Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το Ισραήλ βάζει εμπόδια στο τουρκικό δορυφόρο Göktürk


Σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman το Ιρσαήλ βάζει τεχνικά εμπόδια στην κατασκευή του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου της Τουρκίας. Ο δορυφόρος με την ονομασία "Göktürk" κατασκευάζεται απο την ιταλική "Τelespazio". Η εταιρεία για την προμήθεια των ηλεκτροοπτικών εξαρτημάτων , που ειναι και τα πιο σημαντικά, απευθύνθηκε στο Ισραήλ. Αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση τόνισε οτι θα΄προμηθεύσει την εταιρεία με τα αναγκαία εξαρτήματα, με τον όρο ο συγκεκριμένος δορυφόρος να μην παίρνει εικόνες, απο την ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ. Ένας όρος που δεν δέχεται ούτε η ιταλική εταιρεία, ούτε η Άγκυρα. Όμως η άρνηση του Ισραήλ αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του "Göktürk".

To εμπόδιο του Ισραήλ θεωρείται πως μπήκε λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας, κυρίως μετα την εισβολή των ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρα τον Μάϊο του 2010, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη.
Στον διαγωνισμό της κατασκευής του κατασκοπευτικού δορυφόρου ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων, που έγινε το 2009 είχε συμμετάσχει και η ισραηλινή εταιρεία ΙΑΙ, και είχε αποκλειστεί με απόφαση της Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Τουρκίας.

onalert

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP