Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Εξελίξεις για το τουρκικό δορυφόρο Göktürk


Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο ναδίρ.
Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το δορυφορικό πρόγραμμα της Τουρκίας και ειδικότερα την κατασκευή και εκτόξευση του δορυφόρου Göktürk που είναι προγραμματισμένη για το 2012.

Στις 16 Ιουλίου 2009, οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 250 εκατ. Ευρώ με την Ιταλική κοινοπραξία Telespazio, προκειμένου να κατασκευάσουν από κοινού τον πρώτο Τουρκικό στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης γης, ο οποίος θα φέρει το όνομα Göktürk.



Η Telespazio, είναι θυγατρική της ιταλικής Finmeccanica και της γαλλικής Thales και είναι ο κύριος ανάδοχος σε συνεργασία με την Thales Alenia Space (θυγατρική των Thales/Finmeccanica).
Η Telespazio και Thales Alenia Space αποτελούν τμήμα της κοινοπραξίας Space Alliance που δημιουργήθηκε το 2007 μεταξύ της Finmeccanica και της Thales.
Στα πλαίσια της συμφωνίας η Ιταλική εταιρεία δημιούργησε κοινοπραξία με την τουρκική Aselsan προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια ενός δορυφόρου παρατήρησης γης, ο οποίος θα είναι εξοπλισμένος με οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης.
Η ολοκλήρωση των συστημάτων και το κέντρο δοκιμών για τον δορυφόρο καθώς και το σύνολο του επίγειου εξοπλισμού του συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τις λειτουργίες χειρισμού του δορυφόρου την πρόσκτηση και την επεξεργασία των δεδομένων που αυτός θα συλλέγει, θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.
Η Telespazio ανέλαβε την εκτόξευση την τοποθέτηση σε τροχιά και τις δοκιμές του δορυφόρου, πρόσφερε δε στην Τουρκική πλευρά σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο δορυφόρος θα είναι υψηλής ευκρίνειας και θα έχει διακριτική ικανότητα μικρότερη του ενός μέτρου.
Το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι ο οπτικός αισθητήρας προέρχεται από Ισραηλινή εταιρεία η οποία για να τον διαθέσει ζητάει διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία δεν θα παρακολουθεί – παρατηρεί το Ισραήλ.
Το γεγονός αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την Ιταλική εταιρεία και εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα και την παρούσα φάση φαίνεται το όλο πρόγραμμα να πέφτει εκτός χρονοδιαγράμματος.
Σημειώνεται επίσης ότι το Ισραήλ ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό με την ΙΑΙ, αλλά αποκλείστηκε με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Τουρκικού ΥΠΑΜ.
Με τον δορυφόρο Göktürk η Τουρκία προσδοκά να μειώσει την εξάρτησή της από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις της κατά του PKK.
Επίσης θα της προσδώσει στρατηγικό πλεονέκτημα αφού με το υλικό που θα συλλέγει μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας για την ευρύτερη περιοχή.
Έτσι οι ΤΕΔ αποκτούν πληροφορίες χρήσιμες για τις υπηρεσίες πληροφοριών και μπορούν να υποστηρίξουν σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως βλήματα αέρος εδάφους που χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες δορυφορικών εικόνων κατάλληλα επεξεργασμένων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP