Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η σταύρωση του Καυκάσου


Άρθρο του Μπόριβοι Ερντελιάν στη DANAS (ΝΤΑΝΑΣ), με τίτλο «Η σταύρωση του Καυκάσου», μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η έκβαση της προσπάθειας συμφιλίωσης της Τουρκίας και της Αρμενίας είναι ακόμη αβέβαιη και το μεγαλύτερο εμπόδιό της παραμένει ο ιστορικός χαρακτηρισμός του Αρμενικού ζητήματος, το οποίο οι μεν θεωρούν γενοκτονία και οι δε αναπόφευκτη παγκόσμια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν εκτίμησε ότι η αναγνώριση των δολοφονιών των Αρμενίων από την Τουρκία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Τάνερ Ακτσάμ, καθηγητή Ιστορίας του Παν/μίου Κλαρκ στις ΗΠΑ, θεωρείται ιστορική πρόοδος και οφείλεται στον ‘έντονο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, τη μείωση της επιρροής του στρατού στον τομέα της πολιτικής και τη στροφή της Τουρκίας προς τον Καύκασο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των συνόρων για το εμπόριο.

Η Άγκυρα έχει μια νέα προσέγγιση στη διαμόρφωση της περιφερειακής της πολιτικής, η οποία αφορά στην Ρωσία, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στην Εγγύς Ανατολή και στη βόρεια Αφρική και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε ένα από τα βιβλία του, ο τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι το κρίσιμο έργο για την Τουρκία είναι ‘μηδενικό πρόβλημα’ με τους γείτονες, ενώ προτεραιότητα αποτελούν το κουρδικό και το αρμενικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στο Αρμενικό, θα συσταθεί μεικτή υποεπιτροπή προκειμένου να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915 και 1916, θα έχει στη διάθεσή της τα σχετικά έγγραφα που θα της παραχωρήσουν και τα δύο κράτη. Τελική συμφωνία των δύο χωρών αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η επικύρωσή της στις βουλές των δύο χωρών, ενώ μετά την υπογραφή αναμένεται και η έλευση του προέδρου της Αρμενίας σε ποδοσφαιρικό αγώνα Αρμενίας-Τουρκίας. Αναμένεται επίσης η Αρμενία να αναγνωρίσει τα σύνορα με την Τουρκία, που καθορίστηκαν το 1921.

Ένα επιπλέον ενδεχόμενο εμπόδιο για την επίλυση του Αρμενικού, μολονότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι το Ναγκόρνο- Καραμπάχ, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς, θεωρείται τουρκική περιοχή ‘υπό την αρμενική κατοχή’. Ο αρχισυντάκτης της τουρκικής ε/φ Χουριέτ, Ταϊλάν Μπιλγκίτς, υπενθυμίζει ότι κάθε είδος συμφιλίωση είναι δυνατό, εκτός από αυτή με εθνικιστές και στις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι «χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, πρέπει να θυμηθούμε ότι αυτού του είδους συμφέροντα πολλές φορές στο παρελθόν είχαν επικρατήσει της σύνεσης».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP