Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«Το Αιγαίο φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο»


«Ως Δωδεκανήσιος το πονάω διπλά, το ελληνικό κράτος είναι ενιαίο, αδιάσπαστο και αδιαίρετο και φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο! Για μας, το Αιγαίο φτάνει μέχρι εκεί!» τόνισε ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών & Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Βαληνάκης, σε συζήτηση που διεξήχθη στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την ΑΟΖ και την ελληνική εξωτερική πολιτική, από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αφού αναφέρθηκε στα σημαντικά διαπραγματευτικά βήματα που η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε για την χάραξη θαλασσίων ζωνών την περίοδο 2004 - 2009 (με Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο), ο τέως Υφυπουργός αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο καλούμενο «θέμα Καστελλορίζου», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς:

«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε να τεθεί χωριστά «θέμα Καστελλόριζου», σαν να είναι κάτι το ξεχωριστό. Παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας χρησιμοποιώντας αυτές τις ορολογίες. Υπάρχει λοιπόν μία ενιαία γραμμή, συμφωνημένη μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας (Συμφωνία 1932) την οποία κληρονόμησε φυσικά το Ελληνικό κράτος.

Και επειδή ως Δωδεκανήσιος το πονάω αυτό διπλά, πρέπει να πω ότι, εμείς έχουμε την δική μας ερμηνεία, και η δική μας ερμηνεία είναι φυσικά ότι: το ελληνικό κράτος είναι ενιαίο, αδιάσπαστο και αδιαίρετο και φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο! Και υπάρχει μάλιστα και συμφωνημένη πολιτικά οριοθετική γραμμή. Για μας, το Αιγαίο φτάνει μέχρι εκεί!

Φαντάζομαι ότι όποιος τον έκανε αυτόν τον χάρτη δε θα έλαβε υπόψη του ότι υπάρχει η συνεχής οριοθετημένη γραμμή μέχρι το Καστελόριζο. Τουλάχιστον πολιτικά, θεωρώ ότι η δική μας η βάση πρέπει να είναι αυτή».

«Η ιστορία με το casus belli πρέπει ν’ απαντηθεί πλέον με ευρωπαϊκή αντίδραση. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να έρχεται ένας Πρωθυπουργός, ένας Υπουργός Εξωτερικών και να μας λένε, περίπου χαριτολογώντας, και να το παίρνουμε και εμείς χαριτολογώντας, ότι αν εμείς εφαρμόσουμε κάποιο κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, που είναι μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου, θα μας απαντήσει η Τουρκία με πόλεμο. τα θέματα πρέπει να γίνονται αντικείμενο της διαπραγματευτικής ύλης, Δηλαδή ότι γίνονται κομμάτια των αντίστοιχων κεφαλαίων της τουρκικής διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν εργαλεία τα οποία δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Αντίθετα πρέπει όλα αυτά να αποτελούν μέρος μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής».

Ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών απαρίθμησε τους στρατηγικούς άξονες της ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας όσον αφορά τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων για τη χάραξη ΑΟΖ, της περιόδου 2004 -2009 λέγοντας:

«Πρώτον, Διμερείς Συμφωνίες Οριοθέτησης, στη βάση της λογικής ότι θέλουμε μία ενιαία γραμμή οριοθέτησης που να είναι η μέση γραμμή με τις απέναντι ακτές, όπως αυτή οριστεί από τους εμπειρογνώμονες. Αυτή λοιπόν η μέση γραμμή είναι ενιαία γραμμή οριοθέτησης, που σημαίνει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Δεύτερον, η εσωτερική διάσταση της προετοιμασίας (νομική και πολιτική).

Τρίτον, η ευρωπαϊκή διάσταση, η οποία λείπει πολλές φορές από τις συζητήσεις μας για τα ελληνοτουρκικά».

«Δηλαδή, είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, συμμετέχουμε στον προσδιορισμό αυτών των σχέσεων (Συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Ένωσης με γειτονικά κράτη), άρα αυτόν τον μοχλό πρέπει και να τον χρησιμοποιήσουμε και όχι απλώς να τον κοιτάμε».

«Η μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης και η ανάγκη προωθημένης αστυνόμευσης σε θάλασσες μακριά από τις άμεσες ακτές μας. Είναι ένα άλλο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής μας πολιτικής, που όμως, φαντάζομαι, θα το συνδέσετε όλοι στο μυαλό σας και με τα θέματα της ΑΟΖ. Όπως ίσως ξέρετε ορισμένοι, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ και με την πίεση της Ελλάδας σε ορισμένα μάλιστα σημεία με έντονη παρέμβαση, υιοθέτησε την λεγόμενη Ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική. πως η ΕΕ θα έπρεπε να έχει μία συνεκτική και ενιαία στάση απέναντι στα θέματα των θαλασσίων ζωνών».

Επιπλέον, ο κ. Βαληνάκης εισηγούμενος έναν κεντρικό άξονα για την ανάπτυξη, μιας ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο θέμα της ΑΟΖ καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή πρόσθεσε: «Χρειάζονται πολιτικές κινήσεις για να απεμπλακεί το ζήτημα από εκεί που έχει φτάσει μέχρι σήμερα. Ως προς την Αλβανία να εξηγήσουμε ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος προϋποθέτει σεβασμό των συμφωνηθέντων και να προχωρήσει και αυτή η οριοθέτηση».

«Να συντονίσουμε την παρουσία μας στις επιχειρήσεις για τη Λιβύη με την εφαρμογή στην πράξη αυτού που λέμε, ότι δηλαδή εκεί είναι η ελληνική ΑΟΖ, νότια της Κρήτης. Και να μην αφήνουμε τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να αλωνίζουν στην περιοχή, όπως έχω την αίσθηση ότι γίνεται -μακάρι να μην είναι έτσι».

Παράλληλα ο τέως Υφυπουργός επισήμανε: «Πρέπει από τώρα να συνεργαστούμε με τη FRONTEX για τις επιχειρήσεις αυτές που υπογραμμίζουν την σημασία της ελληνικής ΑΟΖ εκεί - όλα δένουν μεταξύ τους. Να επιμείνουμε και να προβάλλουμε σταθερά τη συμφωνία του 1932, και όχι το ελληνικό κράτος να την ξεχνάει, και οι χάρτες μας να την ξεχνάνε. Να εργαστούμε στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να υπάρξει μία ρύθμιση για μία κοινοτική ΑΟΖ».

«Είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κυβέρνηση Καραμανλή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και υπό την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού υπηρετήσαμε αυτό το σχέδιο ώστε να φέρουμε νέο πλούτο στη χώρα και να ανατρέψουμε την πολιτική που είχαν ακολουθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ στα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών από το 1981 και μετά».

Πηγή : Ροδιακή

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP