Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ανησυχία για το ΡKK, οι Κούρδοι σχηματίζουν την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη Συρία


Η συνεργασία της Άγκυρας με τη Δαμασκό καταρρέει στον απόηχο της εξέγερσης στη Συρία και της βάναυσης καταστολής από την κυβέρνηση. Εφόσον τα γεγονότα βγήκαν εκτός ελέγχου, ένα από τα σημαντικότερα δυσοίωνα ζητήματα για τους Τούρκους που είναι αρμόδιοι για το σχεδιασμό ασφάλειας είναι πώς το χάος και η απειλή της κατάρρευσης της Συρίας, θα έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας και τον αγώνα κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡKK).

Ο συνήθως ανήσυχος κουρδικός πληθυσμός της Συρίας στα βορειοανατολικά της χώρας που είναι παρακείμενος με τις περιοχές της Τουρκίας και του Ιράκ που κατοικούνται από Κούρδους, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντι-καθεστωτικών διαδηλώσεων και καταστολών του καθεστώτος.

Όμως, η προοπτική μιας σκληρής στρατιωτικής απόκρισης στις περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους, παρόμοιας με αυτές που λαμβάνουν χώρα στη βορειοδυτική Συρία που κατοικείται από Άραβες, και την επακόλουθη συρροή προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας, ανησυχούν τους Τούρκους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής.

Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι, "εάν η Συρία αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω, το PKK μπορεί να βρει ένα νέο ασφαλές καταφύγιο στη Συρία ή μεταξύ των Κούρδων της Συρίας, όπως έγινε με την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ", είπε ο Σαμπάν Καρντάς, βοηθός καθηγητή διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Οικονομικών και Τεχνολογίας TOBB στους SETimes.

Η απειλή που τίθεται από τον κουρδικό εθνικισμό και τη διασπαστική βία έχει ενισχύσει τη σχέση της Τουρκίας με τη Συρία από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Μέχρι το 1998, η σχέση είχε αμαυρωθεί επειδή η Συρία παρείχε καταφύγιο στον αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Όταν συμφώνησε να εκδιώξει τον αρχηγό του PKK το 1998 με αποτέλεσμα την σύλληψη του Οτσαλάν, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά. Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, η Συρία και η Τουρκία ενίσχυσαν τους δεσμούς ασφάλειας προκειμένου να περιοριστεί η διαφαινόμενη απειλή του αυξανόμενου κουρδικού εθνικισμού.

Η Τουρκία επένδυσε πολλά στην καλλιέργεια της σχέσης της με τη Συρία, και συχνά αντιστάθηκε σε εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομονώσει το καθεστώς για τους δεσμούς του με το Ιράν, την παρέμβασή του στο Λίβανο και το Ιράκ καθώς και την υποστήριξη του προς τη Χαμάς.

Οι θερμές σχέσεις με τη Συρία θεωρήθηκαν ως "το καλύτερο παράδειγμα της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας", είπε ο Καρντάς, προσθέτοντας ότι "Ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή".

Η διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας είναι η πρωταρχική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Η Άγκυρα ούσα επιφυλακτική για να μη ταράξει το καθεστώς, απέρριψε τη γρήγορη αλλαγή του καθεστώτος υπέρ ενός "εξελικτικού στυλ το οποίο θα μετέτρεπε ένα αυταρχικό καθεστώς σε δημοκρατικό μέσω αργών, δομικών και ειρηνικών αλλαγών", είπε ο Νουχ Γιλμάζ, διευθυντής του Ιδρύματος για την Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα (SETA) στην Ουάσιγκτον στους SETimes.

Στο ξεκίνημα της αιματηρής καταστολής του καθεστώτος αλ-Ασάντ, η Τουρκία αντέδρασε προσεκτικά αλλά "η κρίση με τους πρόσφυγες ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ερντογάν να δράσει πολιτικά", είπε ο Γουίλιαμ Χέϊλ, ομότιμος καθηγητής του SOAS στους SETimes. "Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να συνεχίσει να παραμένει αμέτοχος λέγοντας πως ο καλός του φίλος [Αλ-Ασάντ] θα μετέτρεπε με κάποιο τρόπο τη Συρία σε δημοκρατική κυβέρνηση".

Από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, πάνω από 10.000 Άραβες πρόσφυγες έχουν φύγει από τη Συρία για την Τουρκία, κάτι που συγκρίνεται με τη συρροή Κούρδων προσφύγων που έφυγαν για να γλιτώσουν τη βάναυση καταστολή του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991.

Η Τουρκία και οι Συμμαχικές Δυνάμεις αποκρίθηκαν με την καθιέρωση μιας ζώνης ασφαλείας στην ιρακινή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία για να προστατεύσουν τους πρόσφυγες και να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια --που αργότερα έγινε προτεκτοράτο για τους Κούρδους του Ιράκ υπό τη μορφή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Εν μέσω χάους, το PKK ήταν σε θέση να παγιώσει τις θέσεις του στο βόρειο Ιράκ και να ξεκινήσει διασυνοριακές επιδρομές στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός Τύπος έχει αναφέρει ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν αναπτύξει σχέδια για να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη στη βόρεια Συρία σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος, σχισματικής βίας και συρροής προσφύγω στην Τουρκία.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP