Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Περιμένοντας τον Ερντογάν....


ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΙΣ ώρες απέμειναν για την επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του τούρκου πρωθυπουργού, του μισού τουρκικού υπουργικού συμβουλίου και της επιχειρηματικής ελίτ της γειτονικής χώρας. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και για την φύλαξη των χώρων όπου θα κινηθεί ο Ερντογάν και η κουστωδία του θα διατεθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκατοντάδες αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ θα επιτηρεί την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, άντρες της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται και σε κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ ισχυρή θα είναι η αστυνομική δύναμη και στους χώρους που θα επισκεφτεί ο τούρκος πρωθυπουργός, όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Παράλληλα, η Τροχαία θα κάνει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν απαγόρευση στάσης - στάθμευσης γύρω οπό το ξενοδοχείο που θα διαμένει αλλά και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας στους δρόμους όπου θα περνά η πομπή με τον Ερντογάν.


ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΘΑ βρίσκεται η αστυνομία ιδιαιτέρως το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς στις 7.00 έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Κολοκοτρώνη, πίσω από την Παλιά Βουλή, από συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού από μέλη πατριωτικών και ακροδεξιών οργανώσεων, καθώς και από κούρδους που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως προαναγγέλλεται, ενδέχεται να γίνει πορεία προς τη Βουλή αλλά και την τουρκική πρεσβεία, κάτι που προκαλεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές.

* * * * *

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ αξίζει να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας η πολυπληθής τουρκική αποστολή άλλαξε το ξενοδοχείο διαμονής της, που είχε προγραμματιστεί να είναι η "Μεγάλη Βρετανία" («Grande Bretagne», απέναντι από την Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών) στην Πλατεία Συντάγματος, ώστε αυτό να βρίσκεται έξω από την «ακτίνα» των διαδηλώσεων και των αποκλεισμών. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η κίνηση δεν έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς αλλά μετά από αίτημα της... ελληνικής, καθώς δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των υψηλών φιλοξενουμένων μας!

* * * * *

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ την μετακίνηση όμως, επιπρόσθετα ακυρώθηκαν τόσο οι κρατήσεις των συνολικά 50 με 60 δωματίων που θα φιλοξενούσαν την τουρκική επιχειρηματική αντιπροσωπία που θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο την Ελλάδα όσο και το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό forum, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο ίδιο ξενοδοχείο. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο σημαντικός (και αρνητικός για τον τουρισμό μας) είναι ο αντίκτυπος από τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς πέραν αυτού του γεγονότος, μόνο το τελευταίο επταήμερο υπήρξαν ακυρώσεις 17.000 διανυκτερεύσεων με αφορμή τα επεισόδια. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι οι επικεφαλής των τριών πολυτελών ξενοδοχείων της Πλατείας Συντάγματος, δηλαδή του «Grande Bretagne», του διπλανού του «King George Palace» και του παραδιπλανού του «Athens Plaza», έστειλαν δραματική κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία του ζητούν μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών τους στο κέντρο, οι οποίοι συνήθως έχουν βαριά πορτοφόλια και θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα να σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα.

* * * * *

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ σημειωθεί ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα μας έρθει αύριο αφού πρώτα χθες φιλοξένησε στην Αγκυρα τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Και μπορεί όπως σας αποκάλυπτε χθες η στήλη ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις Παπανδρέου – Ερντογάν να είναι το ενεργειακό, με τους τούρκους να κομίζουν πρόταση ακόμα και για από κοινού έρευνα, άντληση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, ωστόσο το ενεργειακό ήταν το θέμα που κυριάρχησε και στις συζητήσεις του ρώσου προέδρου στην Τουρκία. Μάλιστα, εκεί η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δέχτηκε ένα ηχηρότατο χαστούκι, έτσι ως... δώρο ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, για να φανεί ποιος έχει το πάνω χέρι. Και είναι ένα χαστούκι που αφορά άμεσα την περιοχή μας.

* * * * *

ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ γνωστό, χθες η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία κατανόησης για την ασφάλεια της διακίνησης πετρελαίου στη Μαύρη Θαλασσα καθώς και επιμέρους συμφωνίες αντιστοίχων εταιρειών των δύο χωρών. Όπως δηλώθηκε, η συνεργασία των δύο χωρών στους αγωγούς South Stream, Blue Stream-2 και Samsun-Ceyhan εξαιρετικά προσοδοφόρα. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου υπουργού ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, οι δύο χώρες εξετάζουν σοβαρά την συμμετοχή της Ρωσίας στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Σαμσούντα – Τσεϊχάν, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο βιώσιμο το σχέδιο, αφού θα τροφοδοτείται με ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, εφόσον προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα αποδυναμώσει αυτομάτως η σημασία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αφού σκοπός και των δύο αυτών σχεδίων είναι η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου. Τα τελευταία ελέγχονται από την Τουρκία, η οποία όμως θα ελέγχει και πάλι το παιχνίδι με τους αγωγούς και θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην διακίνηση του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη, προνόμιο που θα έχανε αν προχωρούσε έγκαιρα ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

* * * * *

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ πάντως, το θέμα του πετρελαιαγωγού αξίζει να σημειωθεί, έστω και καθυστερημένα, ότι απασχόλησε μέχρι και το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών την περασμένη Δευτέρα. Για το θέμα ρώτησε τον πρωθυπουργό ενώπιον του Σαμαρά αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ο αρχηγός του ΛαΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συγκεκριμένα, ο mr «χέρι-χέρι» είπε επί λέξει: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρέπει να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Κ. Καραμανλής με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας».

* * * * *

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ πληροφορίες που διέρρευσαν από την κλειστή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ευθύνεται η χώρα μας ούτε η Ρωσία για τις καθυστερήσεις. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με τη Βουλγαρία. Φυσικά και θα τηρηθούν οι διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας- Ρωσίας». Έτσι έθεσε ένα τέλος στα όσα ακούγονταν το τελευταίο οκτάμηνο, από την προεκλογική περίοδο, τότε που ο αγωγός είχε γίνει κεντρικό της θέμα με εκατέρωθεν βολές από Καραμανλή και Παπανδρέου που έφτασαν να γίνουν μέχρι και προεκλογικά σποτ από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

* * * * *

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ σχετικά με αυτό το θέμα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας, που άλλωστε έχει παίξει κομβικό ρόλο σε αυτό το έργο, αφού ως υπουργός Εξωτερικών του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν εκείνος που ξεκίνησε την όλη προσπάθεια και έβαλε τις πρώτες υπογραφές από ελληνικής πλευράς για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, 15 χρόνια μετά το έργο παραμένει στα... χαρτιά και έτσι δικαιολογημένα οι τούρκοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν αυτήν την καθυστέρηση και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τον δικό τους αγωγό Σαμσούντα – Τσεϊχάν. Δικαίως επίσης έσπευσαν να κλείσουν συνεργασία με τους ρώσους για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους. Και έτσι, μια ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψη της μισής τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα, άφησαν την χώρα μας στα κρύα του λουτρού...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP