Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟΥ Έλληνες και Τούρκοι θα προκαλέσουν από κοινού ελεγχόμενες πλημμύρες


Μέσω του δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας, οι νομάρχες στις δύο χώρες, έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε ήπιο κατακλυσμό, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, πρακτική γνωστή και από το παρελθόν
Στα 6.000 στρέμματα έφτασαν χθες οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα του νομού, κυρίως λόγω της υψηλής στάθμης του Ερυθροποτάμου, που έφρασε τα 7,42 μ., τη στιγμή που το όριο επιφυλακής είναι τα 5,60 μ. και το όριο συναγερμού τα 6,80 μ.

Το ίδιο διαχρονικό σκηνικό ανησυχίας ζουν τις τελευταίες μέρες κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών του Έβρου, αλλά και των αντίστοιχων τουρκικών, όσο τα νερά του Έβρου ή Μερίτς, όπως ονομάζεται στην τουρκική γλώσσα, φουσκώνουν. Η διασυνοριακή συνεργασία στην περίπτωση αυτή είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη. Το δίκτυο συνεργασίας των νομαρχιών δίνει την δυνατότητα συνεχούς επικοινωνίας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, αφού μέχρι και χθες η κατάσταση ήταν κρίσιμη εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της στάθμης του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του, όπως κατέγραψαν τα σταθμήμετρα Κομμάρων και Πυθίου στο βόρειο τμήμα το νομού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον Ερυθροπόταμο, στην περιοχή Διδυμοτείχου, όπου από τα 6 μέτρα που ήταν η στάθμη την Πέμπτη, χθες αυξήθηκε στα 7,42 μ., ενώ το όριο επιφυλακής είναι τα 5,60 μ. και το όριο συναγερμού τα 6,80. Έτσι τα 1.500 πλημμυρισμένα στρέμματα, αυξήθηκαν χθες στα 6.000 στρέμματα. Την πλημμυρισμένη έκταση 6.000 στρεμμάτων στο Τυχερό από την υποχώρηση του υπερβλητού αναχώματος επισκέφθηκαν χθες ο αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα – Ανάπτυξης & Υποδομών Μιχάλης Κογιομτζής και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Κυριάκος Κρόκος, ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΛΓΑ Παναγιώτης Τσέτουρας και υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας Έβρου, ο πρόεδρος και τα μέλη του συνεταιρισμού σπαραγγοπαραγωγών προκειμένου να γίνει μια κατ’ αρχήν εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλημμυρισμένη έκταση βρίσκονται οι δυναμικές καλλιέργειες των σπαραγγιών της περιοχής.

Κλειστός, λόγω πλημμύρας, είναι από το βράδυ της Πέμπτης ο νότιος κόμβος του Διδυμοτείχου. Μετ’ εμποδίων διεξάγεται και η κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο μεταξύ Ελληνοχωρίου και Λάδης, όπου επίσης τα νερά του Ερυθροποτάμου έχουν σκεπάσει το οδόστρωμα. Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε από χθες η κυκλοφορία των οχημάτων στο 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πάλλης-Πενταλόφου, στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πύργου-Λαγού και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πρωτοκκλησίου-Σουφλίου, που είχε διακοπεί εχθές λόγω της υπερχείλισης τοπικών χειμάρρων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ελεγχόμενη απελευθέρωση νερών από βουλγαρικά φράγματα
Σημειώνεται ότι η κατάσταση με την αύξηση των υδάτινων όγκων του Έβρου και των παραποτάμων του επιδεινώνεται από εχθές, οπότε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή άρχισε η ελεγχόμενη απελευθέρωση νερών από τα βουλγαρικά φράγματα. Ο νομάρχης Χασκόβου Ρούμεν Δάνεβ είχε φροντίσει να ενημερώσει το νομάρχη Έβρου, καθώς και το δίκτυο νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τη ροή των υδάτων στα φράγματα Ιβαΐλοβγκραντ, Στούντεν Κλάντενετς και Κίρτζαλι, και για τις στάθμες των νερών. Στο έγγραφο επισημαίνονται οι έντονες καιρικές συνθήκες των ημερών (χιόνια 10-11 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια βροχές), καθώς και οι αναμενόμενες ποσότητες νερού για το νομό Κίρτζαλι 40-50 lit/τμ και νομό Χασκόβου 30-40 lit/τμ. Ο κ. Ζαμπουνίδης, μετά την ενημέρωση από βουλγαρικής πλευράς, εμφανίστηκε ανήσυχος στις εκτιμήσεις του, «από την εμπειρία μου, προβλέπω ότι αν όλα αυτά τα νερά μαζευτούν ταυτόχρονα, θα φτάσουμε στα 4,5 με 5 χιλιάδες κυβικά το δευτερόλεπτο, δηλαδή τρεις φορές τουλάχιστον παραπάνω από αυτά που αντέχει ο Έβρος. Ο Έβρος αντέχει 1500 κυβικά το δευτερόλεπτο, άρα αν συμβεί αυτό θα έχουμε μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, όμως αυτό θα το εκτιμήσουμε».

Ήπιος κατακλυσμός σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος
Η κατάσταση επιδεινώνεται και λόγω των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, αλλά και των νερών που διοχετεύονται στον Έβρο μέσω παραποτάμων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Για να εκτονωθεί η στάθμη, ήδη μέσω του δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας νομαρχιών, οι νομάρχης Έβρο με τον Τούρκο ομόλογό του αποφάσισαν την πρόκληση ελεγχόμενων πλημμυρών, όταν βέβαια αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως σημείωσε ο κ. Ζαμπουνίδης, «είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Τουρκία και έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων τι θα κάνουμε, δηλαδή ποια αναχώματα θα σπάσουν εκείνοι και ποια εμείς, προκειμένου να προκληθούν ελεγχόμενες πλημμύρες. Να κάνουμε δηλαδή έναν ήπιο κατακλυσμό για να μην υπάρξουμε στη συνέχεια μεγάλες καταστροφές στα αγροκτήματα. Θα πλημμυρίσουμε ηθελημένα, αγροκτήματα τα οποία δεν έχουν μεγάλες υποδομές, τόσο εμείς όσο και οι Τούρκοι. Αυτό το έχουμε κάνει πολλές φορές, υπάρχει αξιοπιστία μεταξύ μας, ό,τι συμφωνούμε ισχύει. Εκτός βέβαια αν έχουμε πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε με τίποτα».

Σε ισχύ οι συστάσεις προς τους κατοίκους των παρέβριων περιοχών
Όσο η στάθμη των νερών παραμένει σε υψηλό επίπεδο, παραμένουν σε ισχύ οι συστάσεις προς τους κατοίκους των παρέβριων περιοχών, να μην πλησιάζουν τον ποταμό και τα αναχώματά του και να κρατήσουν απομακρυσμένα τα αγροτικά μηχανήματα και το ζωικό τους κεφάλαιο. Ο νομάρχης Έβρου συμβούλεψε σε κατοίκους να μην προσεγγίσουν τις παραποτάμιες περιοχές, καθώς κάθε στιγμή είναι ορατός ο κίνδυνος να σπάσει κάποιο ανάχωμα, «δεν χρειάζεται να είναι κανείς πάνω στα αναχώματα, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει, ειδικά στα υπερβλητά, στην περιοχή Πετράδων, Πυθείου, Πραγγί. Είναι σαθρά τα υπερβλητά αναχώματα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί κάποιος μαζί με το αυτοκίνητο, με το τρακτέρ, ακόμα και πεζός. Ξαφνικά εξαφανίζεται ολόκληρο υπερβλητό ανάχωμα, το καταπίνει το νερό, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πλησιάζει κανείς, τα νερά είναι πολλά, αλλά εφόσον πάρουμε τα μέτρα που πρέπει, δεν υπάρχει κίνδυνος».

Εν μία νυκτί κατασκεύασαν μικρό φράγμα στη θέση Δορούτσα στο Τυχερό
Στο μεταξύ μικρό φράγμα στη θέση Δορούτσα στο Τυχερό κατασκεύασαν χθες οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας Έβρου προς αναχαίτιση μεγαλύτερης ποσότητας νερών στον κάμπο Γεμιστής – Τυχερού έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Στον τόπο εργασίας, όπου δούλευαν τρία μηχανήματα της νομαρχίας και τρία ιδιωτικά, βρίσκονται ο αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα – Ανάπτυξης & Υποδομών Μιχάλης Κογιομτζής και ο προϊστάμενος μηχανημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Σιάτρης. Πάντως μηχανήματα της νομαρχίας, της ΔΕΣΕ και των παρακείμενων δήμων βρίσκονται υπ’ ατμόν για προβλήματα που τυχόν προκύψουν, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP