Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Παραδίνονται τελικά στην τουρκική Αεροπορία τα ισραηλινής κατασκευής ατρακτίδια Condor


Παραδίνονται τελικά στην τουρκική Αεροπορία τα ισραηλινής κατασκευής ατρακτίδια φωτοαναγνώρισης (Long Range Oblique Photography/LOROP) Condor που είχαν παραγγελθεί το 1999 έναντι 35,1 εκατ. δολαρίων. Τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται από την εταιρεία Elbit και προορίζονται να εξοπλίσουν τα αεροσκάφη F-4E/2020 Terminator.

Η σύμβαση προέβλεπε την παράδοση των 3-4 συστημάτων το 2003 όμως η απόδοση τους δεν ήταν ικανοποιητική αφού οι Τούρκοι ζητούσαν από τους Ισραηλινούς τα Condor να μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες που λάμβαναν στους επίγειους σταθμούς ελέγχου σε αληθινό χρόνο. Έτσι το 2006 τα συστήματα επεστράφησαν στο Ισραήλ για την πραγματοποίηση κάποιων τροποποιήσεων με ένα τουλάχιστον σύστημα να παραμένει στην Τουρκία.

Ακολούθησε μία νέα συμφωνία για το σύστημα το 2008 η οποία περιελάμβανε την πώληση τεσσάρων Condor έναντι 87 εκατ. δολαρίων με κύριο ανάδοχο του προγράμματος την Aselsan. Σήμερα εν μέσω σοβαρών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών τα συστήματα τελικά παραδίνονται στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι το Condor είναι εξοπλισμένο με την κάμερα που χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό κατασκοπευτικό δορυφόρο Ofeq.

Όπως δηλώνουν οι Ισραηλινοί δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την εθνική τους ασφάλεια απλό την πώληση του συστήματος και όπως ισχυρίζονται επιθυμία τους είναι να τηρήσουν το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την παράδοση των συστημάτων μέχρι το 2012, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις σχέσεις των δύο κρατών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP