Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τουρκικός τύπος 13.05.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Sabah με τίτλο "υπογραφή για απεριόριστη φιλία" δημοσιεύει την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ankara όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül και τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan. Στην είδηση διαβάζουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν 17 συμφωνίες. Οι συμφωνίες που αφορούν την ενέργεια έπαιξαν ρόλο γέφυρας μεταξύ των δυο χωρών και αποτέλεσαν σημαντικό άλμα για το άνοιγμα των συνόρων.

Η Zaman με τίτλο "ιστορικό άνοιγμα με τη Ρωσία" μας πληροφορεί ότι η Τουρκία και η Ρωσία γιόρτασαν την 90η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων με ιστορικές συμφωνίες. Στην είδηση αναφέρεται ότι στην επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ankara υπογράφηκαν συμφωνίες σχετικά με την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και συμφωνίες που αφορούν τους πυρηνικούς σταθμούς. Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε το σημείο στις σχέσεις των δυο χωρών ως "ιστορικό άλμα και σημείο καμπής".

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία δημοσιεύει την ιστορική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Από την άλλη η Star μας πληροφορεί ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία αποτέλεσε σημείο καμπής για την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία. Στην είδηση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δυο χωρών, η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu. Ο σταθμός το οποίο θα κοστίσει σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα ολοκληρωθεί σε 7 χρόνια.

Η Milliyet δημοσιεύει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Erdoğan ότι έχει μεγάλη σημασία η κατασκευή των σχεδίων Νοτίου Ρεύματος, Μπλε Ροής και το σχέδιο αγωγού αργού πετρελαίου Samsun-Ceyhan.

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία μας πληροφορεί σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα ότι η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα έχει ειδικότερη σημασία για την ελληνική πλευρά. Ο Δρούτσας στις δηλώσεις που προέβη σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Erdoğan θα αποτελέσει μια αρχή στις προσπάθειες οι οποίες θα συμβάλλουν στη στενή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Hürriyet η οποία δημοσιεύει ότι συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας Al Afriqiyah τύπου Airbus A330 στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όπου έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι. Οι 61 επιβάτες ήταν Ολλανδοί και στο σύνολο σκοτώθηκαν 92 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος. Διασώθηκε μόνο το 10χρονο παιδί ολλανδικής υπηκοότητας. Οι αρχές της Λιβύης ανέφεραν ότι το συμβάν δεν ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP