Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σε οικονομικά επιζήμια μετατρέπεται η επένδυση της Τουρκίας στον αγωγό Μπακού-Τσειχάν


Ασύμφορη και μακροχρόνια ζημιογόνα φαίνεται να μετατρέπεται η εμπλοκή της Τουρκίας στον αγωγό Μπακού Τσειχάν σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή της εταιρείας BIL (Botaş International Limited Şirketi (BIL)), Ιμπραήμ Παλάζ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Μπιργκιούν το άρθρο της οποίας αναδημοσιεύουν τα «Τουρκικά Νέα» η εταιρεία BIL αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των λαθών που έγιναν κατά την σύνταξη της συμφωνίας ίδρυσης της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

Πιο συγκεκριμένα η BIL είναι η τουρκική εταιρεία θυγατρική της κρατικής Botaş η οποία διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού που βρίσκεται εντός του τουρκικού εδάφους και όπως δήλωσε ο Ιμπραήμ Παλάζ από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού το 2006 έως σήμερα η Botaş υπέστη σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας BIL, «Η συμφωνία λειτουργεί σε βάρος της Τουρκίας. Έχουμε 31 εκατ. δολάρια ζημία. Μέχρι το 2045 η ζημία μπορεί να φτάσει τα 2 δις δολάρια ζημιά.».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Ιμπραήμ Παλάζ επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση του 2002 έκανε μια συμφωνία πλήρως επιζήμια με την BTC, 40+10+10 χρόνων -σύνολο 60 χρόνων- χωρίς να κοιτάξει τις λεπτομέρειες. Όποιος θα ήξερε κάτι ελάχιστο από νομικά δεν θα υπέγραφε αυτήν τη συμφωνία. Λόγω αυτής της μονόπλευρης και ζημιογόνας για την Τουρκία συμφωνίας, οι ζημιές της BIL αυξάνουν συνεχώς. Και αυτή η ζημιά δεν είναι μόνο για σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η συμφωνία».

Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της BIL « Η Τουρκία για τα 1.076 χιλιόμετρα μήκους του αγωγού παίρνει 35 σεντς ανά βαρέλι, όταν για τα 700 χιλιόμετρα του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας πληρώνονται 78 σεντς. Με αυτή τη πορεία η εταιρία BIL είναι υποχρεωμένη να έχει ζημίες μέχρι το 2045 και το σχετικό νούμερο ως τότε θα περάσει τα 2 δις $».

Από την άλλη πλευρά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό BTC στην Τουρκία Σολέν Καραβελίογλου δήλωσε πως, «η BIL και η BTC δεν είναι ανταγωνιστές αλλά εταίροι. Εμείς κοιτώντας το θέμα από τη δική μας σκοπιά δεν το βλέπουμε ακριβώς έτσι. Καθώς όμως το θέμα βρίσκεται τώρα στην διαιτησία δεν μπαίνουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι συνομιλίες μας με την BIL συνεχίζονται και ευχή μας είναι να βρεθεί λύση».

Ο Καραβελίογλου ανέφερε επίσης πως η εταιρεία BTC δεν πληρώνει μόνο τα σχετικά έξοδα λειτουργίας αλλά και την σχετική με τον αγωγό φορολογία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP