktürk".

To εμπόδιο του Ισραήλ θεωρείται πως μπήκε λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας, κυρίως μετα την εισβολή των ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρα τον Μάϊο του 2010, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη.
Στον διαγωνισμό της κατασκευής του κατασκοπευτικού δορυφόρου ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων, που έγινε το 2009 είχε συμμετάσχει και η ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ, και είχε αποκλειστεί με απόφαση της Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Τουρκίας.

onalert

Read more...

Ο Σαρκοζί αδειάζει «εκτός έδρας» την Τουρκία…


Στα «μούτρα» των οικοδεσποτών του Τούρκων, ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρώπη… Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης – μόλις εξάωρης – παραμονής του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία με την ιδιότητα του προεδρεύοντα στους G-20, ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσία του ομολόγου του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι ανάμεσα στην ειδική σχέση που απορρίπτει και την πλήρη ένταξη την οποία επιδιώκει η Άγκυρα, υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας το οποίο θα πρέπει να εξευρεθεί.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά διπλωματική διατύπωση, αφού δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους να ισχυριστούν ότι στην πραγματικότητα είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αφού η θέση είναι πιο προωθημένη συγκριτικά με την «ειδική σχέση» που φέρεται το Παρίσι, σε συνεργασία με τη Βόνη, να προωθούν για την Τουρκία, απορρίπτοντας κάθε σκέψη πλήρους ένταξης.

Η ουσία πάντως παραμένει ότι η μεγάλη αγορά της Τουρκίας είναι καλοδεχούμενη από τις ηγέτιδες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και το ειδικό βάρος που θα είχε μια χώρα με 75 εκατομμύρια κατοίκους, τα οποία θα την καθιστούσαν ρυθμιστή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, με τις Γαλλία και Γερμανία να κινδυνεύουν ακόμα και με περιθωριοποίηση.

Ο Γκιουλ βέβαια συνέχισε το γνωστό «τροπάριο»: Η ένταξη αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, η οποία δεν συζητά τίποτε εναλλακτικό, και κάλεσε τον Σαρκοζί να μην μπλοκάρει τις κινούμενες με αργούς ρυθμούς ενταξιακές διαπραγματεύσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από τους Ευρωπαίους το 2005.

Ωστόσο, εκ των 35 προς διαπραγμάτευση «κεφαλαίων», έχουν ανοίξει μόνο τα 13, με την Τουρκία να ακολουθεί τη γνωστή ανελαστική στάση της, λες και η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στην Τουρκία και όχι το αντίστροφο… Τα υπόλοιπα κεφάλαια έχουν «παγώσει» λόγω των αντιρρήσεων Γερμανίας και Γαλλίας κυρίως, ενώ ως πρόσχημα οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν και το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Defence-point.gr

Read more...

Τουρκία: Νέα «σύγκρουση» Ερντογάν – Γενικού Επιτελείου


Τείνει να γίνει… θεσμός το σνομπάρισμα του τουρκικού γενικού Επιτελείου στον Ερντογάν, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την προτίμησή του για τις επερχόμενες εκλογές… Ήταν ακόμα μία κυβερνητική δεξίωση με αφορμή την ημέρα της Δημοκρατίας στην Τουρκία, στην οποία όσο κι αν έψαχνε κανείς δεν έβλεπε πουθενά στρατιωτική στολή…

Τα ίδια είχαν συμβεί στις 29 Οκτωβρίου με το στράτευμα να εκφράζει δια της απουσίας του τη διαφωνία του για την υπόθεση της ισλαμικής μαντίλας, η οποία επί κυβέρνησης ισλαμιστών, έχει ενταχθεί εκ νέου στα… συνολάκια των συζύγων τόσο του Ερντογάν όσο και του προέδρου Γκιουλ, καθώς επίσης και άλλων συζύγων κυβερνητικών και μη στελεχών του AKP.

Γνωστός για τη διακριτικότητά του και την απέχθειά του… στις συγκρούσεις, ο Ερντογάν φρόντισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη να ασκήσει δριμύτατη κριτική στο στράτευμα για τη στάση του.
Ανέφερε ότι είπε προς τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων ότι «δεν είναι σωστό αυτό που κάνετε, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ένας, δεν μπορείτε εσείς να διοργανώνεται τον δικό σας εορτασμό…

Σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις εντυπώσεις και να εξισορροπήσει την κατάσταση, όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας στη στρατιωτική φυλακή «Hasdal» όπου κρατούνται αξιωματικοί στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση του Σχεδίου «Βαριά» (Balyoz), το οποίο… εκπονήθηκε το 2003, ο Τούρκος πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «ανθρώπινο καθήκον».

Defence-point.gr

Read more...

Πέθανε ο Ερμπακάν.Ποιος ήταν ο ρόλος του στη γειτονική χώρα.


Πέθανε σε ηλικία 85 ετών και την παραμονή της επετείου του ονομαζόμενου “μεταμοντέρνου πραξικοπήματος” το οποίο ήταν η αρχή του τέλος για την κυβέρνηση συνασπισμού που είχε σχηματίσει, ο ιστορικός ηγέτης του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο πρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας πέθανε το μεσημέρι σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στην Άγκυρα. To 1956 δημιούργησε ένα εργοστάσιο όπου κατασκευάστηκε ο πρώτος τουρκικής παραγωγής κινητήρας.

Το εργοστάσιο άρχισε την παραγωγή το 1960. Εννιά χρόνια αργότερα εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας. Το 1970 ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Τάξης, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου μετά το πραξικόπημα του 1971. Ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας. Το κόμμα αυτό στις εκλογές του 1973 πήρε το 12% των ψήφων και εκπροσωπήθηκε στη βουλή με 48 βουλευτές.

Ανέλαβε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε το 1974 με τη συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας και υπό την προεδρία του Μπουλέντ Ετζεβίτ, προέδρου του ΡΛΚ. Επί της κυβερνήσεως αυτής (26.1-17.11.1974) έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αντιπρόεδρος ήταν και στην κυβέρνηση Ντεμιρέλ (31.3.1975-21.6.1977) γνωστή ως κυβέρνηση “εθνικιστικού μετώπου” που σχηματίστηκε με τη συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος του Αλπασλάν Τουρκές.

Αντιπρόεδρος ήταν ο Ερμπακάν και στη δεύτερη κυβέρνηση “εθνικιστικού μετώπου” (2.7.1977-5.1.1978), ενώ το κόμμα του είχε απλώς στηρίξει την κυβέρνηση που στη συνέχεια σχημάτισε μόνος του ο Ντεμιρέλ, κυβέρνηση η οποία ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Μετά το πραξικόπημα το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας τέθηκε εκτός νόμου μαζί με όλα τα κόμματα.
Ταυτόχρονα επιβλήθηκε απαγόρευση ανάμειξης στην ενεργό πολιτική σε όλους τους ηγέτες της προπραξικοπηματικής περιόδου. Αυτό ίσχυσε και για τον Ερμπακάν.
Η απαγόρευση όμως έπαψε να ισχύει με το δημοψήφισμα του 1987. Έτσι το ίδιο έτος εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας που είχε ιδρυθεί το 1983. Στις εκλογές του 1991 ο Ερμπακάν εξελέγη βουλευτής.
Η μεγάλη επιτυχία όμως ήλθε στις εκλογές του 1995, αφού το Κόμμα Ευημερίας ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστό 21,7%.

Στις 28 Ιουνίου 1996, ο Ερμπακάν ανέλαβε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος Ευημερίας και του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.
Η κυβέρνηση αυτή άντεξε ένα χρόνο. Μεσολάβησαν οι ιστορικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εναντίον των ισλαμιστών.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 28 Φεβρουαρίου 1997 έχουν χαρακτηριστεί μεταμοντέρνο πραξικόπημα.
Μετά από μία διαδικασία φθοράς κατά την οποία παραιτήθηκαν από το κόμμα τους πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ορθού Δρόμου, με αποτέλεσμα να χάσει την πλειοψηφία η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Ερμπακάν παραιτήθηκε στις 18 Ιουνίου 1997.
Το έκανε όμως έτσι ώστε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τανσού Τσιλέρ.
Κι αυτό επειδή οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει στην εκ περιτροπής προεδρία.
Ο Ντεμιρέλ όμως έδωσε την εντολή στον ηγέτη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιιλμάζ, με αποτέλεσμα να γίνει παρελθόν η κυβέρνηση συνασπισμού.

Ένα χρόνο αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου του Κόμμα Ευημερίας και επέβαλε πενταετή απαγόρευση ανάμειξης στην πολιτική, στον Ερμπακάν.

Μετά τη διάσπαση του χώρου του πολιτικού Ισλάμ το 2001, η “ανανεωτική πτέρυγα” συνέχισε με το κυβερνών σήμερα Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και οι πιστοί στον Ερμπακάν, με το Κόμμα Ευτυχίας.

Το 2003 ο Ερμπακάν εξελέγη ηγέτης του κόμματος αυτού. Τον επόμενο χρόνο όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης δικαστηρίου.
Τον Ιούλιο του 2010 πρόεδρος εξελέγη ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αλλά μετά από ένσταση των πιστών στον Ερμπακάν αυτός παραιτήθηκε για να εκλεγεί και πάλι ο Ερμπακάν πρόεδρος του κόμματος στιις 17 Οκτωβρίου 2010.

Read more...

Εξελίξεις για το τουρκικό δορυφόρο Göktürk


Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο ναδίρ.
Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το δορυφορικό πρόγραμμα της Τουρκίας και ειδικότερα την κατασκευή και εκτόξευση του δορυφόρου Göktürk που είναι προγραμματισμένη για το 2012.

Στις 16 Ιουλίου 2009, οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 250 εκατ. Ευρώ με την Ιταλική κοινοπραξία Telespazio, προκειμένου να κατασκευάσουν από κοινού τον πρώτο Τουρκικό στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης γης, ο οποίος θα φέρει το όνομα Göktürk.



Η Telespazio, είναι θυγατρική της ιταλικής Finmeccanica και της γαλλικής Thales και είναι ο κύριος ανάδοχος σε συνεργασία με την Thales Alenia Space (θυγατρική των Thales/Finmeccanica).
Η Telespazio και Thales Alenia Space αποτελούν τμήμα της κοινοπραξίας Space Alliance που δημιουργήθηκε το 2007 μεταξύ της Finmeccanica και της Thales.
Στα πλαίσια της συμφωνίας η Ιταλική εταιρεία δημιούργησε κοινοπραξία με την τουρκική Aselsan προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια ενός δορυφόρου παρατήρησης γης, ο οποίος θα είναι εξοπλισμένος με οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης.
Η ολοκλήρωση των συστημάτων και το κέντρο δοκιμών για τον δορυφόρο καθώς και το σύνολο του επίγειου εξοπλισμού του συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τις λειτουργίες χειρισμού του δορυφόρου την πρόσκτηση και την επεξεργασία των δεδομένων που αυτός θα συλλέγει, θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.
Η Telespazio ανέλαβε την εκτόξευση την τοποθέτηση σε τροχιά και τις δοκιμές του δορυφόρου, πρόσφερε δε στην Τουρκική πλευρά σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο δορυφόρος θα είναι υψηλής ευκρίνειας και θα έχει διακριτική ικανότητα μικρότερη του ενός μέτρου.
Το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι ο οπτικός αισθητήρας προέρχεται από Ισραηλινή εταιρεία η οποία για να τον διαθέσει ζητάει διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία δεν θα παρακολουθεί – παρατηρεί το Ισραήλ.
Το γεγονός αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την Ιταλική εταιρεία και εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα και την παρούσα φάση φαίνεται το όλο πρόγραμμα να πέφτει εκτός χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται επίσης ότι το Ισραήλ ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό με την ΙΑΙ, αλλά αποκλείστηκε με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Τουρκικού ΥΠΑΜ.
Με τον δορυφόρο Göktürk η Τουρκία προσδοκά να μειώσει την εξάρτησή της από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις της κατά του PKK.
Επίσης θα της προσδώσει στρατηγικό πλεονέκτημα αφού με το υλικό που θα συλλέγει μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας για την ευρύτερη περιοχή.
Έτσι οι ΤΕΔ αποκτούν πληροφορίες χρήσιμες για τις υπηρεσίες πληροφοριών και μπορούν να υποστηρίξουν σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως βλήματα αέρος εδάφους που χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες δορυφορικών εικόνων κατάλληλα επεξεργασμένων.

Read more...

Κατάργηση της βίζας από ΕΕ απαιτεί η Άγκυρα.


Η Άγκυρα αντιδρώντας σκληρά έναντι της Ε.Ε. τόνισε πως η απόφαση για την βίζα, βρίσκεται μακριά από τις προσδοκίες της Τουρκίας και προειδοποίησε πως ¨για όσο διάστημα δεν υπάρχει ανταπόκριση στις προσδοκίες μας, η συμφωνία επανεισδοχής (GKA) ούτε θα υπογραφεί ούτε θα εφαρμοστεί.

Το ΥΠΕΞ ανέφερε πως η σχετική με το θέμα του ¨διαλόγου για την βίζα¨ απόφαση της Ε.Ε. βρίσκεται ¨μακριά¨ από τις προσδοκίες της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση του αναφέρεται ¨Η σχετική με την GKA στάση μας, έχει επανειλημμένα και ξεκάθαρα τεθεί στους συνομιλητές μας.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση τύπου του υπουργείου μας της 14-12-2010, ζητείται η οριστικοποίηση και μονογραφή της GKA να προχωρήσει παράλληλα με την έναρξη του διαλόγου Τουρκίας- Ε.Ε. για το θέμα της απαλλαγής της βίζας. Αυτή η διαδικασία πρέπει σταδιακά να αρχίσει σε πρώτο στάδιο με την χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας και να περατωθεί με την κατάργηση της.¨

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η εφαρμογή του καθεστώτος της βίζας στους Τούρκους πολίτες δεν διαθέτει νομική εγκυρότητα, όπως αποδεικνύεται και από τις αυξανόμενες αποφάσεις δικαστηρίων σε μέλη κράτη της Ε.Ε.

tourkikanea.gr/2011/02/27/e-e/

Read more...

Έτοιμος για «καυγά» πηγαίνει στη Γερμανία ο Ερντογάν!


Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός φρόντισε να προκαλέσει τους πάντες και τα πάντα προ της άφιξής του! Ο Ερντογάν κατακεραύνωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ για τη στάση που τηρεί στο θέμα της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας την ότι τη στάση που τηρεί στο ζήτημα την υπαγορεύει η ανάγκη να «χαϊδεύει» τα αυτιά της εκλογικής της πελατείας!

Φρόντισε μάλιστα να κανονίσει συνάντηση με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί το γερμανικό συμφέρον, αφού η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

Τη συγκεκριμένη ολίγον «χαζοχαρούμενη» άποψη την υποστηρίζει τόσο ο Σρέντερ όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Γιόσκα Φίσερ, αφού συστηματικά αδυνατούσαν να κατανοήσουν ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλές εμπορικές σχέσεις και οικονομικό κέρδος.

Επίσης, φρόντισε να επιτεθεί στη γερμανική κυβέρνηση κατηγορώντας την για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επειδή… τόλμησε να αναφέρει ότι όσοι θέλουν να μένουν στη Γερμανία θα πρέπει να μιλούν τη γερμανική γλώσσα και να σέβονται τα ήθη και τα έθιμα της χώρας!

Όλα δείχνουν ότι το ταξίδι του Ερντογάν θα έχει «παρατράγουδα». Δεν αποκλείεται, ο Τούρκος ηγέτης να λαϊκίζει επικίνδυνα και να αναζητεί τη σύγκρουση σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τα υπό καθίζηση ποσοστά του, με τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία να πλησιάζουν επικίνδυνα.

Το αστείο είναι, ότι ο Ερντογάν πηγαίνει στη Γερμανία για να εγκαινιάσει μαζί με τη Μέρκελ την έκθεση για την τεχνολογία πληροφορικής CeBit, στο Ανόβερο, με την Τουρκία να είναι φέτος επίσημη χώρα – εταίρος της Γερμανίας.

Τις επίμαχες δηλώσεις, ο Ερντογάν τις έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε προς την ημερήσια γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post».

defencepoint.gr

Read more...

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΠΟ AΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΕ – ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!


Στο ψυγείο μπήκε η τουρκική ενταξιακή πορεία! Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση της τουρκικής, αλλά και της ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την πρόσφατη σύνοδο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ. (Αντιόχεια 21-22 Φεβρουαρίου). Μόνο τρία κεφάλαια μπορεί πλέον να ανοίξει η Τουρκία. Θεωρείται, μάλιστα, βέβαιο ότι δεν θα ανοίξει άλλο κεφάλαιο ως τον Ιούνιο λόγω εκλογών.

Συνεπώς, για ένα έτος η Τουρκία δεν θα καταφέρει να ανοίξει κεφάλαιο, αφού το κεφάλαιο του ανταγωνισμού, το οποίο θα έπρεπε να ανοίξει τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένει παγωμένο από δική της υπαιτιότητα. Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει ανοίξει 13 μόνο από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια.

Τουρκία και ανταλλάγματα

Η Τουρκία πάντως δεν θα δώσει κανένα αντάλλαγμα, και ειδικότερα στο Κυπριακό, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, αφού διαπιστώνει ότι:

1. Δεν υπάρχει αντίδραση από την καθυστέρηση και αυτό διεφάνη τον Δεκέμβριο, όταν δεν άνοιξε το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό.

2. Η πολιτική της Άγκυρας προβάλλει δύο ισχυρισμούς, που γίνονται πιστευτοί και την απαλλάσσουν από το πολιτικό κόστος: Α. Η Γαλλία και η Γερμανία κρύβονται πίσω από την Κύπρο για να παγώνουν τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια και να προωθείται η ειδική σχέση αντί της πλήρους ένταξης. Β. Το άλυτο Κυπριακό δηλητηριάζει την τουρκική ενταξιακή πορεία και η Τουρκία ουδόλως ευθύνεται για τη μη λύση, διότι στήριξε το 2002 το Σχέδιο Ανάν.

3. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περιορίζει τις αντιδράσεις, διότι με ή χωρίς την ένταξη, η Τουρκία προοδεύει, οπότε επιβεβαιώνεται η κυβερνητική θέση ότι η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την ΕΕ. Και ότι οι αλλαγές γίνονται για την Τουρκία και όχι επειδή τις θέλει η ΕΕ.

Φαίνεται πάντως ότι και από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη αυτή βολεύει τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίες δικαιολογούν τη θέση τους περί ειδικής σχέσης αντί πλήρους ένταξης. Διότι οι καθυστερήσεις λόγω τουρκικής υπαιτιότητας ισχυροποιούν την άποψη ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη και ότι δεν μπορεί να εισπράξει καθεστώς πλήρους κράτους μέλους.

Το πρόβλημα έγκειται στην Αθήνα και στη Λευκωσία, οι οποίες στηρίζουν τις πολιτικές τους για την επίλυση του Κυπριακού και των ζητημάτων του Αιγαίου στην τουρκική ένταξη. Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε βασιλικότερες του βασιλέως, υποστηρίζοντας πιο ένθερμα την τουρκική ένταξη, ακόμη και από αυτήν την Άγκυρα…

Δεν κλείνει την πόρτα

Ο Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην τουρκική ενταξιακή πορεία, δεν θα είναι η χώρα του αυτή που θα κλείσει την πόρτα στην ΕΕ. Εάν, είπε, δεν υπήρχαν προβλήματα, η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει 20 κεφάλαια και όχι μόνο 13.

Και δεν μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια, πρόσθεσε, επειδή υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ που τα κρατούν παγωμένα. Οι Τούρκοι πολίτες, τόνισε, σε ποσοστό 2 στους 3 συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τουρκική ενταξιακή πορεία, λόγω του ότι όμως υπάρχουν προβλήματα και η Ευρώπη απομακρύνεται από την Τουρκία, οι πολίτες της κατά τα 2/3 εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ.

Και όπως επεσήμανε, υπάρχουν κράτη στην ΕΕ που κρύβονται πίσω από το Κυπριακό για να δημιουργούν προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Και πέραν τούτων, υποστήριξε ότι η χώρα του θα πρέπει να καλείται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Έντονη τουρκική αεροπορική παρουσία στο Αιγαίο.


Με 17 αεροσκάφη, έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο, οι Τούρκοι.Η τουρκική ΠΑ δεν …πτοείται από την αυξημενη δραστηριότητα που έχει λόγω της μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών της στη Λιβύη και δεν …ξεχνά το Αιγαίο.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ FIR ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΝ 28 ΦΕΒ 2011 ΗΤΑΝ:
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 17
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 8
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 4
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 5
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

onalert.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP