Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Tαξίδι Δρούτσα στην Άγκυρα


Με νωπά τα σημάδια της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων από πλοία του πολεμικού ναυτικού της γείτονος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ταξίδεψε στην Άγκυρα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Δρούτσας επιδίωξε να υποβαθμίσει τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων, «αλιεύοντας» θετικά μηνύματα από την πλευρά του κ. Ερντογάν. «Εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και διπλωματικοί κύκλοι ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως απόδειξη της επιτακτικής ανάγκης να στεφθεί με επιτυχία το προσεχές ταξίδι του στην Τουρκία.

Το φλέγον θέμα στις συζητήσεις Δρούτσα – Νταβούτογλου είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με την Τουρκία να έχει παγιωμένες απόψεις για το ζήτημα και σε πλήρη αντίθεση με τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά έχει ψηλά στην ατζέντα της δύο θέματα που «καίνε», την ανάγκη άμεσης επίλυσης του Κυπριακού και την κατάργηση των μονίμως δεσμευμένων περιοχών για ασκήσεις στο Αιγαίο.
Διπλωματικοί κύκλοι προεξοφλούν το αδιέξοδο των συγκεκριμένων συζητήσεων, εκτός κι αν η ελληνική πλευρά ενδώσει στις τουρκικές –και αμερικανικές– πιέσεις με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται στις «πλάτες» του αναπληρωτή υπουργού. Μάλιστα συνδέουν την έκβαση των ελληνοτουρκικών σε αυτή τη φάση και με την αισιοδοξία που υπάρχει για το Σκοπιανό, αφού ο κ. Δρούτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το «Βόρεια Μακεδονία», ονομασία που «ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που θέλουμε».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP