Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ: «Δεν πέφτει λόγος» στην Τουρκία για τις ΑΟΖ με την Κύπρο


Ο καθορισμός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «διμερής υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιγκάλ Παλμόρ. «Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».

Περισσότερο οξύς ήταν άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Τελ Αβίβ που, υπό την προστασία της ανωνυμίας παραδέχθηκε σαφώς ότι «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό, καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Το Ισραήλ απορρίπτει τις τουρκικές επικρίσεις περί ΑΟΖ
Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου στη Μεσόγειο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα», δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ προθέτοντας: «Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια» .

Άλλος ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, χρησιμοποίησε από την πλευρά του λιγότερο διπλωματική γλώσσα: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου» .

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Πέμπτη, την προηγουμένη της υπογραφής της συμφωνίας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκάμπι Λεβί για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου υπέγραψαν την Παρασκευή στη Λευκωσία διμερή συμφωνία οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου χωρίς φόβους διαφωνιών για την εκμετάλλευσή τους.



Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών

Οργισμένη εξακολουθεί να είναι η Άγκυρα για τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κι εξετάζει τρόπους αντίδρασης.Διπλωματικές πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα ανέφεραν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο και η Άγκυρα εξαπέλυσε απειλές προτού ακόμη υπογραφεί η συμφωνία.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στον Άστρα ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία αντιδρά ως ο ταραξίας της περιοχής τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η ΕΕ έχουν επανειλημμένα καταδικάσει αυτή τη στάση.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να προστατεύει τα συμφέροντα της κυπριακής Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι η ίδια η ΕΕ μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία ξεκαθάρισε πως αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να συνάπτει συμφωνίες με βάση το δίκαιο της θάλασσας.Ο κύριος Κυπριανού διαβεβαίωσε παράλληλα ότι τα οφέλη της συμφωνίας θα τα καρπωθεί ολόκληρος ο κυπριακός λαός, μόλις λυθεί το κυπριακό.

http://astra.mywebreview.com/index.php?pageaction=ast&modid=ShowArticle&artid=8373&sctid=1&catid=1

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP