Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Τουρκικός Τύπος 21.04.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Haber Türk στην οποία διαβάζουμε μια είδηση με τίτλο «Πρόταση για τη διαμεσολάβηση για τα πυρηνικά στο Ιράν» σχετικά με τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στο Ιράν.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συνεχίζει τις συνομιλίες για την επίλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών λόγω του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ και με τον Ιρανό ομόλογό του Μανουσέρ Μοτακί.

Αναφέρεται ότι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο ΥΠΕΞ κατόπιν της συνάντησής τους, ο Davutoğlu δήλωσε ότι κατά τους τελευταίους 6-7 μήνες, είχαν συνεχή επαφή με το Ιράν για το θέμα «ανταλλαγής ουρανίου». Ο Τούρκος υπουργός αφού τόνισε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια σωστή και δυνατή λύση και ανέφερε πως η Ankara είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση της αντιπαράθεσης και την ανταλλαγή ουρανίου.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak οποία εφιστά την προσοχή στη διαφωνία που εμφανίστηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, κατά λέξη είπε:

"Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχτεί για πολύ ακόμα την ισραηλινή κυριαρχία πάνω στους Παλαιστίνιους".

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας οι δηλώσεις αυτές του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπαράκ ακολούθησαν έπειτα από τη σοβαρή διαφωνία που εμφανίσθηκε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Πλήγμα Scud από το Ισραήλ στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Συρίας», είναι ο τίτλος που προτιμάει η εφημερίδα Zaman για την είδηση σχετικά με τις αμερικανοσυριακές σχέσεις.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Συρίας οι οποίες βελτιώθηκαν θεαματικά, έχουν ενταθεί ξανά με τους ισχυρισμούς ότι η Δαμασκός παρέχει πυραύλους Scud στην οργάνωση Χεζμπολάχ που δραστηριοποιείται στο Λίβανο.

Προχτές η αμερικανική διοίκηση καλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον ανώτατο εκπρόσωπο της Συρίας στις ΗΠΑ, ζήτησε να επανεξετάσει η Δαμασκός την «προκλητική συμπεριφορά» της στο θέμα της ενδεχόμενης μεταφοράς των πυραύλων στη Χεζμπολάχ. Αλλά στην είδηση αναφέρεται επίσης ότι η λιβανική διοίκηση και η Χεζμπολάχ αντέδρασαν σκληρά στην ισραηλινή και αμερικανική διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι, δήλωσε ότι οι κατηγορίες που απευθύνονται προς το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, φέρνουν στις μνήμες τις κατηγορίες εναντίον του Ιράκ στο παρελθόν πως διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Τέλος η Cumhuriyet χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Στη Λευκορωσία ο Μπακίγεφ», μας πληροφορεί ότι η ένταση που είχε προκληθεί μετά την ανατροπή της κυβέρνησης στο Κιργιστάν, μετατράπηκε σε εθνικιστικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας οι πρόσφατες συγκρούσεις στη χώρα ξέσπασαν στο χωριό Μαγιέβκα, βόρεια της πρωτεύουσας Μπισκέκ. Οι οπαδοί του Μπακίγεφ πραγματοποίησαν λεηλασίες και πυρπόλησαν περίπου δέκα σπίτια στο χωριό που κατοικείται από Ρώσους και Τούρκους Μεσκετιάν.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν άλλοι σαράντα στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των διαδηλωτών και των χωριατών.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο χτες ανακοίνωσε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ μετά την αναχώρησή του από το Καζακστάν, βρίσκεται στη Λευκορωσία μαζί με την οικογένειά του.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP