Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αδιέξοδο στις συνομιλίες Χριστόφια-Έρογλου


Σε κλίμα πραγματικού αδιεξόδου γίνεται σήμερα η αναβληθείσα συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, του προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος επιμένει σε διατήρηση τουρκικών εγγυήσεων και διαιώνιση του ψευδοκράτους.

Ο 'Ερογλου είχε επίσης δηλώσει ότι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας περιλαμβάνεται στις κόκκινες γραμμές της τουρκοκυπριακής πλευράς. Υποστήριξε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν ως ανεξάρτητος και κυρίαρχος λαός, κατά την έκφρασή του. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις 'Ερογλου, συνεργάτης του προέδρου Χριστόφια κατέστησε σαφές ότι με τέτοιες θέσεις δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε λύση.


Η λύση είναι αδύνατη, πρόσθεσε ο ίδιος , αν στόχος είναι η παγίωση του ψευδοκράτους, το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψηφίσματά του θεωρεί άκυρο και παράνομο και καλεί όλες τις χώρες να μην το αναγνωρίσουν.

Οι επαφές του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, στη Νέα Υόρκη εκνεύρισαν τον πρόεδρο Χριστόφια και γι' αυτό δεν πήγε στη συνάντηση της Παρασκευής, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα " Κίπρις".

Οι επαφές του συμβούλου του Ντερβίς 'Ερογλου στη Νέα Υόρκη αντιμετωπίστηκαν με δυσαρέσκεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει επίσης ότι η ε/κ πλευρά, μετά την προχθεσινή είδηση της "Κίπρις", υπό τον τίτλο ''Ετοιμάζεται σχέδιο'', άρχισε να διερευνά τις επαφές του κ. Οζερσάι στη Νέα Υόρκη και ζήτησε εξηγήσεις από τα Ηνωμένα 'Εθνη.

Ο κ. Οζερσάι, στη συνάντησή του με τον βοηθό γγ του ΟΗΕ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Λιν Πάσκο, πρότεινε την ετοιμασία ενός διαδικαστικού σχεδίου και τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης τον Απρίλιο.

Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα πάντα με την "Κίπρις", αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είδαν με θετικό μάτι την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για διαδικαστικό σχέδιο. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά τις επαφές του κ. Οζερσάι στη Νέα Υόρκη, οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να συλλέξουν, από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, πληροφορίες για τις επαφές αυτές.

Η "Κίπρις" υποστηρίζει ότι η μη μετάβαση του προέδρου Χριστόφια στην προχθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, συνδέεται με τις εξελίξεις που ακολούθησαν τις επαφές Οζερσάι στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα γράφει ότι μετά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι κ. Ντάουνερ και 'Ερογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ισχυρίστηκε - όπως γράφει - ότι οι συνομιλίες αναβλήθηκε για λόγους υγείας του κ. Χριστόφια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP