Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Δηλώσεις για την ένοπλη επίθεση στην τ/κ εφημερίδα Αφρίκα


Εφ. Μπιργκιούν 27-2-2011 (μτφ tourkikanea.gr)

¨Υπεύθυνη για την επίθεση είναι η κυβέρνηση του ΑΚΠ¨

Η ένταση ανάμεσα στην Κύπρο και την κυβέρνηση του ΑΚΠ εκτράπηκε σε επίθεση. Ένοπλη επίθεση έγινε σε βάρος της εφημερίδας Αφρίκα που δεν μασάει τα λόγια της. Μάλιστα αφέθηκε και απειλητικό σημείωμα για τον διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, που είχε γράψει και το πολυσυζητημένο πανό με το ¨Α σικτίρ¨.

Δυο φορές στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί βόμβα

Η εφημερίδα στο παρελθόν λεγόταν ¨Αβρούπα¨ ενώ στο λογότυπο της αναφέρεται ως ¨χωρίς άδεια¨.Οι επιθέσεις για τέτοιους λόγους δεν της είναι ξένες. Η εφημερίδα υπέστη βομβιστικές επιθέσεις το 2000 και το 2001, αλλά γραμμή δεν άλλαξε. Στις 24 Φεβρουαρίου 2011 είχε βγει με τίτλο ¨αγώνας σκλαβιάς προς την Άγκυρα¨.

Υπεύθυνη για την επίθεση η κυβέρνηση του ΑΚΠ

Ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ περιέγραψε τους λόγους της επίθεσης και την ατμόσφαιρα στο νησί.

Ο Λεβέντ ανέφερε : ¨Η εφημερίδα Αφρίκα έχει υποστεί πολλές επιθέσεις και έχει δεχτεί πολλές απειλές. Δύο φορές παλιότερα είχανε βάλει βόμβα, το 2000 και το 2001. Τώρα περνάμε μια διαφορετική περίοδο. Αυτού του είδους πλέον οι ένοπλες επιθέσεις είχαν μείνει στο παρελθόν. Τελευταία το 1996 είχε δολοφονηθεί ο Κουτλού Ανταλί.¨

Ο Λεβέντ αναφέρει πως πιστεύει ότι η επίθεση ήταν μέρος της λογομαχίας των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, και θυμίζει τις ¨προκλητικές¨ δηλώσεις της κυβέρνησης του ΑΚΠ.

Λέει : ¨Πιστεύω πως πρόκειται για μια εξέλιξη που προέρχεται από την λογομαχία και την ένταση που είχαμε εμείς με την Τουρκία. Για αυτό το περιστατικό κατηγορώ την κυβέρνηση του ΑΚΠ. Οι δηλώσεις που έκαναν στην Τουρκία, οι ανακοινώσεις των μελών της κυβέρνησης, πραγματικά ανοίγουν τον δρόμο για προκλήσεις και μπορούνε να δημιουργήσουν κινήσεις σαν κι αυτήν. Διότι είναι προκλητικές δηλώσεις. Υπό αυτήν την έννοια τους κατηγορώ. Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, του Τζεμίλ Τσιτσέκ… Ο καθένας ότι του ερχόταν στο στόμα, μας το έλεγε. Χτες μόλις ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε «Αν κοιτάξετε στις τσέπες τους, έχουνε ελληνικό διαβατήριο» . Την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα τη λένε ελληνική σημαία. ¨Όλα αυτά τα πράματα είναι προκλητικά και μη αληθή. Και μάλιστα είχε κάνει και έκκληση στο δικαστήριο για εμάς ¨να γίνουν τα δέοντα¨. ¨ήταν ανακοίνωση που ζητούσε δηλαδή ξεκάθαρα να τιμωρηθούμε. Που μέχρι σήμερα στην Κύπρο κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για πανό των συλλαλητηρίων. Μπερδεύει το μέρος εδώ με την Τουρκία. Ή ανησυχεί όταν βλέπει ότι αυτά που έκανε στην Τουρκία δεν μπορεί να τα κάνει εδώ.¨

Οτι ήταν το "YANKE GO HOME¨ αυτό είναι και το ¨ΑΙ ….ΚΤΙΡ¨

Όταν ρωτάνε τον Λεβέντ αν ήταν σύμπτωση η επίθεση αυτή πριν από το συλλαλητήριο, απαντά ¨Σίγουρα δεν ήταν¨ και συνεχίζει λέγοντας : ¨Στο πρώτο συλλαλητήριο το πιο πολυσυζητημένο πανό το είχε γράψει η Κίνηση Γιασεμί. Είχα πει πως εγώ το έγραψα. Προσπάθησαν να περιγράψω πως δεν επρόκειτο για βρισιά. Κάποτε έλεγαν προς τους Αμερικανούς στρατιώτες που ήταν στο Βιετνάμ ¨Yanke go home¨. Αυτό λοιπόν το πανό είναι σαν εκείνο. Όσο υβριστικό ήταν εκείνο, τόσο υβριστικό μπορεί να θεωρηθεί και αυτό.

¨TÜRKİYE GO HOME¨

Όταν τον ρωτάνε ¨Τώρα δηλαδή εσείς λέτε Yanke go home ;¨ απαντά πως ¨και μάλιστα αργήσαμε¨. Ο έμπειρος δημοσιογράφος αναφέρει πως πρέπει να επαναπροσδιοριστούνε οι σχέσεις με την Τουρκία και λέει : ¨Αυτή η σχέση δεν είναι σχέση. Ολόκληρη η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. Μέλος της Ε.Ε. δεν είναι μόνο ο νότος αλλά και ο βοράς της Κύπρου. Και εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε ο ένας από τους δύο εταίρους τα Κυπριακής Δημοκρατίας. Η μεγαλύτερη καλοσύνη που θα μπορούσε να μας κάνει η Τουρκία, θα ήταν να μας βοηθήσει να ξαναπάρουμε τα δικαιώματα μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά δεν το κάνει¨.

Να μην μας βλέπει ως 82 ΝΟΜΟ

Ο Λεβέντ αναφέρει πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Κύπρο ως 82 νομό της Τουρκίας.

http://tourkikanea.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP