Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΜΠΑΖΑΑΡ ΣΤΟ ΔΕΡΕΙΟ


Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 19-3-2011

Η καρδιά της Δυτικής Θράκης χτύπησε στο Μέγα Δέρειο !


Πραγματοποιήθηκε σήμερα μπαζάαρ στο χωριό Μεγάλο Δέρειο που βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου. Το μπαζάαρ οργανώθηκε από τις γυναίκες του χωριού προς όφελος του τζαμιού του χωριού. Στην εκδήλωση που γινόταν για πρώτη φορά μετείχαν η υποπρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Φ. Μπερίν Οκούρ, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραίμ Σερίφ, ο αντιπρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλητσαβούς, η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του Μειονοτικού εκπαιδευτικού και πολιτιστικού συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρος του ιδρύματος προστασίας του τεκκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, η πρόεδρος του τομέα γυναικών του Συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Νετσλά Τσαβούς, η πρόεδρος του τομέα γυναικών της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Ελμάς Χουσμένογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου G.A.T Ιρφάν Τσακίρ και πολλά άτομα από τα γύρω χωριά.

Στα σταντ που στήθηκαν στην πλατεία του χωριού μπορούσε να βρει κανείς τα πάντα. Γυναίκες του Μεγάλου Δερείου μέσα σε ενότητα και ομοψυχία πουλούσαν είδη που είχαν συγκεντρώσει από εμπόρους και φαγητά που είχαν ετοιμάσει.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος στο τέλος του μπαζάαρ τα σταντ έμειναν κενά. Ο κόσμος που ήρθε με λεωφορεία από την Κομοτηνή και από τα γύρω χωριά έδειξε ξανά την αλληλεγγύη του στον κόσμο της περιοχής. Η ενότητα και η ομοψυχία που επέδειξε ο κόσμος της περιοχής του Μεγάλου Δερείου, ήταν σαν μια απάντηση στα αρνητικά περιστατικά που υπήρξαν στο παρελθόν.

Στο γεύμα που δόθηκε προς τιμήν των καλεσμένων η υποπρόξενος Φ. Μπερίν Οκούρ ευχαρίστησε τον κόσμο της περιοχής για την πρόσκληση. Ο πρόεδρος του κόμματος DEB δήλωσε πως πάντα βρίσκονται στο πλευρό του κόσμου της περιοχής και πως το κόμμα DEB θα ανοίξει την τρίτη του τοπική οργάνωση στο Μεγάλο Δέρειο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ είπε το καλό νέο πως τέτοιες εκδηλώσεις θα οργανώνονται πιο συχνά. Ο αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μπεκίρ Μουσταφάογλου ανέφερε πως οι Τούρκοι στον βορά και στον νότο της Αλεξανδρούπολης, βίωσαν όπως και στο παρελθόν την ενότητα και την ομοψυχία τους.

Αργότερα οι καλεσμένοι όλοι μαζί, έκαναν μια μικρή βόλτα από τον δρόμο όπου βρίσκεται το τζαμί και το σχολείο του χωριού. Με επιτυχία περατώθηκε ένα ακόμη μπαζάαρ που για μέρες κατηγορούνταν από τον φανατικό ελληνικό τύπο. Ο κόσμος μας για μια ακόμη φορά απέδειξε το σεβασμό και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για ιερούς χώρους όπως τα τζαμιά.

http://tourkikanea.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP