Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Η Άγκυρα αδιαφορεί για την υπόδειξη Ομπάμα ως προς τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το οποίο επιμόνως προτάσσει επί χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται ότι δημιουργεί σύγχυση στην ηγεσία της Τουρκίας μετά και την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιτακτική ανάγκη της επαναλειτουργίας της.

Η ΧΟΥΡΙΕΤ αναφερόμενη σε αυτό ακριβώς το θέμα σημειώνει πως "η τουρκική πλευρά εξήγησε στον Πρόεδρο Ομπάμα το πρόβλημα, ενημερώνοντάς τον για όλες τις φόρμουλες λύσης που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα". Όμως, από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σήμερα συνάγεται ότι οι πρώτες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς στην υπόμνηση Ομπάμα φαίνεται να είναι αρνητικές. "Η έκκληση του Αμερικανού Προέδρου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι", δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γιαζιτζίογλου. Εξήγησε δε ο ίδιος ότι "έχει προταθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως", πράγμα που δεν έγινε δεκτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Γιαζιτζίογλου υπογράμμισε ότι η λειτουργία μη κρατικών Ιδρυμάτων Εκπαίδευσης Θρησκευτικών Λειτουργών δεν είναι δυνατή στην Τουρκία, γιατί έτσι επιτάσσει το τουρκικό σύνταγμα. Αν υπάρξει κάποια διαφορετική διευθέτηση για τη Χάλκη, σημείωσε ο Γιαζιτζίογλου, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στη χώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP