Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΣΧΕΔΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Ο Χατζηοσμάν γίνεται πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής, οι Μουφτήδες φεύγουν !

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμετ Χατζηοσμάν φέρεται πως το 2011 θα γίνει πρόεδρος στην Συμβουλευτική Επιτροπή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατά την διάρκεια των επαφών τους στο γλέντι νεολαίας στις 27 Νοεμβρίου στον Σύλλογο Τούρκων Δυτικής Θράκης του Κέλστερμπαχ στη Γερμανία λέγεται πως έχουν δηλώσει ότι ¨Το 2011 θα αλλάξουν την Συμβουλευτική Επιτροπή και το σύστημα των μουφτήδων¨.

Το 2011 και το θέμα της μουφτείας και η Συμβουλευτική Επιτροπή !

Πηγές υποστηρίζουν πως οι βουλευτές Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Χατζηοσμάν ενοχλούνται από τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και από τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερήφ, πως το 2011 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν θα περάσει στην προεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής και πως μέλη του συλλόγου Πλάτανος – γνωστά για την εγγύτητα τους στον Χαλίτ Ερέν- θα γίνουν μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Να υπενθυμίσουμε πως στην σύναξη της 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα του αρμόδιου για τους Τούρκους του εξωτερικού, υπουργού προεδρίας Φαρούκ Τσελίκ, πέραν των βασικών συλλόγων της μειονότητας, ανάμεσα σε δεκάδες συλλόγους της μειονότητας, είχε προσκληθεί μόνο ο σύλλογος Πλάτανος.

Να αρθεί ο Ισλαμικός νόμος, οι νέοι μουφτήδες έτοιμοι !

Πηγές αναφέρουν πως για τις πιθανές εκλογές μουφτήδων ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη ζήτησε να αρθεί ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα της μειονότητας, το Ισλαμικό Οικογενειακό Δίκαιο και πως αυτήν του την άποψη την έχει περιγράψει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προσθέτουν μάλιστα πως η κυβέρνηση σε αυτή τη κατεύθυνση θα κάνει εκλογές και πως έχει υπάρξει σύγκλιση στο ότι η κυβέρνηση θα διορίζει όποιον επιθυμεί από τους τρεις που θα έχουν πάρει τους περισσότερους ψήφους.

Ποιοι θα είναι οι μουφτήδες που θα τους έχουν αφαιρέσει από τα χέρια το Ισλαμικό Οικογενειακό Δίκαιο !

Λέγεται πως ο νόμος με τον οποίον θα γίνουν οι εκλογές είναι πολύ κοντά στο νόμο για το σύστημα εκλογής μουφτήδων που είχε ετοιμάσει ο τέως ιδιαίτερος γραμματέας του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, και πως οι βουλευτές πρότειναν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την μεν μουφτεία Ξάνθης τον αρχισυντάκτη της εφημερίδα Μιλλέτ Φεϊζουλάχ Χασάνκαγια και για την μουφτεία Κομοτηνής τον εκλεγμένο βοηθό μουφτή Φεχίμ Κελαχμέτ.

Λέγεται πως το μεγαλύτερο εμπόδιο που βλέπουν μπροστά τους οι βουλευτές, είναι πως με την αφαίρεση του Ισλαμικού Οικογενειακού Δικαίου από τα ονόματα αυτά που σχεδιάζουν να φέρουν στις θέσεις των μουφτήδων, οι μουφτίες θα χάσουν τη σημασία τους και πως οι βουλευτές επιθυμούνε να τις θέσουν υπό τον έλεγχο τους.

Read more...

ΦΕΙΖΟΥΛΑΧ ΚΑΓΙΑ


Στην προηγούμενη ανάρτηση του ιστολόγιου, αναφέρθηκε το όνομα του Φεϊζουλάχ Καγιά. Φέρεται να έχει προταθεί από τους μουσουλμάνους βουλευτές για μουφτής Ξάνθης. Ας δούμε λοιπόν τα πιστεύω του συγκεκριμένου κυρίου όπως φαίνονται από παλαιότερο άρθρο του.


Εφ. Μιλλέτ 28-6-2007

αρθρογράφος Φειζουλλάχ Καγιά

Η μαγιά της ύπαρξης της Ελλάδας είναι ο ρατσισμός

Οι Έλληνες σαν έθνος έχουν μετά τους Εβραίους τον πιο ριζικό και ύπουλο ρατσισμό. Οπουδήποτε και να βρίσκονται στον κόσμο οι ίδιοι αλλά και η διασπορά τους (ομογένεια) θεωρούνε τον εαυτό τους σαν ανθρώπους πρώτης τάξης και τους υπόλοιπους που δεν είναι από την φυλή τους σαν ανθρώπους κατώτερης τάξης. Είναι η πραγματικότητα της ύπαρξης των Ελλήνων.

Επειδή αντιμετωπίζουν τον κόσμο και τα γεγονότα απ΄αυτήν τη σκοπιά, κρίνουν με βάση αυτό το μέτρο και τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα, το δίκαιο, το νόμο και την απονομή της δικαιοσύνης. Δηλαδή, ένας άνθρωπος αν κατάγεται από την ελληνική φυλή όποιο και αν είναι το αδίκημα του, έναντι ενός που είναι αλλόφυλος , όσο δίκιο και να έχει εκείνος, πάντα και σε όλες τις συνθήκες ο Έλληνας θεωρείται πως έχει δίκιο. Οποιοσδήποτε από την ελληνική φυλή είναι υποχρεωμένος να ψευδομαρτυρήσει αν χρειαστεί για το καλό του ομοεθνή του. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θεωρείται Έλληνας. Διότι θα θεωρηθεί πως πρόδωσε την φυλή του και το έθνος του. Δηλαδή ο πρώτος όρος για να είναι κάποιος Έλληνας είναι να είναι δεσμευμένος στην προκαθορισμένη πολιτική και ιστορία ακόμα και αν είναι λάθος, ακόμα και αν παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες, ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και φυσικοί νόμοι, και να προσπαθεί να πείσει με αυτά τα ψέματα και τα λάθη και τους άλλους ανθρώπους.

Αν και αυτά είναι ενάντια στην πίστη μας και δεν θα συστήναμε κάτι τέτοιο, το γεγονός πως για τους αγώνες τους και για τους ομοεθνείς τους κινούνται σε τέτοια ομόνοια και ομοψυχία είναι κάτι άξιο θαυμασμού και θα μπορούσανε να παρθούνε μαθήματα από αυτό.

Σε εμάς τους Τούρκους το αδύνατο σημείο μας είναι πως χωρίς να κάνουμε μια δίκαιη ή άδικη έρευνα, για να ωφεληθούνε οι κύριοι, κατηγορούμε και ντροπιάζουμε πρώτα τους εαυτούς μας και τους δικούς μας. Οι Έλληνες επί αιώνες εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την αδυναμία μας που πηγάζει από την υπερβολικά καλή μας θέληση. Κατά καιρούς μάλιστα κάποιοι ομοεθνείς μας παρασυρμένοι εντελώς στο αίσθημα κατωτερότητας τους, εθελοντικά ανέλαβαν και έκαναν το καθήκον να γίνουν οι ¨φωνές¨ τους.

Αυτή η κατάσταση φυσικά άνοιξε την όρεξη των ρατσιστών Ελλήνων. Όπως οι πρόγονοι τους οι Ρωμαίοι για να ικανοποιήσουν τα κτηνώδη ένστικτα τους έριχναν στα πεινασμένα θηρία αθώους ανθρώπους, τώρα οι της ελληνικής φυλής εκπληρώνουν το ιστορικό τους καθήκον στηρίζοντας το ΠΚΚ και υποδαυλίζοντας τους προδότες μέσα μας προσπαθώντας να αφανίσει ο αδερφός τον αδερφό.

Μετά την απόλυτη ήττα τους το 1453 έναντι της δύναμης των προγόνων μας Οθωμανών Τούρκων, υποδυόμενοι το ρόλο του αθώου και καταπιεσμένου συνέχισαν μυστικά και επί αιώνες τις ρατσιστικές τους δραστηριότητες.

Χάρη στις δυνατότητες και τα προνόμια που τους εξασφάλισαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, απέκτησαν σαν πολίτες Οθωμανοί μεγάλη δύναμη. Αυτήν τη δύναμη τη χρησιμοποίησαν για να ηγεμονεύσουν επί των άλλων χριστιανικών ομάδων που ήταν Οθωμανοί πολίτες. Συνεχίζοντας για αιώνες αυτές τις ύπουλες δραστηριότητες τους προσπάθησαν να εξαφανίσουν τις άλλες ορθόδοξες κοινότητες.

Μέσω της Εκκλησίας ασκώντας ρατσισμό δόγματος και παίρνοντας μαζί τους τις άλλες χριστιανικές ομάδες που ήταν Οθωμανοί πολίτες αλλά και την ορθόδοξη Ρωσία, γονάτισαν εσωτερικά και εξωτερικά το οικουμενικό οθωμανικό κράτος.

Μέσα από αυτά τα ρατσιστικά ερείπια βγήκε το ρατσιστικό ελληνικό κράτος, που από τότε που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα υπέγραψε πολλές συμφωνίες και πρωτόκολλα με το οθωμανικό και τουρκικό κράτος. Όμως μέχρι σήμερα από όλες τις συμφωνίες που υπέγραψε και λόγους που έδωσε δεν κράτησε τίποτα. Οι υπογραφές που έβαλε στις συμφωνίες που σύνηψε είτε με τα τουρκικά κράτη είτε με άλλα κράτη του κόσμου δεν αποτέλεσαν ποτέ δέσμευση. Η Ελλάδα πάντα έκανε αυτό που ήξερε. Ερμήνευε τα κείμενα των συμφωνιών όπως ήθελε και ανάλογα με το κέφι της όποτε ήθελε τις παραβίαζε μονομερώς.

Η Ελλάδα από την στιγμή της ίδρυσης της μέχρι σήμερα καταπίεσε τους μουσουλμάνους που δεν υπηρετούσαν τις φιλοδοξίες της και τους έφτασε σε σημείο αφανισμού. Στα πλαίσια αυτής της υπερβολικά ρατσιστικής της στάσης, δεν άφησε Τούρκο ή τουρκικό μνημείο να ζει πέραν της Δ. Θράκης.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Και αν γίνει Μουφτής ο Καγιά, ο Μετέ τι θα γίνει;....
Μήπως επίσημος Μουφτής Κομοτηνής;;;;;
Υπομονή και θα τα δούμε σύντομα.

Read more...

Μήνυμα του τουρκικού στρατεύματος με δεδομένους αποδέκτες…


Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους μήνυμα σχετικό με το ενδεχόμενο υιοθέτησης δύο επισήμων γλωσσών στην Τουρκία… Οι Τούρκοι στρατηγοί δείχνοντας έντονα στοιχεία ανησυχίας για τις συνομιλίες της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν με τους Κούρδους στις οποίες συζητείται το αίτημα υιοθέτησης της κουρδικής ως επίσημης γλώσσας στις Νοτιοανατολικές επαρχίες. Σπεύδουν δε να προειδοποιήσουν, ότι αυτές κινούνται ταχύτατα προς κατευθύνσεις που ενδεχομένως να αλλάξουν την θεμελιώδεις αρχές της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι στρατηγοί επισημαίνουν επίσης, ότι η Ιστορία διδάσκει ότι είναι καταστροφικό για μια χώρα να έχει περισσότερες από μία γλώσσες και υπενθυμίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποστολή έχουν να προστατεύουν το έθνος, την ενότητα και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Αν αυτό δεν αποτελεί ευθεία προειδοποίηση και έμμεση απειλή τότε τι είναι; Οι Κούρδοι τουλάχιστον το αντιλήφθηκαν και ο αρχηγός του κόμματος BDP (Κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, διευκρίνισε ότι δεν ζητούν τη χρήση της κουρδικής στο Κοινοβούλιο, ενώ αποπειράθηκε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα διαίρεσης της χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γιουλ, παρενέβη στην υπόθεση, μάλλον ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Δήλωσε, ότι οι διαφορετικές γλώσσες είναι τμήμα της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε – ρητορικό είναι το σχήμα – του στρατηγούς της Άγκυρας, εάν αυτό που λένε για τις δυο γλώσσες αφορά και την Ελλάδα ή διαφυλάττουν το προνόμιο μόνο για τη χώρα τους. Διότι εδώ στην Ελλάδα, ορισμένοι χαλάνε τον κόσμο για να μαθαίνει τουρκικά η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, για να μην αναφερθούμε σε πρωτοβουλίες με σκοπούς οφθαλμοφανείς, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους…
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η ανακοίνωση των στρατηγών ήρθε στο προσκήνιο μία μόλις ημέρα μετά την έναρξη της δίκης περίπου 200 αξιωματικών οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα πριν επτά χρόνια. Και αυτό το δεδομένο έχει τη σημασία του…

Read more...

Αναδυόμενη δύναμη η Τουρκία.


Στην ανα 4ετία έκθεση για τις παγκόσμιες εξελίξεις στην Διπλωματία και την Ανάπτυξη ( QDDR) που συντασει το Στέητ Ντηπάρτμεντ και η – γνωστη και μη εξαιρετεα - Υπηρεσία Εξωτερικής Βοήθειας των ΗΠΑ ( USAID), η Τουρκία περιλαμβάνεται στην λίστα των αναδυομένων δυνάμεων τον 21ο αιώνα που θα συνιστούν, οπως αναφερει, κέντρα παγκόσμιας και περιφερειακής επιρροής και θα καθορίζουν το γεωπολιτικό τοπίο στο εγγύς και απώτερο μέλλον.
Επισης, συμφωνα με τουρκικα δημοσιευματα, τονίζεται στην εκθεση και η πρόθεση των ΗΠΑ να ενδυναμώσουν τους δεσμούς και να ενισχύσουν τον διάλογο με τις χώρες αυτές που είναι κρίσιμες για την προώθηση των ζωτικών συμφερόντων τους.

Read more...

Τουρκοκρατία και στρατοκρατία


Ν. Λυγερός

- Υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα και στην Κύπρο που προσπαθεί να παρουσιάζει την τουρκοκρατία ως ένα φιλελεύθερο καθεστώς. Κάνει μία έντεχνη χρήση της μιντιολογίας για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη μέσω της κυριαρχίας της λήθης. Όπως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ειδικές ιστορικές γνώσεις, δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στην πίεση της παραπληροφόρησης. Υπάρχει όμως το διαχρονικό στοιχείο που προσφέρει ένα πλαίσιο ισχυρής διαπραγμάτευσης, είναι η στρατοκρατία. Το στρατιωτικό σύστημα στην Τουρκία δεν είναι μία νέα εφεύρεση. Όλη η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι βασισμένη πάνω σε αυτό και στον θρησκευτικό διαχωρισμό.

Ακόμα και οι αναφορές που έχουμε από υψηλά στελέχη της Υψηλής Πύλης δείχνουν ότι οι Χριστιανοί δεν υπηρετούσαν στον στρατό για να μην υπάρχει πρόβλημα συνοχής. Και όταν χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερη φάση Αρμένιοι, ήταν οι πρώτοι που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με την αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1896 έως το 1923. Πιο γενικά, όλοι οι ειδικοί ξέρουν ότι η πρώτη αξία του τουρκικού πληθυσμού είναι ο στρατός, ο οποίος θεωρείται ως το ισχυρότερο όπλο του έθνους. Για τον τουρκικό πληθυσμό όλα τα άλλα είναι αμφίβολα διότι υπάρχει το φαινόμενο της διαφθοράς. Το σημερινό μοντέλο της Τουρκίας, ακόμα και αν έχουμε ξεχάσει τα προηγούμενα, μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι η μοναδική αξία του κράτους είναι το βαθύ κράτος δηλαδή ο στρατός. Στην Τουρκία, ο στρατός κυριαρχεί ακόμα και εκεί που δεν θα τον περιμέναμε. Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε το 2002 πεντακόσια και πλέον ιδρύματα που ελέγχονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, αυτά τα ιδρύματα επηρεάζουν, όπως το ανέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι μόνο το εν τρίτο της εθνοσυνέλευσης, αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και άλλο εν τρίτο του σώματος. Ακόμα όμως και αν δεν γνωρίζουμε αυτά τα δεδομένα, δεν είναι δυνατόν να μην αντιληφθούμε ότι το νοητικό σχήμα που κυριαρχεί στο στρατιωτικό δόγμα της Τουρκίας είναι η θετικότητα του πραξικοπήματος. Η Τουρκία αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα εφόσον εκεί το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να είναι αρνητικό. Το παράδοξο της παραπληροφόρησης είναι ότι το παρόν ανατρέπει τις θεωρίες για το παρελθόν. Αν το τουρκικό καθεστώς αποτελεί μια πολιτική εξέλιξη, πώς εξηγείται η σημερινή κατάσταση αν στέκουν τα δεδομένα που προβάλλουν μερικοί; Πώς ένα τόσο φιλελεύθερο σύστημα εξελίχθηκε σ’ ένα τόσο στρατοκρατούμενο καθεστώς; Οι φανατικοί της λήθης ποντάρουν στην άγνοια του παρόντος. Η απλή μελέτη της τουρκικής πραγματικότητας μάς επιτρέπει να απορρίψουμε την τάση του δήθεν φιλελευθερισμού. Όμως ποιος εξετάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα αν έχει ξεχάσει την ιστορία του;

Read more...

Οι παραβιάσεις της τουρκικής Αεροπορίας


Δύο σχηματισμοί της τούρκικη Αεροπορίας αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 8 ήταν οπλισμένα πραγματοποίησαν σήμερα 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Εμπλοκές δε σημειώθηκαν και η όλη δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκική μειονότητα στη Θράκη βλέπει ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής


Το νέο…ατόπημα διεπράχθη σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, όπου διοργανώθηκε τελετή από… «πνευματικοπαίδια» (λέμε τώρα) του ψευτομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ. Παρόντες βεβαίως και πολλοί ακόμη τουρκόφρονες, μεταξύ δε αυτών και η…γνωστή μας Σιμπέλ Μουσταφάογλου. Διαβάζουμε σχετικά στη «Μπιρλίκ» της 15ης Δεκεμβρίου 2010:

«Όπως κάθε χρόνο η Πνευματική Ομάδα Γυναικών του εκλεγμένου Μουφτή Κομοτηνής, πραγματοποίησε στις 15-12-2010 ημέρα Τετάρτη στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη», εκδήλωση «Ημέρας Ασουρέ». Στην εκδήλωση μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερήφ, η πρόεδρος του συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η περιφερειακή σύμβουλος Σεβγκί Σαλίμ, η πρόεδρος του τομέα γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Νετσλά Τσαβούς, η πρόεδρος του τομέα γυναικών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και μέλη του Δ.Σ, καθώς και πάνω από 1000 γυναίκες.

Στην ομιλία του πριν την εκδήλωση ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ είπε: «Αξιοσέβαστες γυναίκες, σήμερα ανάμεσα μας βρίσκονται αξιόλογοι μουσαφίρηδες. Ο νέος μας υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων, δεν μας άφησε μόνους, και έστειλε να παραβρεθούνε σήμερα ανάμεσα μας στην Δυτική Θράκη, δύο πολύ σημαντικές γυναίκες κυρίες καθηγήτριες μας. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Επίσης ανάμεσα μας όπως πάντα είναι και ο πρόξενος μας κύριος Μουσταφά Σάρνιτς, που να είναι καλά δεν μας άφησε μόνους. Συμμετείχε και στήριξε κάθε μας εκδήλωση. Ο Αλλάχ να τον ευλογεί. Φυσικά εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τις αξιοσέβαστες κυρίες που ήρθαν από χωριά και πόλεις για να συμμετάσχουν σε αυτήν μας την εκδήλωση. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις διασφαλίζουν κέρδος στην κατεύθυνση της διαφύλαξης του πολιτισμού μας, της θρησκεία μας και της εθνικής μας ταυτότητας. Αποτελεί υποχρέωση μας τις εκδηλώσεις αυτές να τις αναβιώνουμε και να τις μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές».

ΣΑΡΝΤΙΤΣ: ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, τόνισε την αξία του πολιτισμού. Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Αξιοσέβαστες κυρίες, σας χαιρετώ με αγάπη και σεβασμό, και προσωπικά και εξ ονόματος των συζύγων των συναδέλφων μου που παρευρίσκονται εδώ. Κατ’ αρχάς, σας συγχαίρω εγκάρδια για την ¨Ημέρα Ασουρέ¨ και εύχομαι να αποβεί επωφελής. Η κυρία Τζαχιντέ είπε πριν πως μετέχω σε όλες τις εκδηλώσεις, εγώ δεν το δέχομαι αυτό ως φιλοφρόνηση. Δεν παρευρίσκομαι σε αυτές τις εκδηλώσεις από καθήκον, αλλά τις βλέπω ως ένα συναίσθημα που βγαίνει από μέσα. Δεν μετέχω για λόγους ευθύνης, αλλά για να μοιραστώ την ζωή μαζί σας. Η καρδιά μας βρίσκεται πάντοτε μαζί σας. Στην φετινή εκδήλωση είχαν την ευγένεια να μετάσχουν δύο πολύ αξιόλογες καθηγήτριες μας. Τις ευχαριστώ για αυτό. Πραγματικά η επίσκεψη των δύο πολύ αξιόλογων καθηγητριών μας της Διεύθυνσης Θρησκευτικών μας Υποθέσεων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την έννοια και την σημασία της βραδιάς. Πριν λίγο οι ομιλητές μίλησαν για τον πολιτισμό. Κατά την γνώμη μου πολιτισμός είναι ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής, κάθε αξιόλογο βήμα που γίνεται. Κάθε βήμα που κάνουμε στην ζωή μας προσθέτει αξία στον πολιτισμό μας. Απόψε γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο στο πολιτιστικό επίπεδο, των Τουρκων μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Υπό αυτήν την έννοια είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω πως πρέπει τις όποιες πολιτιστικές μας αξίες να τις διαφυλλάτουμε. Αυτός ο αγνός πολιτισμός μας, αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο πολιτισμός υπό αυτή την έννοια είναι οι κινήσεις που μας πηγαίνουν μπροστά, προς το σωστό και το ωραίο. Πιστεύω οι μουφτείες μας στηρίζουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Διότι αυτές όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον θα συμβάλλουν στην πολιτιστική πρόοδο και ανάπτυξη της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Για αυτό, επιθυμώ να συγχαρώ τον εκλεγμένο μας μουφτή Κομοτηνής».

Read more...

Ενεργειακά και ΝΑ Μεσόγειος


Στις 2 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στο “World Politics Review” η ανάλυση του James M. Dorsey για το συγκεκριμένο θέμα. Μεταφράζω τα κυριότερα και δώστε ιδιαίτερη σημασία παρακαλώ, στη τελευταία πρόταση:
Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, η Τουρκία, ο Λίβανος καθώς και το Ισραήλ αξιώνουν να έχουν συμμετοχή στα νέα “ενεργειακά σύνορα”.
Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συγκρίνεται με εκείνη στο Περσικό Κόλπο, και η νέα οικονομική συμμαχία Ισραήλ – Κύπρου εγείρει προϋποθέσεις νέων συγκρούσεων. Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε διεθνή ύδατα προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες αλλά συμμετέχουν αρκετοί σε αυτές. Ενώ ήδη το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τα οικονομικά συμφέροντα τους στη περιοχή που έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα, το ίδιο θέμα αποτελεί και casus belli ανάμεσα στη Τουρκία και τη Κύπρο, καθώς και ανάμεσα στις δύο κοινότητες που ζουν εκεί.

Το γεγονός πως η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει πως ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο σε μια περιοχή 288.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στην νοτιοανατολική τουρκική πόλη Μερσίνα και στις βόρειες ακτές της Κύπρου έχει τροφοδοτήσει ένταση. Η Τουρκία διατηρεί περίπου 40.000 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την εισβολή της το 1974. Παράλληλα είναι και η μοναδική χώρα που έχει αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειου Κύπρου” (ΤΔΒΚ).
Από την άλλη πλευρά, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή κυβέρνηση, Δημοκρατία της Κύπρου και μέλος της Ε.Ε, κατηγορεί τη Τουρκία πως ενεργεί σαν τον “νταή” της περιοχής. Οι έρευνες για πετρέλαιο στη περιοχή είναι σημείο τριβής το δύο πλευρών κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια και δυσχερένει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που γίνονται σχετικά με το Κυπριακό που αποτελεί ένα από τα πλέον δύσλυτα θέματα στο πλανήτη.
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κατηγορήσει τη Κύπρο πως διαπραγματεύεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με το Λίβανο αλλά και με τη Συρία. Το 2007 η Κύπρος υπόγραψε με το Λίβανο ΑΟΖ και οριοθέτησε τα υποθαλάσσια σύνορα, ενώ το ίδιο έκανε με την Αίγυπτο. Παράλληλα έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ισραήλ και έχει χαρτογραφήσει τη διαδικασία κοινών ερευνών για κοιτάσματα στη περιοχή.
Το 2007 η Κύπρος “δέσμευσε” περιοχή 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να ξεκινήσει έρευνες. Τις έρευνες και τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Ισραήλ είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd που εδρεύσει στο Χιούστον, σε κοινοπραξία με ισραηλινές εταιρείες. Οι εταιρείες ExxonMobil, BP, China National Petroleum Corporation, India’s Oil, και Natural Gas Corporation δεν συμφώνησαν μετά από πίεση που δέχτηκαν από τη τουρκική πλευρά. Η γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» αναμένεται να αρχίσει τελικά στις αρχές του 2011 από την εταιρεία Νoble Εnergy Ltd και, σύμφωνα με τις εταιρείες που εμπλέκονται στο εγχείρημα, θα έχει μεγάλη επιτυχία.
Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ήδη τη Κύπρο και το Λίβανο πως “είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά και τα συμφέροντα της στη περιοχή”. Πέρα αυτού έχει καταστήσει σαφές με τις κινήσεις της ότι δεν προτίθεται να μείνει γενικότερα εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού που αναπτύσσεται στην περιοχή. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως τελικά ο Λίβανος και η Κύπρος θα ακούσουν την προειδοποίηση της Άγκυρας και θα ξεκινήσουν έρευνες σύντομα.
Ο Λίβανος έχει εξωτερικό χρέος 50 δις δολάρια, και θεωρεί σαν ευκαιρία την ύπαρξη κοιτασμάτων στη περιοχή. Παράλληλα κατηγορεί το Ισραήλ πως προτείθεται να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα που ανήκουν στα χωρικά του ύδατα. Το Ισραήλ αρνείται τον ισχυρισμό και παραδέχεται πως επενδύει στη συνεργασία του με τη Κύπρο στο κοίτασμα του “Λεβιάθαν”. Το “Λεβιάθαν” είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη περιοχή, και η εκτίμηση είναι πως περιλαμβάνει 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και πιο συγκεκριμένα στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν ΑΟΖ που θα εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια πέραν των θαλασσίων συνόρων τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχουν πράξει.
Η Υπουργός Υπομοδών του Ισραήλ, Uzi Landau, έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ “δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας” για να προστατεύσει τα δικαιώματά του.

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/12/blog-post_7858.html#more

Read more...

Διεκδικούν «ευρεία δημοκρατική αυτονομία»


Την «ευρεία δημοκρατική αυτονομία» των Κούρδων της Τουρκίας προτείνει στην Αγκυρα το Κουρδικό Δημοκρατικό Κογκρέσο, σταματώντας ένα βήμα πριν από την αλλαγή συνόρων και την ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους!
Το σχέδιο ψηφίσματος, που παρουσιάστηκε χτες υπό την ομπρέλα των κουρδικών οργανώσεων στο Ντιγιαρμπακίρ, προτείνει «δημοκρατική αυτονομία εντός των συνόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας, με δικαίωμα αυτο-οργάνωσης στους Κούρδους σε ζητήματα «πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού, κοινωνίας, διπλωματίας, έννομης τάξης, οικολογίας και... αυτοάμυνας».
Ουσιαστικά οι Κούρδοι ζητούν από την Τουρκία να τους επιτρέψει ένοπλη πολιτοφυλακή στο έδαφός της, όπως στο Β. Ιράκ.
Το κείμενο προτείνει ανοιχτά ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Τούρκων και Κούρδων», που θα μετασχηματίσει το «σκληρό εθνικό κράτος της Τουρκίας σε μια νέα αδελφότητα μεταξύ των λαών της». Γίνεται ακόμη αναφορά σε τοπικό κουρδικό Κοινοβούλιο και σε ελεύθερα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια του τουρκικού Κουρδιστάν, σε επίπεδο γειτονιάς, χωριών και πόλεων!
http://www.ethnos.gr

Read more...

Ισραήλ: «Δεν πέφτει λόγος» στην Τουρκία για τις ΑΟΖ με την Κύπρο


Ο καθορισμός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «διμερής υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιγκάλ Παλμόρ. «Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».

Περισσότερο οξύς ήταν άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Τελ Αβίβ που, υπό την προστασία της ανωνυμίας παραδέχθηκε σαφώς ότι «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Το Ισραήλ απορρίπτει τις τουρκικές επικρίσεις περί ΑΟΖ
Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου στη Μεσόγειο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα», δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ προθέτοντας: «Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια» .

Άλλος ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, χρησιμοποίησε από την πλευρά του λιγότερο διπλωματική γλώσσα: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου» .

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Πέμπτη, την προηγουμένη της υπογραφής της συμφωνίας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκάμπι Λεβί για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου υπέγραψαν την Παρασκευή στη Λευκωσία διμερή συμφωνία οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου χωρίς φόβους διαφωνιών για την εκμετάλλευσή τους.



Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών

Οργισμένη εξακολουθεί να είναι η Άγκυρα για τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κι εξετάζει τρόπους αντίδρασης.Διπλωματικές πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο και η Άγκυρα εξαπέλυσε απειλές προτού ακόμη υπογραφεί η συμφωνία.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στον Άστρα ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία αντιδρά ως ο ταραξίας της περιοχής τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η ΕΕ έχουν επανειλημμένα καταδικάσει αυτή τη στάση.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να προστατεύει τα συμφέροντα της κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι η ίδια η ΕΕ μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία ξεκαθάρισε πως αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να συνάπτει συμφωνίες με βάση το δίκαιο της θάλασσας.Ο κύριος Κυπριανού διαβεβαίωσε παράλληλα ότι τα οφέλη της συμφωνίας θα τα καρπωθεί ολόκληρος ο κυπριακός λαός, μόλις λυθεί το κυπριακό.

http://astra.mywebreview.com/index.php?pageaction=ast&modid=ShowArticle&artid=8373&sctid=1&catid=1

Read more...

Ντιγιαρμπακίρ: Το πραγματικό πρόσωπο του Τουρκικού Κράτους


Toυλάχιστον πέντε Κούρδοι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον μιας διαδήλωσης στο Σιλβάν της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ, δύο εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένας άγνωστος άνδρας έριξε χειροβομβίδα προς το πλήθος που διαδήλωνε για την 10 επέτειο απο την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση (σε είκοσι τουρκικές φυλακές) στις 19 Δεκεμβρίου 2000 κατά των αριστερών κρατουμένων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ανθρώπων (ανάμεσα τους και δύο στρατιώτες) και εκατοντάδες τραυματίες.Οι κρατούμενοι διαμαρτυρόνταν για τις συνθήκες κράτησης τους και για την μεταφορά τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.


Ο Abdullah Eflatun, τοπικό ηγετικό στέλεχος του BDP στο Σιλβάν, υποστήριξε πως η χειροβομβίδα ρίχτηκε στο πλήθος από αστυνομικούς. Μετά την έκρηξη, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

Ο αρχηγός του κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Selahetim Demirtas και ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ έφτασαν στην πόλη, προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποτραπεί η κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας όπως τα Αδανα την Αγκυρα , το Βάν.

Diyarbakır'da Bdp Gösterilerinde Patlama - Video izle - Klips.Net
firatnews.com,bianet.org,news.am/eng

Read more...

Νά γιατί πρώτοι γράψαμε ότι η Τουρκία 'βγάζει αφρούς"!!!


Επανέρχεται το θέμα της Μεσογείου
Επίθεση Ισραήλ κατά Τουρκίας με φόντο την οικονομική συμφωνία του Τελ Αβίβ με την Κύπρο

Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η συμφωνία αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα» δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ προθέτοντας:

«Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».
Αλλος ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, χρησιμοποίησε από την πλευρά του λιγότερο διπλωματική γλώσσα: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Πέμπτη, την προηγουμένη της υπογραφής της συμφωνίας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα, Γκάμπι Λεβί, για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου υπέγραψαν την Παρασκευή στη Λευκωσία διμερή συμφωνία οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.
Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου χωρίς φόβους διαφωνιών για την εκμετάλλευσή τους.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επείγουσα επιστολή του Ερντογάν στον Ομπάμα να σταματήσει την ψηφοφορία για τη Γενοκτονία


Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας πριν από λίγο στο βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα,
με την οποία ζητεί από τον αμερικανό πρόεδρο να παρέμβει για να μην έλθει καν προς συζήτηση στη βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που αφορά στην αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων, το 1915.

Να σημειωθεί ότι το 1915, οι Τούρκοι, με κεντρικό σχεδιασμό και με τον πιο βάρβαρο τρόπο, οδήγησαν στο θάνατο 1,5 εκατομμύρια Αρμενίους, ενώ η Κεντρικη΄Τράπεζα της Τουρκίας και η Τράπεζα Ζιραάτ δήμευσαν τις περιουσίες τους, που καταχρώνται μέχρι σήμερα. Λεπτομέρειες για το θέμα της επιστολής και της απάντησης του Ομπάμα θα αναφέρουμε μόλις εξασφαλίσουμε τις σχετικές πληροφορίες.

Πηγή: www.internethaber.com

Read more...

Ιστορικές στιγμές για την περιοχή: Το προσχέδιο της Διακήρυξης Ίδρυσης του Δημοκρατικού Αυτόνομου Κουρδιστάν


Το Συνέδριο Δημοκρατικής Αυτονομίας της Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης Δημοκρατικής Κοινωνίας (Demokratik Toplum Kongresi, DTK), που συνήλθε σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ, προετοίμασε και ενέκρινε το "Προσχέδιο του Μοντέλου Δημοκρατικής Αυτονομίας του Κουρδιστάν", που θεωρείται από τους Κούρδους το πιο σημαντικό βήμα της κίνησής τους. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο πιο σημαντικός στόχος του Προσχεδίου είναι η "Οικοδόμηση του Δημοκρατικού Αυτόνομου Κουρδιστάν".
Στο Προσχέδιο αναφέρεται ότι:
"Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Αυτόνομου Κουρδιστάν (Demokratik Özerk Kürdistan Toplum Kongresi), θα ενσωματωθεί στις πολιτικές της κοινής πατρίδας, στέλνοντας τους δικούς της εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το Δημοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν έχει τη δική του σημαία και τα δικά του σύμβολα που το εκφράζουν και το εκπροσωπούν".
Στο Προσχέδιο αναφέρεται ότι η Αυτονομία θα οικοδομηθεί σε οκτώ τομείς-βάσεις.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ντίτσλε (Dicle Haber Ajansı), το μοντέλο της αυτονομίας θα στηριχτεί στους εξής τομείς:

Η Τουρκία και το Κουρδιστάν θα είναι η κοινή πατρίδα
“Στη Δημοκρατική Αυτονομία η πολιτική οργάνωση θα αρχίσει από την ίδια την κοινωνία, σε βάση δημοκρατικής συνομοσπονδίας, με τις κοινότητες-δημογεροντίες των χωριών, τις δημοτικές συνελεύσεις των κωμοπόλεων και των επαρχιών και τις δημοτικές συνελεύσεις των πόλεων, φθάνοντας μέχρι την εκπροσώπηση της κοινωνίας στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατικής Κοινωνίας.
Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Αυτόνομου Κουρδιστάν θα ενσωματωθεί στις πολιτικές της κοινής πατρίδας, στέλνοντας τους δικούς της εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Το Δημοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν έχει τη δική του σημαία και τα δικά του σύμβολα που το εκφράζουν και το εκπροσωπούν.
Επί πλέον, στα πλαίσια της δημοκρατικής αυτονομίας, οι διάφορες εθνότητες και ταυτότητες θα χρησιμοποιούν τα δικά τους σύμβολα. Υπό την έννοια αυτή, η δημοκρατική αυτονομία είναι η βούληση του κουρδικού λαού να ζήσει μέσα σε μια δημοκραιτκή Τουρκία. Δηλαδή, εκφράζει το πολιτικό καθεστώς του κουρδικού λαού. Οι κοινότητες-δημογεροντίες στα χωριά και οι δημοτικές συνελεύσεις των πόλεων, είναι δημοκρατικοί θεσμοί του συστήματος δημοκρατικής αυτονομίας. Όλες οι κοινωνικές μερίδες, με πρώτες τις γυναίκες και τη νεολαία, θα οργανωθούν σε συνελεύσεις από τις πιο μικρές κοινωνίες, όπως επιβάλλει η δημοκρατική λειτουργία του συστήματος και το ήθος και η ηθική μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Βλέπουμε την Τουρκία και το Κουρδιστάν ως κοινή μας πατρίδα. Το νομικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Αυτονομίας, θα πρέπει να έχει τις κατάληλλες προβλέψεις για την αμοιβαία νομιμοποίηση των σχετικών άρθρων του νέου συντάγματος που θα πρέπει να ψηφιστεί στην Τουρκία, ενώ πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες νομικές προβλέψεις για την αναγνώρισή του από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αυτοάμυνα είναι πράξη αντίστασης
“Η αυτοάμυνα είναι η πολιτική ασφάλειας μιας ηθικής, έντιμης και πολιτικοποιημένης κοινωνίας. Η αυτοάμυνα δεν θα πρέπει να περιορίζεται ως έννοια στην άμυνα που σχετίζεται με την ύπαρξη ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για έννοια που είναι ταυτισμένη με την προστασία της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των εθνικών ομάδων, με την πολιτικοποίηση και τον εκδημοκρατισμό του λαού και της κοινωνίας. Πραγματική αυτοάμυνα νοείται μόνον όταν υπάρχει οργανωμένη κοινωνία. Και την καλύτερη αυτοάμυνα την παρέχει-εξασφαλίζει μια οργανωμένη κοινωνία. Η αυτοάμυνα είναι απαραίτητη για την επιβίωση της κάθε κοινωνίας. Οι Κούρδοι ανέπτυξαν πάντα την αυτοάμυνα στις κοινωνίες τους, γι' αυτό κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τις μέρες μας έχοντας αντιμετωπίσει τόσες επιθέσεις από τότε που κατέφθασαν στην περιοχή μας οι εισβολείς.
Η αυτοάμυνα, που θα γίνει αποδεκτή στα πλαίσια της Δημοκρατικής Αυτονομίας μας, θα πρέπει οργανωθεί έτσι ούτως ώστε να απαντά στις ανάγκες εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, δεν θα είναι υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των στρατιωτικών και θα πρέπει θεσμικά να είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των δημοκρατικών οργάνων μας.
Όλοι οι λαοί και οι ομάδες που ζουν στις πόλεις, τις κωμοπόλεις, τις γειτονιές και τα χωριά, θα πρέπει να είναι οργανωμένες και συνειδητοποιημένες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε φασιστική, οπισθοδρομική και γενοκτονική επίθεση. Αυτό θα γίνεται μέσα στα πλαίσια της αυτοάμυνας της κοινωνίας και θα εκφράζει την κοινωνική αντίσταση σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Η αυτοάμυνα είναι ένα δικαίωμα που αναγωνρίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και από τον ΟΗΕ.
Θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα υφιστάμενα εμπόδια και η κουρδική γλώσσα να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.
Στο Δηοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν, τα κουρδικά θα είναι η επίσημη γλώσσα, μαζί με τα τουρκικά, ενώ όλες οι γλώσσες που μιλιούνται στην περιοχή μας (ασσυριακά, χαλδαϊκά, αραβικά, αρμενικά κλπ), και όλες οι διάλεκτοι, θα πρέπει να τεθού υπό την προστασία του συντάγματος και να εξασφαλίζεται η διδασκαλία και η πρόοδός τους στις βαθμίδες της εκαπίδευσης και στην κοινωνία.
Τα κουρδικά θα πρέπει να είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες και θα πρέπει να επανέλθουν σε επίσημη χρήση όλα τα παλία τοπωνύμια και οι παλιές ονομασίες των πόλεων και των χωριών.

Πηγή: Ραντικάλ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP