Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

H ψήφος των Τούρκων στον Τούρκο....


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στην Ελλάδα εκστρατεία "η ψήφος των Τούρκων στον Τούρκο"» γράφει ότι στην Ελλάδα όλα τα πολιτικά κόμματα επιτάχυναν τις προεκλογικές εκστρατείες τους για τις επικείμενες εκλογές. Η Τουρκία στην προεκλογική αυτή εκστρατεία, όπου έχουν ευρεία συμμετοχή και οι "Τούρκοι" της δυτικής Θράκης, εργάζεται προκειμένου οι "Τούρκοι" της δυτικής Θράκης να ενισχύσουν τη θέση τους.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία "Τούρκων" Δυτικής Θράκης απευθύνει έκκληση στους "Τούρκους" της δυτικής Θράκης να προσέλθουν στις κάλπες με το σύνθημα «η ψήφος των Τούρκων στον Τούρκο». Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαλίτ Χαμπίμπογλου, με την εκστρατεία την οποία διενεργεί, ζητεί να ακουστεί η φωνή των "Τούρκων" στην εκλογική αναμέτρηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: Θα στείλουμε στη Βουλή εκείνους τους "Τούρκους" υποψηφίους που θέλουμε να είναι εκπρόσωποί μας.


Η εφημερίδα γράφει ότι στην εκλογική αναμέτρηση έχουν υποδειχθεί, ως υποψήφιοι, 14 "Τούρκοι" της δυτικής Θράκης από διάφορα κόμματα. Στις εκλογές του 2007 ο Τσετίν Μαντατζί είχε εκλεγεί βουλευτής Ξάνθης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν βουλευτής Ροδόπης.

****
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες καταχωρεί ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τίτλο «Κύριο θέμα των εκλογών οι σχέσεις με την Τουρκία».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα κατά τις επικείμενες εκλογές πρόκειται να συμμετάσχουν 23 κόμματα. Από αυτά τέσσερα έως έξι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη Βουλή, εφόσον βεβαίως ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 3%.

Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ, με ηγέτη το Γιώργο Παπανδρέου, θα κερδίσει τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή θα είναι δεύτερο κόμμα. Στις εκλογές, αν και το πλέον πολυσυζητούμενο θέμα είναι η οικονομική κρίση, εν τούτοις και η Τουρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικά σημεία. Όμως, οι απόψεις των κομμάτων παρουσιάζουν διαφορές.

- Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Όμως, γίνεται λόγος να τεθούν επί τάπητος και οι διαφωνίες στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση, δεν παραλείπει να πει ότι βρίσκεται στο προσκήνιο και το δικαίωμα βέτο στην Ε.Ε..
- Η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δηλώνει ότι υπεύθυνοι της μη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε..
- Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ζητεί να σταματήσουν αμοιβαία οι δαπάνες για την Άμυνα.
- Ο αρχηγός του άκρα εθνικιστικού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, τάσσεται υπέρ του εξοστρακισμού της Τουρκίας από την Ε.Ε..
- Οι Περιβαλλοντολόγοι - Πράσινοι εισηγούνται όλοι οι λαοί των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να αφήσουν στο περιθώριο τους αιματηρούς πολέμους του παρελθόντος και να αρχίσουν μια συνεργασία.

****
Η Turkiye στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στη γείτονα φιλονικία για την Τουρκία» γράφει ότι οι δύο ηγέτες των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, απάντησαν και σε ερωτήσεις αναφορικά με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Στη δίωρη τηλεοπτική εκπομπή, αν και συζητήθηκαν κατά βάση τα προβλήματα της οικονομίας, εν τούτοις έθεσαν τη σφραγίδα τους και οι συζητήσεις για το θέμα της Τουρκίας.

Ο Καραμανλής ανέφερε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εφόσον βεβαίως η χώρα αυτή εκπληρώσει τα ενταξιακά κριτήρια. Προκειμένου δε να επικρίνει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, είπε: «Εμείς ούτε στο φιάσκο της κρίσης των Ιμίων βρισκόμασταν επικεφαλής της κυβέρνησης, ούτε όταν συνελήφθη ο Οτζαλάν, αλλά ούτε έχουμε υπογράψει και τη συμφωνία της Μαδρίτης. Εμείς έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και από αυτές δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω».

Ο Παπανδρέου ανέφερε ότι ήταν λάθος που ο Καραμανλής σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βέτο κατά της Τουρκίας.

Read more...

Η σταύρωση του Καυκάσου


Άρθρο του Μπόριβοι Ερντελιάν στη DANAS (ΝΤΑΝΑΣ), με τίτλο «Η σταύρωση του Καυκάσου», μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η έκβαση της προσπάθειας συμφιλίωσης της Τουρκίας και της Αρμενίας είναι ακόμη αβέβαιη και το μεγαλύτερο εμπόδιό της παραμένει ο ιστορικός χαρακτηρισμός του Αρμενικού ζητήματος, το οποίο οι μεν θεωρούν γενοκτονία και οι δε αναπόφευκτη παγκόσμια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν εκτίμησε ότι η αναγνώριση των δολοφονιών των Αρμενίων από την Τουρκία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Τάνερ Ακτσάμ, καθηγητή Ιστορίας του Παν/μίου Κλαρκ στις ΗΠΑ, θεωρείται ιστορική πρόοδος και οφείλεται στον ‘έντονο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, τη μείωση της επιρροής του στρατού στον τομέα της πολιτικής και τη στροφή της Τουρκίας προς τον Καύκασο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των συνόρων για το εμπόριο.

Η Άγκυρα έχει μια νέα προσέγγιση στη διαμόρφωση της περιφερειακής της πολιτικής, η οποία αφορά στην Ρωσία, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στην Εγγύς Ανατολή και στη βόρεια Αφρική και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε ένα από τα βιβλία του, ο τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι το κρίσιμο έργο για την Τουρκία είναι ‘μηδενικό πρόβλημα’ με τους γείτονες, ενώ προτεραιότητα αποτελούν το κουρδικό και το αρμενικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στο Αρμενικό, θα συσταθεί μεικτή υποεπιτροπή προκειμένου να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915 και 1916, θα έχει στη διάθεσή της τα σχετικά έγγραφα που θα της παραχωρήσουν και τα δύο κράτη. Τελική συμφωνία των δύο χωρών αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η επικύρωσή της στις βουλές των δύο χωρών, ενώ μετά την υπογραφή αναμένεται και η έλευση του προέδρου της Αρμενίας σε ποδοσφαιρικό αγώνα Αρμενίας-Τουρκίας. Αναμένεται επίσης η Αρμενία να αναγνωρίσει τα σύνορα με την Τουρκία, που καθορίστηκαν το 1921.

Ένα επιπλέον ενδεχόμενο εμπόδιο για την επίλυση του Αρμενικού, μολονότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι το Ναγκόρνο- Καραμπάχ, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς, θεωρείται τουρκική περιοχή ‘υπό την αρμενική κατοχή’. Ο αρχισυντάκτης της τουρκικής ε/φ Χουριέτ, Ταϊλάν Μπιλγκίτς, υπενθυμίζει ότι κάθε είδος συμφιλίωση είναι δυνατό, εκτός από αυτή με εθνικιστές και στις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι «χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, πρέπει να θυμηθούμε ότι αυτού του είδους συμφέροντα πολλές φορές στο παρελθόν είχαν επικρατήσει της σύνεσης».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Kατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του στο Council on Foreign Relations της Ουάσιγκτον, ο Τ/κ ηγέτης Ταλάτ τόνισε την ανάγκη διορισμού ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να άρουν τον οικονομικό αποκλεισμό της "ΤΔΒΚ", αναφέρει δημοσίευμα της αγγλόφωνης Today’s Zaman.

Ο διορισμός αμερικανού απεσταλμένου, ο οποίος θα ενεργεί υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου ή του State Department, θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξέλιξη των ειρηνευτικών δια-πραγματεύσεων και στη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ταλάτ, προσθέτοντας ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα είναι εκείνο που αφορά τις περιουσίες. Παράλληλα, τόνισε ότι, σε αντίθεση με την ε/κ πλευρά, οι Τ/κ σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, η οποία άρχισε στα μέσα Σεπτεμβρίου, έχουν κάνει προτάσεις όσον αφορά τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις συνομιλίες, οι οποίες συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν η τ/κ πλευρά αποδέχεται χρονοδιάγραμμα ή διεθνή διαιτησία για το Κυπριακό, απάντησε ότι συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν είναι δυνατόν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κ. Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε διεθνή διαιτησία.

****
Στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εις βάρος της Τουρκίας κατόπιν προσφυγής 18 Ε/κ για τις περιουσίες, τις οποίες έχασαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την "παρέμβαση της Τουρκίας" το 1974, αναφέρεται δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Court rules against Turkey in Cyprus property cases».

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο προστατεύει την ιδιοκτησία, ενώ επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση για τα ποσά, τα οποία πρέπει να επιδικασθούν στους προσφεύγοντες.

Διπλωματικές πηγές, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι προσφυγές ασκήθηκαν πριν τη δημιουργία από την "ΤΔΒΚ" επιτροπής για τη διευθέτηση περιουσιακών θεμάτων των Ε/κ. Η ειδική αυτή επιτροπή συστάθηκε το 2003 για την εξέταση καταγγελιών Ε/κ και την επιδίκαση αποζημιώσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το ίδιο το Δικαστήριο στο πλαίσιο προηγούμενων αποφάσεών του έχει καλέσει την Τουρκία και τις "τουρκοκυπριακές αρχές" να θεσπίσουν δικούς τους μηχανισμούς ώστε να διευθετώνται περιουσιακές προσφυγές Ε/κ. Χρήση αυτού του μηχανισμού έκανε ήδη ο Ε/κ Μιχάλης Τύμβιος, ο οποίος αρχικά είχε προσφύγει ενώπιον του ΕΔΑΔ, στη συνέχεια όμως, αφού επετεύχθη συμ-φωνία με την επιτροπή, απέσυρε την προσφυγή του.

«Τώρα, το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στην ακροαματική διαδικασία της 18ης Νοεμβρίου, κατά την οποία το Δικαστήριο θα εξετάσει τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα της επιτροπής διευθέτησης περιουσιακών ζητημάτων στα κατεχόμενα», δηλώνει ο συνήγορος επτά εναγόντων, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Read more...

Διαδήλωση ενός εκατομμυρίου ατόμων από τους Αλεβίτες


Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες γράφει ότι οι οργανώσεις των Αλεβιτών ετοιμάζονται να βγουν και πάλι στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο παραμένει ακόμη υποχρεωτικό, για το ξενοδοχείο Μάντιμακ [όπου είχαν πυρποληθεί Αλεβίτες], που δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε Μουσείο, για τα Τζεμ Εβλερί [οίκοι προσευχής των Αλεβιτών] που δεν έχουν γίνει αποδεκτά ως τόποι λατρείας, για την κατάργηση της Δ/νσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και για την απόδοση σε αυτούς του Ντεργκιάχ Χατζημπεκτάς Βελή [τόπος συνάθροισης μελών θρησκευτικού δόγματος].


Η εφημερίδα γράφει ότι πέρσι οι Αλεβίτες στην πλατεία Σιχιγιέ της Άγκυρας είχαν πραγματοποιήσει μια ανάλογη διαδήλωση, στην οποία είχαν συγκεντρώσει περίπου 100.000 άτομα και είχαν θέσει επί τάπητος τα αιτήματά τους. Οι Αλεβίτες ανέφεραν ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτε, πέρα από τις δημόσιες συζητήσεις περί αλεβιτισμού. Προκειμένου, λοιπόν, να διατρανώσουν και πάλι τα αιτήματά τους, έλαβαν απόφαση να βγουν στους δρόμους.

Η εφημερίδα γράφει ότι η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στην περιοχή της Χαλκηδόνας στην Κωνσταντινούπολη και στόχο έχει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή περίπου ενός εκατομμυρίου Αλεβιτών, οι οποίοι θα μεταβούν εκεί από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Read more...

Ο άμυαλος γείτονας.....


Ο Melih Aşık σε άρθρο του στη Milliyet με τίτλο «Ο άμυαλος γείτονας» γράφει:

//Ειδήσεις στις εφημερίδες ανέφεραν: Η Ελλάδα απέκτησε πυραύλους Scalp με βεληνεκές τα 250 χιλιόμετρα… Ακολουθεί σχόλιο: Η Ελλάδα με τους πυραύλους αυτούς για πρώτη φορά απέκτησε πλεονέκτημα στον αμυντικό τομέα!

Χθες, μια άλλη εφημερίδα έγραφε ότι οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να φθάσουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη…

Στην Τουρκία, όποτε κάποιος αντιπολιτευθεί την πρωτοβουλία αγοράς όπλων, τότε αμέσως έρχονται στο προσκήνιο τα όπλα του γείτονα. Μάλιστα, μας υπενθυμίζουν κιόλας ότι βρισκόμαστε μέσα στο βεληνεκές των όπλων αυτών, ώστε ο δικός μας αγαθός λαός να πιστέψει στην αναγκαιότητα των όπλων που θέλουν να μας πουλήσουν [για παράδειγμα, τους πυραύλους Patriot]….


Ας επιστρέψουμε στον «άμυαλο γείτονά μας», ο οποίος βρίσκεται στην άλλη ακτή του Αιγαίου… Στην Αθήνα, πριν από κάποιο διάστημα, όταν οι φοιτητές πραγματοποιούσαν διαδήλωση, τι φώναζαν; «Αγοράζετε συνεχώς όπλα, όμως για την εκπαίδευση δεν βρίσκετε χρήματα…».

Το καλοκαίρι αυτό κάηκαν τα δάση τους… Δεν βρήκαν πυροσβεστικά αεροπλάνα. Δέχτηκαν από την Τουρκία τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων….

Ο άμυαλος γείτονας δίνει με τη σέσουλα το χρήμα, προκειμένου να αγοράσει πυραύλους και αεροσκάφη, όμως δεν μπορεί να αγοράσει για τον εαυτό του πυροσβεστικά αεροπλάνα…

Βεβαίως, η σύσταση αυτή ισχύει το ίδιο και απαράλλαχτα και για τους δικούς μας… Διότι σε θέματα νοημοσύνης δεν έχουμε καμία διαφορά από το γείτονά μας… Αν και στα υπόστεγα έχουμε ήδη μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, εντούτοις τρέχουμε πίσω από την αγορά καινούργιων μαχητικών. Όμως, ακόμη δεν έχουμε επάρκεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Μιας και το αναφέραμε… ας υποβάλουμε και μια απλή ερώτηση: Πώς θα ήταν, άραγε, αν οι έξυπνοι διοικητές των δύο χωρών έρχονταν και εργάζονταν από κοινού για τη δημιουργία ενός κοινού αεροπορικού στόλου πυροσβεστικών αεροπλάνων;

Ας κινήσουν και λίγο τα δακτυλάκια τους, όχι για τους εμπόρους όπλων, αλλά για τους λαούς τους…. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό;

Read more...

Νέες αποκαλύψεις Edmonds για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών


Νέες αποκαλύψεις που σοκάρουν έβγαλε στην επιφάνεια με συνέντευξή της η γνωστή ως "whistleblower" της αμερικανικής πολιτικής Sibel Edmonds στο αμερικανικό περιοδικό "The American Conservative", μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε και στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Η ιστορία της λίγο-πολύ γνωστή: Πέντε ημέρες περίπου μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, προσλήφθηκε από το FBI ως μεταφράστρια της τουρκικής και περσικής γλώσσας (σ.σ. έχει Αζέρο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα και μιλά άπταιστα την τουρκική και την περσική διάλεκτο φαρσί). Μέρος της δουλειάς της ήταν να μεταφράζει και να καταγράφει συνομιλίες ανάμεσα σε Τούρκους πράκτορες με τις αμερικανικές επαφές τους.

Τον Απρίλιο του 2002 απολύθηκε από τις Αρχές του FBI, γιατί εξέφρασε την υποψία πως ένα άτομο από την ομάδα των μεταφραστών, στην οποία ανήκε και η ίδια, ήταν μέλος τουρκικής κατασκοπευτικής οργάνωσης (βλ. American-Turkish Council/ATC). Αποστολή αυτής της τουρκικής οργάνωσης ήταν κατά τις υποψίες της Edmonds, η δωροδοκία σημαντικών στελεχών της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τους οποίους αντλούσαν πληροφορίες πυρηνικής τεχνογνωσίας, το εμπόριο ναρκωτικών, οι πωλήσεις παράνομων όπλων, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Σύμφωνα με πηγές της CIA, οι Τούρκοι πράκτορες μάλλον δεν αγόραζαν για λογαριασμό της χώρας τους τα αμερικανικά πυρηνικά μυστικά, που προέρχονταν από το Λος Αλαμος και άλλες εγκαταστάσεις. Ηταν κυρίως "μεγαλέμποροι" προς το τέλος της δεκαετίας του '90 και τα μεταπωλούσαν με το αζημίωτο στο Πακιστάν και στο Ισραήλ. Εκτός από διπλωμάτες, λομπίστες και "στρατηγικούς αναλυτές", στο κύκλωμα συμμετείχαν και Τούρκοι μεταπτυχιακοί φοιτητές. "Οι Τούρκοι", ισχυρίζεται η Edmonds "λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν ISI και με τον ίδιο τον αρχηγό της, Mahmud Ahmed". Ο άνθρωπος αυτός κατηγορήθηκε ότι χρηματοδοτούσε τους αεροπειρατές της 9/11 και θεωρείται βέβαιο ότι εγχείρισε την αμερικανική τεχνολογία στον διαβόητο συμπατριώτη του Abdul Qadeer Khan. Ο Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον ίδιο τον Bin Laden, αλλά και ότι πούλησε πυρηνική τεχνογνωσία σε Λιβύη, Ιράν και Βόρεια Κορέα, μέσα από δίκτυο εταιρειών σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η Edmonds αποκαλύπτει ότι Τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί ακόλουθοι μπαινόβγαιναν στην πακιστανική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, ενώ άκουσε ταινίες υποκλοπών, με κάποιους από αυτούς να διαπραγματεύονταν την πώληση των πυρηνικών μυστικών στον καλύτερο πλειοδότη!
Οι τότε καταθέσεις της Εdmonds χαρακτηρίστηκαν στην αναφορά του δικαστηρίου ως σοβαρότατες, ισχυρές και λόγος για έκδοση εντάλματος. Ωστόσο, εκείνο το διάστημα δεν έγιναν και πολλά για να φανεί η αλήθεια. Τίποτα, όμως, δεν μπορούσε να κρυφτεί, αφού οι υποψίες της μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από τα έγγραφα έρευνας που διεξήγαγε το FBI. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Edmonds, η ιστορία ξεκίνησε με τις ύποπτες επαφές που διατηρούσε ο τότε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα Μarc Grossman, με την τουρκική κυβέρνηση αλλά και με ύποπτες εγκληματικές ομάδες (σ.σ. ο εβραικής καταγωγής Marc Grossman διετέλεσε πρεσβευτής στην Άγκυρα κατά την τριετία 1994-1997 και υφυπουργός των Εξωτερικών επί των πολιτικών υποθέσεων από το 2001 έως το 2005 - ο αρμόδιος υφυπουργός του State Department κατά την εκπόνηση του Σχεδίου Ανάν).
Αφού φεύγει από την Τουρκία και επιστρέφει στις ΗΠΑ, οι συνομιλίες του παρακολουθούνται. Να σημειωθεί ότι η γυναίκα του Grossman, τουρκικής καταγωγής, προσλήφθηκε στο FBI ως μεταφράστρια. Στην πορεία εμπλέκονται διάφοροι και η λίστα των υπό παρακολούθηση ατόμων μεγαλώνει. Εδώ είναι που κάνει την εμφάνισή της η βουλευτίνα του Ιλινόις Jan Schakowsky. Τούρκοι πράκτορες περισυνέλεξαν στοιχεία ανακαλύπτοντας ότι ήταν λεσβία. Τότε μια Τουρκάλα πράκτορας σχετίζεται ερωτικά μαζί της. Μάλιστα η Τουρκάλα πράκτορας βρίσκει ευκαιρία και της συμπαραστέκεται όταν η μητέρα της Jan πεθαίνει. Έτσι ξεκινά η οικειότητα και οι συχνές συναντήσεις των δύο στο σπίτι της Jan (η οποία ήταν παντρεμένη με άντρα), με αποτέλεσμα η οικία της να γεμίσει από κάμερες και συσκευές καταγραφής ήχου. Μάλιστα δημοσίευμα τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρει ότι η υπόθεση με τη βουλευτή, παρεμπόδισε την έγκριση του ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων...

Read more...

Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος τουρκικής κατασκευής


Ο πρώτος τουρκικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Τουρκία εκτοξεύτηκε χθες με επιτυχία από την Ινδία. Πρόκειται για τον "ITUpSAT1", έναν μικρό κύβο βάρους 1 κιλού και ακμής 10 εκατοστών, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν φοιτητές της Σχολής Αεροναυπηγικής και Αεροδιαστημικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU) και τέθηκε σε τροχιά από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικών Ερευνών.
Η τουρκική διαστημοσυσκευή θα πραγματοποιήσει περιστροφές γύρω από τη Γη σε ύψος 720 χιλιομέτρων, στέλνοντας φωτογραφίες στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η γειτονική χώρα διαθέτει εδώ και περίπου μία δεκαετία αρκετούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους τύπου ΤURKSAT που εκτοξεύονται από τη Γαλλική Γουιάνα.
Τον Ιανoυάριο του 1994, έγινε η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης τουρκικού δορυφόρου, του TURKSAT-1A, η οποία ήταν αποτυχημένη. Στις 11 Αυγούστου 1994 και 9 Ιουλίου 1996, εκτοξεύτηκαν με επιτυχία οι δορυφόροι, TURKSAT-1Β και TURKSAT-1C αντίστοιχα. Η εκμετάλλευσή τους γίνεται από τον Τουρκικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών και καλύπτουν την Ευρώπη, Τουρκία και Κεντρική Ασία. Ο TURKSAT-1Β φέρει 16 αναμεταδότες στην Ku-band, βρίσκεται στη θέση 31ο Ανατολικά και το όριο ζωής του έληξε το 2004, αλλά μετά από αναβάθμιση των δεδομένων πτήσης του, παρατάθηκε για 3 χρόνια, που τελικά έληξε το 2007. Ο TURKSAT-1C, βρίσκεται στη θέση 42ο ανατολικά και το όριο ζωής του λήγει το 2009. Παρέχει καλύτερη κάλυψη από τον TURKSAT-1Β στις ίδιες περιοχές. Έχει επίσης 16 αναμεταδότες στην Ku-band. Χρησιμοποιείται για ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και για τηλεπικοινωνίες. Στις αρχές του 1990 η Τουρκία άρχισε επαφές με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ για την κατασκευή κατασκοπευτικού δορυφόρου για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της. Το 1999 το Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK) και η Αγγλική SURREY SATELITE TECHNOLOGY (SSTL) υπέγραψαν συμβόλαιο για την κατασκευή μικροδορυφόρου τηλεπισκόπησης, χαμηλής τροχιάς, με την ονομασία BILSAT-1. Στόχος του προγράμματος, ήταν η απόκτηση τεχνογνωσίας από τούρκους μηχανικούς.Το Νοέμβριο του 2000, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Τουρκικής εταιρείας Inta Space Systems και της Αμερικανικής Space Imaging (SI), σύμφωνα με την οποία η πρώτη γίνεται μέλος του ομίλου SI, με την επωνυμία SI Eurasia (SIEA). H SIEA διαθέτει επίγειο σταθμό, πλήρως ενεργοποιημένο από το Δεκέμβριο του 2002 στην Άγκυρα, με δυνατότητα λήψης δορυφορικών εικόνων IKONOS, από μία ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα της Ευρώπης, Μ. Ανατολής, Β. Αφρικής, Κεντρικής Ασίας και Καυκάσου. Ο δορυφόρος IKONOS, ιδιοκτησίας της SI, εκτοξεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1999 με δυνατότητα λήψης έγχρωμων εικόνων ευκρίνειας 1 μέτρου. Η SIEA έχει το δικαίωμα επεξεργασίας και πώλησης των δορυφορικών εικόνων. Τον Ιανουάριο του 2001, εκτοξεύτηκε, ο TURKSAT-2Α, με όριο ζωής το 2016. Η θέση του είναι 42ο Ανατολικά, στην ίδια με τον TURKSAT-1C, τον οποίο πιθανώς θα αντικαταστήσει. Ο υπόψη δορυφόρος, γνωστός και ως EURASIASAT-1 ανήκει στην εταιρεία EURASIASAT (75% TURK TELECOM και 25% ALCATEL). Διαθέτει δύο σταθερές δέσμες κάλυψης των περιοχών Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Τουρκία, Κ. Ασία και Περσικός Κόλπος και δύο κατευθυνόμενες με δυνατότητα κάλυψης, ανάλογα με τις ανάγκες, περιοχών όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ν. Αφρική. Φέρει 32 αναμεταδότες στην περιοχή συχνοτήτων Ku, (εκπομπή στις περιοχές 11,7-12,2 και 12,5-12,75 GHz και λήψη στις περιοχές 17,3-17,8 και 13,75-14 GHz), από τους οποίους οι 12 έχουν δυνατότητα επανακατεύθυνσης. Χρησιμοποιείται για ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και για τηλεπικοινωνίες. Δύο αναμεταδότες έχουν διατεθεί για αποκλειστική χρήση των τηλεπικοινωνιών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Τον Σεπτέμβριο του 2002 η Τουρκία ίδρυσε το Τουρκικό Διαστημικό Ίδρυμα (TUK), με σκοπό το συντονισμό και έλεγχο όλων των πολιτικών και στρατιωτικών διαστημικών δραστηριοτήτων. Στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, υφίσταται δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό σύστημα στην Ku-band, το οποίο βασίζεται στους δορυφόρους TURKSAT και είναι σε ανάπτυξη παρόμοιο στην X-band. Επίσης είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα DMIP (Defense Mediterranean Improvement Program), που αφορά τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών επικοινωνιών στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και την σύνδεση με το εξωτερικό, μέσω των δορυφόρων INTELSAT. Οι προσπάθειες τη Τουρκίας από το 1999 για την αποστολή κατασκοπευτικού δορυφόρου ανεστάλησαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2001. Επανήλθε το 2005 με αναθεωρημένο πρόγραμμα και το 2008 προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό. Εκδήλωση ενδιαφέροντος δήλωσαν η Ιταλική Telespazio, η Γερμανική OHB και η EADS-Astrium που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δορυφόρος θα είναι υψηλής ευκρίνειας και χαμηλής τροχιάς, βάρους 100 έως 200kg, θα φέρει διάφορα υποσυστήματα για ανάλογες αποστολές. Δύο από αυτά, (σύστημα απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας και ένα σύστημα επικοινωνίας σε S-Band/X-Band) αναπτύσσονται στην Τουρκία. Το Πρόγραμμα Αναγνωρίσεων και Εποπτείας διά Δορυφορικών Συστημάτων Gokturk, όπως αποκαλείται, έχει προυπολογισμό $250 εκάτ.
Στις 16 Ιουλίου η ιταλική εταιρεία Telespazio ανακοίνωσε πως υπέγραψε στην Άγκυρα σύμβαση με την τουρκική Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για την προμήθεια του δορυφορικού συστήματος Göktürk, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Binali Yildirim, του υπουργού Άμυνας Vecdi Gönül, του Aρχηγού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) Aydoğan Babaoğlu. Η σύμβαση καλύπτει την προμήθεια ενός δορυφόρου παρατήρησης εξοπλισμένου με οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης, ενός κέντρου ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφόρων το οποίο θα κατασκευασθεί στην Τουρκία και του συνολικού επίγειου εξοπλισμού για το σύστημα, ο οποίος θα ελέγχει την τροχιακή λειτουργία και θα εκτελεί την πρόσκτηση και επεξεργασία δεδομένων.
Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι η εφημερίδα "Star" αποκάλυψε ότι ο πρώτος 100% τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος θα σταλεί στο Διάστημα έως το 2015.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ...


Τρεις σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών παραβίασαν σήμερα Πέμπτη τον ελληνικό εναέριο χώρο στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική μας Αεροπορία.


Read more...

Το σκληρό και επικίνδυνο «πόκερ» της Άγκυρας


Η Τουρκία, αμέσως μετά την αναβάθμιση που της έκανε ο Ομπάμα, έχει αλλάξει σε πολλούς τομείς την «επίσημη τακτική» της. Για την ακρίβεια, δείχνει πως παίζει σύμφωνα με τους όρους όλων, ενώ στην πραγματικότητα μπλοφάρει. Στόχος της Άγκυρας, να συγκαταλεχθεί η Τουρκία στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου και να μπορεί να επιβάλλεται ως εκ θέσεως ισχυρή.
Ενώ η Ελλάδα, ως γείτονας που γνωρίζει από παλιά την Τουρκία, δέχεται συνεχείς προκλήσεις, την ίδια στιγμή, ο «άρχοντας» της Άγκυρας, Ταγίπ Ερντογάν, συνάπτει μεγαλεπήβολες συμφωνίες με όποιον βρει (κυριολεκτικά). Ανοίγματα στην πολιτική μπορεί να γίνονται και να αποτυχαίνουν, ίσως και χωρίς κόστος. Τα ανοίγματα στον οικονομικό τομέα και οι συμβάσεις που η Τουρκία αυτή τη στιγμή ανοίγει, τόσο με την Μόσχα (για τους ενεργειακούς αγωγούς) όσο και με τις ΗΠΑ (σχετικά με τα εξοπλιστικά της κολοσσιαία και πρωτόγνωρα προγράμματα, είναι κάτι που πρέπει να ελεγχθεί πολύ σοβαρά από τους ίδιους τους Τούρκους.

Γιατί, στην περίπτωση που δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι σημερινές μεγαλεπήβολες παραγγελίες (ιδιαίτερα αυτές που απευθύνονται προς τις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ), τότε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Άγκυρα θα είναι τεράστιο.
Ο χρόνος όμως τρέχει και φαίνεται πως η τουρκική εξωτερική πολιτική αποφάσισε να τρέξει γρηγορότερα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί αυτά που σήμερα της προσφέρονται: δηλαδή μία θέση ανάμεσα στους μεγάλους και την ευκαιρία να αρπάξει από τους γείτονες όσα περισσότερα μπορέσει.
Η περιβόητη δυνατή τουρκική οικονομία τελεί υπό αμφισβήτηση από τη Διεθνή Τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, τα λεκτικά ανοίγματα που γίνονται από την πλευρά της Άγκυρας, δείχνουν πως ο κύριος Ερντογάν κατάλαβε πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να γίνει η Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη. Οι business και μόνο αυτές… Έτσι, προβάλει την χώρα του σαν μία τεράστια οικονομική αγορά, δέλεαρ πραγματικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως το 95% περίπου των Τούρκων πολιτών ζουν κάτω από τα επιτρεπτά όρια της φτώχειας, γεγονός που τους απομακρύνει από τα Ευρωπαϊκά προϊόντα. Αλλά, ακόμη κι έτσι, τα φτηνά εργατικά χέρια (εάν αυτά παραμείνουν εντός της Τουρκίας και δεν μετακινηθούν προς υπόλοιπες κραταιές οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες) είναι το «τυρί στην παγίδα» που έχει στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Κι αυτό, γιατί, δεδομένου του επικρατούντος νέο-οθωμανισμού της Άγκυρας και όπως άλλωστε έχει ομολογηθεί ήδη από τον κύριο Νταβούτογλου, περίπου 8 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες θα ξεχυθούν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες σε αναζήτηση μίας καλύτερης εργασίας και μίας καλύτερης ποιότητας ζωής (ουσιαστικά θα είναι η 5η φάλαγγα του Ισλάμ κατά της χριστιανικής Ευρώπης).
Η ανακοινωθείσα εισροή κάποιων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, από αραβικές χώρες και από τούρκους επιχειρηματίες που επέστρεψαν τα χρήματά τους πίσω στην πατρίδα τους, δεν έχει πείσει σχεδόν κανέναν (αφού κανείς δεν είδε και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει επαρκώς την ύπαρξη των χρημάτων αυτών), όμως αποτελεί ουσιαστικά το άλλοθι της Τουρκίας για τα τεράστια οικονομικά ανοίγματα που ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ότι θα κάνει στο άμεσο μέλλον. Οι υποσχέσεις της Τουρκίας προς την Ευρώπη και τα παιχνίδια που παίζει με μερίδα φιλότουρκων (και ίσως καλοπληρωμένων) ευρωπαίων πολιτικών, αρκούνται σε ανακοινώσεις του τύπου «τον Δεκέμβριο θα συζητήσουμε και για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών…». Υποσχέσεις συνεχείς, που ουσιαστικά δεν υποχρεώνουν την Τουρκία να τις αναιρέσει οποιαδήποτε στιγμή επιθυμήσει, βρίσκοντας μάλιστα και την κατάλληλη δικαιολογία (π.χ. το Κουρδικό).
Η Άγκυρα παίζει μία παρτίδα πόκερ στην οποία γνωρίζει εκ των προτέρων πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί όταν θα την φωνάξουν στο… «ταμείο». Απλά, ελπίζει, «πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αλλά και καλοπληρώνοντας όποτε χρειαστεί διπλωμάτες και πολιτικούς άλλων χωρών, να κερδίσει ικανό χρόνο για να μπορέσει να γεμίσει τα άδεια ταμεία της. Η παρτίδα που παίζει όμως ο Ταγίπ Ερντογάν, εάν δεν του βγει, τότε θα καταστρέψει την ίδια του τη χώρα. Το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, τόσο ο κύριος Ερντογάν όσο και ο κύριος Νταβούτογλου, που ενώ παίζουν την διεθνή τους μπλόφα, ταυτόχρονα πρέπει να προσέχουν τα νώτα τους στο εσωτερικό. Οι καλές σχέσεις που επικαλείται η τουρκική πολιτική και η αναγνώριση των Κούρδων που θα φέρει την πολυπόθητη ειρήνη μπορεί να δίνουν εικονικούς καρπούς, αλλά ο κύριος αντίπαλος, οι τούρκοι στρατηγοί αλλά και η Εργκένεκον, περιμένουν στη γωνία για να καταφέρουν το μεγάλο χτύπημα στους ισλαμιστές νέο-οθωμανιστές τούρκους πολιτικούς. Η ισορροπία που αυτή τη στιγμή υπάρχει μέσα στην Τουρκία, είναι άλλο ένα τεράστιο ψέμα που πλασάρει όμορφα ο κύριος Νταβούτογλου κι αυτό γιατί όσοι πραγματικά γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Τουρκία, ξέρουν πως ο στρατός «κρατάει» το κράτος αυτό.
Τι μέλλει γενέσθαι; Το σίγουρο είναι πως η «μπλόφα» των Τούρκων θα αποκαλυφθεί. Ο χρόνος τρέχει ενάντια στο επικίνδυνο αυτό παιχνίδι της Άγκυρας και αναμένεται πως λίαν συντόμως θα εμφανισθεί το «άλλοθι», ως νέο ψέμα, της τουρκικής μπλόφας, την οποία με τεράστιο θράσος αποφάσισε να πραγματοποιήσει ο πανέξυπνος τούρκος πρωθυπουργός.
Ο νόμος όμως στις business είναι σκληρός και αδυσώπητος. Και όποιος δεν έχει λεφτά να πληρώσει ή όποιος κοροϊδέψει τις μεγάλες εταιρείες (κυρίως στρατιωτικών εξοπλισμών) τιμωρείται σκληρά και προς παραδειγματισμό… Η υπεροψία και η ανόητη θρασύτητα είναι αυτά που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα αυτού του κράτους…
Το στραβοπάτημα της Τουρκίας είναι απλώς θέμα χρόνου…
Read more...

Συμφωνία για τη μεταφορά καζακικού πετρελαίου προς την Ευρώπη


Συμφωνία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω Κασπίας από το Καζακστάν προς το Μπακού, σημείο εκκίνησης του αγωγού Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν, που τροφοδοτεί τη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά παρακάμπτοντας τη Ρωσία, υπέγραψε σήμερα η καζακική πετρελαϊκή εταιρία KazmunayGas και η αζέρικη πετρελαϊκή εταιρία Socar, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της πρώτης.

"Η Socar και η KazmunayGas θα συστήσουν κοινοπραξία, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία διακασπιακού δικτύου" μεταφοράς αργού πετρελαίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κ. Καμπιλντίν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το κόστος του οποίου τοποθετείται στα 3 δισ.
δολάρια και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ξένους επενδυτές, θα κατασκευαστούν τερματικοί σταθμοί πετρελαίου τόσο στο καζακικό πετρελαϊκό κοίτασμα Κασαγκάν όσο και στο Μπακού, όπου θα μεταφέρονται με πλοία φορτία αργού πετρελαίου.

Πέρυσι, η Socar είχε πει ότι αυτό το σύστημα θα επέτρεπε, από το 2013, τη μεταφορά περίπου 500.000 βαρελιών αργού ημερησίως, ποσότητα η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να ανέλθει στα 750.000 με 1,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Τον Ιούνιο του 2006, ο Καζάκος πρόεδρος κ. Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ο Αζέρος ομόλογός του κ. Ιλχάμ Αλίεφ είχαν υπογράψει σχετική συμφωνία, την οποία κύρωσε το 2008 η βουλή του Καζακστάν.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Read more...

Επιδιαιτησία - χρονοδιαγράμματα ζητά ο Ερντογάν


Επιδιαιτησία και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «αν όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) ενεργήσουν εποικοδομητικά, θα ήταν εφικτή η εξεύρεση συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του 2009. Όπως συνέβη το 2004, πιστεύουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών τις οποίες τα μέρη δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους. Πρέπει ο κοινός μας στόχος να είναι να τεθεί σε δημοψήφισμα η λύση που θα επιτευχθεί, το αργότερο την άνοιξη του 2010».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μη εξεύρεσης λύσης, επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά: «Εξ αιτίας της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, όπως συνέβη και το 2004, η εξομάλυνση του καθεστώτος της ΤΔΒΚ θα καταστεί αναγκαιότητα που δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Γι’ αυτό, είναι καθοριστικό να αντιληφθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν επ’ αόριστο και το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν μπορεί να παραμένει ανοιχτό για πάντα. Γι’ αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν προσπάθειες για την επιτυχία της διαδικασίας».

Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναμειχθεί στη διαδικασία για λύση του προβλήματος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «μία συνολική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί τη βάση των καθιερωμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η οποία θα απολαμβάνει την ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Μία δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα αποτελέσει μεγάλη συμβολή στη μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου σε ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας».

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο νησί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Naftemporiki.gr

Read more...

Τι θα γινόταν εάν είχε υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την κρίσιμη βραδιά των Ιμίων;


Των Ζαχαρία Μίχα και Δημήτρη Αδαμόπουλου
∆έκα χρόνια µετά την 31η Ιανουαρίου του 1996, η κρίση των Ιµίων «στοιχειώνει» την ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά και τις Ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις. Έτσι, το συγκεκριµένο περιστατικό όχι µόνο δεν «ξεθώριασε» στη συλλογική µνήµη, αλλά παραµένει ζωντανό και έχει πλέον καταστεί σηµείο καµπής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
∆έκα τρία χρόνια µετά όµως επιβάλλεται να δούµε την αλήθεια κατάµατα. Ποια ήταν τα πραγµατικά γεγονότα; Τι είπαν και τι έγραψαν οι πρωταγωνιστές τους; Ποιες ήταν οι παράµετροι της κρίσης; Πώς και γιατί εξελίχθηκαν έτσι τα πράγµατα; Τελικά η Ελλάδα υπέστη ήττα ή απέφυγε έναν πόλεµο; Και αν επέλεγε τον πόλεµο, τι θα γινόταν; Θα νικούσε κατά κράτος, όπως αποκαλύπτεται στις σελίδες που θα διαβάσετε. Ποιες είναι οι συνέπειες της κρίσης; ∆έκα τρία χρόνια µετά, οφείλουµε -όσο το δυνατόν πιο ψυχρά και αντικειµενικά- να επιχειρήσουµε την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήµατα. Οφείλουµε να παρουσιάσουµε την Αλήθεια. Ίµια, 10 χρόνια µετά..

Στις κρίσιµες πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν ελάχιστα πριν από τη σύγκρουση. Λάθος χειρισµός, παρεξήγηση ή, τέλος, µια βεβιασµένη απόφαση για βίαιη ενέργεια θα µπορούσαν να φέρουν την ανάφλεξη. Ταυτόχρονα δείχθηκε µε τον πιο οδυνηρό τρόπο στην ελληνική κοινωνία ότι η προσπάθεια να διατηρήσεις ένα κράτος ψευδαισθήσεων είναι απέλπιδα και ότι, όταν έρθει η στιγµή της αλήθειας, αυτό θα καταρρεύσει. Αυτή η στιγµή για όλο το ελληνικό πολιτικό σύστηµα έφθασε µε τη νύχτα των Ιµίων. Τα τραγικά γεγονότα κατέδειξαν µε τον πιο οδυνηρό τρόπο την έλλειψη πολιτικής ηγεσίας. Για το ελληνικό στρατιωτικό κατεστηµένο δε το πρόσωπο του πολέµου πήρε τη σύγχρονη µορφή του και «γέλασε» µε τις προβλέψεις των στρατηγών. ∆υστυχώς, οι Ελληνικές Ένοπλες ∆υνάµεις εκείνη τη νύχτα υπέστησαν µια ήττα χωρίς να δοκιµαστούν ποτέ στη µάχη. Και αυτό κάνει την αξία της ήττας ακόµη µεγαλύτερη τόσο για µας όσο και για τους εχθρούς µας. Για τους ιστορικούς τα γεγονότα παραµένουν αναλλοίωτα, όµως για τους ροµαντικούς και τους θεωρητικούς ανακυκλώνεται συνεχώς το ερώτηµα:
Τι θα γινόταν εκείνο το βράδυ αν τα ελληνικά σκάφη άνοιγαν πυρ;
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 1996
Στις 04.50΄ π.μ. Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι το ελικόπτερο AB-212ASW «ΠΝ21» εντόπισε άτοµα πάνω στη ∆υτική Ίµια και ότι πρόκειται για 10 περίπου Τούρκους καταδροµείς. Αµέσως µετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στη νησίδα, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυµπέρης εισηγήθηκε τρεις λύσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Η πρώτη λύση αφορούσε τον άµεσο ναυτικό βοµβαρδισµό της νησίδας, η δεύτερη προέβλεπε την προσβολή της από αέρος µε το πρώτο φως, και η τρίτη την ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης µε καταδροµείς. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης του ζήτησε να εκκενωθεί το εθνικό έδαφος µε τον προσφορότερο τρόπο... Οι ελληνικές δυνάµεις διατάσσονται να αποκαταστήσουν τη συνέχεια της εθνικής κυριαρχίας.
Στην επίµαχη περιοχή το Πολεµικό Ναυτικό έχει αναπτύξει δύο µεγάλες µονάδες, τρία ταχέα περιπολικά κατευθυνόµενων βληµάτων (πυραυλάκατοι) και δύο κανονιοφόρους. Συγκεκριµένα η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 βρισκόταν βορείως των Ιµίων. Το αντιτορπιλικό «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» D221 βρισκόταν νότια των νησίδων. Οι τρεις πυραυλάκατοι είχαν από νωρίς λάβει θέσεις βολής, αγκιστρωµένες ως εξής: ο «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» P29 στην Κάλυµνο, ο «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» P22 βόρεια της Κω στη νησίδα Ψέριµο και ο «ΞΕΝΟΣ» P27 στη νησίδα Καλόλιµνο, πολύ κοντά στο επίκεντρο της κρίσης. Σε συνεχή κίνηση γύρω από τις νησίδες βρίσκονταν οι κανονιοφόροι «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P57 και «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» P61. Οι τρεις πυραυλάκατοι φέρουν 16 συνολικά κατευθυνόµενα βλήµατα επιφανείας-επιφανείας. Αναλυτικά, η πυραυλάκατος «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» τύπου Combattante III («Λάσκος»), φέρει 4 βλήµατα ΜΜ38 Exocet, ενώ οι άλλες δύο πυραυλάκατοι τύπου Combattante IIIΒ («Καβαλούδης») φέρουν 6 βλήµατα Penguin. Το αντιτορπιλικό «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» D221 τύπου Charles F. Adams φέρει 8 κατευθυνόµενα βλήµατα Harpoon και 32 αντιαεροπορικά βλήµατα Standard SM-1MR (τα οποία σε βολές του Πο-λεµικού Ναυτικού είχαν αποδείξει την υψηλή αποτελεσµατικότητά τους κατά στόχων επιφανείας), η δε φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 τύπου Standard φέρει και αυτή 8 RGM-84 Harpoon.
Από τουρκικής πλευράς στην περιοχή βρίσκεται η φρεγάτα «YAVUZ» F240 τύπου ΜΕΚΟ-200 Track 1 και δύο φρεγάτες τύπου Knox, η «TRAKYA» F254 και η «EGE» F256. Έχουν αναπτυχθεί επίσης δύο πυραυλάκατοι τύπου Dogan, οι «GOURBET» P346 και «FIRTINA που αξιοποιούσε η αντίπαλη αεροπορία, θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο υπέρ των γειτόνων µας, αφού εκείνη την περίοδο µόνο η Τουρκική Αεροπορία τους διαθέτει. Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκική Αεροπορία (THK) θα είχε προλάβει να εκπαιδεύσει τα πληρώµατα των F-16 στη χρήση τους. Επιπροσθέτως, η διαµόρφωση του τουρκικού µαχητικού, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν ήταν ιδιαίτερα «φιλική» προς το χρήστη, µε αποτέλεσµα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η εκπαίδευση.

Ωστόσο η σύγκριση των αριθµών των αεροσκαφών τρίτης γενιάς ήταν συντριπτική υπέρ των γειτόνων. Όµως το δεύτερο πλεονέκτηµα απαιτούσε διάρκεια χρόνου για να αναδειχθεί. Βάσιµη είναι η εκτίµηση ότι απαιτούνταν περίπου 24 ώρες προκειµένου η τουρκική Πολεµική Αεροπορία να αρχίσει να «στεγνώνει» από αεροσκάφη τρίτης γενιάς εξαιτίας των αυξηµένων απωλειών και της σταδιακά µειούµενης διαθεσιµότητας λόγω κόπωσης πληρωµάτων και εµφάνισης βλαβών στα αεροσκάφη. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογισθεί η ετοιµότητα της Ελληνικής Πολεµικής Αεροπορίας να προβεί σε επιθετική ενέργεια εναντίον τουρκικών στόχων πριν το ξηµέρωµα, σε περίπτωση που η κατάσταση κλιµακωνόταν σε στρατιωτική σύγκρουση. Η ετοιµότητα σε αεροσκάφη της Πολεµικής Αεροπορίας ήταν σηµαντικά καλύτερη από την αντίστοιχη της Τουρκικής, ένας παράγοντας που αναπόφευκτα επιτείνει τη σύγχυση σχετικά µε το ποια πλευρά θα επικρατούσε σε περίπτωση σύγκρουσης.
Κρίσιµη παράµετρος για τις αεροπορικές απώλειες θα αποτελούσε η παρέµβαση του ξένου παράγοντα. Αν οι ΗΠΑ δρούσαν αποτελεσµατικά και περιόριζαν τη σύγκρουση σε λίγες ώρες, τότε η Τουρκική Αεροπορία ίσως ολοκλήρωνε τις επιχειρήσεις της µε πλεονέκτηµα καταρρίψεων, υπό την προϋπόθεση ότι το προληπτικό πλήγµα της Πολεµικής Αεροπορίας θα είχε περιορισµένα αποτελέσµατα.
Στην όλη «εξίσωση» θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας «ηθικό», ο οποίος πιθανόν να έδινε ένα πλεονέκτηµα στην ελληνική πλευρά. Η εικόνα που έχουµε διαµορφώσει µετά από συνοµιλίες µε πολλούς αξιωµατικούς, οι οποίοι βρίσκονταν είτε στη διοίκηση επιχειρησιακών µονάδων είτε µε ιπταµένους που βρισκόντουσαν στο πιλοτήριο αναµένοντας σήµα για απογείωση, είναι ότι το ηθικό της Πολεµικής Αεροπορίας ήταν υψηλότατο και η πεποίθηση καταστροφής του εχθρού κοινή. Εξ ου και η απογοήτευση που επικράτησε µετά το πέρας της κρίσης... Ο αµυνόµενος που αντιµετωπίζει την αµφισβήτηση του εδάφους της χώρας του διαθέτει ισχύ και είναι καλά εκπαιδευµένος, συνήθως πλεονεκτεί σε επίπεδο ψυχολογίας του επιτιθέµενου αντιπάλου...
Άγνωστη παράµετρος είναι επίσης η αποτελεσµατικότητα του αντιαεροπορικού συστήµατος µέσου βεληνεκούς των ελληνικών αντιτορπιλικών C.F. Adams. Θεωρητικά, τα βλήµατα Standard των αντιτορπιλικών µπορούσαν να εµπλέξουν εχθρικό αεροσκάφος από την απόσταση των 30-40 χιλιοµέτρων. Συνεπώς η συνεχής και αξιόπιστη λειτουργία του συστήµατος θα αύξανε τις απώλειες τουρκικών αεροσκαφών εφόσον η Τουρκική Πολεµική Αεροπορία επέµενε στις προσβολές τους κατά πλοίων. Χερσαίες επιχειρήσεις µε τόσο περιορισµένα χρονικά περιθώρια δεν θα µπορούσαν να διεξαχθούν. Απλά µόνο κινήσεις µονάδων προς τη µεθόριο, πολεµικές προετοιµασίες και επιστράτευση τοπικών εφεδρειών. Το µέγιστο που θα µπορούσε να συµβεί από πλευράς χερσαίων δυνάµεων θα ήταν το εκατέρωθεν µπαράζ πυροβολικού κατά στόχων επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.
Κάνοντας µια συνολική αποτίµηση του υποθετικού σεναρίου, δεν µπορεί να µη διαπιστώσει κάποιος ότι, αν και η χώρα µας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κατέβαλε υψηλά ποσά προµηθευόµενη 40 αεροσκάφη F-16 Block 50, 5 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας S-70B6 Aegean Hawk και 20 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache, αυτά τα µέσα δεν ήταν κατά βάση επιχειρησιακά διαθέσιµα όταν τα χρειάστηκε.
Τα 5 Aegean Hawk εξοπλισµένα µε πυραύλους Penguin θα µπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν συντριπτική επίδραση στις πιθανές ναυτικές επιχειρήσεις. Αποτελούν ουσιαστικά πολλαπλασιαστές ισχύος που η χώρα αποστερήθηκε. Αιτίες µη συµµετοχής τους στην υποθετική σύρραξη αποτελούν η διάθεση της φρεγάτας «Υ∆ΡΑ» F452 στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στην Αδριατική, το προβληµατικό καθεστώς ιδιοκτησίας των ναυπηγείων Σκαραµαγκά και η εργασιακή αναταραχή σ’ αυτά. Τα δύο τελευταία «έσπρωξαν» σηµαντικά προς τα πίσω το χρονοδιάγραµµα παραδόσεων των φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN που µπορούσαν να φέρουν τα ελικόπτερα Aegean Hawk ως οργανικά τους µέσα. Κάτι ανάλογο συνέβαινε µε τα F-16 Block 50. Η κυβερνητική απραξία κατά τα έτη 1989-1990 είχε ως αποτέλεσµα να καθυστερήσει η παραγγελία των απολύτως επιχειρησιακά αναγκαίων πρόσθετων αεροσκαφών F-16. Έτσι, δεν καλύφθηκε έγκαιρα το µεγάλο επιχειρησιακό κενό στους αριθµούς των διαθέσιµων αεροσκαφών τρίτης γενιάς, όταν η Τουρκική Αεροπορία, σωστά κινούµενη, ολοκλήρωνε το πρόγραµµα των 160 πρώτων αεροσκαφών F-16 και δροµολογούσε ένα δεύτερο για 80 επιπλέον αεροσκάφη.
Μια πιθανή σύρραξη εκείνο το βράδυ δεν θα είχε αποτέλεσµα µόνο σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο. Θα είχε σίγουρα και σε πολιτικό επίπεδο
Οι µεγάλες απώλειες, ιδίως ναυτικών µονάδων, από πλευράς Τουρκίας θα δηµιουργούσαν φαινόµενα «ντόµινο» σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Το «βαθύ κράτος», που βασίζεται περισσότερο στον εντυπωσιασµό και στον επηρεασµό των αντιπάλων του από το φόβο του πολέµου και όχι µε τη χρήση των ενόπλων δυνάµεών του αυτών καθαυτών (χρησιµοποιεί το δόγµα «Win by fright not by fight»), θα τρωνόταν σηµαντικά και θα προσπαθούσε στη συνέχεια να διαχειριστεί τις περαιτέρω εσωτερικές συνέπειες. Όλες οι εθνότητες που κατοικούν στην Τουρκία και που τους ενώνει η σκληρή πολιτική του κεµαλικού κατεστηµένου θα καταλάβαιναν ότι η ανίκητη δύναµη αυτή δεν αποτελεί το φόβητρο της Μεσογείου. Ταυτόχρονα όλοι οι γείτονες της χώρας µας θα έπαιρναν µε τον καλύτερο τρόπο το µάθηµα ότι η χώρα δεν είναι διατεθειµένη να κάνει υποχωρήσεις σε βασικά ζητήµατα της εξωτερικής της πολιτικής και στα εθνικά της θέµατα και είναι αποφασισµένη να τα υπερασπίσει ακόµα και µε πόλεµο. Πιθανότατα θα ήταν άλλη και η συµπεριφορά των βορείων γειτόνων µας (Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία) σε σχέση µε τα εθνικά ζητήµατα που χρονίζουν παραµένοντας άλυτα, το Βορειο-ηπειρωτικό και το Μακεδονικό...
Τη µεγαλύτερη όµως και ουσιαστικότερη εντύπωση θα αποτύπωνε η Ελλάδα στη σκέψη των διαµορφωτών της εξωτερικής και της αµυντικής πολιτικής της υπερδύναµης. Η προθυµία σύγκρουσης για την υπεράσπιση όσων η χώρα θεωρεί «εθνικά δίκαια» θα έδινε την εικόνα σοβαρής χώρας στις Ηνωµένες Πολιτείες και την πεποίθηση ότι θα πρέπει εις το εξής να υπολογίζουν µε διαφορετικό τρόπο τον ελληνικό παράγοντα, καθώς θα έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να ανοίξει «τις πόρτες του φρενοκοµείου», κάτι που θα διακυβεύσει τα αµερικανικά συµφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα θα είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί σταδιακά σε ηγετική δύναµη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχοντας υποβαθµίσει αρκετά το γόητρο της Τουρκίας, κάτι που θα επαναπροσδιόριζε την ευαίσθητη γεωστρατηγική ισορροπία στην περιοχή. Θα διεκδικούσε εν ολίγοις τη µεγαλύτερη προσοχή της υπερδύναµης, µε ευεργετικές επιπτώσεις στην προβολή των εθνικών της θεµάτων.
Ποιες θα ήταν οι παράµετροι που θα καθόριζαν το πολιτικό σκηνικό της δυναµικής επίλυσης της κρίσης;
Η ανάλυση του συγκεκριµένου ερωτήµατος βασίζεται εν µέρει στην παραδοχή ότι η άµεση διακοπή των εχθροπραξιών θα αποτελούσε το λογικό συµφέρον, τόσο των Ηνωµένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους δύο αυτούς πυλώνες ισχύος του διεθνούς συστήµατος, κυρίως τον πρώτο, θεωρούµε ως τους πραγµατικούς ρυθµιστικούς παράγοντες της σύγκρουσης. Η εµπλοκή του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών (ΟΗΕ) θα µπορούσε να θεωρηθεί νοµοτελειακά βέβαιη, ωστόσο η πραγµατική παρεµβατική δυνατότητα θα προέκυπτε από τη βούληση κυρίως των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όµως να θεωρείται δεδοµένη.
Οι Ηνωµένες Πολιτείες για να µην αποσταθεροποιηθεί µακροπρόθεσµα η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να µη συγκρουστούν δύο θεωρούµενοι ως στενοί σύµµαχοί τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιθυµούσε επίσης τη ραγδαία αποκλιµάκωση για να µη διαταραχθεί η πολιτική της σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόµι που οδηγεί στη Μέση Ανατολή, για το οποίο καταβάλλει προσπάθειες αξιοποίησης, και για να µην ανατραπούν οι σχεδιασµοί για την οικονοµική τουλάχιστον εκµετάλλευση της τουρκικής αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο θα δυσκολευόταν να διαµορφώσει κοινή στάση ανάµεσα στα µέλη της, παρά την υποχρέωση επίδειξης αλληλεγγύης στο κράτος-µέλος (Ελλάδα). Οι διµερείς σχέσεις χωρών-µελών της Ένωσης µε την Τουρκία και τα επιµέρους συµφέροντα είναι πιθανό να έθεταν προσκόµµατα στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρθρώσει ενιαίο, αποτελεσµατικό και παρεµβατικό στην κρίση λόγο.
Κατά συνέπεια, αµφότερες οι δυνάµεις θα επεδίωκαν την άµεση κατάπαυση του πυρός. Η πιθανότητα να µην παρενέβαιναν και να άφηναν τις εκατέρωθεν ένοπλες δυνάµεις να συγκρουσθούν, µέχρις ότου οι δύο αντίπαλοι -µε την πρωτοβουλία του ενός ή του άλλου- βρουν έναν τρόπο απεµπλοκής, είναι σχεδόν µηδενική.
Οι Ηνωµένες Πολιτείες παγίως επιδιώκουν να φέρουν τα όποια εµπλεκόµενα µέρη στην τράπεζα των διαπραγµατεύσεων. Ο λόγος είναι απλός. Ειδικά στην περίπτωση των Ελληνοτουρκικών, η υπερδύναµη δεν έχει κανένα συµφέρον να πάρει εµφανώς το µέρος του ενός ή του άλλου, δεδοµένου ότι αµφότεροι αποτελούν «στρατηγικούς συµµάχους» σε µια κρίσιµη γεωπολιτικά περιοχή, πέραν της συµµετοχής στο ΝΑΤΟ. Η στάση όµως αυτή αποτελεί τη µεγαλύτερη «παγίδα» για την ελληνική διπλωµατία. ∆εδοµένου ότι η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητικό κράτος, αλλά τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ του status quo, η τήρηση ίσων αποστάσεων, της «µέσης γραµµής» µε πιο απλά λόγια, ευνοεί την Τουρκία η οποία, έχοντας υπόψη την πάγια αµερικανική πολιτική, γνωρίζει ότι, όσο κλιµακώνει την πίεση και τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, «ολισθαίνει» την αµερικανική στάση συνεχώς προς όφελός της.
Αυτό ακριβώς το σηµείο οφείλει να τονίζει σε όλους τους τόνους η ελληνική διπλωµατία, καθότι η συγκεκριµένη πολιτική των Ηνωµένων Πολιτειών είναι, έστω αθέλητα, έντονα αποσταθεροποιητική. Αυτό σηµαίνει ότι επί της ουσίας παράγει διαφορετικά αποτελέσµατα από αυτά που διακηρύσσει επισήµως ότι επιδιώκει.
Έστω λοιπόν ότι ξεσπούσε σύγκρουση ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Απλουστευτικές εικασίες του τύπου «θα µπλόκαραν µε ηλεκτρονικά µέσα τα οπλικά συστήµατα των δύο µερών» δεν µπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτές.
Σε µια τέτοια περίπτωση θα διακινδύνευαν να λάβει η σύγκρουση ανεξέλεγκτες διαστάσεις: αν οι δύο πλευρές δεν µπορούν να επιφέρουν πλήγµα-κόστος στον αντίπαλο εξαιτίας αυτού του λόγου, είναι πιθανό να οδηγηθούν στην απόφαση χρήσης όπλων εναντίον στόχων που βρίσκονται σε κατοικηµένες περιοχές, µε αποτέλεσµα να αυξηθεί δραµατικά ο κίνδυνος να προκύψει µεγάλος αριθµός θυµάτων στις τάξεις του άµαχου πληθυσµού.
Σε περίπτωση που η αµερικανική πλευρά επιλέξει να «µεροληπτήσει» υπέρ µίας εκ των δύο πλευρών της κρίσης, ο εν λόγω κίνδυνος θα αυξηθεί ακόµα περισσότερο, καθώς αυτός που θα διαπιστώσει ότι µειονεκτεί δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πλήξει αστικά κέντρα, σε µια προσπάθεια να επιβάλει κόστος στον αντίπαλό του, δηµιουργώντας του κίνητρο-επιθυµία απεµπλοκής.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, άπαντες θα επεδίωκαν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων τις δύο πλευρές, έστω υπό την υψηλή εποπτεία των «µεγάλων δυνάµεων». Η χρονική στιγµή που θα το κατόρθωναν θα είχε τη δική της ειδική σηµασία. Η κατάσταση που θα είχε δηµιουργηθεί από τη σύγκρουση θα προσδιόριζε και τις δυνατότητες πίεσης που θα είχε η Τουρκία και τις δυνατότητες αντίστασης της ελληνικής πλευράς στην κατοχύρωση της όποιας αλλαγής στο status quo.
Εάν σε στρατιωτικό επίπεδο υπήρχε σχετική ισορροπία ή οριακές αλλαγές, η αναζήτηση διπλωµατικού συµβιβασµού που θα οδηγούσε στο τέλος της σύγκρουσης, υπό την αιγίδα πάντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν πολύ ευκολότερη. Η συγκεκριµένη λογική δεν θα ίσχυε σε περίπτωση που υπήρχε τετελεσµένο, όπως, για παράδειγµα, η κατάληψη ελληνικού εδάφους. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δεχθεί να καθίσει στο τραπέζι, καθότι το σύνηθες αποτέλεσµα θα ήταν η κατοχύρωση του τετελεσµένου.
Με απλά λόγια, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, το παρόµοιο λάθος που διέπραξε η Ελλάδα στην περίπτωση της «ειρηνικής» απεµπλοκής θα µπορούσε δυνητικά να έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες.
Συνυπολογίζοντας όµως τη «µεγάλη εικόνα» της κατάστασης, τα πράγµατα θα µπορούσαν να είναι λίγο διαφορετικά. Η Ελλάδα θα είχε αποδείξει ότι δεν διστάζει να εµπλακεί ακόµα και στρατιωτικά για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωµάτων, κάτι που θα µπορούσε θεωρητικά να εξισορροπήσει την κατάσταση. Εξ ου και η θέση-επιχείρηµα ότι «ορισµένες φορές είναι πιο συµφέρον να συγκρουστείς στρατιωτικά ακόµη κι αν ηττηθείς». Η έννοια του «νικητή» και του «ηττηµένου» στην περίπτωση ελληνοτουρκικής στρατιωτικής αναµέτρησης θα είχε πιθανότατα πολύ σχετικό περιεχόµενο και ο ασφαλής ορισµός της θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής.
Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας µια τέτοια στάση, θα µπορούσε να έχει επιτύχει να «αγοράσει» µια µακρά περίοδο σταθερότητας στο ελληνοτουρκικό σύστηµα, καθώς ο αντίπαλος θα γνώριζε ότι η ελληνική πλευρά πιθανότατα δεν θα διστάσει να επαναλάβει αυτή τη συµπεριφορά. Κατά συνέπεια, θα ήταν εύλογο να αναµένουµε ότι θα επιδείκνυε µεγαλύτερη σωφροσύνη. Το µήνυµα αυτό δεν θα το είχε εισπράξει αποκλειστικά η πολιτικοστρατιωτική τουρκική ηγεσία, αλλά και η τουρκική κοινωνία, χωρίς να αποκλείεται και ο «τραυµατισµός» του κύρους των Τουρκικών Ενόπλων ∆υνάµεων. Η κατάσταση αυτή θα µπορούσε να οδηγήσει στην αναζήτηση από µέρους των Τούρκων στρατηγών ευκαιρίας για την επίτευξη «ανέξοδης νίκης» απέναντι στην Ελλάδα, για τη µερική έστω αντιστροφή αυτής της εικόνας, κάτι που θα λειτουργούσε ιδιαιτέρως αποσταθεροποιητικά. Το γόητρο των ενόπλων δυνάµεων και ο µύθος του «αήττητου τουρκικού στρατεύµατος» θα είχαν υποστεί σοβαρό πλήγµα, µε συνέπειες για το εσωτερικό της χώρας, τις οποίες δεν µπορεί κανείς εύκολα να εκτιµήσει.
Η συνεχής πάντως υποχωρητικότητα µε το πρόσχηµα -ή την πραγµατική πεποίθηση- ότι υπηρετεί την ειρήνη είναι πιθανό να οδηγήσει στην αποθράσυνση του αντιπάλου και στην παραγωγή των ακριβώς αντίθετων αποτελεσµάτων.
Το πρόβληµα που θα µπορούσε να είχε προκύψει είναι το να είχε τεθεί η Ελλάδα «υπό επιτήρηση», ενώ παράλληλα θα πειθαναγκαζόταν να σπεύσει µε κάποιο τρόπο να διευθετήσει τις «διαφορές» της µε την Τουρκία. Αυτό ενδεχοµένως θα αποτελούσε επιτυχία για την τουρκική πλευρά, καθώς είναι η µόνη που θέτει συνεχώς ζητήµατα, µετακινώντας διαρκώς τη «µέση οδό», που συνήθως αναζητούν οι όποιοι διεθνείς µεσολαβητές, προς την πλευρά της. Η Ελλάδα θα µπορούσε να «οχυρωθεί» πίσω από συγκεκριµένες θέσεις, τις οποίες θα επεδίωκε να εξηγήσει µε την επιθετική δραστηριοποίηση της διπλωµατίας της, επιδιώκοντας, έστω µε καθυστέρηση, την εξεύρεση συµµάχων για να αναστρέψει τη δυσµενή αυτή κατάσταση.
Οι συνέπειες θα άγγιζαν και την οικονοµική κατάσταση της Ελλάδας. Ίσως να αντιµετώπιζε ένα ιδιότυπο περιστασιακό εµπάργκο στην προµήθεια προηγµένων οπλικών συστηµάτων, το οποίο θεωρητικά η χώρα µας ίσως επιχειρούσε να αψηφήσει µε εναλλακτικές εξοπλιστικές αγορές, κατά προτίµηση ευρωπαϊκές, έναντι συγκεκριµένων πολιτικών-διπλωµατικών ανταλλαγµάτων. Η ρωσική εξοπλιστική αγορά θα αποτελούσε µια ακόµη επιλογή, υψηλού όµως πολιτικού-διπλωµατικού ρίσκου, ιδίως αν οι προσπάθειες αφορούσαν σε συστήµατα που θα επηρέαζαν καθοριστικά το ελληνοτουρκικό ισοζύγιο ισχύος.
Η κατάσταση αυτή θα είχε επιδεινώσει έτι περαιτέρω τα δηµοσιονοµικά της Ελλάδας, δυσχεραίνοντας την ένταξη της Ελλάδας στην «πρώτη ταχύτητα» των χωρών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη όµως της ελληνικής οικονοµίας θα εξαρτάτο και από µια ψυχολογική παράµετρο, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική. Στο εσωτερικό πλαίσιο, η πιθανή ανύψωση του ηθικού της κοινωνίας και η εµπέδωση της αντίληψης ότι η χώρα αντεπεξήλθε ικανοποιητικά απέναντι σε µια τέτοιας σοβαρότητας απειλή ασφαλείας θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη οικονοµική πορεία, µε την παράλληλη διατήρηση των κοινωνικών εντάσεων σε ελεγχόµενο επίπεδο, λόγω αύξησης των ποσοστών αποδοχής, ή απλά και µόνο ανοχής, απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία θα διέθετε αυξηµένο κύρος.
Στο εξωτερικό µέτωπο, µεσοπρόθεσµα, η επίδειξη αποφασιστικότητας για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωµάτων και η απόδειξη ότι η χώρα διέθετε την ισχύ να το πράξει θα µπορούσαν να περάσουν µήνυµα σχετικής ασφάλειας των διεθνών επενδύσεων, µε αποτέλεσµα την τόνωση της ελληνικής οικονοµίας.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν εικασίες. Σε κάθε περίπτωση όµως καταδεικνύουν ότι οι εξελίξεις θα είχαν δυναµικό και όχι στατικό-νοµοτελειακό χαρακτήρα και πως η επιλογή της στρατιωτικής σύγκρουσης δεν θα συνεπαγόταν αυτοµάτως οικονοµική καταστροφή.
Συνεχίζεται

Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία ότι «έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001, για τους παράνομους μετανάστες, να ανταποκριθεί στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και να πάψει να καλύπτει τους σύγχρονους δουλέμπορους», απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στην Αλεξανδρούπολη.

Υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό καλώντας την «να συμβάλει έμπρακτα σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, «η πολιτική μας -τόνισε- συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη.
«Αυτές οι λίγες λέξεις ορίζουν με ευθύτητα τη στάση μας. Και κάτι ακόμη. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με παραβάσεις και παραβιάσεις, ούτε με οποιεσδήποτε άλλες προκλήσεις. Υποχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιανόητες. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε τίποτα».
Παράλληλα, μιλώντας για την «πολιτική των αγωγών», σημείωσε πως προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης και έκανε λόγο για πολιτική που «θεμελιώσαμε με τόλμη και συστηματική προσπάθεια. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες με τεράστια (στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά) οφέλη για τη χώρα μας».
«Οι συμφωνίες αυτές, εντάσσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, συμβάλλουν στην αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες και φέρνουν επενδύσεις, μόνιμα έσοδα, νέες θέσεις δουλειάς», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «δύο από τις συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές κατακτήσεις για τον Έβρο, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Απευθυνόμενος προς τους πολίτες του Έβρου, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
«Για τον αγωγό αυτό, αναλάβαμε ενώπιων σας ρητές και ξεκάθαρες δεσμεύσεις: Πρώτον ότι το έργο θα γίνει με τη συμμετοχή των Τοπικών Αρχών, των παραγωγικών και των κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Δεύτερον, ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Τρίτον, ότι τα ετήσια έσοδα διέλευσης -περίπου 35 εκ. δολ. το χρόνο- θα μένουν, στο σύνολό τους, εδώ, στη Θράκη. Ένα μέρος τους θα πηγαίνει στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Τα περισσότερα όμως θα διατίθενται στο δικό σας Νομό».
Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στους ισχυρισμούς, όπως είπε, του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία, «ότι, τάχα, κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς», τους χαρακτήρισε «παντελώς αυθαίρετους» και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση βλάπτει την πολιτική, που βάζει πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της Ελλάδος. Όποιοι και να ενοχλούνται. Γι’ αυτό η στάση του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη και χρωστάει σε όλους τους πολίτες καθαρές απαντήσεις».
Χαρακτήρισε την Οικονομία το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι «η πιο πιεστική, η πιο επείγουσα εθνική υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το 90% της αύξησης του χρέους οφείλεται στους τόκους και στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά, που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ματαιοπονούν, λοιπόν, αν ψάχνουν για συνένοχους. Δεν είναι καταγγέλλοντες. Είναι καταγγελλόμενοι».
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σχεδίου και καθαρών θέσεων και πως μιλάει με υπονοούμενα. «Και ένα από τα υπονοούμενα αυτά, είναι σαφές: Αύξηση των φόρων. Ο αρχηγός του εξαγγέλλει "ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα". Είναι μια ξεκάθαρη φορολογική απειλή: Σημαίνει αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά. Αυξημένη επιβάρυνση σε ιδιοκτήτες και μετόχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον φορολόγηση για τους αγρότες. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Και ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές είναι επιδόματα σε ανέργους, σε πολύτεκνες μητέρες, σε νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είπε πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται αυξήσεις μισθών για την κάλυψη του πληθωρισμού, οι οποίες με τον πληθωρισμό κάτω από το 1%, «σημαίνουν για τους χαμηλόμισθους 8 ευρώ το μήνα. Σημαίνει 100-150 ευρώ το χρόνο. Σημαίνει ότι ευνοημένοι θα είναι οι υψηλόμισθοι».
Και συμπλήρωσε, «εμείς λέμε να μη δώσουμε, για ένα χρόνο, αύξηση στους υψηλόμισθους του Δημοσίου. Να δώσουμε όμως τριπλάσια απ’ όσα λέει το ΠΑΣΟΚ στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό δηλαδή που κάναμε και φέτος. Δώσαμε 500 ευρώ, αντί των 150, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».
Μιλώντας ειδικότερα για τη Θράκη είπε ότι «οραματιστήκαμε τη Θράκη ως Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Εμπεδώσαμε σύγχρονη πολιτική Ισονομίας και Ισοπολιτείας. Πολιτική, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στη μόρφωση. Στη δουλειά. Στη δημιουργία. Δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους. Ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Αποδεικνύουμε στην πράξη την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ολοκλήρωση του βασικού άξονα της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα το ταξίδι από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη, «που χρειαζόταν πριν λίγα χρόνια 4,5 ώρες, γίνεται σήμερα σε μόλις 2,5 ώρες», τους άξονες, που έγιναν και γίνονται προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου, την αναβάθμιση του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου και τη λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου.
Για την Παιδεία ανέφερε πως:

- Δημιουργήθηκε Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στις Σάππες.

- Δρομολογήθηκε η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων.

- Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έγινε το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Χώρας. Απέκτησε αυξημένη χρηματοδότηση και νέες κτιριακές υποδομές.

Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, σημείωσε ότι:

- Χρηματοδοτήθηκαν εκατοντάδες υποδομές και επιχειρήσεις με 160 εκ. ευρώ.

- Δόθηκαν έκτακτες ενισχύσεις στους ανέργους.

- Ολοκληρώθηκε το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου.

Εξάλλου, σε ότι αφορά στην προστασία του φυσικού πλούτου της Θράκης και την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, επισήμανε:

- Τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

- Το φράγμα του Ιασίου.

- Τις διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος στον Ίασμο.

- Τη μελέτη για την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης από το Νέστο.

- Το κλείσιμο ανεξέλεγκτων χωματερών.
Ακόμη, σημείωσε «την αυξημένη ενίσχυση των δήμων και των κοινοτήτων της Θράκης, από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και τόνισε «αποδεικνύουμε, στην πράξη, ότι είμαστε κοντά στην Περιφέρεια. Είμαστε δυναμικά παρόντες στη Θράκη».
Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη μεμψιμοιρία, να αποκρούσουν τη μοιρολατρία».
«Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Πάρτε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Με κινητοποίηση. Με συστράτευση. Με αγώνα. Με περηφάνεια για όσα μας ενώνουν. Σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε.
Τέλος, απευθυνόμενος στους κατοίκους του ακριτικού νομού έκανε λόγο για ισχυρό μήνυμα: «Από τον Έβρο, από εδώ που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, στέλνετε σ’ ολόκληρη τη χώρα μήνυμα νίκης. Σας ευχαριστώ για τους αγώνες σας. Η εμπιστοσύνη σας είναι η μεγάλη μου δύναμη. Η μόνη μου δύναμη. Μπορούμε να κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε. Είναι στο χέρι μας. Αρκεί να δώσουμε τον αγώνα όπως εμείς ξέρουμε να τον δίνουμε».

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Read more...

ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Έντονη αντιπαράθεση δημιουργήθηκε με συμπλοκή μεταξύ των σωματοφυλάκων του Τούρκου Πρωθυπουργού και των Αμερικανών σωματοφυλάκων στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Erdoğan στην Αμερική.

Εν όψει της προγραμματισμένης ομιλίας του πρωθυπουργού στο πάνελ με θέμα «Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον» στη Νέα Υόρκη παρουσιάσθηκε πρόβλημα χρόνου στις εξόδους μεταξύ της αμερικανικής ομάδας ασφάλειας του Τούρκου πρωθυπουργού και της δεύτερης αμερικανικής ομάδας ασφαλείας του προέδρου της Αμερικής Ομπάμα.

Η μη επικοινωνία μεταξύ των δυο ομάδων ασφαλείας δημιούργησε το σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα, οι αμερικανοί φρουροί του Προέδρου των ΗΠΑ, να συγκρουστούν με τους φρουρούς του Τούρκου πρωθυπουργού

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά το επεισόδιο αποφάσισε να μην πάρει μέρος στη σύνοδο με επακόλουθο να ακυρωθεί και η ομιλία του στο πάνελ με θέμα «G-20 και οι Επιδράσεις του Στα Παγκόσμια Προβλήματα».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP