Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Kατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του στο Council on Foreign Relations της Ουάσιγκτον, ο Τ/κ ηγέτης Ταλάτ τόνισε την ανάγκη διορισμού ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να άρουν τον οικονομικό αποκλεισμό της "ΤΔΒΚ", αναφέρει δημοσίευμα της αγγλόφωνης Today’s Zaman.

Ο διορισμός αμερικανού απεσταλμένου, ο οποίος θα ενεργεί υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου ή του State Department, θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξέλιξη των ειρηνευτικών δια-πραγματεύσεων και στη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ταλάτ, προσθέτοντας ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα είναι εκείνο που αφορά τις περιουσίες. Παράλληλα, τόνισε ότι, σε αντίθεση με την ε/κ πλευρά, οι Τ/κ σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, η οποία άρχισε στα μέσα Σεπτεμβρίου, έχουν κάνει προτάσεις όσον αφορά τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις συνομιλίες, οι οποίες συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν η τ/κ πλευρά αποδέχεται χρονοδιάγραμμα ή διεθνή διαιτησία για το Κυπριακό, απάντησε ότι συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα δεν είναι δυνατόν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κ. Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε διεθνή διαιτησία.

****
Στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εις βάρος της Τουρκίας κατόπιν προσφυγής 18 Ε/κ για τις περιουσίες, τις οποίες έχασαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την "παρέμβαση της Τουρκίας" το 1974, αναφέρεται δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Court rules against Turkey in Cyprus property cases».

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο προστατεύει την ιδιοκτησία, ενώ επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση για τα ποσά, τα οποία πρέπει να επιδικασθούν στους προσφεύγοντες.

Διπλωματικές πηγές, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι προσφυγές ασκήθηκαν πριν τη δημιουργία από την "ΤΔΒΚ" επιτροπής για τη διευθέτηση περιουσιακών θεμάτων των Ε/κ. Η ειδική αυτή επιτροπή συστάθηκε το 2003 για την εξέταση καταγγελιών Ε/κ και την επιδίκαση αποζημιώσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το ίδιο το Δικαστήριο στο πλαίσιο προηγούμενων αποφάσεών του έχει καλέσει την Τουρκία και τις "τουρκοκυπριακές αρχές" να θεσπίσουν δικούς τους μηχανισμούς ώστε να διευθετώνται περιουσιακές προσφυγές Ε/κ. Χρήση αυτού του μηχανισμού έκανε ήδη ο Ε/κ Μιχάλης Τύμβιος, ο οποίος αρχικά είχε προσφύγει ενώπιον του ΕΔΑΔ, στη συνέχεια όμως, αφού επετεύχθη συμ-φωνία με την επιτροπή, απέσυρε την προσφυγή του.

«Τώρα, το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στην ακροαματική διαδικασία της 18ης Νοεμβρίου, κατά την οποία το Δικαστήριο θα εξετάσει τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα της επιτροπής διευθέτησης περιουσιακών ζητημάτων στα κατεχόμενα», δηλώνει ο συνήγορος επτά εναγόντων, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP