Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχίζουν έρευνες για πετρέλαιο


Πράσινο φως με επικαιροποιημένο νόμο για έναρξη ερευνών στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου. Ανοίγει η προσέλκυση επενδυτών και η διαδικασία χορήγησης αδειών έρευνας. Στο 50% η ενεργειακή κάλυψη της Ελλάδας από το πετρέλαιο. Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι νέες νομοθετικές αλλαγές με τις οποίες το Δημόσιο αναμιγνύεται ενεργά τόσο στην έρευνα όσο και στην εκμετάλλευση, των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι και το πρώτο βήμα της προσπάθειας αυτής. Για να θωρακισθεί το όλο εγχείρημα δίνεται βάρος στην εισαγωγή νομοθετικών αλλαγών οι οποίες θα διευκολύνουν τις έρευνες υδρογονανθράκων, με περιβαλλοντικά όμως κριτήρια. Αυτό θα γίνεται με την αυστηρή εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα των οδηγιών 94/22/ΕΚ, 2004/17/ΕΚ, αλλά και 2001/42/ΕΕ, οι οποίες και κανονίζουν το καθεστώς των θαλάσσιων ερευνών για τους υδρογονάνθρακες.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες. Αφενός στην προσέλκυση επενδυτών μέσα από την παροχή γενναίων κινήτρων, αφετέρου θα εναρμονίζει τη χώρα μας με τις διεθνείς πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί για την ανάπτυξη δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων.
Έτσι, η κάθε άδεια εκμετάλλευσης θα έχει ξεχωριστή διάρκεια η οποία θα ορίζεται μέσα στην άδεια, ανάλογα με τις ιδιομορφίες της κάθε περίπτωσης και δεν θα περιορίζεται στα 25 έτη όπως προβλέπει σήμερα το Ελληνικό Δίκαιο. Να σημειωθεί πως το πετρέλαιο είναι ο κυρίαρχος υδρογονάνθρακας στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας καθώς τα ποσοστά του είναι σταθερά πάνω από το 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 99,5% του αργού πετρελαίου που διατίθεται για διύλιση, εισάγεται από το εξωτερικό και μόνο το 0,5% παράγεται στην Ελλάδα. Άκρως σημαντικό στοιχείο εάν αναλογισθεί κάποιος πως για την προμήθεια πετρελαιοειδών από το εξωτερικό πληρώνουμε ετησίως το 4,6% του ΑΕΠ. Το 56% της συνολικής κατανάλωσης παρατηρείται στον τομέα των μεταφορών. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 18,5%, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι (οικιακός, εμπορικός, κ.α.) αντιπροσωπεύουν το 25%

Τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ελλάδας, να προβεί σε έρευνα και εκμετάλλευση κάθε ενεργειακού αποθέματος στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο μέσα στην Ζώνη Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας. Αναφορά και στο casus belli της Τουρκίας. Την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ενεργειακή εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, μεταξύ άλλων, σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Μ.Ξενογιαννακοπούλου και τους υφυπουργούς.

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής για το 2011 όπως είπε ο Δ.Δρούτσας είναι η αξιοποίηση όλων των δικαιωμάτων στα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, ερωτηθείς δε για την ενδεχόμενη πρόθεση της Ελλάδας να διερευνήσει πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ο Δ.Δρούτσας ήταν σαφής. "Σαφές χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά στην Τουρκία δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να βάζεις, να πεις μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά νομίζω ότι και οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πόσο γρήγορα θα πρέπει να προβούμε, εάν μπορέσουμε, στα απαραίτητα βήματα".
Η ερώτηση στην οποία απάντησε θέτοντας το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών, αφορούσε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ και η έρευνα για τις ενεργειακές δυνατότητες του οποίου, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, με την αποστολή στο Αιγαίο, το καλοκαίρι δύο ερευνητικών σκαφών.
Πρόκειται για το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η ύπαρξή του, ανάμεσα στις Ζώνες Αποκλειστικής Εκμετάλλευσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αλλάζει τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή.
'Οσον αφορά την Τουρκία και το θέμα του casus belli, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως πρόκειται για μια "απαράδεκτη” αναφορά - τόσο στο επίπεδο των γενικών αρχών και της καλής γειτονίας, όσο και στο επίπεδο των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται από μια υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα".


news247.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP