Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Οι συνομιλίες του Ερντογάν με το καθεστώς της Λιβύης


Άρχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες για τις κινήσεις Ερντογάν με το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και με τον γιο του Λίβυου ηγέτη, Σάιφ Αλ Ισλάμ, στις 21 Μαρτίου, στις οποίες ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον των ανταρτών, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική διευθέτηση του προβλήματος.

Η απάντηση του Καντάφι ήταν αρνητική, οπότε αυτό λογικά ερμηνεύει την μεταστροφή της στάσης της Άγκυρας υπέρ της μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής, σε ένα μήνυμα προς τον Λίβυο ηγέτη ότι αφήνει την Τουρκία χωρίς επιλογές, αφού δεν μπορεί να παρεκκλίνει και πολύ από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν «πούλησε» στον Καντάφι το ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς συνέχισε τις βερμπαλιστικές επιθέσεις εναντίον των Γάλλων κυρίως, αλλά και κάθε πρότασης που υπερτονίζει τη χρήση της στρατιωτικής επιλογής σε βάρος της πολιτικής.
Βέβαια, στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός ναι μεν τάχθηκε εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης, αρνήθηκε όμως να δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε περίπτωση που αυτή συνεχιστεί μετά από συμφωνία των εμπλεκομένων συμμάχων χωρών!

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην Άγκυρα στην οποία συμμετείχε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, όπου και εξετάστηκαν οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Τουρκία. Στη συνέχεια, ακολούθησε τηλεφώνημα του Ερντογάν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και δρομολογήθηκε η εκπροσώπηση των αμερικανικών συμφερόντων στη Λιβύη από την τουρκική διπλωματική αποστολή.

Είναι προφανές, ότι στον Ομπάμα ο Ερντογάν είπε το αντίθετο από αυτό που ανέφερε στον Καντάφι: Ότι την επικριτική στάση την τηρεί με σκοπό να εξασφαλίσει ότι θα είναι αποδεκτός από το καθεστώς Καντάφι και να μπορεί να παρέμβει όταν αναπτυχθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες διευθέτησης της κρίσης.

http://www.defencepoint.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP