Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Οι δυσκολίες του Ερντογάν»


«ΜΕ ΤΑαποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία οι ψηφοφόροι ανέθεσαν για τρίτη περίοδο τηδιακυβέρνηση της χώρας στον Ερντογάν. Ουδείς αμφισβητεί τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, ειδικά τώρα με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τον κόσμο και στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και αριθμός άλλων κρατών-μελών της ΕΕ παλεύουν με την οικονομική κρίση, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία συνεχίζει την οικονομική της ανόρθωση και σταθερότητα.

Στο εσωτερικό μέτωπο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η "τρομοκρατία" που στοχεύει στον διαμελισμό της χώρας. Στις 14 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ οι 36 ανεξάρτητοι βουλευτές που υποστηρίχτηκαν από το Κόμμα Ειρήνης-Δημοκρατίας, γιόρτασαν τη νίκη τους με ομιλητή το δημοσιογράφο Αχμέτ Ταν που προέρχεται από το κόμμα αυτό και εξασφάλισε βουλευτική έδρα. Στην ομιλία του χαρακτήρισε το Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσα του Κουρδιστάν και είπε ότι ως Κούρδοι θέλουν να είναι συνεταίροι στην Τουρκική Δημοκρατία. Παρά το ότι ο Ταν είναι ένας μετριοπαθής δημοσιογράφος, οι δηλώσεις του ήταν ρατσιστικές και αποσχιστικές.

Η Τουρκία έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν τα τρία μεγάλα κόμματα να ανεχθούν παρόμοιες αποσχιστικές θέσεις. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί να τερματίσει την τρομοκρατία και να διαφυλάξει το ενιαίο του κράτους και του έθνους. Ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Πρόκειται για επίσης σοβαρό θέμα. Ο αρχιδιαπραγματευτής Εγκεμεν Μπαγίς δήλωσε σε εφημερίδα των Αθηνών: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να λύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα της Κύπρου και του Αιγαίου».

Πολύ καλή ευχή κ. Μπαγίς, αλλά πώς θα επιλυθούν; Μήπως εγκρίνοντας τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο; Πολλές δυσκολίες περιμένουν τον Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και ειρήνης. Λέτε κ. Μπαγίς ότι ήλθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για επίλυση του Κυπριακού. Κατά την γνώμη μας, ήδη ο χρόνος έχει παρέλθει προ καιρού. Αιτία του προβλήματος είναι η ε/κ διοίκηση και η Ελλάδα, αμφότερες κράτη μέλη της ΕΕ. Θα επιλύσετε το Κυπριακό προστατεύοντας την κυριαρχία των Τ/κ; Μήπως υποκύπτοντας στις αξιώσεις των Ε/κ που ετοιμάζονται να αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να μην ασκήσουν βέτο στην ένταξη της Τουρκίας;

Θα είναι καλό να αναφερθεί ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται να αποδεχτούν λύσεις σαν αυτές του 1878.
Η κυβέρνηση ΚΔΑ εξελέγη από το λαό αφού πέτυχε πολλά στην οικονομική σταθερότητα.Τον Ερντογάν όμως τον περιμένουν δυσκολίες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στο Αιγαίο και Κύπρο. Αν η Τουρκία χειριστεί σωστά την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της ισχύ στο τέλος θα είναι ο νικητής».

Αρθρο του Χουσείν Αλάσια στη «Βολκάν».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 25/06/2011

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP