Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

H ψήφος των Τούρκων στον Τούρκο....


Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στην Ελλάδα εκστρατεία "η ψήφος των Τούρκων στον Τούρκο"» γράφει ότι στην Ελλάδα όλα τα πολιτικά κόμματα επιτάχυναν τις προεκλογικές εκστρατείες τους για τις επικείμενες εκλογές. Η Τουρκία στην προεκλογική αυτή εκστρατεία, όπου έχουν ευρεία συμμετοχή και οι "Τούρκοι" της δυτικής Θράκης, εργάζεται προκειμένου οι "Τούρκοι" της δυτικής Θράκης να ενισχύσουν τη θέση τους.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία "Τούρκων" Δυτικής Θράκης απευθύνει έκκληση στους "Τούρκους" της δυτικής Θράκης να προσέλθουν στις κάλπες με το σύνθημα «η ψήφος των Τούρκων στον Τούρκο». Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαλίτ Χαμπίμπογλου, με την εκστρατεία την οποία διενεργεί, ζητεί να ακουστεί η φωνή των "Τούρκων" στην εκλογική αναμέτρηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: Θα στείλουμε στη Βουλή εκείνους τους "Τούρκους" υποψηφίους που θέλουμε να είναι εκπρόσωποί μας.


Η εφημερίδα γράφει ότι στην εκλογική αναμέτρηση έχουν υποδειχθεί, ως υποψήφιοι, 14 "Τούρκοι" της δυτικής Θράκης από διάφορα κόμματα. Στις εκλογές του 2007 ο Τσετίν Μαντατζί είχε εκλεγεί βουλευτής Ξάνθης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν βουλευτής Ροδόπης.

****
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες καταχωρεί ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη από την Αθήνα με τίτλο «Κύριο θέμα των εκλογών οι σχέσεις με την Τουρκία».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα κατά τις επικείμενες εκλογές πρόκειται να συμμετάσχουν 23 κόμματα. Από αυτά τέσσερα έως έξι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη Βουλή, εφόσον βεβαίως ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 3%.

Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ, με ηγέτη το Γιώργο Παπανδρέου, θα κερδίσει τις εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή θα είναι δεύτερο κόμμα. Στις εκλογές, αν και το πλέον πολυσυζητούμενο θέμα είναι η οικονομική κρίση, εν τούτοις και η Τουρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικά σημεία. Όμως, οι απόψεις των κομμάτων παρουσιάζουν διαφορές.

- Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Όμως, γίνεται λόγος να τεθούν επί τάπητος και οι διαφωνίες στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση, δεν παραλείπει να πει ότι βρίσκεται στο προσκήνιο και το δικαίωμα βέτο στην Ε.Ε..
- Η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δηλώνει ότι υπεύθυνοι της μη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε..
- Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ζητεί να σταματήσουν αμοιβαία οι δαπάνες για την Άμυνα.
- Ο αρχηγός του άκρα εθνικιστικού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, τάσσεται υπέρ του εξοστρακισμού της Τουρκίας από την Ε.Ε..
- Οι Περιβαλλοντολόγοι - Πράσινοι εισηγούνται όλοι οι λαοί των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να αφήσουν στο περιθώριο τους αιματηρούς πολέμους του παρελθόντος και να αρχίσουν μια συνεργασία.

****
Η Turkiye στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στη γείτονα φιλονικία για την Τουρκία» γράφει ότι οι δύο ηγέτες των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, απάντησαν και σε ερωτήσεις αναφορικά με θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Στη δίωρη τηλεοπτική εκπομπή, αν και συζητήθηκαν κατά βάση τα προβλήματα της οικονομίας, εν τούτοις έθεσαν τη σφραγίδα τους και οι συζητήσεις για το θέμα της Τουρκίας.

Ο Καραμανλής ανέφερε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εφόσον βεβαίως η χώρα αυτή εκπληρώσει τα ενταξιακά κριτήρια. Προκειμένου δε να επικρίνει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, είπε: «Εμείς ούτε στο φιάσκο της κρίσης των Ιμίων βρισκόμασταν επικεφαλής της κυβέρνησης, ούτε όταν συνελήφθη ο Οτζαλάν, αλλά ούτε έχουμε υπογράψει και τη συμφωνία της Μαδρίτης. Εμείς έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και από αυτές δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω».

Ο Παπανδρέου ανέφερε ότι ήταν λάθος που ο Καραμανλής σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βέτο κατά της Τουρκίας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP