Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Δίνει Χάλκη και ορφανοτροφείο και ζητάει μουφτή στην Θράκη ο Τ.Ερντογάν


Δίνει τη Σχολή της Χάλκης και ένα ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο και σε αντάλλαγμα ζητάει τον έλεγχο της μουσουλμανικής μειονότητας με μουφτήδες επιλογής του Προξενείου στην Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν!
“Διαβεβαίωση” – υπό όρους – ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης και ότι θα επιστραφεί το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης με υπόδειξη προς την αντιπολίτευση «να συνεργαστεί με την κυβέρνηση», διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πέραν από αυτά που ήδη έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr


Eπίσης:
- Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.
- Για το Κυπριακό, ο Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο Τ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».
- Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.
- Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος,ο Ερντογάν δήλωσε ότι ”οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους”. Δεν συνεννοήθηκαν καλά με τον Θ.Πάγκαλο, φαίνεται…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP