Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ATC- Το ΡΚΚ κοινός εχθρός Τουρκίας-ΗΠΑ.


Ο Τούρκος στρατηγός ο οποίος εκφώνησε ομιλία κατά τις εργασίες του 28ου ετήσιου συνεδρίου του Τουρκο-Αμερικανικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, εστιάστηκε κυρίως στην τρομοκρατία και την καταπολέμηση της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την Αμερική δεν είναι μια επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα.

"Η χώρα μας είναι ανοιχτή προς τη χρήση κάθε μέσου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά κανένα από αυτά δεν πρόκειται να δώσει αποτέλεσμα αν δεν αφήσουν τα όπλα οι τρομοκράτες", διαμήνυσε ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

Είπε επίσης ότι η παρουσία της «τρομοκρατικής οργάνωσης»(ΡΚΚ), στα βόρεια του Ιράκ από το Δεκέμβριο του 2007 έχει μεν εξασθενήσει αλλά παραμένει, αναφέροντας ότι όσο δεν αλλάζουν οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ δυνατό να εξαφανιστεί εντελώς.

"Αυτή η κατάσταση απειλεί όχι μόνο την Τουρκία αλλά και το Ιράκ και σίγουρα επηρεάζει αρνητικά και τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις", συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ (Vecdi Gönül) δήλωσε ότι η καταπολέμηση της «τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ» αποτελεί από τους κυριότερους στόχους στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και ότι χαιρετούν την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό.

Ο Γκιονούλ, σημείωσε πως είναι ικανοποιητική η πρόοδος που σημειώθηκε στη συνεργασία ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ ενάντια στην «τρομοκρατική οργάνωση» κυρίως στον τομέα πληροφοριών.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία και ΗΠΑ κήρυξαν κοινό εχθρό την «τρομοκρατική οργάνωση», εξήρε τη σημασία της επιβεβαίωσης της αμερικανικής υποστήριξης στον αγώνα της Τουρκίας κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης», κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.

Αναφερόμενος και στη συνεργασία στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δυο χωρών, υπογράμμισε πως αυτή βασίζεται σε γερά θεμέλια και ότι διάφορες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, κρίσιμης σημασίας, στην Τουρκία αποτελούν καρπό των κοινών προσπαθειών με την Αμερική.

Κληθείς τέλος να απαντήσει στην ερώτηση, αν το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το σημαντικότερο εμπόδιο μπροστά από την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η συνέχιση της κατοχής στο Καραμπάχ και η μη λειτουργία του εγγράφου της ομάδας Μινσκ.

Η Haber Türk δημοσιεύει τις δηλώσεις του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του συμβουλίου Τουρκίας-Αμερικής Brent Scowcroft. Στην είδηση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Scowcroft, η Τουρκία ως ισχυρή δύναμη της περιοχής, είναι σε θέση να πείσει το Ιράν να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP