Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Νέα αντιπαράθεση του Τ. Ερντογάν-στρατιωτικών για τη «μαύρη» προπαγάνδα στο διαδίκτυο


Του Μανώλη Κυπραίου

Σε επιστολή του που απέστειλε το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού στο γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, αρνείται πως έδωσε οποιαδήποτε εντολή στο Γενικό Επιτελείο της χώρας να δημιουργήσει ιστοσελίδες για να ασκήσει «μαύρη προπαγάνδα» ενάντια σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ομάδων.

Η επιστολή αυτή είναι ολοφάνερο πως έχει σαν σκοπό να στείλει νέο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν προς τους στρατιωτικούς, πως το «πάρτι τελείωσε» και η κυρίαρχη παρέμβασή τους στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι πλέον παρελθόν και φυσικά ελεγχόμενη.

Οι στρατιωτικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση και στους οποίους πριν από λίγο καιρό ασκήθηκαν διώξεις, περίμεναν από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να τους δώσει «χάρη» αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη, απαλλάσσοντας τους στρατιωτικούς. Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τους έκανε τη χάρη.
Η ύπαρξη αυτών των ιστοσελίδων έγινε γνωστή, μετά την αποστολή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος σε εφημερίδες και δημοσιογράφους από έναν τούρκο αξιωματικό το 2009. Ο εν λόγω στρατιωτικός-που παραμένει ανώνυμος-κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK-TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ) πως έχει κατασκευάσει 42 διαφορετικές ιστοσελίδες στο πλαίσιο της ψυχολογικής της προπαγάνδας εναντίον πολιτικών ομάδων και «μη φιλικών» χωρών.
Οι ιστοσελίδες είχαν διαχωριστεί σε δύο τομείς
Ο πρώτος ήταν αυτών των πολιτικών ομάδων εντός Τουρκίας, που είχαν χαρακτηριστεί: «ανατρεπτικές», «διασπαστικές», «υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος», «ενάντια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων»
Και ο δεύτερος αφορούσε ιστοσελίδες κατασκευασμένες για να στρέφονται ενάντια σε «χώρες-εχθρούς της Τουρκίας». Παράλληλα παρακολουθούνταν περισσότερες από 400 ιστοσελίδες στην τουρκική, ελληνική, αραβική και αγγλική γλώσσα.
Μεταξύ αυτών των σελίδων αναφέρουμε τις δύο «γνωστότερες» οι οποίες είχαν σκοπό την αμαύρωση της Ελλάδας, έχοντας τις διευθύνσεις www.cameria.org και www.greekmurderers.net, οι οποίες πλέον δε λειτουργούν.
Ο κατάλογος αυτών είναι μακρύς. Μερικές από αυτές ήταν οι: abdullahocalanakademisi.info, apopkk.com, armenianreality.com, gencizbiz.net, genclik.info, gnkur.net, irtica.net, irtica.org, naksilik.com, nursi.info, pkkapo.com, pkkgercegi.com, terorveguvenlik.net, turkatak.com, yunanli.com, stratejik.info, turkler.info, terrorizm.info, pontuslu.com, members.tripod.com/camerian_volunteer, ozgurgenc.net, geocities.com/fethullahgercegi, tskasker.com, turkeyturks.com.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το 2009, ο αντιστράτηγος Χιφζί Τσουμπουκλού, παραδέχτηκε την ύπαρξη αυτών των ιστοσελίδων και την παρακολούθηση άλλων, τονίζοντας πως αυτό γίνεται, «κατόπιν σχεδιασμού και εντολών του πρωθυπουργού». Τα λεγόμενα του τούρκου ανώτατου αξιωματικού προκάλεσαν την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο να γνωστοποιήσει το πότε και πως έδωσε αυτή την εντολή. Η απάντηση του Γενικού Επιτελείου ήταν… αποστομωτική. Σε νεώτερη ανακοίνωσή του τόνισε πως ο πρωθυπουργός που έδωσε αυτή την εντολή δεν ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο… Μπουλέντ Ετσεβίτ το 2000!
Παρόλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να ερευνηθεί η αλληλογραφία μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου και του Γενικού Επιτελείου, για να ανακαλυφθεί πως ουδέποτε δόθηκε-επίσημα-τέτοια εντολή.
Έτσι, η κυβέρνηση έστειλε την υπόθεση στη δικαιοσύνη με τον εισαγγελέα Ζεκερίγια Οζ να την αναλαμβάνει και μετά από μήνες ερευνών να ανακαλύπτει και εκείνος επίσης πως ουδέποτε είχε δοθεί τέτοια εντολή στο Γενικό Επιτελείο, ασκώντας διώξεις στους στρατιωτικούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση για «παρακρατική δραστηριότητα».
Την ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία αυτών των ιστοσελίδων είχε η «Τρίτη Μονάδα Υποστήριξης» του Γενικού Επιτελείου, την οποία διοικούσαν συνταγματάρχες του τουρκικού στρατού και βρισκόνταν υπό τις διαταγές του πρώην υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Χασάν Ιγσίζ. Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, ήταν-όπως αποδείχθηκε-ενήμερος για τη δράση του εν λόγω τμήματος.
Πάντως παρότι οι περισσότερες ιστοσελίδες που κατασκεύασαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, δεν λειτουργούν, κάποιες από αυτές βρίσκονται ακόμη στον «αέρα» με πιο χαρακτηριστική, αυτή που βρίσκεται στη διεύθυνση www.irtica.org.

newscode.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP