Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Τουρκικός Τύπος 21.04.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Haber Türk στην οποία διαβάζουμε μια είδηση με τίτλο «Πρόταση για τη διαμεσολάβηση για τα πυρηνικά στο Ιράν» σχετικά με τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στο Ιράν.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συνεχίζει τις συνομιλίες για την επίλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ και με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί.

Αναφέρεται ότι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο ΥΠΕΞ κατόπιν της συνάντησής τους, ο Davutoğlu δήλωσε ότι κατά τους τελευταίους 6-7 μήνες, είχαν συνεχή επαφή με το Ιράν για το θέμα «ανταλλαγής ουρανίου». Ο Τούρκος υπουργός αφού τόνισε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια σωστή και δυνατή λύση και ανέφερε πως η Ankara είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση της αντιπαράθεσης και την ανταλλαγή ουρανίου.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak οποία εφιστά την προσοχή στη διαφωνία που εμφανίστηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, κατά λέξη είπε:

"Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχτεί για πολύ ακόμα την ισραηλινή κυριαρχία πάνω στους Παλαιστίνιους".

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας οι δηλώσεις αυτές του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ ακολούθησαν έπειτα από τη σοβαρή διαφωνία που εμφανίσθηκε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Πλήγμα Scud από το Ισραήλ στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Συρίας», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Zaman για την είδηση σχετικά με τις αμερικανοσυριακές σχέσεις.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Συρίας οι οποίες βελτιώθηκαν θεαματικά, έχουν ενταθεί ξανά με τους ισχυρισμούς ότι η Δαμασκός παρέχει πυραύλους Scud στην οργάνωση Χεζμπολάχ που δραστηριοποιείται στο Λίβανο.

Προχτές η αμερικανική διοίκηση καλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον ανώτατο εκπρόσωπο της Συρίας στις ΗΠΑ, ζήτησε να επανεξετάσει η Δαμασκός την «προκλητική συμπεριφορά» της στο θέμα της ενδεχόμενης μεταφοράς των πυραύλων στη Χεζμπολάχ. Αλλά στην είδηση αναφέρεται επίσης ότι η λιβανική διοίκηση και η Χεζμπολάχ αντέδρασαν σκληρά στην ισραηλινή και αμερικανική διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, δήλωσε ότι οι κατηγορίες που απευθύνονται προς το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, φέρνουν στις μνήμες τις κατηγορίες εναντίον του Ιράκ στο παρελθόν πως διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Τέλος η Cumhuriyet χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Στη Λευκορωσία ο Μπακίγεφ», μας πληροφορεί ότι η ένταση που είχε προκληθεί μετά την ανατροπή της κυβέρνησης στο Κιργιστάν, μετατράπηκε σε εθνικιστικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας οι πρόσφατες συγκρούσεις στη χώρα ξέσπασαν στο χωριό Μαγιέβκα, βόρεια της πρωτεύουσας Μπισκέκ. Οι οπαδοί του Μπακίγεφ πραγματοποίησαν λεηλασίες και πυρπόλησαν περίπου δέκα σπίτια στο χωριό που κατοικείται από Ρώσους και Τούρκους Μεσκετιάν.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν άλλοι σαράντα στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των χωριατών.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο χτες ανακοίνωσε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ μετά την αναχώρησή του από το Καζακστάν, βρίσκεται στη Λευκορωσία μαζί με την οικογένειά του.


Read more...

Την Παρασκευή η ορκωμοσία του Eroğlu


Ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 18 Απριλίου, Derviş Eroğlu θα ορκιστεί την Παρασκευή και θα αναλάβει τα καθήκοντα από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Mehmet Ali Talat.

Στην τελετή θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu.

Η ορκωμοσία και η τελετή παράδοσης-παραλαβής θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο την Παρασκευή 23 Απριλίου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο Derviş Eroğlu πρώτα θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του ηγέτη του απελευθερωτικού αγώνα των Τουρκοκυπρίων Δρ. Fazıl Küçük και έπειτα θα περάσει στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ahmet Davutoğlu που θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, θα έχει μια συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Derviş Eroğlu σε σχέση με τις συνομιλίες που διεξάγονται στο νησί.

Ο Derviş Eroğlu στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Cyprus Mail, η οποία κυκλοφορεί στο ρωμιοκυπριακό τομέα, δήλωσε ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν τις άνευ προϋποθέσεων συνομιλίες με τον ρωμιό ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια στα τέλη Μάιου.

Κατά λέξη ο νέος πρόεδρος της ΤΔΒΚ δήλωσε τα εξής:

«Έθεσα την υποψηφιότητα μου για να προστατεύσω τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι για να εμποδίσω τις συνομιλίες. Ας λένε ότι θέλουν, εμείς θέλουμε λύση».

Read more...

Καθημερινά σενάρια στις παραβιάσεις του διεθνούς εναερίου χώρου



Εικόνες αναχαιτισμού εμφανίζει ο διεθνής εναέριος χώρος του Αιγαίου (Ege) και σύμφωνα με την είδηση του Γενικού Επιτελείου σημειώθηκε ότι τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίσθηκαν ακριβώς τρείς φορές από τα ελληνικά μαχητικά στη φάση της εκπαιδευτικής πτήσεις τους στο Αιγαίο ..

Στην είδηση της ιστοσελίδας του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου διαβάζουμε ότι τα τουρκικά μαχητικά F-16, αναχαιτίσθηκαν δυο φορές στα νότια και βορειοδυτικά της Μυτιλήνης από τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη στρατιωτική βάση της Λίμνης.

Εξάλλου τα τουρκικά F-16 δέχθηκαν και ένα τρίτο αναχαιτισμό στο βόρειο τμήμα του νησιού της Χίου από τα ελληνικά M-2000 που απογειώθηκαν από την Τανάγρα

Ιστοσελίδα Τ/ΓΕΕΘΑ - TRT


Read more...

Έκρηξη νάρκης στην υποδιοίκηση Şemdinli


Ένας στρατιώτης έπεσε μάρτυρας και ένας άλλος τραυματίστηκε από έκρηξη νάρκης στην υποδιοίκηση Şemdinli του Hakkari.

Κατά την ανίχνευση της περιοχής Gediktepe του Şemdinli, οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έπεσαν σε νάρκη που είχαν τοποθετήσει οι τρομοκράτες.

Στην έκρηξη έπεσε μάρτυρας ένας στρατιώτης και τραυματίστηκε άλλος ένας, ο οποίος διακομίστηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Hakkari.

Στην περιοχή ξεκίνησε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση.

TRT


Read more...

ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΟΛΕΘΡΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΡΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ!


Σχόλιο: ο τίτλος της ανάρτησης, είναι και το σχόλιό μου για το σημαντικό άρθρο του συναδέλφου απο τη Θράκη.
Ένταξη, ενσωμάτωση ή γκετοποίηση; - Τα αδιέξοδα της μειονοτικής εκπαίδευσης
ΜΕΡΟΣ 2ο Γράφει ο Νικόλαος Κόκκας Εκπαιδευτικός

Στο πρώτο μέρος του άρθρου κάναμε μία σύντομη παρουσίαση της ιστορίας και των αντιφάσεων της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μιλήσαμε επίσης για τις μαθησιακές δυσκολίες που αυτή προκαλεί στους μουσουλμάνους μαθητές και τονίσαμε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι Έλληνες γονείς εγκαταλείπουν τα μειονοτικά σχολεία και γράφουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία.

Διγλωσσία, Τριγλωσσία και μαθησιακές δυσκολίες


Σημαντική συνιστώσα των μαθησιακών δυσκολιών στη μειονοτική εκπαίδευση αποτελεί το ζήτημα της διγλωσσίας. Παλαιότερα η παράλληλη χρήση δύο ή και περισσότερων γλωσσών θεωρούνταν ότι δεν διευκολύνει την ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων (μουσικών, επιστημονικών, μαθηματικών κ.λπ.), ενώ ακόμα και αυτή καθεαυτή η γνώση των γλωσσών αυτών θεωρούνταν αποσπασματική. Νεώτεροι συγγραφείς όπως ο Cummins έδειξαν ότι μαθητές που ανήκουν σε κάποια γλωσσική μειονότητα και διδάσκονται στη γλώσσα αυτή μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος εξίσου καλά με τους μαθητές που διδάσκονται στην επίσημη γλώσσα του κράτους. Ένα σημαντικό στοιχείο που επισημάνθηκε είναι ότι οι μαθητές που έχουν επάρκεια στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας μπορούν να μεταφέρουν αυτή την επάρκεια στην εκμάθηση και μιας δεύτερης γλώσσας. Η διγλωσσία από μόνη της δεν θα αποτελούσε πρόβλημα στο βαθμό που εφαρμόζονται προγράμματα διπλής κατεύθυνσης, τα οποία αναπτύσσουν εξίσου επαρκώς την ικανότητα στο γραπτό λόγο σε δύο γλώσσες. Ο Cummins τόνισε πως εάν μία μειονοτική γλώσσα και κουλτούρα αποκλειστεί από τη μαθησιακή διαδικασία θα περιοριστούν και οι ακαδημαϊκές ικανότητες των χρηστών τους. Αντίθετα, όταν το σχολείο ενσωματώνει, ενθαρρύνει και δίνει αξία στη μητρική γλώσσα, αυξάνονται οι πιθανότητες οι μαθητές να έχουν περισσότερα κίνητρα για προσέγγιση, τόσο της πλειονοτικής γλώσσας, όσο και των υπόλοιπων σχολικών δεξιοτήτων.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εκπαιδευτικές και ψυχολογικές συνέπειες από τον αποκλεισμό των μητρικών γλωσσών από τη διδασκαλία οδηγούν τους τρίγλωσσους μαθητές σε ένα στίγμα κατωτερότητας, όπου η υποτίμηση της μητρικής γλώσσας ενισχύει την απόρριψη της πολιτιστικής ταυτότητας.

Η επιβολή, εδώ και δεκαετίες, της διγλωσσίας στο τουρκο-ελληνικό μειονοτικό σχολείο της Θράκης έχει προκαλέσει πολλές μαθησιακές δυσκολίες στους μουσουλμάνους μαθητές, που έχουν επισημανθεί τόσο από τους ίδιους, όσο και από τους ευσυνείδητους εκπαιδευτικούς που κάνουν μεγάλο αγώνα για να βοηθήσουν τα παιδιά (βλ. τα Πρακτικά της Ημερίδας του ΠΑΚΕΘΡΑ και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με τίτλο «Η τριγλωσσία στη μειονοτική εκπαίδευση και τα μαθησιακά προβλήματα των Πομάκων μαθητών, Ξάνθη 2006). Επιπλέον, όταν τα παιδιά έχουν άλλη μητρική γλώσσα (πομάκικα, ρομανί) και αναγκάζονται από το μειονοτικό σχολείο να μάθουν τα τουρκικά, τότε μιλάμε για τριγλωσσία, η οποία μπορεί να είναι εν δυνάμει πλεονέκτημα, με τον όρο ότι υπάρχει σεβασμός της μητρικής γλώσσας των παιδιών.

Δίγλωσσα νηπιαγωγεία: ποιον εξυπηρετούν;

Τον τελευταίο καιρό πολλοί μειονοτικοί σύλλογοι ζητούν επίμονα την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα δημόσια νηπιαγωγεία όπου φοιτούν μουσουλμάνοι μαθητές. Το επιχείρημά τους είναι ότι η γνώση της τουρκικής θα βοηθήσει τα παιδιά στην εκμάθηση της ελληνικής. Αυτό όμως ίσως ισχύει μόνο για τους μαθητές που έχουν μητρική γλώσσα την τουρκική και όχι για τους Πομάκους και τους Ρομά.

Υλοποιώντας την παραπάνω απαίτηση, έχει προεξαγγελθεί από την γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης κ. Θάλεια Δραγώνα ένα νέο μέτρο, που αποτελεί ένα νέο μεγάλο ολίσθημα, με πρόσχημα το σεβασμό στην ετερότητα, και χαϊδεύει τη χειρότερη μορφή του μισθωτού κεμαλικού εθνικισμού στη Θράκη. Μιλάμε για τη χρήση της τουρκικής, παράλληλα με την ελληνική στα δημόσια ελληνικά νηπιαγωγεία της Θράκης «κατά περίπτωση» και «εφόσον ζητηθεί».

Φαίνεται πως αυτοί που εμφανίζονται ενθουσιασμένοι από τις εξαγγελίες είναι οι «δημοσιογράφοι» των τουρκόφωνων προπαγανδιστικών εφημερίδων. Επίσης μειονοτικοί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόεδροι μειονοτικών συλλόγων κ.λπ. Όσοι ζούμε στη Θράκη γνωρίζουμε ποιοι είναι όλοι αυτοί και εάν εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους της Θράκης ή μυστικούς σχεδιασμούς του τουρκικού σωβινισμού, που κατά τρόπο ρατσιστικό επιδιώκει να εξαφανίσει κάθε πολιτισμική και γλωσσική ιδιαιτερότητα ανάμεσα στους μουσουλμάνους. Αυτοί δηλαδή που σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι επίσημοι προσκεκλημένοι του Ερντογάν σε ειδικά συνέδρια, όπου, δίπλα στην τουρκική σημαία και το πορτρέτο του σφαγέα του ελληνισμού Κεμάλ Ατατούρκ, προβάλλει ο χάρτης του δήθεν «κρατιδίου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης», που έχει ήδη τη σημαία του και τον κατασκευασμένο εθνικό του ύμνο και πολλές ιστοσελίδες – κατασκευασμένες από τον τουρκικό στρατό- να την προπαγανδίζουν.

Όμως, όταν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας συνδιαλέγονται με υπαλλήλους της Άγκυρας υποχωρεί κάθε έννοια εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Το ερώτημα είναι γιατί η κυρία Ειδική Γραμματέας (Θάλεια Δραγώνα) εκτός από τη γνώμη αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως ΤΟΥΡΚΟΙ δε ζητάει τη γνώμη και

του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν.Ξάνθης
του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης
του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων
του Συλλόγου Γυναικών Ρομά
του Συλλόγου Ελλήνων Μουσουλμάνων στον Άβαντα της Αλεξανδρούπολης
του Κέντρου Πομακικών Ερευνών κ.λπ.

Μήπως αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη αυτών των συλλόγων, τη στιγμή που επισημοποιεί άτομα και συλλογικότητες που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της μειονότητας και εργάζονται για το διχασμό και την κατασκευή ανύπαρκτων εθνικών ταυτοτήτων; Διότι ο Τσιγγάνος και ο Πομάκος ουδεμία φυλετική σχέση δεν έχει με τους Τούρκους. Σε επίπεδο στερεοτύπων οι Πομάκοι χαρακτηρίζουν τους Τούρκους υποτιμητικά ως Τσιτάκ και οι Ρόμηδες αποκαλούν τους Τούρκους «Χοραχάη» και τη γλώσσα τους «Χοραχανέ», φράσεις ιδιαίτερα υποβαθμιστικές, ενώ με τη σειρά τους οι Τούρκοι θεωρούν τους Πομάκους άξεστους και πρώην γκιαούρηδες. Όμως όλοι οι απλοί μουσουλμάνοι Έλληνες αγαπούν τον τόπο που γεννήθηκαν την Ελλάδα και δεν επιθυμούν τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία. Θέλουν, όπως και οι χριστιανοί Έλληνες, να ζουν με αγάπη και συνεργασία στη δημοκρατική Ελλάδα, που έχει αποδείξει πως σέβεται την πολιτισμική ετερότητα.

Σε ποιους , αλήθεια, απευθύνεται, το μέτρο του δίγλωσσου νηπιαγωγείου; Ποιους ικανοποιεί;

Πού θα εφαρμοστεί το δίγλωσσο νηπιαγωγείο; Στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στον Εχίνο, στον Κένταυρο, στην Οργάνη; Η απάντηση της ειδικής γραμματέως είναι «Όπου ζητηθεί»… Είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί, όπως έχει ήδη ζητηθεί. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης προς την κ. Δραγώνα (Εφ. Εμπρός 23/3/2010), ο οποίος έσπευσε να εκφράσει τη βαθύτατη ικανοποίησή του από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Προχωρώντας σε επιπλέον αιτήματα, ο ίδιος σύλλογος ζητάει την αύξηση του αριθμού των μετακλητών από την Τουρκία δασκάλων από 16 σε 35. Είναι γνωστό πως η Τουρκία έστελνε ανέκαθεν, ως δήθεν διδασκάλους της τουρκικής στα μειονοτικά σχολεία, υπαλλήλους της ΜΙΤ, οι οποίοι αναλάμβαναν επιπλέον έργο άσκησης ψυχολογικής βίας προς τους μουσουλμάνους έλληνες πολίτες, αλλά και διαμόρφωσης ενός κλίματος ανθελληνικού φανατισμού. Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι που το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει σοβαρά υπόψη του για την οικοδόμηση του νέου σχολείου;

Εάν υποτεθεί ότι ισχύσει η διγλωσσία (τουρκικά-ελληνικά) σε ένα δημόσιο νηπιαγωγείο στη Μύκη, στον Εχίνο ή στον Κένταυρο, θα συντελούνταν ένα νέο έγκλημα σε βάρος των Πομάκων και των Ρομά της Θράκης, ένας βιασμός της ιστορίας τους και επιβολή μιας γλώσσας άσχετης με τη μητρική τους. Διότι αν υποτεθεί πως θα ζητηθεί από κάποιους στον Εχίνο και τον Κένταυρο (χωριά 100% πομακόφωνα) η εισαγωγή της τουρκικής στα νηπιαγωγεία, τα ανυπεράσπιστα παιδιά θα υποστούν ένα νέο γλωσσικό βιασμό, μία νέα παραβίαση του δικαιώματος να ομιλούν τη μητρική τους γλώσσα.

Στο Εχίνο, όπως και στα υπόλοιπα 70 πομακοχώρια της Ξάνθης (σε όλη τη Θράκη έχουμε 160 πομακοχώρια) τα παιδιά κάθε μέρα λένε:

-Kak si? – Yatse hubave!

Όπως στο Δροσερό λένε στα ρόμικα:

-Σο κερές; - Μπουτ λατσό!

Όπως οι τουρκόφωνοι μαθητές στο Εράσμιο λένε:

- Ne yapιyorsun? - Cok iyi!

Δηλαδή:

-Τι κάνεις; - Πολύ καλά!

Πομάκικα-Ρόμικα-Τουρκικά-Ελληνικά. Τέσσερις διαφορετικές γλώσσες. Τέσσερα διαφορετικά συστήματα αναφοράς και πρόσληψης της πραγματικότητας. Η συνύπαρξη των γλωσσών στη Θράκη αποτελεί πλεονέκτημα για την περιοχή μας και πολιτισμικό πλούτο και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Ας μιλήσουμε ανοιχτά: Η εισαγωγή της τουρκικής στα δημόσια (ΟΧΙ μειονοτικά) νηπιαγωγεία ισοδυναμεί με επέκταση της μειονεκτικής εκπαίδευσης προς τα κάτω. Εκεί που θα έπρεπε τα παιδιά από μικρή ηλικία να ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δημιουργείται ένα νόθο τουρκο-ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που μόνο σύγχυση προκαλεί. Το προτεινόμενο μέτρο μας πάει εξήντα χρόνια πίσω, στην δεκαετία του1950 , τότε που μετονομάζονταν τα μουσουλμανικά σχολεία σε σχολεία «τουρκικά» από την επίσημη ελληνική διοίκηση. Αυτό τότε ήταν νατοϊκή επιλογή, στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου. Με την τωρινή πρόταση μοιάζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να προσδιορίζεται από ξένες χώρες, αφήνοντας τους μουσουλμάνους πολίτες της χώρας μας έρμαια της τουρκικής προπαγάνδας που οργιάζει σήμερα στη Θράκη.

Θα μπορούσε εδώ κάποιος να αντιτείνει ότι πρόκειται για έναν πολιτικό ελιγμό. Σίγουρα θα ήμασταν αφελείς για να πιστέψουμε κάτι τέτοιο, εφόσον τέτοια πισωγυρίσματα υποσκάπτουν το ίδιο το μέλλον της Θράκης, εκτός από το προσωπικό μέλλον αυτών των παιδιών, που έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί να σεβαστούμε και να προστατέψουμε. Και όλοι γνωρίζουμε πως ένα πολιτικό σφάλμα ολκής, όπως αυτό που έχει προταθεί, θα αφήσει δυσεπούλωτες πληγές στην πολιτική της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους μουσουλμάνους Έλληνες.

Ως εκπαιδευτικός, θα ήθελα κυρίως να τονίσω πως αυτό το μέτρο θα συνέβαλε στην γκετοποίηση, τη διαίρεση, το φανατισμό, την καλλιέργεια εθνοτικού μίσους. Θα πολλαπλασίαζε τις ανισότητες, θα αφαιρούσε από τους νέους μουσουλμάνους Έλληνες τα αναγκαία εργαλεία πρόσκτησης γλωσσικών ικανοτήτων, θα τους πρόσθετε τα βαρίδια της ημιμάθειας και θα διαιρούσε χριστιανούς και μουσουλμάνους στη Θράκη. Με δυο λόγια: Όχι πρόσθεση, αλλά αφαίρεση, όχι πολλαπλασιασμός αλλά διαίρεση. Δηλαδή, ανατροπή του αυτονόητου και επιλογή της αμάθειας σε βάρος της γνώσης. Και το σημαντικότερο: Αυτό το μέτρο, εάν ποτέ εφαρμοζόταν, θα καταδίκαζε μία νέα γενιά μουσουλμάνων στην αγραμματοσύνη, θα μεγέθυνε τα μαθησιακά τους κενά και θα δυσκόλευε την ολοκληρωμένη πρόσληψη βασικών εννοιών του χώρου και του χρόνου.

Αντί των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, θα ήταν χρησιμότερο στα πομακοχώρια να διορίζονται Πομάκοι νηπιαγωγοί και να χρησιμοποιούν ως γλώσσα στήριξης την πομακική. Τι θα γίνει όμως στις πόλεις όπου ο μαθητικός πληθυσμός είναι μικτός; (Χριστιανοί-Πομακόφωνοι-τουρκόφωνοι και Ρομά στο ίδιο νηπιαγωγείο); Είναι κατανοητό πως οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες του κάθε σχολείου.

Για μία νέα προσέγγιση της μειονοτικής εκπαίδευσης

Για μια νέα προσέγγιση της μειονοτικής εκπαίδευσης, σε θεσμικό επίπεδο, προτείνουμε τα ακόλουθα:

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι ΜΙΑ, ενιαία, κοινή, ισότιμη για όλους τους Έλληνες πολίτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους
Για όσους μαθητές το επιθυμούν, να γίνονται (εκτός σχολείου) σεμινάρια, επιδοτούμενα από το ελληνικό κράτος, μητρικής γλώσσας στην τουρκική, πομακική, ρoμανί.
Να διδάσκεται σε ειδικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς το γλωσσικό ιδίωμα (πομακικά, ρομανί, τουρκικά) των μαθητών.
Συνεργασία των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Σύνδεση της πρωτοβάθμιας με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κοινή αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών.
Διδασκαλία των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας στην ελληνική στα πρωτοβάθμια μειονοτικά σχολεία.
Εισαγωγή της διδασκαλίας του Κορανίου στα δημόσια σχολεία. Είναι απαράδεκτο την ώρα που οι χριστιανοί μαθητές του δημόσιου σχολείου κάνουν θρησκευτικά, οι μουσουλμάνοι μαθητές του ίδιου σχολείου να βγαίνουν στην αυλή, αντί να διδάσκονται τη θρησκεία τους από μουσουλμάνους θεολόγους.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει βάσει του Συντάγματος να ιδρύσει ΠΑΝΤΟΥ δημόσια σχολεία. Τα μειονοτικά μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν μόνο συμπληρωματικά και πέραν του υποχρεωτικού και ενιαίου, για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, αναλυτικού προγράμματος. Ο κάθε γονιός θα πρέπει να μπορεί να διαλέξει σε ποιο σχολείο να στείλει τα παιδιά του. Να δρομολογηθεί η παράλληλη λειτουργία δημόσιων και μειονοτικών σχολείων.
Οι εκάστοτε υπεύθυνοι Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης να πάψουν να θεωρούν ως εκπροσώπους της μειονότητας τους μισθωτούς της Άγκυρας ή της Εργκένεκον που έχουν απλωμένα τα πλοκάμια τους στη Θράκη. Αντί να ενδίδει η ελληνική πολιτεία στις ύποπτες προτάσεις των πρακτόρων της Άγκυρας, ας ακούσει τις φωνές των εκπαιδευτικών της μειονοτικής εκπαίδευσης και των συλλόγων των Πομάκων και των Ρομά. Έτσι, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη: οι προτάσεις των εκπαιδευτικών στην ημερίδα του ΠΑΚΕΘΡΑ και του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και παράδοσης για την Τριγλωσσία (22 Φεβρουαρίου 2006) και οι προτάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης (εφ. Αγώνας 19/3/2010) σε επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας.
Έμφαση στην ελληνόφωνη προσχολική αγωγή και στη δημιουργία παιδικών σταθμών από το Υπουργείο Υγείας σε όλα τα χωριά.
Γενίκευση του ολοήμερου σχολείου, αναπροσαρμογή του σχολικού προγράμματος, ίδρυση βιβλιοθηκών, αύξηση των επισκέψεων και των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας θεατρικής παιδείας και περιβαλλοντικής αγωγής
Να καταγγελθούν τα κατάπτυστα μορφωτικά πρωτόκολλα της ψυχροπολεμικής περιόδου (20/4/1951, 20/12/1968). Ας καταλάβουμε επιτέλους πως οι συνθήκες που τα δημιούργησαν έχουν αλλάξει. Να μην καθορίζεται η εκπαίδευση των ελλήνων πολιτών από οποιαδήποτε ξένη χώρα.
Αναβάθμιση του επιπέδου των μουσουλμάνων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ενισχυτική διδασκαλία.

Για να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις θα πρέπει οι μικροκομματικές σκοπιμότητες να σταματήσουν να καθορίζουν τη στάση των πολιτικών εκπροσώπων (βουλευτών, δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών κ.λπ.) απέναντι στην εκπαίδευση των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών. Οι εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες των παιδιών θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής που τα αφορά.

Επιπλέον θα πρέπει να τεθεί τέρμα στην ενδοτικότητα των Ελλήνων πολιτικών και στον ετεροπροσδιορισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής από ξένες χώρες. Οι όποιες προτάσεις-παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να είναι δέσμιες μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ισορροπιών. Αντίθετα θα πρέπει να προσδιορίζονται από σοβαρές και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις.

Ας το αποφασίσουμε τι σχολεία θέλουμε:

Σχολεία ενταξιακά ή σχολεία αποκλεισμού;
Σχολεία που προωθούν τη γνώση ή σχολεία που καταδικάζουν στην αμάθεια.;
Σχολεία επικοινωνίας ή σχολεία γκέτο;
Σχολεία που καλλιεργούν την ειρήνη ή το φανατισμό;

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του άρθρου θα επιχειρήσουμε να συνδέσουμε το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης με την προστασία των γλωσσικών και μορφωτικών δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ελλήνων και θα καταλήξουμε σε κάποια συγκεντρωτικά συμπεράσματα.

http://www.agonas.gr/index.php?tmp=2&pg=2&id=388679&date=16-04-2010

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_2234.html#ixzz0llGMqsi9

Read more...

Η «ανακάλυψη» των Τουρκοκυπρίων


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΑΥΛΟΥ
Η Τουρκία, με την έπαρση του νικητή του ’74 και τη βεβαιότητα της χώρας που υπερτερεί όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων, ακόμη αισθανόμενη ότι εκφράζει στην περιοχή μας και τα ενδιαφέροντα/συμφέροντα των ισχυρών της γης (Αγγλίας και Αμερικής), δεν έχει αναστολές για να μιλήσει μερικές φορές ωμά. Έτσι, ακόμη και αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους, μας τονίζουν κάποτε, από την Άγκυρα, με προκλητικό κυνισμό:Ότι η εισβολή του 1974 δεν έγινε για τα μάτια των Τουρκοκυπρίων, αλλά για τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας ή, ακόμη, «και αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος στο νησί, θα έπρεπε η Τουρκία να τον ανακαλύψει», για να μπορεί να έχει λόγο στην Κύπρο και τη στρατηγική της σημασία.


Οι Τουρκοκύπριοι, πριν από τη δεκαετία του 1950, αυτοπροσδιορίζονταν με τον πρέποντα και ορθό τρόπο ως μειονότητα της Κύπρου και με τον όρο τουρκοκυπριακή μειονότητα αναφερόταν σ’ αυτούς ο τύπος της Τουρκίας. Όταν η αποικιοκρατία αρχίζει να παρακμάζει και όλη η ανθρωπότητα θεωρεί πια ως αναχρονιστικό και απάνθρωπο κάθε αποικιοκρατικό καθεστώς, η Αγγλία «ανακαλύπτει» εντονότερα τους Τουρκοκυπρίους. Τους υπερπροβάλλει και τους υπερπροωθεί, και έτσι το Κυπριακό αρχίζει να εμφανίζεται, από θέμα απελευθέρωσης και αυτοδιάθεσης ενός αποικιοκρατούμενου λαού, ως πρόβλημα δύο αντιτιθέμενων «κοινοτήτων» του νησιού. Με την «ανακάλυψη» των Τουρκοκυπρίων, η Αγγλία πετυχαίνει από παρωχημένη αποικιοκρατική δύναμη να εμφανίζεται πια ως σύγχρονος επιδιαιτητής ο οποίος, από αγαθή συγκυρία, βρίσκεται στο νησί για να αποτρέπονται ακρότητες ανάμεσα στις αντιτιθέμενες δυνάμεις. Ήταν ένα παιγνίδι το οποίο η Αγγλία εγκαθίδρυσε με αληθινή μαεστρία, με την ενίσχυση της Τουρκίας και τη συναίνεση ελλαδικών και κυπριακών παραγόντων.

Η Τουρκία προχώρησε και αυτή στην «ανακάλυψη» των Τουρκοκυπρίων, εκμεταλλευόμενη τις πλάτες και κάθε άλλη υποστήριξη που της παρείχε η αγγλική πολιτική τη δεκαετία του ’50. Έκτοτε η Τουρκία «ανακαλύπτει» τακτικά την τουρκοκυπριακή παρουσία στο νησί, για να διεισδύσει στην Κύπρο και να επιβάλει εντονότερα τα συμφέροντά της, για να κερδίσει το στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο του τόπου μας. Και ενώ όλες οι πολιτικές κινήσεις του νησιού θεωρούσαν τους Τουρκοκυπρίους ως ισότιμους πολίτες και ουδέποτε υποστήριξαν κάτι που θα μείωνε τα δικαιώματά τους όμως, κάθε λίγο και λιγάκι, η Άγκυρα αναφέρεται στην προστασία των Τουρκοκυπρίων και απαιτεί περισσότερα. Έτσι η μειονότητα μετατράπηκε σε κοινότητα, για χατίρι της προσφυγοποιήθηκαν 200, σχεδόν, χιλιάδες πρόσφυγες και έγινε η σκληρότερη εθνοκάθαρση, αργότερα προβιβάστηκε σε κοινότητα με πολιτική ισότητα και συγκυρίαρχη, και αύριο επικυρίαρχη.

Όμως τους Τουρκοκυπρίους δεν τους «ανακαλύπτουν» μόνο η Τουρκία και οι Άγγλοι. Τους «ανακαλύπτουν» και οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί όταν η ηγεσία μας υποκύψει στα άνομα σχέδια της Άγκυρας και του Λονδίνου, και αποδεχθεί διάφορες άδικες λύσεις και υποχωρήσεις, πρέπει μετά αυτά να τα πουλήσει και να τα κάνει αποδεκτά και στον δύσμοιρο λαό των Ελληνοκυπρίων. Και τότε αρχίζουν τα συγκινησιακά και πέφτει το δάκρυ κορόμηλο. Οι συμβιβασμοί που γίνονται, καθώς και διάφορα απαράδεκτα που δρομολογούνται, δεν είναι λόγω των απαιτήσεων της Τουρκίας και των πιέσεων των Άγγλων, δεν αποτελούν υποχωρήσεις σε άδικα σχέδια που καταστρατηγούν τα στοιχειώδη δικαιώματα της ελληνικής πλειοψηφίας, αλλά γίνονται για χατίρι των συμπατριωτών μας των Τουρκοκυπρίων. Ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και την άλλη πλευρά και τα δικαιώματά της, και ότι πρέπει να φανούμε προοδευτικοί και σύγχρονοι, και να δείξουμε κατανόηση και για τις δικές της ευαισθησίες, και άλλα ηχηρά παρόμοια. Τη σκυτάλη μετά αναλαμβάνουν ημιμαθείς πανεπιστημιακοί και πολιτικοί αναλυτές και ατάλαντοι λογοτεχνίζοντες, που δημιουργούν έναν πολτό με σιροπιαστά ιδεολογικά πιλάφια και νεοκυπριακά ιδεολογήματα. Η «ανακάλυψη» των Τουρκοκυπρίων δημιούργησε τα πιο χαμηλού επιπέδου πολιτικά κείμενα και τη χειρότερη λογοτεχνία.

Οι νόμοι των μαθηματικών όμως είναι άτεγκτοι. Όταν σε ένα σύνολο υπερπροβάλλουμε ένα μέρος του, τότε το υπόλοιπο του συνόλου, έστω και αν αποτελεί το συντριπτικό του μερος, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, υποτονίζεται και αδικείται, τείνει σε μαρασμό και εξαφάνιση. «Ανακαλύπτοντας» συνεχώς τους Τουρκοκυπρίους, όλοι υποτονίζουν και μειώνουν συνεχώς, μέχρι εξαφανίσεως, τους Έλληνες του νησιού και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Είναι καιρός, λοιπόν, να ανακαλύψουμε και την ιστορική πλειοψηφία του νησιού, είναι καιρός να ανακαλύψουν οι πολιτικοί μας ταγοί και τους Έλληνες του νησιού, και να απαιτήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματα που δικαιούται κάθε άνθρωπος σ’ αυτόν τον πλανήτη.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_7165.html#ixzz0llDTrzMo

Read more...

Ο λαός ξυπνάει. Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει τους γραικύλους...


...που κατάντησαν τη χώρα καρπαζοεισπράκτορα της Τουρκίας και τη Θράκη πεδίο δράσης των φασιστικών-παρακρατικών μηχανισμών της Άγκυρας και του Προξενείου.

Εντυπωσιακή επιτυχία της Πρωτοβουλίας στην Ορεστιάδα!
ΟΡΕΣΤΙΑΣ 18-4
Πραγματοποιήθηκε προχτες το βράδυ (18/4) στην Ορεστιάδα με εντυπωσιακή επιτυχία η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου “Ακρίτες”, σε συνεργασία με την εφημερίδα “Αντιφωνητής”. 200 περίπου άνθρωποι γέμισαν ασφυκτικά την (χωρητικότητας 150 ατόμων) αίθουσα του ξενοδοχείου «Βιέννη» και οι τοποθετήσεις των τριών ομιλητών τούς κράτησαν σε πλήρη καθήλωση για περισσότερες από δυόμιση ολόκληρες ώρες.


Μετά από την προβολή του γνωστού βίντεο «Προξενείο-Στοπ» (που έχει πλέον καθιερωθεί στις εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας ως «πρόλογος» για τους ομιλητές και για την αδρομερή «είσοδο» των παρισταμένων στο θέμα), ξεκίνησε ο κύκλος των ομιλιών με συντονιστή τον εκπαιδευτικό (και πρόεδρο της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου) Χάρη Κουσινίδη, του οποίου η παρουσία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο επειδή διηύθυνε άψογα τη συζήτηση, αλλά και για τις καίριες παρατηρήσεις στις οποίες συχνά προέβη (αποδεικνύοντας και την ευαισθησία, αλλά και τη γνώση του πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα της Θράκης).
Πρώτος ομιλητής ήταν ο διευθυντής του «Αντιφωνητή» Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος μίλησε γενικά για το θέμα του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, προβαίνοντας όμως και σε μια αποκαλυπτική αναδρομή στο μονίμως «σκοτεινό» ιστορικό του παρελθόν και καταθέτοντας τεκμήρια της σταθερά εξωθεσμικής, παράνομης και υπονομευτικής δράσης του (από τη συμβολή του στην εξάπλωση του Κεμαλισμού στη Θράκη ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’20 ή στην εξόντωση του Ελληνισμού της Πόλης το 1955, έως τα σύγχρονα φαινόμενα του εκτουρκισμού των Πομάκων και των Ρομά, με την εγκληματική ανοχή της ελληνικής πολιτείας). Ταυτόχρονα βέβαια συνέδεσε όλα τα παραπάνω και με τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας, ως «της ανάγκης που αισθάνθηκαν κάποιοι πολίτες να αντιδράσουν σε όλη αυτή την κατάσταση, προβάλλοντας απλώς και μόνο το απολύτως αυτονόητο».
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος Σεμπαεδήν Καραχότζα, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα γνωστός για τον μακρόχρονο αγώνα του κατά του εκτουρκισμού των Πομάκων από τα όργανα της Άγκυρας. Πάντα καίριος, λιτός αλλά και περιεκτικός, ο πρώην εκδότης της ανεξάρτητης και μαχητικής πομάκικης εφημερίδας «Νάτπρες» (μια που το εν λόγω έντυπο έχει πάψει να κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, και υφίσταται πλέον μόνο ως blog στο Διαδίκτυο), μίλησε επίσης γενικά για την υπόγεια δράση του Προξενείου, ενώ ειδικότερα έδωσε στο ακροατήριο και μια σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη Θράκη, όσον αφορά το ζήτημα των Πομάκων και των μεθόδων εθνοκάθαρσης, που εφαρμόζουν ουσιαστικά οι προξενικοί μηχανισμοί για την εξαφάνιση της εθνοτικής και πολιτιστικής πομακικής ταυτότητας.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Δρ Ιστορίας και διαχειριστής της ιστοσελίδας της κίνησης Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος σκιαγράφησε αφ’ ενός το ευρύτερο διεθνές πλαίσιο της τουρκικής απειλής για τη Θράκη κατά τους τελευταίους μήνες (κινήσεις Ερντογάν, τουρκική προπαγάνδα στο διαδίκτυο, δράση τουρκικών οργανώσεων του εξωτερικού) και αφ’ ετέρου τις υπονομευτικές δραστηριότητες κατά τα τελευταία έτη των τοπικών μηχανισμών του Προξενείου Κομοτηνής (τουρκομουφτήδων, μειονοτικών βουλευτών, τοπικών τουρκοσυλλόγων και μειονοτικού τύπου), ενώ αναφέρθηκε ακόμη και στη φοβική στάση του πολιτικού κόσμου της Θράκης πάνω στο ζήτημα. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν από άφθονο φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό (κάποια εντυπωσιακά υποτιτλισμένα βίντεο θα τα δείτε προσεχώς και στην ιστοσελίδα μας), που εμφανώς εντυπωσίασε (και ενίοτε σόκαρε) τους θεατές.
Απολύτως ενδεικτικό του πολύ θερμού ενδιαφέροντος του ακροατηρίου, ήταν ότι αυτό παρέμεινε …καθηλωμένο για μία ακόμη ώρα μετά το πέρας των ομιλιών. Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγιναν τοποθετήσεις, ακούστηκαν σχόλια, διεξήχθη συχνά άμεσος και ευθύς διάλογος και βεβαίως απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρισταμένους. Στο τέλος και οι τρεις ομιλητές δέχθηκαν σωρηδόν τα θερμά συγχαρητήρια του κόσμου, τα σχόλια για «τον έντονο προβληματισμό τους» απ’ όσα είδαν και άκουσαν, αλλά και πολλές εγκάρδιες ευχές για τη συνέχεια της προσπάθειας…
Στα αξιοσημείωτα ωστόσο της χτεσινής βραδιάς θα συγκαταλέξουμε ακόμη το ότι για πρώτη φορά μια τέτοια εκδήλωση βρήκε υποστήριξη από τις τοπικές αρχές (καθώς ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ.Μουζάς, έμπρακτα στήριξε την προσπάθεια), αλλά και το ότι επίσης για πρώτη φορά παρευρέθησαν υψηλόβαθμα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης (όπως ο Δήμαρχος Μεταξάδων κ.Τερτσούδης, και ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος, που παρέμειναν μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο τέλος μας συνεχάρησαν). Παρόντα ήταν βέβαια ακόμη και άλλα γνωστά πρόσωπα της περιοχής, όπως υψηλόβαθμοι απόστρατοι αξιωματικοί, εκπρόσωποι σωματείων και πλήθος ανθρώπων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Πολύ σημαντικές όμως είναι ασφαλώς και οι 300 περίπου νέες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, καθώς πέραν των παρισταμένων στην εκδήλωση (που υπέγραψαν όλοι), απέφερε τους καρπούς της και η ευρύτερη σχετική κινητοποίηση των φίλων μας στην Ορεστιάδα κατά τις προηγούμενες μέρες.
Κλείνοντας αυτήν την αναφορά μας στην προχθεσινή εκδήλωση, θεωρούμε χρέος μας να δηλώσουμε ότι η Πρωτοβουλία μας ευχαριστεί θερμά όχι μόνο όλους όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία της, αλλά και όσους συμμετείχαν με την απλή έστω παρουσία τους. Το ζήτημα του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής αποτελεί το μείζον ταμπού για τη θρακική κοινωνία και θάβεται συστηματικά στη σιωπή από τους τοπικούς «καθεστωτικούς» κύκλους. Φαίνεται όμως ότι ειδικά για την περιοχή του Βορείου Έβρου κάτι τέτοιο ισχύει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Θράκη. Είδαμε εκεί πάνω ανθρώπους με ανησυχίες, με προβληματισμούς και έντονη πατριωτική ευαισθησία, ανθρώπους που δείχνουν να ξέρουν σε ποιο τόπο ζουν και δεν ανέχονται να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο. Η επαφή μας μαζί τους ήταν για μας πραγματικά ζήδωρη και ανανεωτική και η θέρμη τους μας έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη και κουράγιο, για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας. Αναμφίβολα, τους ευχαριστούμε ΚΑΙ γι’ αυτό…

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟΠ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_5976.html#ixzz0llC6EAhX

Read more...

Άντε και καλά ξεμπερδέματα .......


Του Κώστα Μπετινάκη
Δευτέρα 10.30 το πρωί και στην ιστοσελίδα του BBC δεν αναφέρονταν ακόμα τα αποτελέσματα από τα κατεχόμενα της Κύπρου. Η σελίδα είχε να ανανεωθεί από το Σάββατο, και πρόβλεπε «αποδοκιμασία του Ταλάτ».
Στο CNN κουβέντα για τις τουρκοκυπριακές εκλογές.
Η «ανεξάρτητη» αγγλοσαξωνική δημοσιογραφία, μαγειρεύει την κρίση της για το αποτέλεσμα
Η πραγματικότητα φυσικά βρίσκεται κοντά στην αλήθεια. Ποιος δίνει σημασία, για ένα κατεχόμενο κομμάτι ενός μικρού προτεκτοράτου. Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Επειδή κατόρθωσε να την κάνουν δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σύνταγμα που προβλέπει «εγγυήτριες δυνάμεις». Ή να κατέχεται επίσημα το 3% του εδάφους της από τους πρώην αποικιοκράτες Βρετανούς και το υπόλοιπο μισό, από μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Χωρίς κάποιο από τα κράτη –εταίρους να νοιαστεί να προωθήσει τα κυπριακά δίκαια. Αυτό είναι αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών –των ΗΠΑ δηλαδή. Εκτός αν κάποιος πιστεύει αλλιώς για το ρόλο του ΟΗΕ.

Όλα αυτά μου έφεραν στο νου κι εκείνο που συνεχώς άκουγα από διευθυντικά στελέχη, στις εφημερίδες που εργαζόμουν «το κυπριακό δεν πουλάει».
Μόνο όταν απαιτούν οι πάτρονες, πχ στην περίπτωση σχεδίου Ανάν, ακουμπάει για λίγο την επικαιρότητα η Κύπρος. Ύστερα άκρα του τάφου σιωπή.
Κι αναστατώνονται οι παιδικές μου θύμισες, καθώς αυτό που θεωρώ πρώτη πολιτική μου πράξη, ήταν όταν προσυπέγραφα στο βιβλίο διαμαρτυρίας προς τη βασίλισσα Ελισάβετ, «να μην εκτελεστούν οι Καραολής και Δημητρίου». Ήμουν μαθητής της πρώτη Δημοτικού τότε, και το βιβλίο βρισκόταν στη γωνία του δρόμου του σχολείου, πάνω σ΄ένα τραπεζάκι ανοιγμένο, από προσκόπους.
Πάντως, το ΑΠΕ είχε ήδη μεταδώσει τη νίκη του «αδιάλλακτου» Ερόγλου και το «in.gr» τις δηλώσεις Ερντογάν. Επίσης η Αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, έχει πλήρες ρεπορτάζ.
Στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας των ΝΕΩΝ» αναφέρεται πως «Η Ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μετά την επικράτηση του σκληροπυρηνικού Ντερβίς Έρογλου στις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα».
Ο στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο, στα εισαγωγικά για τις «προεδρικές εκλογές». Όπως οι κυπριακές εφημερίδες προσθέτουν «παράνομες».
Εδώ η κυπριακή πολιτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει τα ντε φάκτο γεγονότα, στις διαπραγματεύσεις μιλάνε για «εκ περιτροπής προεδρία» στην διζωνική ομοσπονδία, εδώ έχουν αποδεχτεί «την επίλυση» της κλεμμένης γης στα κατεχόμενα, με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο Στρασβούργο, και υποκρινόμαστε μη λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.
Η αγγλόφωνη Χουριέτ, ακολουθώντας την διπλωματική πολιτική Νταβούτογλου, αποκαλεί «σκληροπυρηνικό» τον νικητή των εκλογών στα κατεχόμενα, Ντερβίς Ερόγλου, που ήταν άλλοτε πρωτοπαλλίκαρο του Ντεκτάς, πριν διαφωνήσει μαζί του –ο θεός τους ξέρει τους πραγματικούς λόγους.
Ο Ντερβίς Ερόγλου, μετά από σαρωτική νίκη, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ανακηρύχθηκε τρίτος πρόεδρος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (Turkish Republic of Northern Cyprus (KKTC).
Ο «ακροδεξιός» Ερόγλου, δικαίωσε τις δημοσκοπήσεις και πήρε 50,38%. Ο «αριστερός» Ταλάτ, (μετά από πέντε χρόνια στην προεδρία) παρά την υποστήριξη –έτσι λέγεται- της Άγκυρας μόλις 42,85%.
Ο τρίτος υποψήφιος, Tahsin Ertuguloglu, που αποσκίρτησε από το κόμμα του Ερόγλοπυ με προτροπή –λένε- του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» έλαβε μόλις το 3.81 των ψήφων.
Η Αγκυρα εμμέσως υποστήριζε τον Ταλάτ, αν και επισήμως είχε δηλώσει ότι δεν αναμειγνύεται στις εκλογές και ότι θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο Ταχσίν Ερτουγούλογλου, μέχρι πρόσφατα «βουλευτής» του κόμματος του Έρογλου, εξήγγειλε «υποψηφιότητα» μετά από επισκέψεις στην Αγκυρα και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).
Οι κόκκινες γραμμές του Έρογλου τις οποίες όπως είπε στην προεκλογική του εκστρατεία θα τηρήσει πιστά, είναι: Η αντίθεσή του στο μοντέλο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, το οποίο θεωρεί ότι δεν αποδίδει τη διάσταση των δύο κρατών και την προώθηση μίας χαλαρής συνομοσπονδίας, ανάμεσα σε δύο «κυρίαρχες οντότητες».
Ο ως τώρα πρωθυπουργός του «Τουρκοκυπριακού κράτους», που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, έκανε δηλώσεις έξω από το εκλογικό κέντρο που ψήφισε, στο Ρώυτερς, που τον χαρακτηρίζει «εθνικιστή» και «υπέρ της λύσης με δύο χωριστά κράτη». Στις δηλώσεις του αυτές ο Ερόγλου ξεκαθάρισε: «Ελπίζω ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσει αυτές τις εκλογές θα καταλήξει σε μια έντιμη λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια με τουρκικές εγγυήσεις».
Όπως ο Ταλάτ που πριν πέντε χρόνια χρηματοδοτήθηκε από τους ελληνοκύπριους, και μόλις ανέβηκε στην εξουσία έπεσε στην ασφυκτική αγκαλιά της Άγκυρας, έτσι και ο Ερόγλου, που τα έβαλε με τον εκλεκτό τους κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, έκανε δήλωση υποταγής στον κατακτητή του μισού νησιού, μια και οφείλει την πλειοψηφία του, στους Τούρκους εποίκους.
Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος:
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Ερογλου είπε ότι προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει τη δική του διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, να δημιουργήσει «εθνικό συμβούλιο» και «συμβούλιο του λαού», όπως είπε, και να έρθει σε επαφή με την τουρκική ηγεσία.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου είπε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού. Ας σημειωθεί ότι ο Ερόγλου έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η πλέον ορθή λύση είναι η ένωση του κατεχόμενου τμήματος με την «Μητέρα Τουρκία».
Οι παράμετροι της λύσης βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε πάντωβς, τώρα ο Ερογλου και ανέφερε ότι «το σημαντικό είναι όταν αυτοί οι παράμετροι θα εφαρμοστούν να μην εφαρμοστούν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και να μην οδηγήσουν σε μία λύση η οποία δεν θα είναι προς το συμφέρον τους».
Για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι «αν συμφωνία υπάρχει σε κάποια θέματα και όχι σε όλα, τότε δεν υπάρχει συμφωνία» και ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο τραπέζι μια λύση τότε θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα.
Είπε ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού αφού, όπως πρόσθεσε, δεν θέλει να ξαναζήσουν οι Τουρκοκύπριοι τέτοια γεγονότα που ο ίδιος έχει βιώσει από το 1960 μέχρι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μετά από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στα κατεχόμενα και την επικράτηση του Ντ.Έρογλου ότι η Αγκυρα θα συνεχίζει να στηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010.
Κι όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά στις συναντήσεις που θα έχει ο Ερντογάν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα…
Ο ρόλος της Βρετανίας στην Κύπρο
Ένα πικρό κεφάλαιο για τους Βρετανούς αποτελεί το Kυπριακό. Εκείνο που δεν μνημονεύουν είναι πως περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου, από όσους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Κύπρο, (1955-59) είχαν σκοτωθεί 371 Βρετανοί στρατιώτες. ΄
Ένα από τα ακανθώδη προβλήματα για την επίλυση του Κυπριακού είναι το λεγόμενο περιουσιακό. Τι θα γίνει δηλαδή με τις περιουσίες Ελληνοκύπριων που έχουν κλέψει στο Βορρά δυνάμεις κατοχής και τα ανδρείκελά τους. Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 6.000 οι Βρετανοί πολίτες που έχουν σπεύσει να αγοράσουν τις περιουσίες αυτές, που ξεπούλησε το τουρκοκυπριακό κράτος, για να περιπλέξει τα πράγματα.
Ήδη ο Μελέτης Αποστολίδης, έχει κερδίσει στην βρετανική δικαιοσύνη την υπόθεση της αγοράς της περιουσίας του στην κατεχόμενη Κύπρο από το ζεύγος Όραμς.
Στις 23 Νοεμβρίου 2009, η Βρετανία επίσημα υποσχέθηκε να αποδώσει στην Κύπρο το μισό από τις κατεχόμενες ακόμα εγκαταστάσεις της που αποκαλούνται «βάσεις». Στην πραγματικότητα είναι ένα το 3% του κυπριακού εδάφους που ουδέποτε παραδόθηκε και παρέμενε ως βρετανικής κυριαρχίας έδαφος και μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960.
Η Βρετανία για πρώτη φορά διατύπωσε την πρόταση αυτή το 2003 πριν την «βελτιώσει» το 2004, αλλά πάντοτε με τον όρο ότι θα επιτευχθεί επίλυση στο κυπριακό πρόβλημα.

ΥΓ. Η επιβεβαίωση για την γενικότερη απαξίωση των εθνικών ζητημάτων, ήρθε από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Η είδηση για τις εκλογές στα κατεχόμενα και οι επιπτώσεις τους από το αποτέλεσμα, "παίχτηκε", πολύ πίσω. Ακόμα και μετά την τρομερού ενδιαφέροντος είδηση ότι ο στρατός της Ταϋλάνδης, έχει αποκλείσει περιοχές της Μπανγκόκ, για να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις... Για να ηρεμήσουν οι συγγενείς όσων έχουν πάει για σεξο-τουρισμό, μάλλον!!!

Read more...

Αναγνώριση μειονοτήτων και τουρκικών ενώσεων ζητάει επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!


Επιμένει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ, στο θέμα της αναγνώρισης όλων των μειονοτήτων αλλά και των τουρκικών ενώσεων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα των πολιτών που, όπως υποστηρίζει, ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν αποστερηθεί της ελληνικής ιθαγένειας, με βάση το άρθρο 19 του ομώνυμου Κώδικα.
Σε επιστολές του που απέστειλε, στις 8 Μαρτίου, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και στην αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Θεοδώρα Τζάγκρη, και τις οποίες επρόκειτο να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα, ο επίτροπος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας, αποκαλύπτει ότι:

- Σε συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, για το θέμα της αναγνώρισης των μειονοτήτων στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα της υπογραφής της Σύμβασης του ΣτΕ για τις μειονότητες, ο Ελληνας πρωθυπουργός φάνηκε να είναι σύμφωνος ότι η υπογραφή τής εν λόγω σύμβασης αποτελεί «ένα θετικό εργαλείο».
- Από τη διετία 2006-2009 έχει να λάβει απάντηση σε δύο επιστολές που έστειλε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, σχετικά με την πολιτική που επιβάλλεται να ακολουθήσει η Ελλάδα για τους Ρομά και ειδικότερα στα θέματα της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία και την πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση.
Ο επίτροπος, αφού χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υποδοχής και διαμονής μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η νομοθεσία για την πολιτική ασύλου στη χώρα μας θα πρέπει να έχει αλλάξει μέχρι τον Μάιο του 2010 και μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί το νέο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη.
Επικαλούμενος, δε, τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περί αναγνώρισης της Τουρκικής Ενωσης Θράκης, ο κ. Χάμαρμπεργκ προχωρεί παραπέρα επιμένοντας ότι πέραν της εφαρμογής τής εν λόγω απόφασης, η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει και όλες τις μειονότητες που, κατά την άποψή του, υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και όλες τις τουρκικές ενώσεις στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις γι' αυτό το θέμα.
Στις απαντήσεις που του απέστειλαν οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Καστανίδης (η κυρία Τζάγκρη δεν απάντησε και δεν αποτελεί παράδοξο γεγονός, αφού η γενικότερη στάση της είναι περισσότερο φιλοτουρκική παρά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων) επισημαίνεται ότι:
- Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης των μειονοτήτων και με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, η μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

- Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης ενώ έχει απορριφθεί η αίτηση αναγνώρισης μόνο της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Ενωσης Νοτίου Εβρου Δυτικής Θράκης και εκκρεμούν, ακόμη, προς εξέταση τρεις αιτήσεις αναγνώρισης Μουσουλμανικών Ενώσεων στην περιοχή της Κομοτηνής.

Read more...

Διάλογο εφ'όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο αποδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου


Μία εξέλιξη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δυσμενής για τα εθνικά συμφέροντα, σημειώθηκε πριν από λίγο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή απ'ευθείας διάλογο "εφ'όλης της ύλης" στο Αιγαίο και από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν πλέον να οδηγήσουν μέχρι και σε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν την κυριαρχία της χώρας. Μάλιστα στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν πέρα από τον απ'ευθείας διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (!) προτείνει εν συνεχεία, αν δεν "τα βρούμε", προσφυγή στην...Χάγη! Η κίνηση είναι πρωτοφανής και είναι άγνωστες οι συνέπειές της.
Κατ'αρχήν τι εννοεί με την προσφυγή στην Χάγη; Εννοεί ότι μπορούν να προσφύγουν οι δύο πλευρές μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή για το σύνολο των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν και έχουν προκληθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Διότι αν πάμε και για συνοριακές διαφορές είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από την υφαλοκρηπίδα.

Τι σημαίνει Δικαστήριο Χάγης; Σημαίνει ότι έτσι και συμφωνήσει και η Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένα τα μέρη που έχουν προσφύγει να την αποδεχθούν! Αν π.χ. αποφασίσει το Δικαστήριο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα τους αποτελεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Μικράς Ασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε.
Το ζήτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των δικαστών και σε τελική ανάλυση πως αυτά που κατακτήσαμε - με την έννοια του επιτεύγματος της απελευθέρωσης μετά από 450 χρόνια τουρκοκρατίας - με τα όπλα και με άφθονο αίμα θα τεθούν υπ'όψιν ενός ουδέτερου - στην καλύτερη περίπτωση - παρατηρητή. Δηλαδή κάποιος τρίτος θα αποφασίσει για το αν η χώρα έχει δίκαιο ή όχι;
Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο:
Στην επιστολή σημειώνει ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση". Δηλαδή "επειδή μας απειλείτε με πόλεμο, επειδή πετάτε επάνω από τις στέγες των σπιτιών μας με τα μαχητικά σας, επειδή κάνετε έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή που θεωρούμε ότι είναι δική μας, ελάτε να κάνουμε διάλογο"! Απίστευτο!
Σημειώνει, ωστόσο, ότι "η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης."
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία κατάφερε αυτό που ήθελε με την επιθετική της πολιτική: Να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευθούμε τις απαιτήσεις της, αφού ως γνωστόν η ελληνική πλευρά δεν διεκδικεί τίποτα!
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Έτσι λοιπόν η Τουρκία καθίζει στο τραπέζι "με το έτσι θέλω" της Ελλάδα για να διαπραγματευθεί η τελευταία αυτά που μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρούσε δικαιώματά της.
Ποια είναι τα θέματα που θέλει η Άγκυρα να συζητηθούν; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των "γκρίζων ζωνών", δηλαδή νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, ο αφοπλισμός των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, τα 10 ν.μ του εναέριου χώρου, η αποδοχή από την Ελλάδα της άρνησης επέκτασης των χωρικών υδάτων πάνω από τα 6 ν.μ. κλπ.
Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση που δεν υπάρξει ελληνική υποχώρηση και ύπαρξη συμφωνίας θα έχουν καταγραφεί επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αποδείχθηκε αδιέξοδη η πολιτική του "δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα".
Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να ζητήσουμε, έστω σεβασμό συνθηκών (διαβάστε σε άλλο σημείωμα της πρώτης σελίδας, ποία μεταχείριση επιφύλαξαν στους Έλληνες της Ίμβρου που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από την συνθήκη της Λοζάνης, οι Τούρκοι), αλλά για να επιτύχουμε να πάψουν να παραβιάζουν τα θαλάσσια, εναέρια και ενίοτε χερσαία σύνορά μας και να μην προκαλούν. Αυτό ζητάμε μόνο...
Ένα άλλο σημείο της επιστολής που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτό που αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Το Αιγαίο χωρίς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τουλάχιστον χωρίς τις δραστηριότητές τους (;), δηλαδή για "να μην προκαλούν εστίες έντασης"...
Από εκεί και πέρα στην επιστολή αναφέρονται ως τομείς δυνητικής συνεργασίας η Ενέργεια (πετρέλαια...), το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Όλα αυτά υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, προφανώς...
Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.
Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.
Η επιστολή επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φάνη Ξυδά. Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
"Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης".
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει "την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας". Τότε τι θα συζητήσουν; Αφού η Άγκυρα διαφωνεί ως προς το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων με την ελληνική θέση και η επιδίωξή της είναι να αναθεωρηθούν οι συνθήκες.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι "το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση". Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε "ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους". Ιδού και η ελληνοτουρκική ομοσπονδία στην Κύπρο...
Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.
Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν αναφέρει όμως ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα η λαθρομετανάστευση να έχει εξελιχθεί στην κορυφαία ασύμμετρη απειλή για τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας...

Read more...

Ιστορίες για... Τούρκους και τουρκολάγνους!


* Γράφουμε για τουρκο-ιστορίες, γιατί στην Αθήνα δεν μαθαίνουν τίποτε για τους έλληνες της Θράκης, παρά ακούνε μόνο για "τούρκους"! Μάλιστα, κάποιοι αναρωτιούνται μήπως θα έπρεπε να σταλεί ένα "μέμο" στον κύριο Παπανδρέου που να τον ενημερώνει πως στην Θράκη ζούνε και υπάρχουν (ακόμη) Έλληνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Και ίσως πρέπει να γίνει αυτό... γιατί,αν αφήσουμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού στην Δραγώνα και στην Διαμαντοπούλου, βλέπω τον Γιώργο αγράμματο, αγεωγράφητο και εμάς εδώ στη Θράκη να μας διεκδικούν μέχρι και οι... Κενυάτες με τους Εσκιμώους...

Ανθρώπινες ιστορίες που ξεμπροστιάζουν την απανθρωπιά. Τουρκία έτος 2010. Δεν είναι ούτε μακριά ούτε χαμένες στα βάθη της ιστορίας οι ιστορίες που ακολουθούν. Δείχνουν όμως το "επίπεδο" και τον τουρκικό πολιτισμό που τόσο πολύ θέλουν να εξαπλώσουν στον κόσμο ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου. Μήπως θα έπρεπε αυτές τις ιστορίες να τις μαθαίνουν και αυτοί (π.χ. Δρούτσας και Παπανδρέου) που εργάζονται για τον ελληνοτουρκικό διάλογο;

Έκαψαν και το χωριό και το τζαμί
Ένα από τα 4.000 χωριά που εκκενώθηκαν στην δεκαετία του 1990 ήταν και το Σάγκιοζε. Βομβαρδίστηκαν τα 400 σπίτια του, το τζαμί και το σχολείο. Χρόνια μετά αυτοί που επιστρέφουν στο χωριό επουλώνουν τις πληγές. Το χωριό, είναι ένα από τα χιλιάδες που πλήρωσαν το τίμημα να είναι μακριά από τις οικιστικές μονάδες(...) Δεν μπόρεσε να επωφεληθεί, ούτε από υγεία, ούτε εκπαίδευση, ούτε από κοινωνικές υπηρεσίες. Ο ιμάμης Τούρχαλι, χτύπησε πολλές πόρτες για να ξεπεραστούνε τα προβλήματα του χωριού. Καθώς δεν ανταποκρίθηκαν, με ίδιες δυνάμεις έκανε πρώτα το σχολείο και μετά με τη βοήθεια των χωρικών και το τζαμί. Όταν κάποιοι ανησύχησαν από αυτό, και τον κατήγγειλαν στη χούντα πως ¨ακούει το ράδιο-Ερεβάν¨ τον συνέλαβαν. Όταν αφέθηκε ελεύθερος εγκαταστάθηκε στο Ντιαρμπακίρ, αλλά όταν ο αδερφός του έγινε πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος ΗΕΡ, υπέστη βασανιστήρια ως "μέλος του ΡΚΚ".
Ο γιος του Χαφίζ Αχμέτ Τούρχαλι, μας περιγράφει εκείνη την περίοδο: Ο πατέρας μου ήταν το 1992 ιμάμης στο Μπεράατ Τζαμί. Η διεύθυνση Θρησκειών τον έβαλε να πει κήρυγμα για να μαζευτούνε χρήματα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο πατέρας μου τότε βγήκε και είπε τα εξής : Κοιτάξτε, η διεύθυνση Θρησκειών μου παρέδωσε ένα κήρυγμα για να μαζευτεί βοήθεια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εγώ όμως εδώ είμαι εδώ επιφορτισμένος για να μεταφέρω όχι τις εντολές της Διεύθυνσης και της μουφτείας, αλλά του Θεού. Δείτε! Τα καταπιεσμένα αδέρφια μας από το Σιρνάκ, πεινασμένα και γυμνά πεθαίνουν στους δρόμους. Εγώ σας καλώ να βοηθήσετε αυτούς. Ξέρω! Αυτά είναι τα τελευταία λόγια μου και το τελευταίο μου κήρυγμα. Αν πλήγωσα κάποιον από εσάς συγχωρήστε με. Μια μέρα μόνο μετά από αυτό το κήρυγμα δολοφονήθηκε με μια βροχή από σφαίρες στην μέση του δρόμου στο Ντιαρμπακίρ. Τη δολοφονία του ανέλαβε μια οργάνωση ονόματι «Χεζμπολάχ» και επιβλήθηκαν ποινές σε τρία άτομα. Λίγο μετά τον θάνατο του Τούρχαλι, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε, το Σάγκιοζε, έγινε στόχος. Τα 400 σπίτια του βομβαρδίστηκαν (μαζί και το τζαμί και το σχολείο) από τον Στρατό, ώστε «να μην κρύβονται οι ΡΚΚδες». Στην «Ταράφ» ο μουχτάρης είπε πως το χωριό είχε αρχίσει να εκκενώνεται το 1993 και το 1994 είχε αδειάσει τελείως. Προσθέτοντας πως η είσοδος στο χωριό ήταν απαγορευμένη μέχρι το 2001, δηλώνει: Όταν γυρίσαμε στο χωριό το 2001, όλα ήταν καταστραμμένα. Το τζαμί του χωριού, το σχολείο και όλα τα σπίτια ήταν ισοπεδωμένα. Τα ερείπια του τζαμιού τα απομακρύναμε πέρσι. Αυτή τη στιγμή κατοικούνε 30 οικογένειες στο χωριό. (5-3-2010, εφ. Ταράφ)
Οι φίλοι μας τα ζώα
Στη Σμύρνη βίασε για μέρες ένα σκυλί τύπου κανγκάλ που ήταν έγκυος. Το άτομο αυτό αφού έδωσε κατάθεση στο Α.Τ. αφέθηκε ελεύθερος. Η Φιλοζωική πήγε στο Δικαστικό Μέγαρο για να υποβάλλει μήνυση. Οι φιλόζωοι αναφέρουν πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στα βίαια και σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος των αδέσποτων ζώων, και πως είναι ανάγκη να προστατεύονται από τους νόμους. Το σκυλί τύπου κανγκάλ ονόματι Μασούμ που ανήκει στον δικηγόρο Σ.Α., ο Μ.Α. το έκλεισε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και το βίαζε για τρεις μέρες. Λόγω των αμέτρητων φορών που βιάστηκε, έχασε τα 2 από τα εννιά κουτάβια που εγκυμονούσε και τα υπόλοιπα τα έβγαλαν με επέμβαση. (17-3-2010, εφ. Ραντικάλ)
Κατά τα λοιπά, μεἶζον θέμα τῶν τουρκοφρόνων του νομού Ροδόπης είναι ἡ διάρρηξη στήν «Τουρκική Νεολαία». Λές κι ἦταν ἡ πρώτη στήν Κομοτηνή ἤ ὑπῆρξε καί κάτι ἄλλο;
Ἀλήθεια, τό κυλικεῖο πού διερρήχθη ἔχει ἄδεια λειτουργίας; Κι ἄν ὄχι, τί θά γίνει στό ἑξῆς; Γιατί κάποιοι καλόμαθαν στήν παρανομία...
Α, και κάτι αποχαιρετιστήριο... Η 6η Ελληνοτουρκική συνδιάσκεψη δημοσιογράφων θια γίνει στην Τουρκία (Σμύρνη, 21/5) μέ μιά «Ἕνωση Ἑλλήνων - Τούρκων Δημοσιογράφων» στά σκαριά. Και αναρωτιέμαι: Πόσοι πράκτορες τῆς ΜΙΤ θά εἶναι μεταξύ τῶν 50 συμμετεχόντων; Ποιός «δικός μας» σύνεδρος θά πάρει μαζί του καί λίγη ἀξιοπρέπεια;

Ευχαριστούμε τον "Αντιφωνητή" για την συγκέντρωση και την έκδοση των πληροφοριών.

Read more...

H "Mάχη" στο Αιγαίο


Του Σάββα Δ. Βλάσση
Ο «ακήρυχτος πόλεμος» που μαίνεται στο Αιγαίο από το 1974, έχει αναδείξει σε πρωταγωνιστικό τον αποτρεπτικό ρόλο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς οι τουρκικές αμφισβητήσεις ξεκινούν από ζητήματα εναερίου χώρου. Τα ζητήματα αυτά χειρίζεται και επεξεργάζεται, πέρα από το ΑΤΑ και η Διεύθυνση Αεράμυνας (ΔΑΕΡ) για λογαριασμό του ΓΕΕΘΑ. Ο Σμήναρχος (ΕΑ) Παύλος Χρήστου, με την ιδιότητα του Τμηματάρχου ΔΑΕΡ/2 (Αεροπορικές Επιχειρήσεις) ανέπτυξε την διάλεξη «Παραβάσεις κανόνων εναερίου κυκλοφορίας – Παραβιάσεις Εθνικού Εναερίου Χώρου» με σκοπό να καταστεί κατανοητό το πρόβλημα από τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Αποσπάσματα από αυτή την διάλεξη, παρατίθενται παρακάτω.

ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εναέριος Χώρος καλείται ο υπερκείμενος της ξηράς και των χωρικών υδάτων χώρος, επί του οποίου ένα κράτος ασκεί το δικαίωμα της κυριαρχίας. Η Ελλάδα, μέσω του Π.Δ. 6/18-9-1931 καθόρισε ότι «Το πλάτος της ζώνης των ελληνικών χωρικών υδάτων, για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνόμευσης εναερίου χώρου, εκτείνεται στα 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές».
Το 1936 ψηφίστηκε ο Ν.230/1936 που καθόρισε το πλάτος των χωρικών υδάτων σε 6 ν.μ.
Εδώ πρέπει να προσεχθεί το εξής: το Π.Δ. του 1931 καθιέρωσε χωρικά ύδατα 10 ν.μ. μόνο για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνομεύσεως εναερίου χώρου. Τα χωρικά ύδατα 6 ν.μ. για σκοπούς ακτοπλοΐας καθορίστηκαν με άλλο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι, το όριο των 10 ν.μ. θεσπίστηκε για σκοπούς αεροπλοΐας και αστυνομεύσεως του εναερίου χώρου, δίχως να αποτελεί «ελληνικό παράδοξο», όπως υποστηρίζουν κάποιοι.
Μόλις το 1975, δηλαδή 44 χρόνια μετά, η Άγκυρα δήλωσε ότι αναγνωρίζει σαν εναέριο χώρο της Ελλάδος μόνον αυτόν που εκτείνεται πάνω από τα χωρικά ύδατά της για σκοπούς ακτοπλοΐας, δηλαδή στα 6 ν.μ. από τις ακτές.
Η Τουρκία αρνείται ότι γνώριζε προηγουμένως την ύπαρξη του καθεστώτος των 10 ν.μ., επιχείρημα μη σοβαρό αλλά και αίολο, καθώς τόσο αυτή όσο και οι άλλοι χρήστες του εναερίου χώρου στο Αιγαίο (συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών του ΝΑΤΟ) γνώριζαν και απεδέχοντο από το 1931 το καθεστώς των 10 ν.μ.
Η αμφισβήτηση της εκτάσεως του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) των 10 ν.μ. συνιστά την πιο σοβαρή από τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, διότι θίγει όχι απλές αρμοδιότητες βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αλλά την ίδια την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδος.
FIR Αθηνών: Ο έλεγχος του FIR Αθηνών που περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια (κατά συνέπεια και τον ΕΕΧ) αλλά και τον παρακείμενο Διεθνή Εναέριο Χώρο (ΔΕΧ), έχει ανατεθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) που ιδρύθηκε το 1947, στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Διευκρινίζεται ότι στα τμήματα του ΔΕΧ του FIR Αθηνών, η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα, απλώς ασκεί μία διεθνή λειτουργία – αρμοδιότητα (έλεγχος ασφαλούς εκτελέσεως πτήσεων) που της έχει ανατεθεί από τον ICAO.
Η αρμόδια αρχή κάθε χώρας (ΥΠΑ), μεριμνεί για την ασφαλή, οικονομική και ταχεία ροή της εναερίου κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα όμως, έχει εκχωρηθεί στις Υπηρεσίες αυτές και το δικαίωμα του αυστηρού ελέγχου τηρήσεως από τους αεροναυτιλομένους, όλων των κανόνων του ICAO. Στο πλαίσιο αυτό, επειδή οι κανόνες του ICAO είναι γενικοί, προς διευκόλυνση του έργου των Υπηρεσιών αυτών, τούς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να θεσπίζουν εθνικούς συμπληρωματικούς κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην Έκδοση Πληροφοριών Αεροναυτιλίας (Aeronautical Information Publication – ΑΙΡ) και πρέπει να τηρούνται εξίσου αυστηρά.
Τα όρια των FIR όλων των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ICAO, καθορίστηκαν με δύο σχέδια του Οργανισμού το 1952 και το 1958. Σύμφωνα με αυτά, το FIR Αθηνών καλύπτει από Δυσμάς τον εναέριο χώρο από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι το εξωτερικό όριο των τουρκικών χωρικών υδάτων προς Ανατολάς. Ειδικότερα, τα ανατολικά του όρια, προσδιορίζονται από την νοητή γραμμή που ξεκινά από τον Έβρο, διέρχεται μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των τουρκικών ακτών, συνεχίζει μεταξύ Δωδεκανήσου και νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας και καταλήγει στο σημείο 3605Β-3000Α.
Βάσει των διατάξεων του ICAO, όλα τα αεροσκάφη που πρόκειται να πετάξουν εντός κάποιου FIR, πρέπει:
α) να υποβάλουν σχέδιο πτήσεως.
β) να αναφέρουν την θέση τους όταν διασταυρώνουν τα όρια του FIR.
γ) να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων οργάνων ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας.
Κάθε πτήση που δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς και εθνικούς κανόνες ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας ή εισέρχεται στο FIR άνευ αδείας, συνιστά παράβαση.
Προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία: Μέχρι το 1974 η Τουρκία δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις επί των ορίων του FIR Αθηνών. Από δε το 1975, έπαυσε να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της κατά την εκτέλεση αεροπορικών ή αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο. Τα προβλήματα που προκαλεί με αυτή την νέα πρακτική που υιοθέτησε, συνοψίζονται ως εξής:
• Υποβάλλει μεν στην ΥΠΑ το σχετικό αίτημα για την εκτέλεση ασκήσεων σε ορισμένες ημερομηνίες, ώρες και περιοχές του ΔΕΧ στο Αιγαίο, ζητώντας από αυτήν να προβεί στην έκδοση της σχετικής Αγγελίας (Notice To Airmen – NOTAM) που διανέμεται διεθνώς. Εν συνεχεία όμως, πολλές φορές αρνείται να συμμορφωθεί με τις τροποποιήσεις στις οποίες προβαίνει η ΥΠΑ για τεχνικούς λόγους. Τέτοιοι είναι ο επηρεασμός τερματικών περιοχών αεροδρομίων στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ο επηρεασμός περιοχών Πεδίων Βολής, οι παραβιάσεις του ΕΕΧ μεταξύ 6-10 ν.μ., ο εγκλωβισμός βραχονησίδων κ.λπ. Αυτές οι καταστάσεις που η ΥΠΑ επιδιώκει να αποφευχθούν, οφείλονται στο ότι η Τουρκία επίτηδες προβαίνει στον συγκεκριμένο σχεδιασμό των ασκήσεων, επιδιώκοντας να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
• Αρνείται να υποβάλει σχέδια πτήσεων για τα στρατιωτικά της αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών και πετούν στον ΔΕΧ, διότι ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διατάξεις του ICAO υποστηρίζοντας αυθαιρέτως ότι η υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο για τα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας.
Όμως, σύμφωνα με απόφαση του ICAO, οι επιχειρήσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και ομαλή λειτουργία της αεροπλοΐας, συμμορφούμενες κατά το μέγιστο πρακτικώς δυνατό, με τις διατάξεις του Παραρτήματος 2 «Διατάξεις Αέρος» της Συμβάσεως. Επίσης, οι επιχειρήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ορίζεται ότι πρέπει να συντονίζονται με την υπηρεσία που ασκεί τον έλεγχο εναερίου κυκλοφορίας στην υπ’ όψιν περιοχή. Σημειώνεται ότι το Παράρτημα 2 ορίζει σαφώς ότι σχέδιο πτήσεως απαιτείται να υποβάλλεται:
α) Για οποιαδήποτε πτήση απαιτεί χρησιμοποίηση των υπηρεσιών εναερίου κυκλοφορίας (χρήση αεροδιαδρόμων, τερματικών περιοχών κ.λπ.).
β) Για οποιαδήποτε πτήση εντός συμβουλευτικού χώρου (Advisory Airspace).
γ) Όταν η υπεύθυνη αρμόδια αρχή το ζητά για σκοπούς Έρευνας & Διασώσεως.
δ) Για οποιαδήποτε πτήση διασχίζει διεθνή σύνορα.
Συμπεράσματα:
• Η Τουρκία δεν αποδέχεται στην Ελλάδα ΕΕΧ εύρους 10 αλλά 6 ν.μ. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το εύρος του ΕΕΧ είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας το οποίο δεν επιδέχεται συζητήσεως.
• Η Τουρκία δεν δέχεται το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τον ΕΕΧ σε 12 ν.μ. όπως έχει δικαίωμα.
• Η Τουρκία δεν αποδέχεται το αίτημα της Ελλάδος για υποβολή σχεδίων πτήσεων από τα στρατιωτικά της αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν προβλέπεται από τους κανόνες του ICAO. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό είναι επιβεβλημένο για λόγους ασφαλείας πτήσεων βάσει του Παραρτήματος 2 του κανονισμού του ICAO. Η τουρκική άρνηση αποσκοπεί απλώς στην αμφισβήτηση της αρμοδιότητος της ΥΠΑ στο FIR Αθηνών.
• Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας στο FIR Αθηνών και ότι τα όρια του FIR αποτελούν τα όρια της χώρας στον αέρα! Η Ελλάδα απορρίπτει αυτή την κατηγορία, δηλώνοντας ότι απλώς, σε ορισμένα σημεία, τα όρια του FIR Αθηνών συμπίπτουν με τα ελληνικά σύνορα.
• Η Τουρκία θεωρεί ότι η αμυντική της δυνατότητα προς το Αιγαίο πάσχει, επειδή τα όρια του FIR Αθηνών αγγίζουν την τουρκική αιγιαλίτιδα ζώνη, με συνέπεια, κάθε αεροσκάφος που διέρχεται το FIR Αθηνών, να μπορεί να πλήξει με ευχέρεια τα τουρκικά παράλια… Η Ελλάδα απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη τουρκική θέση αποσκοπεί στην διεύρυνση των ορίων του FIR Κωνσταντινουπόλεως προς Δυσμάς, μέχρι το μέσον περίπου του Αιγαίου.
Γενικό συμπέρασμα: Η Τουρκία αμφισβητεί την δικαιοδοσία της Ελλάδος στον έλεγχο πτήσεων εντός του FIR Αθηνών. Η τουρκική ενέργεια είναι εντελώς αυθαίρετη αφού το ζήτημα εμπίπτει στην δικαιοδοσία του ICAO που έχει ορίσει ως υπεύθυνη την ελληνική ΥΠΑ.
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας εισέρχονται στο FIR Αθηνών αιφνιδιαστικά ή προγραμματισμένα με πτήσεις COMAO, τόσο σε δεσμευμένες με NOTAM περιοχές ασκήσεων, όσο και εκτός αυτών, χωρίς ενημέρωση της ΥΠΑ.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία:
• Υποβάλλει πληθώρα αιτήσεων στην ΥΠΑ, αλλά και προβαίνει σε αυθαίρετες και κατά παράβαση κάθε κανόνος Διεθνούς Δικαίου δέσμευση εκτεταμένων και για μεγάλο χρονικό διάστημα περιοχών στο Αιγαίο, προς εκτέλεση αεροναυτικών ασκήσεων. Οι περιοχές αυτές, κατά τεκμήριο δεν χρησιμοποιούνται.
• Εκμεταλλεύεται τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να πετύχει εντονότερη παρουσία των δυνάμεών της στην περιοχή αυτή. Μέσω αυτών, προσπαθεί να ερμηνεύσει και να εκμεταλλευτεί κάποιες ΝΑΤΟϊκές ρυθμίσεις ή και διαδικασίες προς όφελός της, προκειμένου να αποκτήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναερίου χώρου του Αιγαίου.
• Εκτελεί συχνά παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ΕΕΧ. Πολλές φορές δε, επιχειρεί εσκεμμένα υπέρπτηση άνωθεν ελληνικών νησιών.
• Κατευθύνει τα μαχητικά της αεροσκάφη εναντίον ελληνικών αεροσκαφών που ίπτανται στα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.
• Εκτελεί φωτογραφικές αποστολές κατά ζωτικών ελληνικών στόχων στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.
Αντιμετώπιση: Το ΑΤΑ επιτηρεί σε 24ωρη βάση τον εναέριο χώρο σε όλο το FIR Αθηνών, με όλα τα διατιθέμενα μέσα για έγκαιρη αποκάλυψη των ιχνών ξένης εθνικότητος, τα οποία εισέρχονται χωρίς άδεια ή χωρίς να τηρούν τους κανόνες και διαδικασίες του ICAO και AIP Greece. Για την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, αντιμετωπίζει έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα τις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του ΕΕΧ σε περίοδο ειρήνης ή εντάσεως.
ΑΝΑΛΥΣΗ - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Την χρησιμότητα της έγκυρης ενημερώσεως από πλευράς ΓΕΕΘΑ, ανέδειξε η συζήτηση που ακολούθησε. Εθίγησαν ζητήματα Εθνικής Στρατηγικής, Αποτροπής καθώς και Επιχειρησιακά και Τακτικά θέματα από την καθημερινή αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, επί των οποίων η κοινή γνώμη δεν έχει σαφή γνώση.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΕΘΑ Συνταγματάρχης (ΤΘ) Δημήτριος Μπονώρας διευκρίνισε την διαφορά μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής διαχειρίσεως μιας καταστάσεως. Η πρώτη περιλαμβάνει μία κλιμάκωση. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατιωτικά, όταν πλέον έχει επέλθει κατάσταση κρίσεως, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια με μία κατάσταση θερμού επεισοδίου. Το αν θα γίνει μετάβαση από την πολιτική στην στρατιωτική αντιμετώπιση, είναι μια στρατηγική απόφαση η οποία ανήκει στην πολιτική ηγεσία και λαμβάνεται μέσω του αρμοδίου συλλογικού οργάνου, το ΚΥΣΕΑ.
Ως εκ τούτου, καθίσταται αντιληπτό ότι εν καιρώ ειρήνης, η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητος γίνεται μέσω πολιτικής διαχειρίσεως. Αυτή λειτουργεί με διπλωματικά μέτρα και πολιτικούς σχεδιασμούς ενώ, όσον αφορά στην ένοπλη ισχύ, προβλέπει την συνεχή παρουσία και διεκδίκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όσον αφορά στον ΕΕΧ, στα εθνικά χωρικά ύδατα και στο εθνικό έδαφος, μέσω των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρουσία των τελευταίων, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα υπερασπίσεως των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποκρούσεως κάθε παράνομου εισβολέα.
Σε περιόδους κρίσεως, θερμών επεισοδίων ή πολεμικής αναμετρήσεως, η στρατιωτική διαχείριση γίνεται βάσει των Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής (ΕΚΕ) και των υφισταμένων Πολεμικών Σχεδίων.
Αυτά αναφέρονται προκειμένου να δοθεί μία «απάντηση» όσον αφορά στο «εύκολο ερώτημα» περί απουσίας πιο δυναμικής στρατιωτικής αντιμετωπίσεως, με καταρρίψεις τουρκικών αεροσκαφών κ.λπ. Θα ήταν απλουστευτικό, απλοϊκό ή επιπόλαιο να υποστηριχθεί ότι μία μεμονωμένη δυναμική αντιμετώπιση ή ενέργεια θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα. Μία μεμονωμένη ενέργεια που δεν βασίζεται σε στρατηγικό σχεδιασμό ή σε ένα πολιτικό υπόβαθρο, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η αποτροπή πρέπει πάντα να λειτουργεί μέσα από έναν πλήρως οργανωμένο αμυντικό μηχανισμό που υλοποιεί μία αμυντική στρατηγική. Διακηρυγμένη θέση της Ελλάδος, χώρας προηγμένης κοινωνίας, ανήκουσα στην ΕΕ, συμμετέχουσα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, σεβόμενης πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, είναι η μη χρήση και η μη απειλή χρήσεως βίας ως μέσον επιλύσεως διαφορών. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που επιδρά και καθορίζει την εφαρμοζόμενη στρατηγική αντιμετωπίσεως των τουρκικών παρανόμων δραστηριοτήτων εν καιρώ ειρήνης. Ως εκ τούτου, η τουρκική εναέρια δραστηριότητα απαιτείται και αντιμετωπίζεται άμεσα με την χρήση της ενόπλου ισχύος, στην συγκεκριμένη περίπτωση της ΠΑ. Όμως, σε περίοδο ειρήνης, η δράση της ΠΑ λαμβάνει υπ’ όψιν κάποιες πρόνοιες. Βασική πρόνοια είναι αφενός η απαραίτητη άμεση αντιμετώπιση κι επίδειξη παρουσίας στον ΕΕΧ και το FIR Αθηνών αλλά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η ευρύτερη στρατηγική θεώρηση επιτάσσει ότι η χρήση των στρατιωτικών οργάνων θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργεί κάποιο τετελεσμένο γεγονός του οποίου η άρση δεν θα είναι δυνατή. Πρέπει δηλαδή, σύμφωνα με την στρατηγική αντίληψη, μετά την χρήση του στρατιωτικού οργάνου να αφήνεται ένα περιθώριο στην πολιτική ηγεσία να έχει ευελιξία επιλογών.
Κατά συνέπεια, σε καιρό ειρήνης, η επιλογή δυναμικής αντιμετωπίσεως των τουρκικών προκλήσεων, προϋποθέτει αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής και υιοθέτηση μίας σκληρής πολιτικής αντιπαραθέσεως.
Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, τα ανωτέρω, δεν πρέπει να οδηγούν σε εσφαλμένες εντυπώσεις περί ανυπαρξίας θεωρητικών επεξεργασιών σε στρατιωτικό, πέρα από το πολιτικό, επίπεδο, για την πορεία κι εξέλιξη των τουρκικών προκλήσεων. Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η θεωρητική ανάλυση, η αντιμετώπιση της τουρκικής δραστηριότητος γίνεται μελετημένα, ανεξαρτήτως εάν αυτό δεν είναι διακριτό από κάποιον τρίτο μη ειδικό. Όπως ελέχθη χαρακτηριστικώς, η επίθεση είναι άκρως γοητευτική για έναν τρίτο παρατηρητή, όμως αυτό που υπερτερεί της επιθέσεως είναι η άμυνα. Υπ’ αυτό το πρίσμα, διαχρονικώς, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχεδιάσει έναν τρόπο άμυνας που ανταποκρίνεται κατ’ αποκλειστικότητα σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζεται με την Τουρκία.
Αναφορικώς με την επιχειρησιακή σχεδίαση, είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αυτή αντιληπτή σε μη ειδικούς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν βάσει των ΕΚΕ, που αποτελούν πολιτική απόφαση επιπέδου ΚΥΣΕΑ. Οι ΕΚΕ τροποποιούνται διαρκώς προκειμένου να καλύπτονται όλα τα ενδεχόμενα και οι νέες καταστάσεις που προκύπτουν. Βάσει των ΕΚΕ λειτουργεί και στον καιρό της ειρήνης η Αναχαίτιση της ΠΑ, όσον αφορά στις πρακτικές προσεγγίσεις και στις καθημερινώς εφαρμοζόμενες διαδικασίες.
Σε αντίθεση με την γενική εικόνα που μπορεί να επικρατεί για την αντιμετώπιση των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων (ζήτημα ρουτίνας) ο Σμήναρχος (ΕΑ) Παύλος Χρήστου τόνισε ότι η επιχειρησιακή σχεδίαση είναι μία πολύ ζωντανή υπόθεση που εκτελείται ανελλιπώς, σε συνδυασμό με την καθημερινή εκτίμηση της καταστάσεως. Ενώ στον απλό θεατή μπορεί να φαίνεται ότι η ΠΑ δεν πράττει κάτι διαφορετικό, αυτό δεν ισχύει. Σε επιτελικό επίπεδο γίνεται επεξεργασία των δεδομένων, εκτίμηση της καταστάσεως, αξιολόγηση και λήψη μέτρων, μέσα από συζητήσεις στις οποίες συχνά υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιτελών, για τις επιβεβλημένες τροποποιήσεις κ.λπ.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό αυτό, αναφέρθηκε ότι οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών που παρατηρούνται τα τελευταία έτη, συνιστούν σοβαρό στοιχείο ποιοτικής αναβαθμίσεως των προκλήσεων. Αυτό απαίτησε κι έγιναν τροποποιήσεις, τόσο σε επίπεδο γενικότερης στρατηγικής όσο και σε επίπεδο τακτικής αναχαιτίσεων.
Παραδείγματα προσαρμογής - τροποποιήσεως της ελληνικής αντιδράσεως προκειμένου να ανταποκριθεί πιο δυναμικά σε αυτό το νέο στοιχείο, είναι ενδεικτικώς:
• Η απογείωση περισσοτέρων αεροσκαφών ετοιμότητος.
• Η μετάβαση από πριν (όταν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση) ελληνικών αεροσκαφών στην περιοχή ενδιαφέροντος για εγκατάσταση CAP.
• Η εντολή αναχαιτίσεως των τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούν υπέρπτηση, όσο χαμηλά και αν αυτά πετούν.
Το τελευταίο ενέχει αυξημένους κινδύνους για όλους τους εμπλεκομένους. Με αυτό τον τρόπο όμως, επιμένοντας και ακολουθώντας τον εισβολέα ακόμη και σε χαμηλά ύψη, τα ελληνικά πληρώματα περνούν το δυναμικό μήνυμα στον καταδιωκόμενο πως ό,τι κι αν κάνει, η ΠΑ βρίσκεται εκεί και τον έχει στο «σκοπευτικό».
Σε καμμία λοιπόν περίπτωση, η αντιμετώπιση της Τουρκικής Αεροπορίας δεν είναι μια «καθημερινότητα». Μπορεί να δείχνει έτσι, αλλά δεν είναι. Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με τους επιτελείς, πιθανώς να είναι και θετικό ότι έτσι δείχνει εκ πρώτης.
Η αίσθηση ή άποψη ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει την ελληνική αντίδραση στις εισόδους των τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών, απορρίπτεται. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Για την ακρίβεια, πιο ορθή είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία δείχνει να μην την υπολογίζει. Δεν είναι βέβαιο ότι δεν την υπολογίζει.
Συνοψίζοντας, με την παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως της ΠΑ, ανεξαρτήτως πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας, επιδιώκεται η αποτροπή κάποιων συμπεριφορών από την Τουρκία. Και είναι βάσιμο να λεχθεί, δίχως να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, ότι ήδη κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας αποτρέπονται.
Ως προς το καθεστώς του Αιγαίου και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, συγκεκριμένα τον ΕΕΧ και τα χωρικά ύδατα, ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η περίπτωση της Ελλάδος, με την διαφορά εύρους μεταξύ ΕΕΧ (10 ν.μ.) και χωρικών υδάτων (6 ν.μ.) συνιστά «παγκόσμια ανωμαλία». Αυτή η θέση έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα ελληνικά ΜΜΕ, ως δήθεν μομφή ξένων προς τους Έλληνες αρμοδίους, αποτελώντας, κατ’ επέκταση, ισχυρή πίεση του διεθνούς παράγοντος προς την Αθήνα, για υποχώρηση και διαπραγμάτευση επί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Οι διευκρινίσεις των επιτελών του ΓΕΕΘΑ, καταρρίπτουν κάθε παρεξήγηση ή παρερμηνεία αυτής της έντεχνης «προπαγάνδας». Από τον Σμήναρχο (ΕΑ) Χρήστου εξηγήθηκε ότι υπάρχουν πολλές χώρες με ανάλογα καθεστώτα. Σε κάθε περίπτωση, είναι δικαίωμα της κάθε χώρας να ορίζει τέτοια ζητήματα, δίχως να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όπως συμβαίνει και με την Ελλάδα. Στην δε ΕΕ, οι πρόνοιες της ελληνικής νομοθεσίας περί ΕΕΧ και χωρικών υδάτων, είναι απολύτως σεβαστές και ποτέ δεν έχει εγερθεί ζήτημα. Γίνεται αποδεκτό και σεβαστό ό,τι δηλώνει η κάθε χώρα.
Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε η ύπαρξη στην ορολογία του όρου “NATO Air Space”, που προέβλεπε ανέκαθεν πως ταυτίζεται με τα χωρικά ύδατα. Από την στιγμή που η Ελλάδα είχε δηλώσει στο ΝΑΤΟ για σκοπούς «αεροπλοΐας και αστυνομεύσεως εναερίου χώρου» χωρικά ύδατα 10 ν.μ., σύμφωνα με το Π.Δ. του 1931, δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα.
Εδώ γίνεται η διευκρίνιση ότι το συγκεκριμένο Π.Δ., αναφερόμενο σε σκοπούς «αεροπλοΐας και αστυνομεύσεως εναερίου χώρου» επάνω από χωρικά ύδατα, ορίζει αυτομάτως τον ΕΕΧ σε 10 ν.μ. και καλύπτει πλήρως τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Η πρόβλεψη αυτή δε, συμβαδίζει πλήρως και με την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, όπου γίνεται αναφορά σε ταύτιση χωρικών υδάτων με τον ΕΕΧ! Όπως ελέχθη χαρακτηριστικώς, αυτοί που κατήρτισαν το Π.Δ. του 1931, ήταν αρκετά σοφοί, διότι με αυτό τον τρόπο επιλύονται και ζητήματα Έρευνας & Διασώσεως. Το αν λοιπόν το ΝΑΤΟ ορισμένες φορές «κάνει πως δεν καταλαβαίνει» την ελληνική θέση των 10 ν.μ., επειδή για σκοπούς ακτοπλοΐας ο ελληνικός νόμος προβλέπει χωρικά ύδατα 6 ν.μ., είναι άλλο θέμα και άλλο κεφάλαιο.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμμία παραδοξότητα στις ελληνικές θέσεις. Αντιθέτως, παρατέθηκαν παραδείγματα έντονων αντιφάσεων στις τουρκικές θέσεις.
Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει καμμία χώρα στην οποία τα στρατιωτικά αεροσκάφη να μην καταθέτουν σχέδια πτήσεως. Ο Σμήναρχος (ΕΑ) Χρήστου ανέφερε ως παράδειγμα την εμπειρία του από επίσκεψη στην υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Γαλλίας, η οποία κρίνει επιβεβλημένη την πιστή τήρηση του σχεδίου πτήσεως απ’ όλα ανεξαρτήτως τα αεροσκάφη και μάλιστα, δειγματοληπτικώς, εάν απαιτηθεί, αναχαιτίζονται ακόμη και πολιτικά αεροσκάφη! Σε όλες τις επαφές τους με ξένους συναδέλφους, οι Έλληνες αξιωματικοί διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει καμμία απολύτως αμφισβήτηση όσον αφορά την υποχρέωση των στρατιωτικών αεροσκαφών να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως. Αντιθέτως, θεωρούν παράλογη την τουρκική θέση! Σημειώθηκε δε ότι στον ICAO υφίσταται ad hoc διαδικασία - δικαστήριο για την επίλυση ζητημάτων, πλην όμως η Τουρκία δεν έχει προσφύγει για κανένα από τα θέματα που εγείρει, κάτι το οποίο αποκαλύπτει την πλήρη νομική αδυναμία των θέσεών της! Η Ελλάδα λοιπόν, δεν πράττει τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι πράττουν και οι άλλες χώρες, όσον αφορά στις αρμοδιότητες επί θεμάτων εναερίου κυκλοφορίας.
Στο σημείο αυτό ελέχθη ότι στις περιπτώσεις που τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν με τρίτες χώρες σε ασκήσεις, υποβάλλουν κανονικά σχέδια πτήσεως… Αυτό καθιστά ακόμη πιο κραυγαλέα την αντίφαση της τουρκικής συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδος. Οι έντονες αντιφάσεις της τουρκικής συμπεριφοράς είναι γνωστές στο ΝΑΤΟ, του οποίου καμμία χώρα - μέλος δεν διανοείται πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών της δίχως την υποβολή σχεδίου πτήσεως. Κατά συνέπεια, ο χαρακτηρισμός του «γραφικού» που αποδίδεται από ορισμένους στις ελληνικές διαμαρτυρίες προς το ΝΑΤΟ, δεν ισχύει και καλλιεργείται εκ του πονηρού.
Η ανάλυση των επιτελών φώτισε και μία άλλη διάσταση, όσον αφορά στις αναχαιτίσεις από την ΠΑ. Ανεξαρτήτως των όποιων ελληνικών υποχρεώσεων, έναντι του ICAO για την ασφάλεια της αεροπλοΐας στο FIR Αθηνών, υπάρχει και η Περιοχή Αεράμυνας της Ελλάδος, η οποία ορίζεται σε εθνικό επίπεδο και δεν υπάρχει καμμία υποχρέωση δηλώσεώς της σε κανέναν οργανισμό.
Σε αυτήν, η Ελλάδα για σκοπούς εθνικής ασφαλείας, ασκεί διαρκώς επιτήρηση προκειμένου να αποτρέψει οιαδήποτε περίπτωση αιφνιδιασμού από εχθρική στρατιωτική ενέργεια. Κατά συνέπεια, ανεξαρτήτως κανόνων ICAO, οποιοδήποτε άγνωστο ίχνος εισέρχεται στην Περιοχή Αεράμυνας της χώρας, πρέπει κατ’ αρχήν να αναγνωρίζεται, προκειμένου να γίνει μια διευκρίνιση ως προς τις προθέσεις του και να μην υποστεί η χώρα στρατηγικό αιφνιδιασμό. Εάν επί παραδείγματι πρόκειται για στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει όπλα, από το είδος των οποίων προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι προθέσεις του, γίνεται και η ανάλογη ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού.
Συνοψίζοντας, αυτό που είναι σαφές και δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται, είναι ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στον χώρο του Αιγαίου, δεν έχουν παράξει κανένα νομικό αποτέλεσμα όσον αφορά στο Status Quo. Σε κανέναν διεθνή οργανισμό, δεν υπάρχει ανταπόκριση προς τις αυθαίρετες θέσεις της Τουρκίας.

Read more...

Μεγάλη εμπορική επιτυχία για την τουρκική εταιρεία FNSS στην Μαλαισία


Η μαλαισιανή εταιρεία DRB-Hicom Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech) υπέγραψε Συμφωνία Πρόθεσης (LoI) με την κυβέρνηση της Μαλαισίας συνολικής αξίας 1,8 δισ ευρώ με αντικείμενο την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή σε πρώτη φάση σύμφωνα με πληροφορίες 500 συνολικά τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων 8x8 για το Στρατό της χώρας. Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται με την τουρκική FNSS η οποία παράγει το ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ 8x8 PARS.

Με βάση το όχημα αυτό η μαλαισιανή εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει και να κατασκευάσει ένα νέο όχημα το AV-8 το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Στρατού της χώρας και θα παραχθεί σε συνολικά 12 εκδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία DRB-Hicom Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech) θα αναπτύξει με βάση το τουρκικό PARS ένα όχημα αναγνώρισης, τηλεπικοινωνιών, ασθενοφόρο, όχημα με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμένο με πολυβόλο (7,62 χλστ.) πυργίσκο, όχημα με πυργίσκο ενός ατόμου, μεταφορέα όλμου, φορέα αντιαρματικών πυραύλων, όχημα με πυργίσκο δύο ατόμων εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30 χλστ, όχημα φορέα αντιαεροπορικών συστημάτων, όχημα διοίκησης και ελέγχου, όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι η αναβάθμισης της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας ώστε αυτή να μπορεί να παράγει ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούσαν και να εξαχθούν. Το νέο αυτό πρόγραμμα θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την μετεξέλιξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας τροχοφόρων οχημάτων. Με τα οχήματα αυτά ο Στρατός της Μαλαισίας θα αντικαταστήσει τα οχήματα Radpanzer Condor 4x4 και AVF Simbas 6x6 τα οποία αγοράστηκαν το 1984.

Το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος του προγράμματος περιλαμβάνει εκτός από την μεταφορά τεχνογνωσίας από την τουρκική FNSS και την αγορά των επιμέρους συστημάτων που θα εγκατασταθούν στα οχήματα αυτά, όπως πυργίσκοι, αισθητήρες, πύραυλοι, κλπ.

Read more...

Νέες συγκρούσεις και απώλειες για τον τουρκικό Στρατό στην ΝΑ Τουρκία


Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του τουρκικού Στρατού με τους μαχητές του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε από έκρηξη στην περιοχή κατά τη διάρκεια πεζής περιπολίας.

Κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετήσει νωρίτερα από μαχητές του ΡΚΚ.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εκτιμά, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τις επαφές που είχε στην Τεχεράνη με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος.
«Ναι, υπήρξε πρόοδος κατά τις επαφές την Τρίτη στο Ιράν και «το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι Ιρανοί είναι πολύ δεκτικοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μπορούμε να προχωρήσουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος», πρόσθεσε.
Η Τουρκία, χώρα γειτονική του Ιράν και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αντίθετη στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, όπως ζητούν αρκετές χώρες της Δύσης, καθώς τρέφουν υποψίες πως η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας ικανοποίηση για τις τουρκικές προσπάθειες στην επίλυση της κρίσης με το Ιράν, υπογράμμισε εκ νέου σκεπτικισμό όσον αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της προσπάθειας.
«Για να έχει κάποιος ρόλο διαμεσολάβησης, πρέπει να υπάρχει μια χώρα, το Ιράν, που επιθυμεί πράγματι να διεξαγάγει σοβαρό διάλογο και αυτό δεν υπάρχει εδώ και μήνες», σχολίασε ο Φίλιπ Κρόουλι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η σύμμαχός τους Τουρκία «μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο» και «ενθαρρύνει» τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε ο Κρόουλι. Ωστόσο το Ιράν, «δεν επεδίωξε με κανένα τρόπο, είτε με τις ΗΠΑ και την ομάδα των 'Εξι είτε με την Τουρκία να εξετάσει μια ρεαλιστική και εποικοδομητική λύση».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΖΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΡΜΕΝΙΑ


Τη συνεργασία της Αρμενίας ζητά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να επικυρωθούν τα πρωτόκολλα συνεργασίας, που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις τους.
«Πρέπει να ετοιμάσουμε την πολιτική και ψυχολογική ατμόσφαιρα για να περάσουν τα πρωτόκολλα από την εθνοσυνέλευση», είπε ο Τούρκος υπουργός σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως «πρέπει να συνεργαστούμε γι αυτό με την Αρμενία». Είπε ακόμη ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας «θα διευκολύνει ιδιαίτερα την αποκατάσταση των σχέσεων της Αρμενίας με την Τουρκία. Ειδικότερα, τόνισε: «η λύση του προβλήματος μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας θα επηρεάσει και τη δική μας διαδικασία, διότι ξέρουμε πως κάθε εξέλιξη, που πραγματοποιείται σε αυτή την περιοχή, επηρεάζει όλες τις άλλες εξελίξεις». Ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων επανέλαβε: «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις των Αρμένιων φίλων μας σε ό,τι αφορά την κοινή μας ιστορία».


Read more...

Ο «τούρκος Κίσινγκερ» σκόνταψε


Ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα τον έχει χαρακτηρίσει «τούρκο Κίσινγκερ». Ο Αχµέτ Νταβούτογλου είναι πράγµατι σατανικός. Αλλά µερικές φορές σκοντάφτει. «Στρατηγικό βάθος»: µε αυτές τις δύο λέξεις περιγράφει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τη θέση της χώρας του στο νέο διεθνές περιβάλλον. «Ο άξονάς µας είναι η Αγκυρα και ο ορίζοντάς µας έχει γωνία 360 µοιρών!», έχει δηλώσει ο αρχιτέκτονας της νέας τουρκικής διπλωµατίας, επί των ηµερών του οποίου η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση φι λίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια επίθεση που έχει οδηγήσει στο να εί ναι περιζήτητη η τουρκική διπλωµα τία από το Ιράκ ώς τα Σκόπια κι από το Ιράν ώς τις Φιλιππίνες. Κάποιοι τον κατηγορούν για νεο-οθωµανισµό. Ο πρώην πρεσβευ τής στις Ηνωµένες Πολιτείες Φαρούκ Λογόγλου, για παράδειγµα, επισηµαίνει ότι η Τουρκία έχει γυρίσει την πλάτη στους παραδοσιακούς της συµµάχους, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Αζερµπαϊτζάν.

Αλλά ο Νταβούτογλου απορρίπτει αυτές τις κριτικές. «Οι δύο πυλώνες της τουρ κικής διπλωµατίας», τονίζει, «παραµένουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ». Οι σχέσεις µε τις Ηνωµένες Πολιτείες έχουν βελτιωθεί µετά την εκλογή του Οµπάµα. Οι µεταρρυθµί σεις κινούνται στην κατεύθυνση που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες – στον βαθµό τουλάχιστον που το επιτρέπει ο στρατός. Κι εκείνη η έκρηξη του Ερντογάν στο Νταβός που τόσο ενό χλησε το Ισραήλ έγινε µάλλον για τα µάτια του κόσµου.
Από διπλωµατικός νάνος, η Τουρκία διεκδικεί πλέον µια θέση µεταξύ των ισχυρών, γράφει ο ανταποκριτής της Μοντ στην Κωνσταντινούπολη Γκιγιόµ Περιέ. Αυτή η θέση, όµως, κλονίζεται σήµερα από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Μερικές δεκάδες χιλιάδες τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι την περασµένη Κυριακή κατάφεραν βαρύ πλήγµα στις προσπάθειες της Τουρκίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εκλο γή του Ντερβίς Ερόγλου αποµακρύνει τις πιθανότητες επανένωσης του νησιού και ενισχύει όσους θεωρούν ότι η Τουρκία ούτε είναι ού τε θα γίνει ποτέ ευρω παϊκή. Ξαφνικά, η εικόνα αντιστρέφεται. Ο «µά γος» της τουρκικής διπλωµατίας οδηγεί τη χώρα του στην αποµόνωση µε τις θέσεις του για το Ιράν, το Ισραήλ και την αρµενική γενοκτονία. Και οι µεταρρυθµίσεις του Ερντογάν δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτικός ελιγµός. «Ο εκ δηµοκρατισµός και η µε ταρρύθµιση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν ακο λουθεί λάθος δρόµο», επισηµαίνει η Κατίνκα Μπαρίς από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθµιση. «Βέβαια, και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης στερούνται ενός οράµατος για µια µοντέρνα και δυναµική Τουρκία». Σύµφωνα µε τον Σάιµον Τάνταλ της Γκάρντιαν, ο τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να αυξήσει το ποντάρισµά του. Αν, για παράδειγµα, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ανακοίνωνε την έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευµάτων από την Κύπρο;

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP