Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΤΕΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΗΠΙΟ....Ισλάμ και Κεμαλισμός εισβάλλουν στην Θράκη


Μπορούν 297 κάτοικοι να χτίσουν αυτό το τζαμί;
Χρηματοδοτείται από …έρανο, λένε οι πληροφορίες, αλλά το διαψεύδει το ίδιο το μέγεθος και φυσικά το κόστος του έργου, που ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων ενός αγροτικού χωριού που αριθμεί όλο κι όλο άντρες και γυναικόπαιδα 297 κατοίκους

Το ερώτημα, αν μπορούν λιγότεροι από 300 κάτοικοι ενός χωριού να χτίσουν το μεγαλοπρεπές αυτό τζαμί της φωτογραφίας, είναι φυσικά ρητορικό, αφού το κόστος του έργου ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες ενός αγροτικού οικισμού.

Κι όμως το τζαμί που απεικονίζεται στις φωτογραφίες και κατασκευάζεται στο χωριό Ήπιο, δήμου Αρριανών Ροδόπης σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοδοτείται από …έρανο. Μόλις 297 μόνιμους κατοίκους κατέγραψε η απογραφή του 2001 στον ημιορεινό αυτό οικισμό του δήμου Αρριανών, λίγο πριν τη Νέα Σάντα. Και οι αριθμοί αυτοί μπορεί σε κάποιους να μην λένε τίποτα, με μία βόλτα όμως στο Ήπιο, μπορεί κανείς να καταλάβει την οικονομική κατάσταση των κατοίκων του.
Μικρά σπίτια και απλοί άνθρωποι, αγρότες ή κτηνοτρόφοι συνθέτουν τον πληθυσμό, που σίγουρα αν είχαν τόσα πολλά λεφτά θα τα διέθεταν για να καλυτερέψουν τις δικές τους συνθήκες ζωής, χτίζοντας ίσως ένα καλύτερο σπίτι ή αγοράζοντας, ένα καλύτερο αυτοκίνητο. Είναι το λιγότερο αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι ένα τέτοιο τέμενος μπορεί να χρηματοδοτηθεί χάρη στον έρανο μεταξύ βιοπαλαιστών. Πάντως η γραμμή, που θέλει το Ισλάμ να εισέρχεται δυναμικά στη ζωή των μουσουλμάνων της Θράκης, εξυπηρετείται με το καλύτερο τρόπο, από τη δημιουργία ενός ακόμα τζαμιού. Και φυσικά δεν είναι το κτίριο που από μόνο του προκαλεί, αφού το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας είναι δεδομένο για όλους και αναφαίρετο, αλλά με τον τρόπο που κάποια πράγματα μεθοδεύονται στην περιοχή μας, εξυπηρετώντας αλλότριους σκοπούς και όχι την ανεξιθρησκεία και το δικαίωμα σε ευπρεπείς χώρους λατρείας.
Κεμαλισμός και Ισλάμ εισβάλλουν συστηματικά και δυναμικά στη Θράκη, ενώ η γραμμή είναι όλα τα χωριά και τα πιο μικρά να ξεχωρίζουν με τους μιναρέδες από μακριά. Λες κι αυτό μας λείπει στην περιοχή.

Read more...

Να μη ραγίσει η... βιτρίνα συμφώνησαν στην Τουρκία


Η τρίωρη συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ κατέληξε χθες στην Αγκυρα σε μια συμφωνία για να μη «ραγίσει η βιτρίνα».

Στο κοινό ανακοινωθέν οι τρεις συμμετέχοντες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί: «Οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι πως τα θέματα θα διευθετηθούν σε συνταγματικό πλαίσιο και βάσει των νόμων. Είναι ανάγκη να ενεργήσουν όλοι με υπευθυνότητα ώστε να μην εξασθενήσουν οι θεσμοί στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας » αναφέρεται. Ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν «ευχάριστη» και «πήγε πολύ καλά».

Αλλά ο στρατηγός Μπασμπούγ πέρασε μπροστά από τις κάμερες χωρίς να κάνει δηλώσεις, σφιγμένος και αφύσικα νευρικός. Οπως έχει άλλωστε δηλώσει, θεωρεί τις καταγγελίες κατασκευασμένες και τμήμα εκστρατείας ψυχολογικού πολέμου σε βάρος της αξιοπιστίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο δικαστικό σίριαλ της υπόθεσης «Εργκενεκόν» και οι νέες ομαδικές συλλήψεις αξιωματικών που κατηγορούνται για εμπλοκή στο παρακρατικό σχέδιο πραξικοπήματος με τον κωδικό «Βαριοπούλα»- το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσιες και την πρόκληση «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα.

Ο λόγος της αγωνίας, προφανής. Οι κεμαλιστές στρατηγοί έχουν εξοργιστεί από τις συνεχείς συλλήψεις συναδέλφων τους, απόστρατων και εν ενεργεία. Στην έκτακτη συνάντηση ζήτησαν ουσιαστικά τον λόγο από την πολιτική ηγεσία. Κατά πάσα πιθανότητα ο στρατηγός Μπασμπούγ αξίωσε τη συνάντηση προκειμένου να υποβάλει ένα φραστικό τελεσίγραφο στους ισλαμιστές πολιτικούς: ή σταματάτε τώρα τις διώξεις ή πάμε σε ολομέτωπη σύγκρουση. Και μπορεί η σημερινή ηγεσία του τουρκικού στρατού να ορκίζεται ότι η εποχή των πραξικοπημάτων παρήλθε ανεπιστρεπτί, αλλά ουδείς στη γείτονα ξεχνάει ότι οι στρατηγοί έχουν ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν πείστηκαν από τις χθεσινές «χλιαρές» διαβεβαιώσεις: στην πραγματικότητα όλοι συμφωνούν ότι τα περιθώρια συμβιβασμού για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και, γιατί όχι, ανοικτών «εχθροπραξιών» μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, είναι σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα περιορισμένα. Λίγοι βέβαια πιστεύουν ότι ο Μπασμπούγ θα βγάλει τα τανκς στους δρόμους- όμως τα σενάρια για νέο δικαστικό «πραξικόπημα» που θα αναγκάσει το κυβερνών κόμμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πολλαπλασιάζονται ημέρα με την ημέρα.

Μ ε τις «Κασσάνδρες» συμφωνούν και οι τουρκικές αγορές, οι οποίες χθες σημείωσαν νέα μεγάλη «βουτιά» ως αποτέλεσμα της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχώρησε σημαντικά μετά το πέρας της σύσκεψης κορυφής, ενώ υπήρξαν μεγάλες πιέσεις και στο νόμισμα, με την τουρκική λίρα να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ επτά μηνών.

Αίσθηση προκάλεσε η προσαγωγή στο δικαστήριο- για να ανακριθούν για τη «Βαριοπούλα»των πρώην αρχηγών της Αεροπορίας και του Ναυτικού Ιμπραήμ Φιρτίνα και Οζντέν Ορνέκ η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση, σοκάροντας την ασυνήθιστη σε τέτοια θεάματα τουρκική κοινή γνώμη.

Read more...

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να οριοθετήσουν την ΑΟΖ


Χρήστος Ιακώβου
Η απουσία συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη με ορατό το ενδεχόμενο αυτό το κενό να καλυφθεί από μία συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Ήδη, η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα αποδεχόμενη, εκ των πραγμάτων ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Αυτή η πιθανότητα, σε περίπτωση που εξελιχθεί σε γεγονός θα έχει ως συνέπεια, εκτός από την απώλεια του φυσικού πλούτου νοτίως του Καστελλορίζου και ανατολικώς της Κρήτης, να αποτελέσει την αλυσίδα αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που είναι άλλωστε πάγια στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας.


Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, όταν η Τουρκία προκάλεσε μία περιορισμένης κλίμακας κρίση με την ενέργειά της να κάνει έρευνα για πετρέλαια 80 μίλια νότια του Καστελλορίζου, με νορβηγικό πλοίο, επεξέτεινε τη στρατηγική των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, και στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι περιοδικές κρίσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πολιτικές συμπτώσεις ή σπασμωδικές αντιδράσεις κάποιων φιλοπόλεμων κύκλων του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας, αλλά προσχεδιασμένες κινήσεις τακτικής που εξυπηρετούν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο δηλαδή την διαρκή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος της Κύπρου επί συγκεκριμένων θαλασσίων ζωνών.
Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της Τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, ο βραχυπρόθεσμος τακτικός στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να αναδιπλώνεται για να δείξει τη θέση της για τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας. Ο λόγος είναι απλός. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Μία εξ αυτών ήταν σε εκείνη που διεξήγαγε τις έρευνες, πριν ενάμιση χρόνιο, το Νορβηγικό σκάφος και η οποία εφάπτεται της υφαλοκρηπίδας του Καστελορίζου.
Μακροπρόθεσμα, η Άγκυρα επιχειρεί να εξασφαλίσει δύο τακτικά σημεία που θα τις επιτρέψουν να προχωρήσει σε υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου: α) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης περισσοτέρων της μίας διαφορών στο Αιγαίο, β) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης γκρίζων ζωνών και συγκατάθεσής της για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ν’ αποφανθεί για την κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελορίζου.
Το βασικό επιχείρημα της Άγκυρας παραπέμπει στο σύνδρομο της Συνθήκης των Σεβρών ότι δηλαδή στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να εγκλωβίσει την Τουρκία στα δικά της χωρικά ύδατα ούτως ώστε να ελέγξει τα τρία βασικά λιμάνια της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα) καθώς επίσης και τις ναυτικές οδούς που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της Τουρκίας με τον κόσμο και κατ’ επέκταση να μετατρέψει την Τουρκία σε κράτος ξηράς, όπως επεχείρησαν οι δυτικές δυνάμεις με τη Συνθήκη των Σεβρών. Για τη δε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, η Τουρκία φοβάται ότι αν Αθήνα και Λευκωσία επιβάλουν ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός του τομέα θαλασσίων αρμοδιοτήτων των χωρών - μελών της Ε. Ε., η Τουρκία με τον τρόπο αυτό θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις οικονομικές ζώνες.
Συνεπώς, είναι στρατηγικής σημασίας να γίνει συντονισμός διπλωματικών ενεργειών στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης (1982) μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των δύο κρατών να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η θέση της Ελλάδος για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο καθώς επίσης θα ενισχυθεί και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει δώσει άδεια έρευνας πετρελαίων σε διεθνείς εταιρίες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
www.geopolitics-gr.blogspot.com

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_6341.html#ixzz0glp41bHy

Read more...

Τα παρακρατικά δίκτυα της Τουρκίας


Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν εξάρθρωσαν δίκτυο που συνδέεται με μυστηριώδη αμερικανο-τουρκική ισλαμική σέχτα και που επίσης έχει άρωμα CIA. Πέντε άτομα καταδικάστηκαν εντός του Μαρτίου (πέρισι) από 8 έως 12 χρόνια και εκτίουν τις ποινές σε στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας για «υποστήριξη τουρκικού ριζοσπαστικού θρησκευτικού κινήματος και δημιουργία πανικού στον πληθυσμό».
Ήταν οι Ουζμπέκοι υπήκοοοι Αμπντούλ Ντανταχάνοβ, Μπακρόμ Ιμπραχίμοβ, Νταβρόν Καμπίλοβ, Ροβσανμπέκ Φαβόγεβ και Μπότιρμπεκ Εσκουζίγεβ. Ο 32χρονος Ντανταχάνοβ σπούδασε στο Fairfield University του Κονέκτικατ ως υπότροφος του “Open Society Institute” του Τζορτζ Σόρος.

Οι πέντε Ουζμπέκοι συνελήφθησαν σε επιχείρηση της κυβέρνησης εναντίον του τουρκικού μουσουλμανικού κινήματος “Nurcilar” πεποιθήσεων Sufi, που έχει σχέσεις με την ισλαμική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν από την Πενσυλβάνια.
Το “Nurcilar” που αποκαλείται και “Nursi” είναι ιδιαίτερα ενεργό στο πλαίσιο λειτουργίας του «Ισλαμικού Ινστιτούτου» της Τασκένδης και άλλοι οπαδοί του υπό την καθοδήγηση του Γκιουλέν είχαν συλληφθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2009.
Σύμφωνα με στοιχεία η «μαντράσα» του Γκιουλέν που αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση και στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας και του Ιράκ, χρηματοδοτείται από τη CIΑ ενώ δρα παράλληλα με τους pan-Turkish/Eurasianist (Σόρος) στόχους της Ergenekon.
Άλλωστε ο διαβόητος τριπλός πράκτορας (CIA/Mossad/MIT) ραββίνος Τουντσάϊ Γκιουνέϊ που είχε την πιο βαθειά ανάμιξη στη συνωμοσία της Ergenekon και που σήμερα ζει στον Καναδά, ήταν επίσης στενά συνδεδεμένος με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σε μετρήσεις που έγιναν στην Τουρκία έχει διαφανεί ότι το 1/3 των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η σέχτα του Μεγάλου Χότζα, Φετουλάχ Γκιουλέν, αποτελεί μέρος ευρύτερου κινήματος που έχει ως στόχο να πάρει τον έλεγχο του τουρκικού κράτους.
Μετά την αθώωσή του στην Τουρκία το 2006 για απόπειρα ανατροπής του κοσμικού κράτους μέσω της οργάνωσής του, δικαστήριο της Πενσυλβάνια αρνήθηκε να χορηγήσει μόνιμη παραμονή στον Γκιουλέν.
Ο δημόσιος κατήγορος από το U.S. Citizenship and Immigration Service (USCIS) είχε παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η οργάνωση του Γκιουλέν χρηματοδοτείτο από σκοτεινά κέντρα της Σαουδ. Αραβίας, του Ιράν, της Τουρκίας και από τη CIA.
Οι αμερικανικές αρχές είχαν προσπαθήσει για επτά ολόκληρα χρόνια να απελάσουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία, όμως αιφνιδίως απεσύρθη κάθε διαφωνία για την παραμονή του στις ΗΠΑ.
Τον Οκτώβριο 2008 του παραχωρήθηκε πράσινη κάρτα με απόφαση Εφετείου και παρέμβαση της CIA, μετά από σκεπτικό που τον χαρακτήριζε ως «αλλοδαπό εξαιρετικής ικανότητας».
Ο Τούρκος Φετουλάχ Γκιουλέν και ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας ισλαμικών επενδύσεων Γιασίν αλ-Καντί που είχε χαρακτηριστεί με απόφαση του Μπους τον Οκτώβριο 2001 ως «διεθνής τρομοκράτης εξαιρετικής σημασίας», είχαν ανάμιξη σε «προγράμματα προώθησης όπλων και άλλων εφοδίων» της CIA προς το επίσης τότε τρομοκρατικό UCK του Κοσσόβου.
Οι κατηγορίες και τα μέτρα των Αμερικανών κατά του Αλ Καντί (φίλος και του Ερντογάν) αποσύρθηκαν με μυστηριώδη τρόπο, όπως και όλες οι αποφάσεις που είχε λάβει σε βάρος του Σαουδάραβα η Ε.Ε. για χρηματοδότηση της Αλ Κάϊντα και της τρομοκρατίας,
Τα βιβλία του Γκιουλέν έχουν μεταφραστεί και στα Αλβανικά ενώ το FBI παρακολουθούσε τη δράση του, παράλληλα με την ηλεκτρονική παρακολούθηση που έκανε στις δραστηριότητες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, πριν, στη διάρκεια και μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Η πράκτορας της CIA Βάλερι Πλέϊμ που ξεσκεπάστηκε από το Λ. Οίκο και τον Τσένυ για να διασυρθεί μέσω του Λίμπι από ημέτερους δημοσιογράφους και η διερμηνέας του FBI Σίμπιλ Έντμοντς, είχαν την Τουρκία υψηλά στη λίστα των δραστηριοτήτων τους.
Η Πλέϊμ ερευνούσε και τουρκικά παράνομα δίκτυα διακίνησης όπλων και ραδιενεργών ουσιών των οποίων οι υψηλές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον, στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο διατηρούσαν στενές επαφές με στελέχη της Ergenekon στην Τουρκία.
Η υπόθεση Ντανταχάνοβ στο Ουζμπεκιστάν δεν είναι η μοναδική που συνδέεται με τον Σόρος, τον Γκιουλέν και το κίνημα “Nurcilar”.
Τα ιδρύματα του Σόρος δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες όπου η οργάνωση του Γκιουλέν έχει σημαντική επιρροή, όπως Καζακστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και στις αυτόνομες ρωσικές μουσουλμανικές περιοχές Ταταρστάν, Μπασκορτοστάν, Νταγκεστάν και Καρατσάϊ-Τσερκεσία.
Στην Τουρκία συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση συνωμοσίας της Ergenekon και οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές στο αρχηγείο της Ένωσης Εργατών Μετάλλου, στην Eurasia TV (ART) στην Άγκυρα και στο γραφείο του καθηγητή Ερχάν Γκοκσέλ, προέδρου του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών Verso.
Ο Γκοκσέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, Ραμαζάν Ακιουρέκ, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του και τον καταδιώκει.
Σύμφωνα με τον Γκοκσέλ ο Ακιουρέκ έχει ανάμιξη στη δολοφονία του δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ (Ιανουάριος 2007) και ο αυτουργός της δολοφονίας Ντογκού Περιντσέκ που είναι κρατούμενος και για την υπόθεση Ergenekon, είχε αποκαλύψει το 2007 ότι ο Ακιουρέκ είναι ισλαμιστής και οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν παίρνει μέρος σε διεθνείς διαθρησκειακές συνόδους και έχει συναντηθεί κατά καιρούς με όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες.

Read more...

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Ερντογάν


Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προχώρησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθειά του να ενημερώσει τους τούρκους πολίτες για τις προθέσεις της πολιτικής του και για την δύναμη που επιθυμεί να μεταθέσει στα χέρι των απλών πολιτών (φυσικά, δεν τοποθετήθηκε στο γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε αυτούς τους νεωτερισμούς...)
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος εξήρε τη σημασία της ειρήνης, της γαλήνης και της σταθερότητας στην κοινωνία.

«Όλοι έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία δεν πρόκειται με τίποτα να παραιτηθεί από τον στόχο της σύγχρονης, ελεύθερης, προοδευτικής και φωτεινής δημοκρατίας».
Αυτό είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας επίσης πως η χώρα προχωρά αποφασιστικά προς τους στόχους που έχει θέσει.
«Η μεγάλη βούληση για αλλαγή από την οποία διακατέχεται το έθνος μας και ο ζήλος για την πρόοδο, παραμένει ως η βασικότερη ωθητική δύναμη της πορείας μας. Και όταν λέω αλλαγή, εννοώ εκείνη όπου η κυριαρχία ανήκει χωρίς προϋποθέσεις στο έθνος».
Ο κύριος Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι το 2023, οπότε και η Τουρκική Δημοκρατία θα συμπληρώσει τα εκατό της χρόνια, το οποία και θα κάνουν την Τουρκία μία από τις δέκα πιο εξελιγμένες χώρες του κόσμου.
Στη συνέχεια του διαγγέλματός του ο τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας:
«Σε κάθε περίοδο αναβάθμισης των δημοκρατικών προδιαγραφών και διεύρυνσης των ελευθεριών στην Τουρκία, άνθισε η ευημερία και η γαλήνη, έγιναν άλματα στην οικονομία. Το αντίθετο συνέβη κάθε φορά που αμφισβητήθηκε η δημοκρατία».
Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα πως ευθύνες αναλογούν στον καθένα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Σε άτομα, σε οργανισμούς και περισσότερο στους πολιτικούς, τους ανθρώπους του πνεύματος, των τεχνών, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τους καθοδηγητές της κοινωνίας.
«Δεν μιλάμε, κάνουμε δουλειά», είπε ο Ερντογάν καταλήγοντας ως εξής: «Εάν δεν υπάρχει οικονομική εμπιστοσύνη και σταθερότητα σε μια χώρα, ούτε μπορούμε να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις ούτε να διαθέσουμε πόρους».
«Ουδείς είναι υπέρανω των νόμων», προειδοποίησε το στρατό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που 11 στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν στο πλαίσιο συλλήψεων για μια συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, το 2003.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η εξομάλυνση (...) Πρόκειται για προόδους που κάνουμε ως προωθημένη δημοκρατία», δήλωσε, χωρίς πάντως να αναφερθεί ρητά στη διεξαγόμενη έρευνα.
«Αυτοί που καταστρώνουν μυστικά σχέδια για να συντρίψουν τη βούληση του λαού πρέπει να αντιληφθούν ότι από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη (...) Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων. Ουδείς χαίρει ατιμωρησίας», διαμήνυσε.
Ο Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι το AKP γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικό και επιχειρεί να δυσφημήσει το στρατό, που θεωρείται ο φρουρός του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
«Ναι, αυτή η διαδικασία είναι επώδυνη, αλλά είναι για το καλό του λαού μας που αριθμεί 72 εκατομμύρια», παραδέχθηκε.
«Ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει ή να φοβάται», συμπλήρωσε και είπε: «Η κατεύθυνση της Τουρκίας είναι προφανής(...) Η Τουρκία προχωρεί προς μια προωθημένη δημοκρατία (...) Η Τουρκία προοδεύει στο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνεται πως την επομένη του διαγγέλματος του κυρίου Ερντογάν, η λίρα καταποντίστηκε ενώ έντονες ανησυχίες εκφράστηκαν στους κύκλους του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πιθανότηρα πραξικοπήματος, αλλά και για την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας λόγω σημαντικών μετακινήσεων (μη ελεγχόμενων) από αμερικανούς επενδυτές...

Read more...

Κόκκινος συναγερμός τις τελευταίες ώρες στο State Department σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία που προδικάζουν πραξικόπημα


Τις τελευταίες ώρες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 70 συλλήψεις (έχουν ανακοινωθεί μόλις οι 19) απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία στα χέρια τους που δείχνουν κορύφωση της έντασης, για τα οποία όμως δε μπορούμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αυτό όμως που μεταδίδουμε με σιγουριά είναι η έντονη ανησυχία των αξιωματούχων (έχει ενημερωθεί και ο Ομπάμα) για κάποιες εξόφθαλμες επενδυτικές κινήσεις Αμερικανικών κεφαλαίων που δείχνουν να… προεξοφλούν πραξικόπημα στην Τουρκία!

Συγκεκριμένα: Η λίρα κατέρρευσε τις τελευταίες ώρες και πακτωλοί χρημάτων πέφτουν σε συμβόλαια παραγώγων που προεξοφλούν συνθήκες πολιτικής και όχι οικονομικής κρίσης.
Το ίδιο πιστεύουν Άγγλοι και Γάλλοι τραπεζίτες με μικρότερες όμως τοποθετήσεις.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη μέσα στην Αμερική που λέει ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται ακριβώς για να εκβιάσουν εξελίξεις! Φήμες που εντείνονται μάλιστα αφού τις τελευταίες ώρες σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές για να “γλιτώσει η χώρα την κατάρρευση”.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο “θρύλος” του Τουρκικού Ισλάμ, ο μουφτής Φετουλάχ Γκιουλέν που διατηρεί άριστες σχέσεις με την ηγεσία των Δημοκρατικών, ζήτησε την επέμβαση της Αμερικής για να αναχαιτισθούν τα στρατιωτικά σχέδια “που θα γκρεμίσουν την δημοκρατική κυβέρνηση”. Η γνώμη και η πληροφόρηση του Γκιουλέν, ιδρυτή της περιβόητης “FGH” που ήταν ο εφιάλτης των Κεμαλιστών ενισχύεται από τις κινήσεις κάποιων Κεμαλικά προσκείμενων Αμερικανικών TT που “βλέπουν” ανικανότητα του Ερντογάν να ελέγξει την οικονομία και την “αναπόφευκτη” καταστροφή.
Ξεσηκωμός της αντιπολίτευσης λοιπόν που μπορεί να σημαίνει ότι αυτές οι κερδοσκοπικές κινήσεις αποσκοπούν ακριβώς στο να στρώσουν τον δρόμο για πραξικόπημα με πρόσχημα την αποτροπή της οικονομικής καταστροφής. Ενδεικτική ήταν η στυγνή παραδοχή ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων της Τουρκίας, του Ακιμάν Σινάν (Garanti asset mngt με 4 δις $):
Ποντάρουμε συνεχώς στην υποτίμηση της Λίρας και την πτώση των μετοχών γιατί αναμένουμε είτε πρόωρες εκλογές ή απαγόρευση του ΑΚΡ από το ανώτατο δικαστήριο!*
Αυτή λοιπόν η κατάσταση δημιουργεί πολύ άσχημες συνθήκες στην περιοχή και -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- ενδέχεται να ωθήσει τον Ομπάμα να απαιτήσει “υποχωρήσεις” στο Αιγαίο από τον Γιώργο Παπανδρέου χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη ενίσχυσης του Ερντογάν υπό την απειλή θερμού επεισοδίου.
Επαναλαμβάνουμε, είναι πληροφορίες τελευταίας στιγμής, για οτιδήποτε νεώτερο θα σας κρατήσουμε ενήμερους.
*Διαβάστε επί λέξει την απίστευτη δήλωση του Τούρκου μεγιστάνα στο Bloomberg: “It’s a nauseous situation,” said Sinan Akiman, deputy chief executive at Garanti Asset Management, Turkey’s third- largest fund manager with the equivalent of $4.1 billion in assets. Akiman said he’s betting on the lira’s depreciation and stock declines on concern the clash may trigger early elections or push the courts to seek the closure of Erdogan’s Justice & Development Party.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΟΒΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ;


Μια πρωτοφανής τουρκική απειλή για την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι προ των πυλών σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet. Η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν την ναυπήγηση σκάφους ελέγχου και διοίκησεων αποβατικών επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να εκτελούν συνδυασμένες αποβατικές επιχειρήσεις από τα δυτικά των ελληνικών νησιών.

Μήπως αυτό τελικά σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η Άγκυρα θα προσπαθήσει να αφαιρέσει τμήμα του εθνικού κορμού της χώρας; Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει τα ελληνικά νησιά.


Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Κατηγορίες οι οποίες σχετίζονται με μία συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, που έχει ισλαμιστικές καταβολές, απαγγέλθηκαν εις βάρος δύο Τούρκων στρατηγών εν αποστρατεία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN-Turk, μία ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος και των κοσμικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Τσετίν Ντογκάν, πρώην επικεφαλής της τουρκικής Πρώτης Στρατιάς, και ο Ενγκίν Αλάν, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων, είναι οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που συλλαμβάνονται επίσημα έπειτα από την προσαγωγή περίπου 50 αξιωματικών τη Δευτέρα, σε περισσότερους από 30 από τους οποίους έχουν έως τώρα απαγγελθεί κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Aνατροπή της ισορροπίας ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο προ των πυλών


Πιστός στο ναυτικό δόγμα που είχε εξαγγείλει ο Στρατηγός Hilimi Ozkok, ο νυν Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός ilker Βasbug επιβεβαίωσε ότι η ανατροπή της ισορροπίας ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο είναι μία από τις επιδιώξεις της Άγκυρας για κυριαρχία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Σε ομιλία του στα στελέχη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDK) στο κύριο ναύσταθμο του Golcuk, o Στρατηγός Basbug επεσήμανε τα εξόχως ανησυχητικά: "Θα πρέπει να είμαστε ισχυροί. Στις αυτοκρατορίες η ναυτική ισχύς είναι εξαιρετικά σημαντική. Το Ναυτικό έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Κοιτάξτε τη Μαύρη Θάλασσα. Από κάθε άποψη, εάν σήμερα είναι μια φορά σημαντική, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο ήδη έχουμε προβλήματα και για την επίλυσή τους έχουμε ανάγκη από ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αύριο-μεθαύριο δε θα ξεσπάσει κάποια κρίση; Σε πόσες μέρες ξέσπασε η κρίση των Ιμίων;"

Ο Στρατηγός Basbug υπενθυμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις τη πρόβλεψη-προειδοποίηση του πρώην Αρχηγού του TDK Μetin Atac, ότι δηλαδή η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί θέατρο συγκρούσεων στο προσεχές μέλλον, αν θιγούν τα ζωτικά τουρκικά συμφέροντα και τα "νόμιμα δικαιώματα" της Άγκυρας στην περιοχή: "Θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η στρατηγική και η στρατιωτική διάσταση. Έχουν μεγάλη σημασία οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Σε περίπτωση που διαπράξετε λάθος, θα επικριθείτε μετά από 50-60 χρόνια. "
Η στροφή της Τουρκίας προς τη θάλασσα είναι ήδη γεγονός και η κατάσταση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται θα είναι μη αναστρέψιμη σε λίγο καιρό καθώς σε απόλυτους αριθμούς, η ναυτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ήδη ανατραπεί. Με βάση τα προγράμματα που ήδη εκτελούνται ή αναμένεται να ολοκληρωθούν, το έτος 2015 η Τουρκία θα διαθέτει σχεδόν διπλάσιο αριθμό φρεγατών από την Ελλάδα, οι οποίες θα είναι πολύ πιο σύγχρονες και με πολλαπλάσιες δυνατότητες από εκείνες του Πολεμικού Ναυτικού. Το βεληνεκές των αντιαεροπορικών τους όπλων θα φτάνει μέχρι τα 45 ναυτικά μίλια, παρέχοντας άμυνα περιοχής, σε αντίθεση με τις ελληνικές, που διαθέτουν μόνο ικανότητα άμυνας σημείου -την ίδια ώρα που θα αρχίζουν να παραλαμβάνονται τουλάχιστον 100 αεροσκάφη χαμηλής παρατηρισιμότητας F-35A. Mε 14 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 24 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, το TDK αποκτά ισχυρότατο αεροπορικό βραχίονα προσαρμοσμένο απόλυτα στις ανάγκες μιας καθαρά επιθετικής δράσης στο Αιγαίο. Ήδη προβαίνει στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης Perry και τύπου ΜΕΚΟ, υλοποιεί το εγχώριο πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών, προχωρά στη ναυπήγηση 6 υποβρυχίων Τύπου 214 σχεδιάζει την απόκτηση Αποβατικού Πλοίου Δεξαμενής (LPD) και ολοκληρώνει τη προμήθεια αεροπορικών μέσων για επιτήρηση και διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Στον αντίποδα, το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει προβλήματα διαθεσιμότητας ενώ στασιμότητα παρουσιάζουν τα βασικότερα εξοπλιστικά προγράμματα: η προμήθεια 6 νέων φρεγατών καθυστερεί αδικαιολόγητα, η παραλαβή των υπερσύγχρονων υποβρυχίων Type 214 αναβάλλεται διαρκώς, όλα τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας έχουν καθηλωθεί προ καιρού και εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
Τα μεγέθη, η εξαιρετική αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες ολοκλήρωσης και, κυρίως, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ναυτικών (και όχι μόνον) εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας σε συνδυασμό με το νέο ναυτικό δόγμα της Τουρκίας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: η Άγκυρα προετοιμάζεται συστηματικά για τη δυνατότητα διεξαγωγής πολλαπλών επιθετικών θαλάσσιων επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Άλλωστε, τέτοιου είδους επιχειρήσεις συνάδουν απολύτως και με το περιεχόμενο των τουρκικών διεκδικήσεων. Όπως είχε γράψει παλαιότερα και ο Γ. Μαλούχος στην Καθημερινή, το 2013, όταν θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια της ναυμαχίας της Λήμνου, υπάρχει ο κίνδυνος η Αγκυρα για πρώτη φορά, να είναι πια σε θέση να επιβάλει τη de facto διχοτόμηση του Αιγαίου μέσα από την κατάληψη σειράς νησιών και βραχονησίδων σε νευραλγικά σημεία του, χωρίς η Ελλάδα να είναι σε θέση ούτε να αποτρέψει ούτε να ανατρέψει αυτές τις ενέργειες.

Read more...

Αναδιπλώνεται το State Department για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα


Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton με δηλώσεις της στη Γερουσία "άδειασε" τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα James Jeffrey, μετά το διάβημα του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον: "Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του πρέσβη μας αλλά υποθέτω ότι εξέθετε την γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε μας, γιατί εμείς επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο να επιλύεται, αλλά ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή ήταν η δεδηλωμένη θέση της τουρκικής κυβέρνησης κι όχι της αμερικανικής", απάντησε η Clinton στον Γερουσιαστή του Νew Jersey Robert Menendez, ο οποίος διερωτήθηκε αν ο Αμερικανός πρέσβης υπέπεσε σε γλωσσικό ολίσθημα παραγνωρίζοντας την στρατιωτική κατοχή από το 1974.

H Αμερικανίδα ΥΠΕΞ άφησε επίσης ακάλυπτο και τον εκπρόσωπο του State Department, ο οποίος την περασμένη Τρίτη δήλωσε ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση Jeffrey και "ότι οι ΗΠΑ κοιτάζουν το μέλλον κι όχι ό,τι έγινε πριν 35 χρόνια". Επισημαίνεται ότι το Αmerican Ηellenic Ιnstitute (ΑΗΙ) ζητεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barak Obama την ανάκληση του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Read more...

Αερομαχίες στο Αιγαίο και τουρκική προπαγάνδα


Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου της 24ης Φεβρουαρίου 2010, αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον Εναέριο Χώρο της Τουρκίας τη προηγούμενη ημέρα: Ένα F-16 στις 10.37 στα νοτιοδυτικά της Alacati της Σμύρνης και ένα Μirage-2000 στην ίδια περιοχή. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία ίπταντο τον Διεθνή Εναέριο Χώρο του Αιγαίο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης, δέχθηκαν παρενόχληση από ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Νέα Αγχίαλο και τη Λήμνο. Επιπλέον, τουρκικά αεροσκάφη F-16 αναχαίτησαν βορειοδυτικά της Σάμου ελληνικά μαχητικά Mirage-2000, τα οποία προέρχονταν από το Α/Δ της Τανάγρας. Πρόκειται για τη προσφιλή στην Άγκυρα τακτική εξίσωσης του θύτη με το θύμα.


Read more...

Toυρκικά μαχητικά αεροσκάφη για την Αλβανία;


Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στο εγγύς μέλλον για την πολεμική αεροπορία της χώρας. Στην Αλβανία από το 2005 και μετά, όλα τα εναπομείναντα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων τέθηκαν εκτός υπηρεσίας. Από το 2001 και μετά, κάθε χρόνο 12 Αλβανοί χειριστές εκπαιδεύονται σε αεροπορικές ακαδημίες στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η άριστη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά μετά την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, θα επιτρέψει στο εγγύς μέλλον την προμήθεια της Αλβανίας με μεταχειρισμένο αεροπορικό υλικό από την Τουρκία. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, οι Αλβανοί χειριστές έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία σε μια σειρά ελικοπτέρων, αλλά και των αεροσκαφών τύπου F-4 και F-16, ανοίγοντας και πρακτικά το δρόμο για την παραχώρηση πλεονάζοντος υλικού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αλβανία. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα, η Τουρκία είχε προσφερθεί να "δωρίσει" στην Αλβανία και στη ΠΓΔΜ μαχητικά αεροσκάφη F-5.


Ελλάδα και Ιταλία έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της ενοποιημένης αεράμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Αλβανίας ως το 2012, όταν θα έχουν ενισχυθεί οι αλβανικές ΕΔ και θα είναι σε θέση να ελέγχουν τον εναέριο χώρο της χώρας τους. Το CAOC-7 (Λάρισα) και το CAOC-5 (Φερράρα) συνδράμουν με 15νθήμερη εναλλαγή, σε θέματα αεράμυνας, εναέριας αστυνόμευσης (air policing) για τυχόν από αέρος τρομοκρατικές απειλές (renagate), έρευνα και διάσωση (SAR). Σημειώνεται ότι πρακτικά για το σκοπό αυτό η Ελλάδα διαθέτει καθημερινά δύο F-16 των 111 και 110 Πτερύγων Μάχης (από Νέα Αγχίαλο και Λάρισα αντίστοιχα) σε ετοιμότητα των πέντε λεπτών, τα ραντάρ του Βιτσίου και του Χορτιάτη, καθώς και ένα ελικόπτερο AB-205 για αποστολές SAR από την 131 Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο.

Read more...

Πρόταση αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών (ή αλλιώς, σε αναζήτηση λύσεων αυτοχειριασμού)


Tην ανεδαφική, ανεφάρμοστη και στα όρια του λαϊκισμού πρόταση για αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών με την Τουρκία επανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, από το βήμα του συνεδρίου "Ελλάδα-Τουρκία στον 21ο αιώνα" που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος: "Και οι δύο χώρες βιώνουμε την οικονομική κρίση. Οι αμυντικές δαπάνες είναι δυσβάσταχτο βάρος. Έχουμε κάθε λόγο να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο με τις λιγότερες απώλειες".
Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1. Είναι δυνατόν ποτέ η Τουρκία να συμφωνήσει σε ακύρωση έστω ενός μείζονος εξοπλιστικού της προγράμματος όταν η Εθνική της Οικονομία ενισχύεται σημαντικά από τη παραγωγή αμυντικού υλικού; Έχει άραγε γνώση η ελληνική πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ των στρατηγικών στόχων που έχει θέσει η Άγκυρα για αυτάρκεια στο τομέα των αμυντικών της προμηθειών ή του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται στην ακμάζουσα τουρκική αμυντική βιομηχανία ή του ύψους των επενδύσεων στην έρευνα & ανάπτυξη;
2. Εάν η Τουρκία αποδεχθεί και υπογράψει τελικά μια τέτοια διμερή συμφωνία αλλά δεν την εφαρμόσει, ποιες θα είναι οι κυρώσεις, εκτός από τη "στρατηγική μας ψυχραιμία"; Πόσο εθνικά επιζήμια θα είναι η ανατροπή της αμυντικής μας στρατηγικής από μία τέτοια εξέλιξη; Μήπως θα έπρεπε να βάζει σε σκέψη την κυβέρνηση η μη εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, η μη τήρηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής λαθρομεταναστών, η μη εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκολλου της Άγκυρας και οι εκατοντάδες άλλες διμερείς ή διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκια αλλά απλούστατα δεν εφαρμόζει;
3. Ποια προγράμματα των ΕΕΔ είναι προτεινόμενα για ακύρωση; Διότι καμία υπεύθυνη και σοβαρή Ηγεσία δεν καταθέτει δημόσια τέτοια πρόταση υπό αυτές τις συγκυρίες, χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως ένα στοιχειώδη σχεδιασμό. Θα περικοπούν οι τορπίλες των υποβρυχίων, τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης ή τα συστήματα αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών; Θα περικοπούν οι φρεγάτες και τα ΑΦΝΣ, όποτε θα ανατραπεί η ισορροπία ναυτικής ισχύος για πρώτη φορά από το 1912 ή το ΝΜΑ οπότε θα "παρακολουθούμε ψύχραιμα" τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στη ...Πάτρα;
Για την ιστορία, παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει στις αρχές της περασμένης δεκαετίας το δίδυμο Σημίτη-Παπαντώνιου, υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη Τουρκία το 2001 και της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Τουρκία απλώς ανέστειλλε για το μέλλον την υλοποίηση κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά η Ελλάδα προχώρησε τότε σε μονομερή ακύρωση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων: ακύρωση προμήθειας δύο αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, ακύρωση προμήθειας 22 ταχύπλοων σκαφών για τις Ειδικές Δυνάμεις, περικοπή κατά 50% του υπό προμήθεια αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων, μη ενεργοποίηση της option για την προμήθεια 5 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk2, μείωση του αριθμού μεταφορικών ελικοπτέρων κ.ά.

Read more...

Απελευθερώθηκαν οι στρατηγοί


Χωρίς την απαγγελία κατηγορητηρίου αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώην αρχηγοί Αεροπορίας, Ναυτικού της Τουρκία και άλλοι 14 ύποπτοι που συνελήφθησαν στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα πραξικοπήματος (υπόθεση "Βαριοπούλα"). Προηγήθηκε συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας εν μέσω κλιμακούμενης έντασης.

Ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Πέμπτης μετά από ανάκρισή τους για καταγγελλόμενη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2003.

Οι απόστρατοι στρατηγοί Φιρτίνα και Ορνέκ απελευθερώθηκαν λίγες ώρες αφότου ήλθαν εκτάκτως ενώπιος ενωπίω οι Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη έκταση σύσκεψη του συνόλου της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, εν μέσω έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του Τούρκου επιτελάρχη Μπασμπούγ.

"Οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι τα τρέχοντα ζητήματα θα επιλυθούν μέσα σε ένα συνταγματικό πλαίσιο και σύμφωνα με τους νόμους" ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από την έκτακτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του επιτελείου του στρατού, στρατηγού Ίλκερ Μπασμπούγ.

Read more...

Επαναλειτουργεί το ROJ-TV στη Γερμανία


Το Ομόσπονδο Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατάργησε την απαγόρευση των μεταδόσεων του Κουρδικού τηλεοπτικού καναλιού ROJ-TV στη χώρα.-
Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ώστε να εξεταστεί το αν η απαγόρευση συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στην απόφαση αναφέρθηκε ότι η έδρα της ROJ-TV βρίσκεται στη Δανία και επομένως αυτό το τηλεοπτικό κανάλι πρέπει να ελεγχθεί από την χώρα αυτή.

Μέχρι να αποφανθεί το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το τηλεοπτικό κανάλι θα μπορέσει να μεταδώσει στη Γερμανία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας το 2008 είχε απαγορεύσει τη μετάδοση της ROJ-TV με την αιτιολογία ότι κάνει προπαγάνδα υπέρ της Κουρδικής οργάνωσης PKK.

Read more...

Ι.ΚΟΡΑΝΤΗΣ-«Η τουρκική ραδιοτηλεόραση θριαμβολογεί για "Ελληνικό άνοιγμα" στην Δυτική Θράκη»


Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων απευθυνόμενη προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ. και τέως Αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής, επικαλούμενος δημοσίευμα του ιστολογίου μας, σχετικά με ανακοίνωση του Τουρκικού καναλιού TRT (http://spynews-gr.blogspot.com/2010/02/trt_10.html) με τίτλο «TRT-"Ελληνικό «άνοιγμα» στη Δυτική Θράκη"».

Ο Βουλευτής, με τον γνωστό «κάθετο τρόπο» έκφρασης που τον διακρίνει, ερωτά τον Υπουργό των Εξωτερικών, για τις διαθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με λίαν ευαίσθητα θέματα τα οποία αφορούν την Θράκη μας.

Η ερώτηση του κ. Ι. Κοραντή, είναι ανηρτημένη στο ιστολόγιό του, στην κάτωθι δ/νση.-

http://icorantis.files.wordpress.com/2010/02/6030-erot-papandreou-11-2-2010.pdf


Read more...

ONOΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ


ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ 4 ΑΣΤΕΡΩΝ
Emekli Org. Sener Eruygur
Emekli Org. Hursit Tolon
Emekli Org. Kemal Yavuz
Emekli Org. Tuncer Kilinc
Emekli Ora. Ozden Ornek
Emekli Org. Ibrahim Firtina
Emekli Org. Ergin Saygun
Emekli Org. Cetin Dogan

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ 3 ΑΣΤΕΡΩΝ
Emekli Koramiral Ali Feyyaz Ogutcu
Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalcin
Emekli Korgeneral Ayhan Tas
Emekli Koramiral Lutfi Sancar
Emekli Korgeneral Ayhan Poyraz
Emekli Korgeneral Engin Alan

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΙ-ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΙ
Emekli Tumgeneral Erdal Senel
Tumamiral Cem Gurdeniz
Emekli Tumamiral Ali Deniz Kutluk
Emekli Tumamiral Ozer Karabulut
Tumgeneral Ihsan Balabanli
Tumgeneral Bekir Memis
Emekli Tumgeneral Gafur Aksu
Emekli Tumgeneral Ahmet Baki Erdogan
Tumamiral Semih Cetin

ΤΑΞΙΑΡΧΟΙ
Emekli Tuggeneral Veli Kucuk
Emekli Tuggeneral Levent Ersoz
Emekli Tugamiral Ilker Guven
Tugamiral Aziz Cakmak
Emekli Tuggeneral Mehmet Kaya Varol
Emekli Tuggeneral Izzet Ocak
Emekli Tugamiral Engin Baykal
Emekli Tuggeneral Suha Tanyeri

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ
Emekli Kurmay Albay Fikri Karadag
Emekli Albay Hasan Atilla Ugur
Emeki Albay Arif Dogan
Emekli Albay Huseyin Vural Vural
Deniz Kurmay Albay Dursun Cicek
Emekli Kurmay Albay Ali Ihsan Cobanoglu
Emekli Kurmay Albay Umit Ozcan
Emekli Kurmay Albay Suat Aytin
Emekli Kurmay Albay Emin Kucukkilic
Emekli Albay Kubilay Aktas
Albay Recep Yildiz
Kidemli Albay Recep Gencoglu
Albay Mustafa Oncel
Albay Murat Ozcelik
Albay Cengiz Koylu
Albay Mustafa Koc
Albay Yuksel Gurcan
Emekli Kurmay Albay Ahmet Metin Dikici
Emekli Kurmay Albay Musa Istek
Emekli Albay Mustafa Calis
Emekli Albay Yusuf Ziya Toker
Albay Tayfun Duman
Albay Mucahit Erakyol
Albay Levent Gulmen
Albay Muharrem Nuri Alacali
Emekli Albay Bulent Tuncay
Albay Zafer Arisoy
Emekli Albay Hasan Basri Arslan
Kurmay Albay Mehmet Orhan


ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ
Yarbay Mustafa Donmez
Emekli Yarbay Ercan Kirectepe
Deniz Yarbay Mustafa Turhan Ecevit
Deniz Kurmay Yarbay Mehmet Emre Sezenler
Yarbay Hanife Yildirim

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ
Emekli Binbasi Fikret Emek
Emekli Deniz Binbasi Levent Bektas
Deniz Binbasi Erme Onat
Deniz Binbasi Eren Gunay
Binbasi Nedim Ertan

ΛΟΧΑΓΟΙ
Emekli Yuzbasi Muzaffer Tekin
Emekli Yuzbasi Mehmet Zekeriya Ozturk
Emekli Yuzbasi Rafet Arslan
Emekli Yuzbasi Gazi Guder

Muhammet Yuce - Emekli Uzman Cavus

ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΙ
Mehmet Ali Celebi, Noyan Calikusu, Eren Mumcu, Onder Koc , Hasan Huseyin Ucar, Onur Ozdemir, Jandarma Tegmen Melih Yuksel, Faruk Akin, Sinan Efe Noyan, Alperen Erdogan, Burak Duzalan, Yakut Aksoy, Tarik Ayabakan, Ulku Ozturk, Ali Seyhur Guclu, Sezgin Demirel, Halit Mehmet Ergul, Barbaros Mercan, Fatih Goktas, Burak Amac, Yigithan Goksu, Oguz Daginik, Koray Kemiksiz, Emre Baltaci, Cihan Arik

ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
Ustcavus Ilhan Bolayir
Ustcavus Murat Eker
Ustcavus Ali Oktay Sahbaz
Ustegmen Taylan Ozgur Kirmizi
Ustegmen Ersin Ergut
Ustegmen Muhammed Sarikaya
Emekli Astsubay Mahmut Ozturk
Astsubay Bascavus Osman Esirger
Astsubay Murat Yildiz
Emekli Astsubay Oktay Yildirim
Emekli SAT Komandosu Astsubay Ergin Geldikaya
Emekli Gazi Ustegmen Serdar Ozturk
Emekli Astsubay Arif Ersan
Muhammet Yuce - Emekli Uzman Cavus


Read more...

Μέτωπο Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας στην Ε.Ε. κατά Τουρκίας


Mέτωπο Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Γερμανίας στην Ε.Ε. με την υποβολή ένστασης από την πρώτη για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας σε ασκήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμποδίζοντας σχετική προσπάθεια του ΝΑΤΟ.

Την πρόταση είχε υποβάλει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, στη Μαγιόρκα.

Την κυπριακή ένσταση στήριξαν η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, με παρέμβασή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι τα εμπόδια στις σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ δεν είναι θεσμικά, αλλά αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, που αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο K.Παπακώστας τόνισε ότι η πρόταση Ρασμούσεν δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, τη στιγμή που η Τουρκία θέτει βέτο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολλούς οργανισμούς.

Ο Κύπριος υπουργός δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να επαναφέρει την πρόταση σε νέα συνάντηση των «27», επιδιώκοντας συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Read more...

Τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο από την τουρκική Αεροπορία


Πέντε σχηματισμοί από 12 αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν χθες δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Από τα 12 αεροσκάφη τα τρία ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα ίχνη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.


Read more...

Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις: Θανάσιμη απειλή


Συμπληρώνοντας 50 χρόνια ζωής φέτος, οι σημερινές Ειδικές Δυνάμεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν μια εντυπωσιακή από πλευράς αριθμητικού μεγέθους και μονάδων οντότητα που θεωρείται η αφρόκρεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από την απαρχή σχεδόν της συγκρότησής τους, οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις στελεχώνονται αποκλειστικά από επαγγελματικό προσωπικό, γεγονός που αποδεικνύει και την έμφαση που είχε δοθεί και συνεχίζει και σήμερα ακόμη να δίνεται σε αυτές.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP