Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΑΚΟΥ- ΤΣΕΪΧΑΝ


Άρθρο των δημοσιογράφων Carola Hoyos και Roula Khalaf με τίτλο «Κurdish exports resume despite Iraq impasse» δημοσιεύεται στην αμερικανική έκδοση της ε/φ Financial Times (σελ.4).
Το άρθρο αναφέρεται στην έναρξη εξόρυξης και διοχέτευσης πετρελαίου προς τη Δύση από το Ιρακινό Κουρδιστάν, μέσω του αγωγού που ξεκινά από το Ιράκ και διασχίζει το Κουρδιστάν και την Τουρκία.
Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για εξαγωγή 10.000 βαρελιών ημερησίως (σε αρχικό στάδιο) από την κοιλάδα Tawke και Taq Taq, μέσω του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν προς τη Δύση, με στόχο οι εξαγωγές να φτάσουν τα 50.000 βαρέλια ημερησίως. Οι συντάκτες αναφέρονται στην αντιπαλότητα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του Κουρδιστάν και της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης για το θέμα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων της χώρας η οποία κατέχει την τρίτη θέση σε πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο - εξαιτίας της οποίας η εκμετάλλευση είχε καταστεί αδύνατη εδώ και μια διετία τουλάχιστον. Η πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί δείγμα της πρόθεσης του Κουρδιστάν να υπερβεί τους σκοπέλους αλλά δε σημαίνει ότι τα νομικά προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών έχουν λυθεί.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP