Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η εξαγωγική προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας


Η Τουρκική αμυντική βιομηχανία αναζητά νέες αγορές με σκοπό να διπλασιάσει τις εξαγωγές της. Το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ανέλαβε να δημιουργήσει έναν οργανισμό ο οποίος θα έχει ως κύριο λόγο ύπαρξης την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών των εγχώριων εταιρειών (δημόσιων και ιδιωτικών) με σκοπό να βοηθήσει στην επίτευξη των υψηλών στόχων της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί πελάτες του αμυντικού υλικού που εξάγει η χώρα είναι η Μέση Ανατολή, η Κεντρική Ασία, η Νότια Ασία καθώς και άλλες μικρότερες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις η ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα μπορούσε να εξαγάγει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα το έτος 2010, κάνοντας έτσι ιστορικό υψηλό όλων των εποχών και διπλασιάζοντας τα σχεδόν 832 εκατομμύρια δολάρια των εξαγωγών του 2009.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο κατασκευαστών αμυντικού υλικού (SaSaD) της Τουρκίας, οι εγχώριες βιομηχανίες έκαναν εξαγωγές συστημάτων αξίας 669 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009 και 576 εκατομμυρίων δολαρίων το 2008. Επίσημα στοιχεία του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) δείχνουν ότι οι εξαγωγές για το 2009 ήταν 832 εκατομμύρια δολάρια, αλλά στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την πολιτική αεροπορική βιομηχανία της χώρας. Ο SaSaD υπολογίζει μόνο τις εξαγωγές συστημάτων.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του SSM υποστήριξαν ότι η αύξηση των εξαγωγών, αμυντικού υλικού κατασκευαζόμενου στην εγχώρια βιομηχανία είναι στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης. Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προέβηκαν στη σύσταση οργανισμού για την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών. Ο οργανισμός σύμφωνα με το SSM θα αναλαμβάνει να προωθήσει αμυντικά προϊόντα αλλά και να διαπραγματευτεί συμφωνίες, με μελλοντικούς πελάτες προκειμένου έτσι να διευκολυνθεί η προσπάθεια εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Οι τομείς στους οποίους οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να είναι ανταγωνιστικές είναι τα θωρακισμένα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά συστήματα και το λογισμικό, οι πλατφόρμες του πολεμικού ναυτικού και της αεροδιαστημικής.


Οι εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα
Η Τουρκική Αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI), είναι ο κύριος εξαγωγικός πυλώνας της χώρας, στο παρελθόν έχει πωλήσει σε τρίτες χώρες σημαντικό αεροπορικό εξοπλισμό κατόπιν συμφωνιών με κατασκευαστές αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπως η Lockheed Martin, η Boeing και η Airbus.
Άλλος ένας επικερδής τομέας της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από πλευράς εξαγωγών είναι τα θωρακισμένα οχήματα, που κατασκευάζουν οι εταιρείες Otokar και FNSS. Και οι δύο έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία μόνο το περασμένο έτος. Πέρυσι, η FNSS κατέληξε σε συμφωνία με τη Μαλαισία για την από κοινού παραγωγή 48 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τελευταία, προστέθηκαν ως πελάτες και οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το 2010 το Τουρκμενιστάν υπέγραψε συμφωνία με τα ναυπηγεία Dearsan ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ για την ναυπήγηση δύο περιπολικών σκαφών νέας γενιάς τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Κασπία Θάλασσα.
Άλλος ένας σοβαρός πελάτης της Τουρκίας είναι το Πακιστάν, το οποίο εκσυγχρονίζει στην ΤΑΙ, κατόπιν σχετικής άδειας από τις ΗΠΑ, μαχητικά αεροσκάφη F-16, επίσης προμηθεύεται από την ASELSAN ηλεκτρονικά συστήματα και ασυρμάτους για τον στρατό.
Την ίδια στιγμή, η TAI έχει αναβαθμίσει τα F-16 της Ιορδανίας, ενώ η Otokar εξασφάλισε συμφωνία 24 εκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει το Αζερμπαϊτζάν με θωρακισμένα οχήματα.
Πρόσφατα η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Ιταλική AgustaWestland για την συμπαραγωγή 60 Επιθετικών Ελικοπτέρων Τ-129 για τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Την παρούσα φάση η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ιταλική AgustaWestland και την Αμερικανική Sikorsky για την συμπαραγωγή των 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης για τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Από τις δύο παραπάνω επιδιωκόμενες συμπαραγωγές ελικοπτέρων ευελπιστούν στο μέλλον, πάντα μέσω συμπαραγωγής, να έχουν όφελος αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σοβαρές εξελίξεις στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία. Η κυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια αντιλαμβανόμενη την σοβαρότητα του θέματος έχει δημιουργήσει σοβαρές δομές και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την αμυντική της βιομηχανία ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, ως παράγοντα που θα αυξήσει το «ειδικό βάρος» της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και ως μέσο για να ικανοποιήσει-κατευνάσει τους στρατηγούς και τις απαιτήσεις τους.


enstolos

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP