Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Απελευθερώθηκαν οι στρατηγοί


Χωρίς την απαγγελία κατηγορητηρίου αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώην αρχηγοί Αεροπορίας, Ναυτικού της Τουρκία και άλλοι 14 ύποπτοι που συνελήφθησαν στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο των ερευνών για απόπειρα πραξικοπήματος (υπόθεση "Βαριοπούλα"). Προηγήθηκε συνάντηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας εν μέσω κλιμακούμενης έντασης.

Ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Πέμπτης μετά από ανάκρισή τους για καταγγελλόμενη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2003.

Οι απόστρατοι στρατηγοί Φιρτίνα και Ορνέκ απελευθερώθηκαν λίγες ώρες αφότου ήλθαν εκτάκτως ενώπιος ενωπίω οι Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη έκταση σύσκεψη του συνόλου της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, εν μέσω έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του Τούρκου επιτελάρχη Μπασμπούγ.

"Οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι τα τρέχοντα ζητήματα θα επιλυθούν μέσα σε ένα συνταγματικό πλαίσιο και σύμφωνα με τους νόμους" ανέφερε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από την έκτακτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του επιτελείου του στρατού, στρατηγού Ίλκερ Μπασμπούγ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP