Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εκτιμά, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τις επαφές που είχε στην Τεχεράνη με στόχο την εξεύρεση λύσης στην κρίση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος.
«Ναι, υπήρξε πρόοδος κατά τις επαφές την Τρίτη στο Ιράν και «το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι Ιρανοί είναι πολύ δεκτικοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μπορούμε να προχωρήσουμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος», πρόσθεσε.
Η Τουρκία, χώρα γειτονική του Ιράν και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι αντίθετη στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, όπως ζητούν αρκετές χώρες της Δύσης, καθώς τρέφουν υποψίες πως η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας ικανοποίηση για τις τουρκικές προσπάθειες στην επίλυση της κρίσης με το Ιράν, υπογράμμισε εκ νέου σκεπτικισμό όσον αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας αυτής της προσπάθειας.
«Για να έχει κάποιος ρόλο διαμεσολάβησης, πρέπει να υπάρχει μια χώρα, το Ιράν, που επιθυμεί πράγματι να διεξαγάγει σοβαρό διάλογο και αυτό δεν υπάρχει εδώ και μήνες», σχολίασε ο Φίλιπ Κρόουλι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η σύμμαχός τους Τουρκία «μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο» και «ενθαρρύνει» τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε ο Κρόουλι. Ωστόσο το Ιράν, «δεν επεδίωξε με κανένα τρόπο, είτε με τις ΗΠΑ και την ομάδα των 'Εξι είτε με την Τουρκία να εξετάσει μια ρεαλιστική και εποικοδομητική λύση».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP